Perez reageert op bizarre situatie bij Suriname: ‘Wie heeft hier zin in?'

Zondag, 5 september 2021 om 11:14Yanick Vos • Laatste update: 15:22

Dean Gorré heeft zondagochtend een boekje opengedaan over zijn gedwongen vertrek als bondscoach van Suriname. Eind juli werd hij onverwacht op straat gezet. In het programma Goedemorgen Oranje reageert de trainer op opvallende uitspraken van Roy Samuels, bestuurslid van de Surinaamse bond. Surinaams international Ryan Koolwijk ging in de uitzending eveneens in op het vertrek van Gorré en besprak een brief die door de spelersgroep werd opgesteld.

Gorré vertelde dat hij bij zijn aanstelling drie jaar geleden de droom had om met Suriname kwalificatie voor de Gold Cup af te dwingen en spelers met een dubbel paspoort voor Suriname te laten spelen. Onder anderen Ryan Donk, Ridgeciano Haps, Warner Hahn, Sean Klaiber en Nigel Hasselbaink gingen overstag. Met een nieuwe lichting spelers plaatste Suriname zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Gold Cup. Op het eindtoernooi kwam de ploeg van Gorré niet verder dan de groepsfase. Eind juli werd bekend dat de Surinaamse voetbalbond afscheid nam van de bondscoach.

Het bestuurslid Roy Samuels haalde in een verklaring over het ontslag hard uit naar Gorré. Volgens hem was de bondscoach meer in het buitenland dan in Suriname. Samuels zei dat Gorré in de periode 2020 tot aan augustus 2021 in totaal 355 dagen is weggebleven. “Als het aan mij lag, was Dean allang weg vanwege zijn gedrag. Hij heeft een moeilijk gedrag. Hij kreeg alle ruimte om te werken, maar hij leefde in z’n eigen wereld en dacht dat hij boven het bestuur kon staan. En dat is zijn nekslag geweest”, sprak Samuels op een persconferentie, die zondag werd vertoond in het programma van ESPN.

“Ik denk niet dat die man weet hoeveel dagen er in een jaar zitten”, reageerde Gorré zondagochtend. “Dat betekent dat ik tien dagen in Suriname ben geweest. Iedereen weet dat het niet zo is. Ik ben altijd in Suriname. Zoals iedereen weet had je in 2020 te maken met het coronavirus. In maart heb ik de laatste vlucht kunnen pakken, zodat ik tijdens die periode bij mijn familie kon zijn in Engeland. Ik heb toen inderdaad een halfjaar thuisgezeten. Op het moment dat er weer vluchten gingen, ben ik naar Suriname gegaan. Toen heb ik gewoon alles afgewerkt. Dus waar die man over praat, dat laat duidelijk zien dat hij geen niveau heeft en dat dat soort mensen het voetbal in Suriname achterhouden.”

Gorré heeft de spelersgroep van Suriname aan zijn kant. Toen de voetbalbond zijn ontslag bekendmaakte, kwam de selectie met een verklaring waarin de bond veel zaken wordt verweten. Koolwijk lichtte deze verklaring live in de uitzending toe. “De dingen die jullie naar voren brachten kloppen”, aldus Koolwijk. “Voor de wedstrijd tegen Canada moesten wij trainen, maar er was niks geregeld. De trainer heeft toen snel een trainingsveld kunnen regelen om iets op te doen. Dat was niet goed. Ter voorbereiding op de Gold Cup hebben we alles op kunstgras gedaan, terwijl je op gras speelt. Ik denk dat het handig is dat je dan op gras traint. Met zulke dingen hadden wij te maken.”

Deze verwijten maakte de Surinaamse selectie naar de voetbalbond.

Koolwijk gaf in de uitzending aan dat er tijdens de Gold Cup een incident heeft plaatsgevonden, waar hij zelf niet over wilde uitweiden. Gorré gaf daar meer informatie over: “Er was een situatie waar ik op de Gold Cup door het bestuur mee geconfronteerd ben. Een van de spelers had Covid. Alle protocollen waren in acht genomen en hij mocht weer aansluiten bij het team. Het bestuur besluit dan gewoon: hij mag niet komen.” De Surinaamse bond gaf geen tekst en uitleg over dat besluit. Gorré stelde vervolgen zijn functie beschikbaar: “Als hij niet zou komen, dan zou ik stoppen. Toen heeft het team gezegd: dan stoppen wij ook. En toen is hij weer aangesloten. Maar die breuk was toen al wel in zicht.”

Kenneth Perez luisterde met verbazing naar het verhaal van Gorré. “Ryan speekt waarschijnlijk ook veel Surinaamse spelers die eventueel voor Suriname willen uitkomen. Als je dit dan hoort, hoe het bestuur met de situatie omgaat, Dean zijn verhaal, Ryan zijn verhaal... Dan wordt het toch alleen maar moeilijker voor de Surinaamse bond om spelers die in Nederland voetballen naar Suriname te halen? Want wie heeft hier zin in?” Koolwijk is het eens met Perez: “Wat Kenneth zegt, daar heeft hij wel gelijk in. Suriname staat nog in de kinderschoenen. Daar worden fouten gemaakt en dat is niet erg. Maar je wil verbetering zien.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door afsen)

Zo lang dit soort zaken nog slechter geregeld worden dan bij de plaatselijke amateurclub in Nederland zal het Surinaamse voetbal nooit echt van de grond af komen. Met alleen redelijke/goede spelers kom je er niet.

Surinaams elftal moet zich proberen te focussen op de Gold Cup en een keer een ronde verder komen maar voor een WK komen ze heel veel te kort moeten ze niet aan willen beginnen.

5 september 2021 om 12:40

Suriname plaatste zich voor het eerst voor de Gold Cup. Om adan gelijk te eisen dat ze een ronde verder moeten komen is natuurlijk waanzin. Geniet van het moment, doe er ervaring op voor de volgende keer.

Ik wil de situatie niet goed praten, maar alsnog willen veel spelers denk ik gewoon alsnog voor hun land uitkomen. Het is toch een bepaalde trots om voor je land uit te komen en je wilt je land niet in de steek laten.

Daarnaast is het misschien geen goed hotel en heb je geen faciliteiten , maar als voetballer heb je het nog altijd beter dan veel andere mensen in Suriname.

5 september 2021 om 11:59

Surinaamse voetballers die in Suriname spelen zullen er wellicht minder moeite mee hebben. Maar om Nederlanders met een Surinaamse achtergrond te overtuigen om voor Suriname te spelen zal je toch wel iets van een professionele organisatie moeten opzetten. Anders ga je weinig presteren. Je moet het misschien ook met andere nationale teams in die regio vergelijken, niet met de gewone man.

5 september 2021 om 21:47

Nou die spelers die eventueel voor Suriname uit willen komen en nog geen Surinaams paspoort hebben moeten een speciaal sport paspoort aanvragen en dat ga je niet zo maar even doen. Die jongens die dat hebben gedaan waren echt door Dean overgehaald en volgens mij werden die paspoorten vooral door hem geregeld, dat zal niet zomaar gaan. Daarnaast had hij het erover dat bij wedstrijden daar in de competitie nog geen 50 man op de tribune zit, dus als het voetbal dan al een stuk minder leeft en je komt als top-prof in een amateur omgeving (trainingsvelden net voor je belangrijkste wedstrijd niet geregeld, retour tickets al voor gelijk na de groepsfase geboekt voordat je er überhaupt bent) of te wel gewoon 0,0 vertrouwen vanuit het bestuur. Dan ben je er snel klaar mee denk ik en dan gaan andere er ook niet snel aan beginnen.

Het lijkt me vrij duidelijk dat je bij je gezin wilt zijn als het voetbal door corona stilligt . Je kunt wel professionele mensen aanstellen voor op en rond het veld, maar als het bovenin niet professioneel is, schiet je er weinig mee op.

Het is een soort postkoloniale vloek voor heel erg veel landen die in de (voormalige) derde wereld zitten; ze hebben een grote diaspora waarvan een hoop opgroeien in landen van de voormalig kolonisator, en daardoor krijg je veelal spelers die zich aansluiten die nooit goed genoeg waren voor hun vaderland of uit bitterheid of frustratie alsnog voor het land van de ouder(s) gaan spelen. Het is simpelweg beter voor hun eigen carriere om bij een nationaal elftal met professionelere faciliteiten en organisatie te spelen. Veel spelers voor landen als Nigeria, Ivoorkust, Ghana, Suriname enzovoorts (zijn talloze andere voorbeelden) kiezen pas op hun 25e voor dat land definitief uit te komen, soms zelfs later, omdat ze dan uberhaupt international kunnen zijn. Dan bouw je dus nooit wat op met jeugdelftallen of een herkenbare filosofie. Zo'n Surinaamse bond schiet zichzelf dan drie keer harder in de voet door dit op zo'n manier mis te laten gaan. Hoeveel jonge jongens zullen nu nog voor Suriname kiezen, ondanks het feit dat ze zelfs onder deze omstandigheden een prima elftal konden neerzetten?

Ik vind dit geen goede manier om jezelf te verdedigen. Suriname is hoe dan ook zijn eigen land. Daarom moet je toch voorzichtig en genuanceerd je mening uiten. Het zijn je eigen mensen. Suriname probeert als land te ontwikkelen. Soms gaat dat met vallen en opstaan. Maar zo'n sneer uitdelen aan je eigen land is niet chique.

5 september 2021 om 13:51

Als jij denkt dat dit een sneer is naar Suriname, of dat dit geen manier is om jezelf te verdedigen, dan moet je eerst gaan kijken wat de SVB heeft geflikt op hun "persconferentie".

Dit is een sneer naar het amateurisme van de SVB.

5 september 2021 om 14:12

Ik neem aan dat SVB de voetbalbond in Suriname vertegenwoordigd dus een onderdeel is van Suriname. Wellicht is dat niet helemaal netjes gegaan.
Toch vind ik dat hij met al zijn ervaring hier anders mee had kunnen omgaan.
Ik vind deze interview, heel erg open en het komt heel erg onprofessioneel ook over voor mij. Maar goed dat is mijn mening. Ik ben voorstander dat je, je eigen land moet beschermen en dat je loyaliteit moet kunnen tonen. Maar goed dat is hoe ik er over denk het hoeft niet perse goed te zijn.

Als je al niks weet over de situatie,praten jullie geen onzin met de meeste domme reacties.Nederlanders mogen al niet praten want de helft van donkere speelt voor oranje en sinds kort is er pas een wet dat je voor Suriname kan uitkomen.

Als ik het zo lees staan het team, de omstandigheden daaromheen en de bijbehorende prestaties niet centraal. Erg jammer, ik zou graag zien dat Suriname naam zou maken. Zolang je met egotjes te maken hebt als trainer en groep: lastig werken. Dat gezeik krijg je er gratis bij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Suriname

FIFA ranking: 141
7 fans
Selectie
SpelersPositieW
W. HahnKeeper30
D. DankerluiVerdediger30
K. LeerdamVerdediger30
R. HapsVerdediger30
S. KlaiberVerdediger30
D. BiseswarMiddenvelder30
I. ComvaliusMiddenvelder30
Voor de complete selectie: Clubpagina Suriname.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren