Enoh: 'Soms moet je gewoon laten zien wie de baas is'

Dinsdag, 20 oktober 2009 om

Eyong Enoh maakt zich niet druk om het aantal gele kaarten dat hij tot dusver dit seizoen al op zak heeft. De middenvelder van Ajax werd in negen competitieduels reeds met vier gele kaarten bestraft. In de Europa League staat de teller al op één.

"Ajax heeft het soms nodig dat er hard gespeeld moet worden", verdedigt Enoh zich in het Algemeen Dagblad. "Ik ben daar een goede speler voor. De trainer weet dat, hij zegt mij dat ook. Tegen Willem II was het even nodig dat we moesten vechten. Ik voel die momenten goed aan, maar ik krijg ook wel eens een teken langs de zijlijn."

"Soms moet je laten zien wie de baas is in het veld. Dan ga je misschien wel eens over een grens heen, maar dat geeft niet", aldus Enoh. De 22-jarige Kameroener kwam vorig jaar over van Ajax Cape Town en is inmiddels niet meer uit de basisopstelling weg te denken. De zesvoudig international speelde dit seizoen negen competitieduels.Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door gertjen)

Een eventuele schorsing is met spelers als De Zeeuw en Gabri goed op te vangen, een kaartje meer of minder maakt dus niet zo bijster veel uit.

20 oktober 2009 om 11:06

Zeker, maar Enoh voegt wel echt iets toe aan dit Ajax hoor. Die vervang je niet zomaar. Blijft vreemd dat deze jonge jongen zo ineens kwam aanwaaien vorig jaar en er eigenlijk ook meteen stond. Ijzersterke speler, die naast hard ook heel bekeken kan spelen.

20 oktober 2009 om 20:28

Precies, Enoh is echt een goede speler. Ik wist niet dat hij nog zo jong was.. hij kun dus ook nog groeien. Ik vind dat je kan zeggen dat hij zeker Ajax-waardig en dat je hem helemaal niet meer uit de basis weg kan denken. Ik hoop niet dat hij nog is geel pakt, want we hebben hem echt nodig tegen Az, Zagreb, Feyenoord, Twente.

Verdedigende middenvelders krijgen nou eenmaal sneller een gele kaart dan bijv. een aanvaller..zou me er niet al te druk over maken..het is niet zo dat hij onbeholpen overtredingen maakt of overtredingen waar hij een aantal wedstrijden voor geschorst wordt..

20 oktober 2009 om 09:09

Daar heb je gelijk in, maar toch kan het anders.

Meer ervaren spelers op die positie hebben het vermogen hard op te treden, zonder daar elke keer geel voor te krijgen. Het gaat om het signaal dat je afgeeft aan je teamgenoten, niet om de overtreding zelf. Het zou een falen van het team zijn als ze pas wakker geschud worden als jij als middenvelder iemand 3 hoog over de bording schopt. Hard kan ook fair zijn...

Goeie instelling. Spelers met deze instelling heeft Ajax een aantal jaren gemist..

20 oktober 2009 om 15:58

@markv
Precies! Vechtersbaasjes hebben we nodig met een positieve instelling, geen heethoofden! Dit is toch schitterend om te zien!

iets sportiever mag ook wel weer... als je gewoon beter bent dan de tegenstander hoef je dit soort (vaak domme) kaarten helemaal niet te pakken... bij voetbal is het de bedoeling dat je tegen de bal trapt en niet tegen de schenen van je tegenstander!

20 oktober 2009 om 08:30

@ Jesr1988, het klopt dat je tegen de bal aan moet trappen, maar ik weet niet of jezelf weleens op het voetbalveld hebt gestaan maar soms is het weleens nodig om een aanval te stoppen met een gele kaart. Gewoon even slim aan een t-shirtje trekken en de aanval op deze manier blokkeren, verder helemaal niks ergs aan, maar je verkomt wel dat je 3 verdedigers tegen bijvoorbeeld 5 aanvallers komen te staan. Enoh speelt gewoon vlijmscherp voetbal, constant op de man, altijd die bal willen hebben, dat kan weleens bestraft worden met een gele kaart. Helaas dat is jammer, maar zoals hij al zelf aangeeft, de tegenstander moet weten wie de baas is.

20 oktober 2009 om 12:46

Sportiever? Wat is hier onsportief aan dan? Je moet toch ook laten zien wie de baas is, zo win wedstrijden die moeilijk lopen of in een impasse zitten. Ik bedoel ik wil ook mijn tegenstander de baas zijn zeker in het 1e duel en anders geef ik mijn tegenstander trap dan weet hij dat het lastig word. Dit zijn gewoon mentale dingen, en zeker op dit niveau telt dat allemaal mee..

Enige probleem wat hij vorig jaar had was dat hij binnen 20 minuten een domme gele kaart haalde en je dan de rest van de wedstrijd met je billen bij elkaar geknepen zit en je een rode kaart al ver van tevoren aan ziet komen.

20 oktober 2009 om 08:22

Haha, precies wat ik ook dacht! Dan denk ik: Trainer, wisselen aub, dat gaat nog een keer fout!!!

20 oktober 2009 om 08:35

Maar het lijkt erop (althans, hij zegt hetzelf) dat hij zelfs die instrukties krijgt van Jol. Om er eens flink tegenaan te gaan en de grens te overschreiden. Dus Jol vind dit okay, en neemt deze keuze ( kans op een rode kaart) bewust.

20 oktober 2009 om 08:39

Alleen was dit vorig jaar ook al zo. Vooral in de Uefa Cup wedstrijden wist ik soms niet waar ik het zoeken moest.
Dat hij er af en toe vol op gaat is niet erg natuurlijk maar, dan moet je wel weten wanneer het kan. Niet al na 20 minuten een gele kaart halen zodat je de rest van de wedstrijd je zo in moet houden.

20 oktober 2009 om 11:39

Er staat nergens dat Jol wil dar enoh de grens moet overschrijden. Er staat dat Enoh soms een seintje krijgt van de kant dat ze even moeten 'vechten'. Naar mijn mening betekend dit gewoon even wat feller zijn. Niet direct iemand het ziekenhuis in schoppen. Ik kan me niet voorstellen dat Jol zoiets goed zou keuren.

20 oktober 2009 om 12:44

Je weet toch hoe Enoh speelt en dat hij daarbij de grens weleens overschrijd. Nou, dat weet Jol ook. En als hij een seintje krijgt van de zijlijn om zogezegd "te vechten" weet Enoh en Jol wat er kan gebeuren. Jol heeft dan toch niet zijn hoofd in het zand zitten? Die weet wat er kan gebeuren, namelijk kans op een rode kaart.

Heerlijke voetballer dit, ondanks al die kaarten. Hij zit er constant bovenop en blijft gaan. Genot om naar te kijken vind ik.

Ben het op zich wel met Enoh eens, zo lang het maar geen aanslagen worden zoals we die al een paar keer eerder dit seizoen bij andere spelers hebben gezien. En verder ook wat Frankapf zegt, hij zit toch wel vaak tegen rood aan.

20 oktober 2009 om 08:36

Dat zat Davids vaak ook, maar je moet niet kijken naar hoeveel punten dit soort spelers je kosten, maar naar hoeveel ze opleveren. Hun inzet kan een wedstrijd vaak kantelen of een slag op het middenveld winnen.

20 oktober 2009 om 09:05

Klopt, Enoh is ook een erg belangrijke speler voor Ajax aan het worden. Maar onnodige kaarten zijn, het woord zegt het al, onnodig. En zeker zware overtredingen zijn niet goed te praten, maar goed: die heb bij Enoh nog niet gezien.

20 oktober 2009 om 09:22

Dan heb je Ajax - Ado Den Haag gemist zeker?

20 oktober 2009 om 09:37

Ik merk uit je reactie dat het toen misging? Ik heb hem inderdaad gemist.

20 oktober 2009 om 09:49

Hij maakte in die wedstrijd, volgens mij bij de stand 0-0, een schandalige overtreding op het middenveld. De enige van de 50.000 aanwezigen die er geen rode kaart in zag was de scheidsrechter. Als hij er af gestuurd was, dan had hij zijn ploeg behoorlijk benadeeld aangezien ik niet denk dat Ajax die wedstrijd dan had gewonnen.

Hij zit vaak tegen een kaart aan maar zo'n soort speler is hij ook wel een beetje maar zo vaak heeft hij nou ook niet weer rood hoor dat valt wel iets mee davids was erger.
Goede speler en een goede instelling.
Dit soort spelers kunnen veel clubs gebruiken want veel clubs missen een stofzuiger.

De enige reden dat hij zich er niet druk om maakt is omdat hij vaak gespaard wordt door de arbitrage. Tegen Ado Den Haag had hij een donkerrode kaart moeten krijgen voor een schandalige overtreding, en kreeg hij slechts geel, en ook in Eindhoven tegen Psv maakte hij talloze overtredingen die in aanmerking kwamen voor een tweede gele kaart. Als het moment nog eens aanbreekt dat het vaderlandse scheidsrechterskorps overtredingen van een speler als Enoh hetzelfde gaat beoordelen als die van een speler van pakweg Ado Den Haag of Vitesse, dan had hij dit seizoen al een substantieel deel van het aantal gespeelde wedstrijden vanaf de tribune kunnen toekijken. Met dit soort uitspraken maakt hij ook nog eens slapende honden wakker, dus bijster slim kan ik het ook niet noemen.

20 oktober 2009 om 11:10

Daar geloof ik werkelijk helemaal niets van. In sommige wedstrijden blijft het gewoon erg lastig aangezien veel spelers gespaard worden, Enoh word toch maar heel weinig gespaard al maakt hij vooral veel dezelfde lichet overtredingen. In de wedstrijd tegen Psv had ook Ooijer wel zes keer geel kunnen krijgen, speelde die ook bij Ajax? Het kansloze, domme calimero gedrag dat je hier uitspreekt komt een beetje zielig over. Ajax krijgt dit jaar de meeste kaarten in de eredivisie, spelen zij ook het hardst? Spelen voor een topclub zorgt er nu eenmaal voor dat alles onder een vergrootglas komt te liggen en dus alles juist vaker bestraft wordt.

20 oktober 2009 om 11:58

Joostfan,

Jouw reactie geeft er blijk van dat je leest wat je wilt lezen, om vervolgens met het oeroude en inmiddels hopeloos gedateerde stokpaardje van Calimero gedrag op de proppen te komen. Je zet jezelf nogal voor schut met deze opmerking, want die opmerking (plus de aanvulling over Ooijer) suggereert dat mijn reactie vanuit een Psv perspectief geplaatst is, wat in de verste verte onjuist is, maar dat zie je in al je frustratie geheel over het hoofd.

De wedstrijden tegen Ado Den Haag en Psv waren toevallig twee voorbeelden van wedstrijden waarin Enoh ontsnapte aan de rode kaart, en dat lijkt me toch wel relevant in deze discussie, dit in tegenstelling tot jouw toevoeging met betrekking tot Ooijer, die totaal buiten deze discussie staat. Ooijer is niet degene die in de media roept dat je moet laten zien wie de baas is.

Daarnaast blijft het een feit dat overtredingen van een speler van een van de topclubs (enoh) veelal anders worden beoordeeld dan die van een speler van Ado Den Haag of Vitesse, een kleinere club, zoals ik aangeef in mijn post. Jij bent volgens mij echt de enige op deze aardkloot die denkt dat spelers van topclubs vaker bestraft worden.

Dus, om tot een slotsom te komen, de enige hier die kansloze en zielige opmerkingen maakt ben jij, joostfan, om nog maar te zwijgen over je beperkte vermogens om andermans post goed te lezen en interpreteren.

Eerst maar eens kijken tegen wie je de kaarten hebt opgehaald.
Aangezien de echt sterke tegenstanders nog moeten komen, zijn er mss al een beetje te veel behaald. Maar zo'n jonge speler moet nou eenmaal ook leren doseren en de juiste momenten kiezen om een overtreding te maken, zodat het aantal kaarten zo laag mogelijk blijft.

Ik vind dit echt een achterlijke uitspraak van een prima speler. Hij is bijna trots op zijn verzameling gele kaarten

teminste een van van weinige spelers die kan ingrijpen dus laten we blij wezen met deze speler

Wil de nieuwe Edgar Davids nu opstaan?

eindelijk weer een speler bij Ajax die zijn tanden laat zien, maar zal nog even de juiste momenten moet leren.

Goede verdedigende middenvelder die ook nog scoort op belangrijke momenten.

Grappig, die reacties van sommige mensen hier. Duidelijk nooit op het voetbal veld gestaan of totaal geen verstand van het spelletje.

Als goede verdedigende middenvelder zul je vaak kaarten pakken. Waarom? Omdat je al het bal verlies van de aanvallende middenvelders en de aanvallers moet goed en zo zal het vaak voorkomen dat je net te laat bent.

Ten tweede, als je bekend staat als een semi-harde verdedigende middenvelder zullen veel tegenstanders daar rekening mee houden en onbewust passiever spelen.

20 oktober 2009 om 10:00

Als goede verdedigende middenvelder zoek je je momenten uit. Natuurlijk is de kans op kaarten groter maar, als je al na 15 minuten ingetogener moet spelen omdat je een domme te harde overtreding hebt begaan op de helft van de tegenstander op een moment dat het helemaal niet nodig is, bestaat de kans dat je juist je ploeg in de problemen brengt.
Nigel de Jong had er eerst ook last van en pakte teveel domme kaarten. Hij weet nu veel beter zijn "momenten te kiezen" waardoor de kans op een schorsing veel minder aanwezig is.
Dus om gelijk weer met het non-argument "geen verstand van het spelletje" te gaan strooien is natuurlijk ook weer lekker gemakkelijk.

Vind dit een geweldige speler, en hij heeft inderdaad gelijk je moet soms even iets harder ingrijpen om te laten zien dat je er bent. Alleen kiest hij soms de foute momenten uit. Maar hij is nog jong en kan nog veel leren. Daarom is het ook goed dat Gabri weer fit is, een speler met veel ervaring en kan dit over bregen op de jongere spelers.

Inderdaad prima instelling al zit er een hele grote maar aan. Hij pakt zo vaak van die domme gele kaarten. Dan maakt ie overtredingen op plaatsen dat ik denk: Zo zinloos. Vorig jaar was dat heel sterk maar hij gaat dit seizoen gewoon vrolijk verder. Hopen dat Jol dit er nog eens uit weet te krijgen. Een stuk beleving, agressie is natuurlijk prima maar het moet niet ten koste gaan van. En inderdaad, die kortsluiting tegen Den Haag had je rood moeten kosten. Kan een hele grote worden deze jongen, maar moet echt nog heeeeeel veeeel leren. Maar gezien zijn jonge leeftijd moet dit wel goed kunnen komen.

Volgens mij laat je niet zien wie de baas is door maar zoveel mogelijk kaarten te pakken. Lijkt me juist het tegenovergestelde. Je laat zien wie de baas is als je in kunt grijpen zonder gele kaarten te pakken. Dan ben je een baas

20 oktober 2009 om 11:09

Kphs23

Er wordt ook helemaal niet gezegt dat hij wil laten zien wie de baas is door gele kaarten te pakken. Enoh bedoeld in een duel om de bal wil hij de baas zijn en daardoor is hij wat harder dan de tegenstander.

Als hij tegen de tegenstanders waar Ajax tot nu toe heeft gespeeld al zoveel gele kaarten moet pakken ben ik benieuwd hoe lang het duurt voordat hij geschorst wordt als hij tegen de (top)clubs in nederland moet spelen.
Ik vind het overigens ook vreemd dat een overtreding van Enoh, die in mijn ogen net zo zwaar was als de overtredingen van Cisse en Thomasson, bestraft wordt met geel en dat de Feyenoorders 4 wedstrijden geschorst worden.

20 oktober 2009 om 11:14

numberone

Misschien een andere scheidsrechter, een andere wedstrijd en een andere dag?

Op basis van zijn voetballende kwaliteiten is Enoh in ieder geval nog lang niet de baas op het veld.

Leuke dertien-in-een-dozijn middenvelder. Niets bijzonders. Gabri is beter en zal zijn plaats dan ook snel weer overnemen in het elftal van Ajax.

20 oktober 2009 om 17:07

Apart dat een Psv-er weer graag wil reageren op een stuk over een Ajax voetballer. Enoh is toch echt wel meer als een dertien in een dozijn voetballer. Ik ben het er mee eens dat hij nog een stuk slimmer moet leren voetballen, maar die gast speelt pas een jaar (iets meer) in Nederland en het Afrikaanse voetbal is toch een stukkie anders.

Deze kuitenbuiter doet het erg goed. Hij is erg gedreven, maar voetbalt soms een beetje onbesuisd, maar dat hoort wel een beetje bij een speler op die positie !

Als je echt goed bent heb je natuurlijk niet zo veel overtredingen en kaarten nodig om je mannetje te staan. Want waarom bega je overtredingen? Omdat je zo goed staat gepositioneerd? Omdat je zo goed die bal kunt veroveren? Omdat je zo snel en sterk bent? Spelers als Gatusso en Makelele pakken ook wel eens geel, maar heeben toch beduidend minder overtredingen nodig. Nee, dat hij zo vaak geel krijgt is absoluut niet positief, hoe hij het ook went en keert.

Ik vind dat deze jongen het zeer goed doet de laatste maanden bij Ajax en ik vind het een erg goede duo De Zeeuw - Enoh. De Zeeuw is voetballend wat verder dan Enoh en geeft alle mooie passen wat er bij Enoh nog wel is ontbreekt, Enoh daarintegen loopt veel de gaatjes dicht en is gewoon bikkel. Zo'n bikkel heeft Ajax gewoon nodig in dit team en is aan de bal ook erg rustig en doet geen gekke dingen. Het is een soort Senna van Villareal van de afgelopen jaren, hij valt niet erg op in de wedstrijd, maar is zo ontzettend nuttig! Ik ben een grote fan van deze voetballer! Genot om naar te kijken!

Da's wel heel makkelijk praten van Enoh. Er is een groot verschil tussen hard spelen en domme, onnodige overtredingen maken die geel opleveren. Hard spelen kan af en toe een kaart opleveren, domme, onnodige overtredingen leveren veel vaker een kaart op.
Vooral wanneer hij in het begin van een wedstrijd al geel pakt, is het gevaarlijk om hem te laten staan. Bij ons kun je hem vergelijken met Tioté, die heeft dezelfde stijl een beetje.

Jullie kunnen zeggen wat jullie willen, maar deze jongen laat in ieder geval wel zijn tanden zien wat we de laatste jaren gemist hebben bij Ajax! Eerst word er altijd gezeurt dat er niemand ingrijpt en dat ze hun mannetje laten lopen en dat er dan weer een goal uit valt, dan kan je beter iemand neer leggen dat een tegengoal incaseren. Klinkt mischien een beetje raar, hiermee bedoel ik ook niet dat je iemand een doodschop moet geven maar ik heb liever deze soort spelers, dan een Lindgren of een Sno die hun mannetjee altijd laten lopen en vervolgens er rustig achteraan gaan hobbelen. rs

Topspeler! Heeft het in zich om een nieuwe Essien te worden.

Voor dit soort jongens kom je juist naar het stadion...wat er al aangegeven was...er is een verschil tussen hard spelen en smerig spelen...hij is volgens mij niet het type dat iemand ze voet wil breken...is die veelste gelovig voor denk ik...alleen als je jaren in afrika gevoetbald hebt...tsja dan heb je wel een winnaars mentaliteit en een leeeuwen hart...en zo voetbalt die ook...heerlijk om te zien...en met die kaarten zou ik me dit seizoen niet zo bijster druk maken...want we hebben nu Gabri en een Donald + een Anita die eventueel op die positie uit de voeten kan....ajax kampioen!

Enoh het monster. Hij mag dan wel veel kaarten gaan pakken maar toch is het altijd Eyong Tarkang Enoh die de ballen afpakt. Echt een bikkeltje.

Hij is gewoon de perfecte stofzuiger voor dit team! heel belangrijk! mensen die hem niet goed vinden, vinden dat omdat zijn taak in het veld heel ondankbaar is. Hij is de lassana van real madrid.

ik denk dat deze jongen een grote jongen gaat worden, snel, technisch, fel, hard als het moet.
prima speler voor ajax

Ik kan me nog heugen dat Nigel de Jong ongeveer hetzelfde te zeggen had. Toen was het land te klein. Nu is iedereen het emee eens dat je soms over een grens mag gaan. Apart...

Beetje een onzinnige uitspraak van Enoh. Het gaat hier namelijk meestal niet om nodige kaarten maar kaarten die totaal onnodig zijn, en soms na erg wilde tackles. Zo mocht hij thuis tegen Ado Den Haag niet klagen dat hij geen rood kreeg.
Dat onstuimige is de enige kritiek die ik eigenlijk heb op Enoh. Verder is het echt een geweldige speler, al lijken de Nederlandse voetbalmedia dat nog niet helemaal door te hebben. Enoh doet het gewoon geweldig. Er zijn dan wel die wilde tackles en soms net wat te riskante passes met balverlies tot gevolg, maar over het algemeen is hij gewoon heel positief aanwezig. Hij is klein maar fysiek sterk, balvast en zelfverzekerd aan de bal. Naast een balafpakker is hij ook gewoon opbouwend een erg sterke middenvelder. Hij kan zo ongelofelijk goed kort wegdraaien van zijn man. Regelmatig zie je hem in de drukte dan sterk aan de bal blijven en wegdraaien, en vaak kom je dan in een ruimte van waaruit je een aanval op kunt zetten.
Ook is hij nog redelijk snel en heeft de (trap)techniek en het overzicht om een goede lange pass te versturen. Maar hij is ook niet te beroerd het sober te spelen en gewoon de bal in te leveren. Het is ook een speler die gewoon simpel en direct speelt, en geen gekke en onlogische dingen doet aan de bal, op af en toe een wat al te gewaagde pass na.
Als Enoh op deze manier doorgaat en dat onrustige uit zijn spel haalt durf ik zelfs wel te stellen dat hij de wereldtop zou kunnen halen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8081
2.PSV7768
3.Feyenoord6233
4.AZ5522
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger325
D. van de BeekMiddenvelder328
D. TadićAanvaller3224
David NeresAanvaller298
H. ZiyechMiddenvelder2716
K. HuntelaarAanvaller2615
A. OnanaDoelman310
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 25 april
Voorzitter Daniel Levy van Tottenham Hotspur wil 130 miljoen pond zien voor Christian Eriksen, omgerekend ruim 150 miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren