Koploper Leverkusen thuis niet langs Dortmund

Bayer Leverkusen is er vrijdagavond in eigen huis niet in geslaagd om van Borussia Dortmund te winnen. Een vroege treffer van Dortmund-aanvaller Lucas Barrios werd na rust nog ongedaan gemaakt door Manuel Friedrich, maar de vele kansen na rust waren niet aan de thuisploeg besteed: 1-1. Bayer Leverkusen is nu lijstaanvoerder in de Bundesliga, met één punt en een wedstrijd meer dan Hamburger SV.

Bayer stond voorafgaand aan het thuisduel met Dortmund in puntenaantal gelijk met medelijstaanvoerder HSV en kende dus een uitgelezen mogelijkheid om de koppositie voor zichzelf op te eisen. De start van de ploeg van Jupp Heynckes was sterk, maar de eerste de beste aanval van de bezoekers leverde onmiddellijk een tegendoelpunt op. Nelson Valdez kon vanaf links de bal voorzetten en bereikte collega-aanvaller Barrios, die even uit de dekking van bewaker Sami Hyypiä was geslopen. De Argentijnse wist wel raad met de door de Fin geboden ruimte en kopte raak: 0-1.

De thuisploeg schrok van de vroege achterstand en was duidelijk van slag. Mohamed Zidan en Barrios hadden de kans op een tweede Dortmund-treffer, maar faalden oog in oog met goalie en Duits international René Adler. Leverkusen wist wat kleine kansjes te creëren via Eren Derdiyok, Tranquillo Barnetta en topscorer Stefan Kiessling, maar geen van de aanvallers had voor rust het vizier op scherp staan.

Na de pauze was Leverkusen vastberaden om de stand snel gelijk te trekken en het drukte Dortmund terug op eigen helft. Een inzet van Toni Kroos vloog nog over het doel van Roman Weidenfeller, maar even later was het wel raak. Een corner van Barnetta werd goed binnengekopt door Friedrich. Na de gelijkmaker was het enkel nog Leverkusen dat de klok sloeg. Barnetta, Derdiyok, invaller Theofanis Gekas (tweemaal), Hyypiä en Arturo Vidal waren dichtbij de winnende treffer, maar vonden Weidenfeller op hun weg. Dortmund koesterde uiteindelijk het veroverde punt.