Rijkhoff en consorten waarschuwen Ajax voor wapens van Dortmund

Dinsdag, 19 oktober 2021 om 15:51Jeroen van Poppel • Laatste update: 15:55

Ajax Onder-19 is dinsdagmiddag in de Youth League hard onderuitgegaan tegen de leeftijdgenoten van Borussia Dortmund. Hoewel de Amsterdammers zich voetballend leken te kunnen meten, bleek BVB met name in de counter razend effectief: 1-5. Ajax Onder-19 heeft na drie wedstrijden vier punten verzameld in de groep en staat derde achter Dortmund en Sporting Portugal. Dinsdagavond om 21.00 uur speelt het eerste van Ajax in de Champions League tegen Dortmund.

Voor Julian Rijkhoff was het een bijzondere wedstrijd, nadat de zestienjarige spits in januari van dit jaar de overstap maakte van Ajax naar Dortmund. Rijkhoff kreeg enkele enorme kansen, maar scoorde niet. In de achttiende minuut ging het voor het eerst mis in de defensie van de Amsterdammers, toen Dennis Lutke-Frie een afgeslagen bal opnieuw voor het doel bracht en Bradley Fink die binnen kopte: 0-1. Ajax herstelde de schade binnen zes minuten via Jaydon Banel, die een harde lage voorzet van Prince Aning binnentikte: 1-1.

Rijkhoff miste daarna een-op-een met Tom de Graaff door op de doelman te schieten, maar Dortmund kwam na ruim een half uur alsnog aan een nieuwe voorsprong. Een hoekschop werd zodanig verlengd dat Albin Thaqi de bal bij de tweede paal kon binnen knikken: 1-2. Ajax zocht de aanval en liep tegen een dodelijke counter van Dortmund aan. Fink stond aan het eind van die aanval, omspeelde Olivier Aertssen en schoot in de korte hoek raak: 1-3.

Na rust brak Rijkhoff opnieuw door de defensie van Ajax, ditmaal na een fout in de opbouw, maar opnieuw greep De Graaff in. De Amsterdammers bleven veel ruimte weggeven aan de Duitsers, die na ruim een uur opnieuw toesloegen op de counter. Het was voor Lutke-Frie een koud kunstje om de bal na een breedtepass van Fink in het lege doel te schieten: 1-4. Lutke-Frie maakte er twee minuten later ook 1-5 van door een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied over de muur in de kruising te plaatsen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door hakimziyach22)

Ik hoop dat Ajax 1 goed naar deze wedstrijd gekeken heeft, want dit zou hun ook kunnen overkomen. Dortmund was weinig spectaculair, maar wel heel erg volwassen, en dodelijk effectief.

19 oktober 2021 om 19:41

Knap dat het maar 1-5 is gebleven met een team waarvan alleen Rasmussen met 18 jaar de oudste was. De rest ban de jongena waren 16/17 jaar.

Fysiek na uurtje was het wel klaar, eerste helft sta je met 1-3 achter maar speel je redelijk gelijkopgaande wedstrijd waar je zelf er nog eentje bij had moeten prikken minimaal. Na rust was je gewoon klasse of 2 minder, niet het loopvermogen, de power of snelheid om BVB pijn te doen. Als je dan ook organisatorisch slecht staat is het vrije doortocht. Je weet dat je een lastig jaar krijgt als je met een hele jonge ploeg komt, dit mocht dan ook geen verrassing zijn dat je keertje hard de deksel op de neus krijgt. Onderlinge wedstrijd met Sporting zal gaan bepalen wie de nummer 2 gaat worden, op dit moment denk ik dat Sporting beste papieren heeft.

19 oktober 2021 om 16:11

Volgens mij had je het al eerder verteld waarom, maar ben ik het vergeten. Weet jij waarom Ajax ervoor gekozen heeft om met zo'n piepjonge groep de YL in te gaan? Is het ook zo dat later in het toernooi (mochten we daar nog komen) alsnog oudere jongens instromen?

19 oktober 2021 om 16:16

Doorgaans omdat het opleiden van spelers boven de teamprestatie staat. Althans, dat is wat ik afgelopen jaren veel gehoord heb bij filmpjes over de Ajax-jeugd. Spelers die nu in Jong spelen hebben in feite weinig tot niks aan de fysieke weerstand die ze door andere jongens van 18 jaar wordt geboden. Dit is gewoon puur voor de ervaring voor de jongere jongens, zodat ze straks ook evt makkelijker instromen in Jong en het eerste

19 oktober 2021 om 16:20

Dit heeft met meerdere dingen te maken. Allereerst zal Ajax het idee hebben dat jongens als Unuvar, Regeer en Baas meer leren van wedstrijden op KKD niveau. Daarnaast is door nieuwe regelgeving het hoogste jeugdteam bij Nederlandse Bvo's nu de 018 ipv 019. Overigens denk ik dat het terughalen van jongens uit Jong Ajax niet persé enorm veel verschil uitmaakt omdat je dan een elftal krijgt wat totaal niet op elkaar is ingespeeld.

19 oktober 2021 om 16:30

Paar redenen waaronder wat de mannen hieronder zeggen. En om te antwoorden; ja, er is moment om selecties te herzien.

Maar volgensmij is dit vooral door keuze van KNVB om o19 een o18 competitie te maken, je hebt dan deel van de speelgerechtigde spelers in Jong rondlopen en deel bij de o18. Terug halen zorgt vaak voor niet ingespeelde ploeg terwijl door KKD er ook gewoon gekozen moet worden anders heb je daar gewoon niet genoeg spelers. In theorie hadden 7 spelers die gisteren speelde vandaag kunnen spelen nog, had je daar voor gekozen had je gewoon niet genoeg spelers voor gisteren gehad. Ook 3 invallers van gisteren hadden middels dispensatie mogen spelen vandaag. Maar is gekozen om de o18 in de YL te laten spelen, dan zijn ze wel jaartje jonger en komen soms doorgeschoven u18 spelers nog terug maar heb je wel een team dat iets van vastigheid heeft. Nu was dat vandaag minder geval met Rasmussen die terug kwam en Hlynsson dan nog.

19 oktober 2021 om 16:51

Oh ja, dat was het inderdaad. Thanks heren!

Pijnlijke uitslag, maar het verschil werd pas ver in de tweede helft zichtbaar. Het eerste uur kon Ajax prima meekomen, wat knap is tegen een ploeg die meer dan een jaar ouder is gemiddeld. Dortmund schiet wel alles binnen wat ze krijgen (op het einde na dan) en Banel had pech met die bal op de paal. Die counters waren wel continu dreigend. Sowieso zal het verschil tegen Sporting gemaakt moeten worden, die zijn ook een jaar ouder maar minder talentvol dan deze Dortmund ploeg. Fink en Lutke-Frie zijn wel aardige spelers, die maakten het verschil vandaag.

Tegen Besiktas wordt het normaal gesproken wel winst, en als je resultaat kan halen in Dortmund is dat een bonus, want de verwachtingen zijn laag. Rijkhoff speelde overigens dramatisch. Moet nog maar zien of het de juiste stap is geweest voor hem.

19 oktober 2021 om 16:04

Vond Rijkhoff niet per se slecht spelen, maakte alleen zijn kansen niet af. Was dan ook de enige uit 2005 bij BVB en met zijn 16 jaar gewoon nog heel jong. Een speler van 16 of eentje van 18 of 19 is op dit niveau echt wel een verschil. Kwam voetballend wel paar keer heel goed eruit en hield verdedigers van Ajax toch bezig. had er zeker ook 1 of 2 kunnen maken. Had hem heel graag hier gehad nogsteeds.

19 oktober 2021 om 16:20

Dramatisch? Wat enorm overdreven zeg, mocht ‘ie een Ajax shirt aan hebben gehad had je ongelukkig gezegd. Jammer van z’n gemiste kans in de eerste helft na een prachtige pass van Gurpuz. Wel een leuke lichting dit, hopelijk achterin straks wat beter als Nnamdi Collins echt fit is en Lion Semic terug is. Rechtsback was erg matig vandaag: Faroukou Cisse.

19 oktober 2021 om 16:23

Die Bamba en Lutke-Frie zijn ook goed man.

19 oktober 2021 om 16:27

Als je zoveel kansen mist als Rijkhoff speel je toch dramatisch? Haller heeft ook een paar keer zulke wedstrijden gehad en die wordt nog harder aangepakt. In het voetballen was hij wel aardig, maar zijn partner stal toch echt de show vandaag. Die is 2 jaar ouder maar wel een goede afwerker. Nu is hij de enige samen met die middenvelder achter hem van 16, maar ik had meer verwacht van hem. Vandaag leek hij niet op een toekomstig Ajax 1 spits (overall kan je dat pas over een jaar zeggen).

19 oktober 2021 om 16:37

Bamba ontwikkelt zich echt enorm leuk ja, Lutke-Frie wel echt fan van. Lijkt een beter Tobias Raschl te zijn, wat 2 jaar terug hét talent was van die lichting. Ben zelf ook erg fan van El Zein (viel in), Gurpuz (basis) en Semic (geblesseerde rechtbacks).

@hakimziyach22: Zo enorm veel kansen mistte hij ook weer niet hoor, die in de eerste helft had er in gemoeten ja.

19 oktober 2021 om 17:02

Hakim. Ik begrijp hieruit dat jij graag spitsen bij Ajax ziet zie dramatische wedstrijden spelen en kansen missen? Want hij mist toch teveel kansen in jouw ogen, wat moet Ajax dan met zo'n speler? Aangezien jij je afvraagt na 1 wedstrijd als jongste speler van dat team of het wel de juiste stap is geweest? Je zou toch juist blij moeten zijn dat die dan niet meer bij Ajax speelt? Of kan dit ook gewoon een incident zijn?

19 oktober 2021 om 17:11

Dan begrijp je mijn reactie niet. In mijn tweede reactie leg ik het al beter uit. Mijn twijfels over de overstap van Rijkhoff zijn echt niet gebaseerd op deze wedstrijd maar meteen na zijn vertrek al. Want Dortmund heeft enigszins doorbrekende jeugd, maar minder dan in Amsterdam. En vandaag was hij gewoon slecht, ik heb hem weinig zien spelen dus ik verwachtte het een en ander en het kwam er niet uit. Dan benoem ik dat gewoon. Ik zeg toch nergens dat het niks kan worden en dat Ajax hem niet nodig heeft? Dat maak jij ervan. Zoals ik al zei, over een jaar weten we pas waar ie staat en of het de juiste stap is geweest.

19 oktober 2021 om 17:20

Maar toch geef je direct aan dat die wellicht een verkeerde stap heeft gemaakt? En dat spreek je uit op basis van 1 wedstrijd. Dan vind je het toch niet gek dat het een beetje rancuneus overkomt?

Een voorbode? Mensen onderschatten Dortmund enorm. Maar dat is nou net zo een ploeg waarvan de speelstijl Ajax totaal niet ligt. Die gunnen jou die 70% balbezit om je het idee te geven dat je de betere bent. Om er vervolgens een x aantal keer uit te komen en zakelijk de bal in het netje leggen. Ben echt benieuwd naar de match vanavond!

19 oktober 2021 om 16:25

Welke mensen precies onderschatten Dortmund. Dat zijn vooral de niet-Ajacieden en misschien de media. Om dan morgen te kunnen roepen dat (het “ arrogante”) Ajax dacht wel even te kunnen winnen van Dortmund.

19 oktober 2021 om 16:49

Ik denk dat er ook veel Ajacieden zijn die denken dat Ajax wint, als ik alleen al kijk naar de polls die vandaag en gisteren op VZ langs zijn gekomen. Waarom zouden de niet-Ajacieden Dortmund gaan onderschatten, zij hopen minder op een overwinnen voor Ajax dan de echte Ajacieden.

19 oktober 2021 om 16:54

Hmmm zit je er naast hoor, ik teken voor een gelijkspel.

19 oktober 2021 om 16:56

Dat laatste is onzin. De niet-Ajacieden die onderschatten Dortmund helemaal niet, maar die houden ervan om Ajax groot te maken en vervolgens hun gelijk te halen als het fout gaat. Bij Besiktas moest Ajax met 6-0 winnen, werd allemaal genoemd door niet Ajax fans. En toen het maar 2-0 werd was het een 'zwakke vertoning' en kan je makkelijk je gelijk halen. In de Eredivisie zie ik ook voorspellingen van 1-8 en 0-6 allemaal van andere fans. Ajax heel groot maken en vervolgens neerhalen na een minder resultaat is een heel erg veel voorkomende tactiek. Ik hoop zelf natuurlijk ook op winst, maar met een gelijkspel ben ik gewoon tevreden hoor.

19 oktober 2021 om 17:46

@Teesboer, denk ook dat Ajax wint. Heeft niets met onderschatten te maken. Ajax is gewoon serieus een fatsoenlijke ploeg als de focus er is. Als Haller dan weer een avondje heeft dat elke kans kassa is kan Ajax gewoon met winst van het veld stappen. Denken dat Ajax wint heeft niets met onderschatten Dortmund te maken. Juist niet Ajacieden doen aan onderschatting Dortmund omdat ze dan een overwinning van Ajax weer volledig kunnen bagatelliseren.

19 oktober 2021 om 18:33

Lol tees ga je af op de polls? Ik vote altijd (positief) voor Ajax. Betekent niet automatisch dat ik er ook daadwerkelijk vanuit ga. Meer goede hoop en positief/optimistisch benaderen. Kan mij niet voorstellen dat er een (‘echte’) Ajacied is die denkt/gelooft in een makkelijke overwinning. Haaland is 1 vd beste spitsen op deze planeet, alleen hij al kan ons de nek omdraaien. Dortmund is in principe een maatje te groot maar gelukkig is de bal rond en is alles mogelijk.

Ik krijg sterk de indruk dat mensen denken dat ze alleen Haaland in de gaten moeten houden. Terwijl Dortmund op heel veel vlakken en posities meer ervaring heeft dan Ajax .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 29 november
Orkun Kökçü wordt al een aantal weken gevolgd door drie Europese clubs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren