Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

IFAB voert nieuwe regels in: wat gebeurt er bij de VAR, hands en penalty's?

Laatste update:

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft de wijzigingen voor het seizoen 2020/21 kenbaar gemaakt. De inzet van de VAR, de beoordeling van aanvallend hands én de bestraffing van het gedrag van de keeper bij een penalty worden gewijzigd. De nieuwe regels gelden in principe vanaf 1 juni, maar door de coronacrisis is het goed mogelijk dat het huidige seizoen de genoemde datum passeert. Zodoende heeft de IFAB laten weten dat competities zelf mogen beslissen wanneer ze de nieuwe regels invoeren en hanteren: vanaf 1 juni of vanaf het begin van volgend seizoen.

1. VAR
De videoscheidsrechter is vrijwel ieder weekeinde een bron van ergernis. Is het niet omdat de VAR de scheidsrechter van dienst beïnvloedt door hem naar het scherm te roepen en vraagt om een achteraf onevenredige sanctie na een lichte overtreding, dan is het wel omdat de VAR bepaalde, achteraf controversiële, situaties niet goed beoordeeld. Met name in Engeland wordt de beslissing van de VAR steevast overgenomen door de scheidsrechter op het veld, terwijl de dienstdoende arbiter niet naar het scherm langs de kant is gegaan om het incident nader te bekijken.

Met de nieuwe regelgeving van de IFAB komt hier verandering in. Bij een incident dat door de VAR als 'subjectief' wordt aangemerkt, wordt voortaan van de scheidsrechter op het veld verwacht dat hij steevast de beelden gaat bekijken langs de kant. "Op het moment dat er in de ogen van de VAR sprake is van een duidelijke fout, dan zal de scheidsrechter zelf altijd op het scherm moeten kijken", legt scheidsrechter Danny Makkelie uit bij de NOS. "Dit heeft vooral betrekking op Engeland, waar scheidsrechters bijna niet naar het scherm gaan."

Het artikel gaat verder onder de video
Gözübüyük: 'Scheidsrechters mogen best wat vaker waardering krijgen'
Meer video's

2. Aanvallend hands
Aanvallers kunnen momenteel niet profiteren van een aanvallende handsbal: de scheidsrechter of de VAR grijpt bij een handsbal in en geeft een vrije trap aan de tegenstander. De IFAB voert bij deze reglementen een verandering in. Een onbewuste handsbal van een aanvallende speler wordt alleen nog bestraft als het meteen leidt tot een doelpunt of grote kans voor de aanvallende ploeg. Een goal of kans wordt afgefloten als de bal na de handsbal nog een kleine route aflegt of als er nog enkele passes worden gegeven. Hierbij is een duidelijke grens voor hands vastgesteld, namelijk waar de arm 'stopt': bij de oksel.

In het huidige seizoen zijn regelmatig doelpunten afgekeurd omdat een speler van de aanvallende partij vroeg in de aanval de bal toucheerde met de arm. Voor het publiek was het op een gegeven moment niet meer duidelijk wanneer het nou wel of geen strafbaar hands was. Ook arbiter Bas Nijhuis kon weinig duidelijkheid scheppen toen hij september bij Veronica Inside tekst en uitleg moest geven over strafbaar hands. "Het feit dat je een zo lang verhaal moet vertellen, Bas... Dat snapt toch helemaal niemand thuis?", oordeelde presentator Wilfred Genee. Wim Kieft vulde aan: "Die hele VAR... Ik heb nog nooit zo vaak hands gezien als tegenwoordig."

3. Straf voor keeper
Doelmannen kregen dit seizoen direct een gele kaart als ze bij een strafschop géén voet aan de lijn hielden en te vroeg van hun lijn kwamen, maar door de nieuwe regels gaat een scheidsrechter minder snel een kaart trekken. Als het schot van de speler over of naast gaat of het aluminium raakt, hoeft de penalty überhaupt niet overgenomen te worden, tenzij de speler enorm werd beïnvloed door de actie van de keeper. Als de doelman strafbaar te vroeg van zijn lijn komt, dus als hij de penalty weet te stoppen, dan krijgt hij eerst een waarschuwing. Bij een tweede overtreding volgt een prent.

Gele kaarten uit de reguliere speeltijd of verlenging tellen niet mee bij een eventuele penaltyreeks. Een keeper die al geel op zak heeft en tijdens de strafschoppenserie wederom een gele kaart krijgt voorgeschoteld, hoeft niet met rood naar de kant. De scheidsrechter van dienst registreert dan echter wel dat de sluitpost twee keer geel heeft gehad. Onder anderen penaltykiller Tim Krul, die erom bekend staat zijn tegenstanders te intimideren en vaak vroeg van de doellijn te komen, zal blij zijn met de nieuwe regel. In de penaltyreeks van de achtste finale van de FA Cup tegen Tottenham Hotspur afgelopen maart ging de doelman van Norwich City vaak vroegtijdig van zijn lijn. De arbitrage greep echter niet in, waardoor Krul uitgroeide tot de held van de avond.

Ben jij over het algemeen blij met de nieuwe regels?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel weer typisch dat ze het 'aanvallend hands' wat na de laatste aanpassing van de regel al duidelijk genoeg was nu wederom aanpassen en het 'verdedigend hands' waar momenteel geen enkele lijn in te ontdekken valt zo laten. Ik neem aan dat de VAR bij ons niet veranderd omdat Makkelie aangeeft dat deze regel vooral op de situatie in Engeland betrekking heeft. Bij ons kijken de scheidsrechters al alles zelf terug als ze door de VAR worden geroepen (op buitenspel na dan).

9 april 2020 om 21:54

Tja wat wil jij veranderen aan het verdedigende hands? Alles hands is voor mij geen optie, want dat is gewoon hockey. Zoeken naar de hand ga je dan krijgen en zie ik niet zitten.

10 april 2020 om 08:39

Met name het buitenspel aspect mogen ze van mij op de schop nemen. Nu gaat men uren kijken of een aanvaller misschien niet een half teentje buitenspel staat. Krijg je felle discussies en veel vraagtekens over objectiviteit van, zeker als het achteraf bepalend blijkt te zijn. Wat mij betreft mogen ze de regel aanpassen dat het minimaal 2 lichaamsdelen zijn, te weten de voet (logisch) en het hoofd/borst ruim voorbij ‘de lijn’. Niet een centimeter of 2, maar een goede 20/30 centimeter. Kunnen we een stuk sneller voetballen, en haalt het de lol er ook een stuk minder snel af.

10 april 2020 om 08:52

Eens. Die buitenspel regel is krom. Hoeveel voordeel heeft de aanvaller? Vooral ver van de goal zul je een beperkte overschrijding best kunnen toestaan. Het voordeel is dan zo bizar klein.

10 april 2020 om 10:26

Krijg je weer die discussie wat een overschrijding is en wat niet. Schiet je ook niks mee op dus. Dan wordt het nog steeds interprentatie van de scheids.

10 april 2020 om 10:30

Probleem met het toestaan van een bepaalde specifieke afwijking bij buitenspel is dat je die dan vervolgens alsnog moet handhaven. Nu moeten ze met een lineaal kijken of iemand niet een cm buitenspel staat, in jouw voorstel zouden ze dat strikt genomen weer moeten doen als het net rond die 20/30 cm is. Momenteel is het zo dat in principe de grensrechters minder snel vlaggen voor buitenspel omdat er een VAR is die nog kan corrigeren. Als het goed is vlaggen ze niet bij twijfel, maar alleen als ze het 100% zeker weten. Als dat nou zo blijft en de VAR vervolgens alleen ingrijpt als het binnen 10-20 seconden te zien is en anders gewoon bij het oordeel van de grensrechter blijft... Dan hou je de snelheid erin en heb je wel een bepaalde "marge" in het voordeel van de aanvaller, zonder dat die zo specifiek is vastgelegd dat die ook strikt moet worden nageleefd.

10 april 2020 om 21:02

De buitenspelregel is de duidelijkste regel en dat zorgt voor discussie. Verdedigend hands is het meest onduidelijk en ook dat zorgt voor problemen. Met moderne technologie zal het buitenspel checken steeds sneller gaan dus dat zal zich op topniveau wel oplossen.

Edit: laat maar, ik moet eerst beter lezen... Een tweede gele kaart voor de keeper die geen rode kaart oplevert, hoe komen ze erbij? Dus een keeper kan zonder veel risico gewoon liggen te verrekken bij penalties.En wat als de keeper na de hele kaart van een penalty, nog een gewone gele kaart pakt? Telt die dan wel als een tweede en dus rode kaart?

10 april 2020 om 08:54

@InmerNeutraal ja. 2x in de oenaltyserie is rood. Mi best fair om een gele kaart in de wedstrijd voor een keeper niet mee te tellen. Die zou namelijk in een strafschoppenserie veel zwaarder wegen dan een gele kaart voor een speler.

Ze mogen dan ook wel eens wat doen aan die debiele aanlopen van spelers. De keepers worden aan alle kanten beperkt en spelers mogen de meest rare aanlopen doen om de keeper op het verkeerde been te zetten. Gewoon een normale aanloop in één tempo en lijn.

10 april 2020 om 09:59

Volgens mij is het toch al een regel dat de speler niet zomaar in tempo mag wisselen? Versnellen natuurlijk wel, maar met name het afnemen van snelheid mag toch al niet?

10 april 2020 om 10:32

Vraag maar aan bv Lewandowski die 5 keer in zijn aanloop het tempo verandert en zelfs soms (bijna) achteruit lijkt te stappen tijdens de aanloop. Er zijn nog geen goede regels voor die het afstraffen voor zover ik weet. En anders worden die bepaald niet consequent gehandhaafd.

10 april 2020 om 12:19

Voor zover ik weet moet een speler gewoon in beweging blijven bij zijn aanloop. Het maakt dus niet uit of hij versnelt/vertraagt/ een pirouette maakt/ een koprol volbrengt, zolang hij maar niet stil staat gedurende de aanloop.

10 april 2020 om 12:54

Dat zal dan inderdaad de invulling daarvan zijn geweest. Ik meende dat het een vloeiende beweging moest zijn, maar dat kan ik inderdaad nergens terugvinden. I stand corrected.

Ik vond juist wat ze deden in Engeland goed met de Var. Slaat toch nergens op dat je je collega niet kan vertrouwen die veel beter zicht heeft op de situatie en zelf nog eens extra moet kijken. Tuurlijk is dit wel eens fout gegaan, maar dan moet je verhaal gaan halen bij de VAR achteraf

10 april 2020 om 11:16

"tuurlijk is dit wel eens fout gegaan, maar dan moet je verhaal gaan halen bij de VAR achteraf " Nou, ik volg het voetbal in de PL nauwlettend en ben het verre van met je eens dat het 'weleens' fout is gegaan. Wekelijks heb ik de scheids en VAR beslissingen zien nemen die nog verbazingwekkender zijn dan die ik in Nederland zie. De VAR in de PL is meer dan een beslissende factor in wedstrijden dan waar dan ook in de voetbalwereld. En achteraf verhaal halen?... Achteraf is de wedstrijd gespeeld en staat de stand op het bord.

10 april 2020 om 13:26

Dan zijn degene die achter de VAR zitten toch gewoon incompetent? Kan je net zo goed geen VAR doen, nu krijg je eerder een VAR (de scheids in deze situatie) op een Var, slaat toch nergens op? Wat is de volgende stap, nog een extra erachter?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren