Van Schaik verwerpt link met racisme omtrent verwijderd spandoek van NEC

Zondag, 24 november 2019 om

De leiding van NEC heeft vrijdag voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Helmond Sport (1-2) besloten om een spandoek met de tekst 'zwart is de mysterie en de kracht van de magie' niet toe te laten in het uitvak in Helmond. Volgens het Algemeen Dagblad struikelde de directie van NEC over het woordje 'zwart', waarna werd overgegaan tot het verwijderen van het spandoek. De club ontkent echter dat het spandoek is verwijderd vanwege een racistische connotatie.

De tekst op het dundoek verwijst naar een onder de aanhang van NEC zeer populair lied en tevens naar de clubkleuren rood, zwart en groen. Het betreffende liedje klinkt al enkele jaren in het Goffertstadion en gaf tot dusver geen problemen. "Rood is de kleur van de passie en de hartstocht; Zwart is de mysterie en de kracht van de magie; Groen is de hoop en de kleur van jong nieuw leven. En NEC heeft ze alle drie", zo luiden de eerste regels van het lied.

"Ik heb dit na de wedstrijd vernomen en begreep dat het spandoek van tevoren niet is voorgelegd aan de veiligheidscoördinator van NEC", vertelt Jeroen Rengers, voorzitter van de supportersvereniging van NEC, in een reactie aan het Algemeen Dagblad. "Ik heb hier wel een duidelijke mening over, maar hebben afgesproken dat we woensdag met elkaar in gesprek gaan hierover."

Bij het gesprek van aanstaande woensdag is algemeen directeur Wilco van Schaik aanwezig. Daarnaast schuiven vertegenwoordigers van de officiële supportersvereniging en van supportersgroepering Legio Noviomagum aan. Van Schaik voelde er in eerste instantie niets voor om nu al te reageren op de tekst van het spandoek, maar stelt tegenover het Algemeen Dagblad wel dat er 'conclusies worden getrokken die nergens op slaan'. De link met racisme verwerpt hij.

"Supporters moeten volgens protocol altijd vooraf aanmelden hoeveel en welke spandoeken ze meenemen naar uitwedstrijden. Afgelopen vrijdag hadden zij enkele spandoeken niet aangemeld en toch meegenomen. Dus dan is de afspraak: die doeken komen niet het stadion in. Zo gaat dit al jaren. Achteraf bleek er een spandoek te zijn met het woord zwart, maar daar ging het niet om", benadrukt Van Schaik. "Dat anderen hier nu een groot verhaal van maken is de verantwoordelijkheid van die personen. Bij NEC speelt het woord zwart totaal geen rol in of bij welke discussie dan ook, anders dan dat het een clubkleur is waar we trots op zijn."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Verstandige beslissing van NEC?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door 4ever4ajax)

Je kan ook te ver gaan. Dit slaat echt helemaal nergens op. Jah ik ben niet donker maar wel getint maar dit gaat naar mijn mening echt te ver!

24 november 2019 om 19:33

Er staat duidelijk in de tekst dat het niets met de tekst op het spandoek te maken heeft. Al was je pimpelpaars met blauwe stippen, het maakt geen zak uit, als je de goed protocollen niet volgt.

Je weet het , alles wordt een aantal dagen uitvergroot als het maar een beetje ruikt naar rascime. Daarna hoor je er weer weinig of niks over, tot dat er weer iets grootst gebeurd

Het begint toch allemaal wel heel zielig te worden allemaal. Gaan we tegenwoordig het woordje "zwart" al linken aan racisme als het in z'n algemeenheid word gebruikt? Te schandalig voor woorden om zo'n spandoek niet toe te laten. In de leus: "zwart is de mysterie en de kracht van de magie" zit niets dat neigt naar racisme of iets wat daar in de buurt komt. We zijn echt gek aan het worden.

24 november 2019 om 17:55

Volgens mij wordt er in de tekst duidelijk uitgelegd waarom dit spandoek is verwijderd. Wie gezegd heeft dat dit om rassistische reden was dat is niet duidelijk. Misschien dat een van de makers van het spandoek, voor wie het niet duidelijk was waarom het verwijderd werd?

Hahaha, jeetje. De wereld wordt een soort Monty Python.

Volgende keer word ik zeker geweigerd omdat ik een zwarte jas draag.

Toch bijzonder dat de eerste vijf reacties op dit artikel niets te maken hebben met de inhoud van de tekst. Er wordt juist aangegeven dat het woord 'zwart' er niets mee te maken had. Zo gaan dit soort verhalen alleen maar een eigen leven leiden, en dat is weer voer voor een discussie die voor een groot deel nergens op slaat.

24 november 2019 om 18:20

Het heeft er alles mee te maken, maar de clubleiding heeft de ballen niet om dat aan te geven en geeft een andere reden op.

24 november 2019 om 18:40

Juist door dat te ontkennen, geef je (nog) meer voeding aan deze discussie. Iedereen weet dondersgoed dat het daarom gaat.

24 november 2019 om 21:18

@4ever4ajax - Waarom geloof je de clubleiding niet als ik vragen mag?

24 november 2019 om 23:06

Dat vind ik een gekke gedachte. Dit heeft nergens ook maar iets racistisch, waarom zou ontkennen dat het racistisch is dan bevestigen dat je het doet ivm racisme?Ik ben in een winkel en vraag om een rood shirt, de verkoper komt terug met een groen shirt, wat ik niet wil omdat ik een rood shirt had doorgegeven, en de verkoper vraagt me vervolgens of ik het niet wil omdat het niet blauw is, waarna ik dát ontken. Is dat dan een duidelijk bewijs dat ik het shirt niet wil omdat het niet blauw is? Jullie zoeken dingen om het dingen zoeken. Als het spandoek gewoon was 'aangemeld' was er niets aan de hand

25 november 2019 om 07:31

@adzevedo: Bij clubs is het vaker dat er spandoeken komen die niet zijn aangekondigd. Zolang dat allemaal qua tekst een beetje in orde is, wordt dan altijd gelaten (waarom moeilijk doen?). Mensen zijn tegenwoordig spastisch geworden. Zo heette een type barbecue een black bastard. Maar omdat er mensen waren die dat aanstootgevend was (was een zwarte barbecue, niets meer en niets minder), heet het nu the bastard. Dan zijn echt kromme dingen in mijn ogen. Zoals ik in mijn comment hieronder al zeg, is het wachten tot het woord zwart uit ons woordenboek wordt geschrapt. Die kleinzerigheid zorgt alleen maar voor extra spanning. Zwart is zwart, wit is wit, rood is rood.

24 november 2019 om 18:55

Het staat in de tekst waarom het spandoek is verwijderd, maar je weet dat het nu alles wat maar een beetje aan rascime kan worden gelinkt wordt uitvergroot . Of het er nu wel of niet mee te maken heeft.

Te bizar voor woorden. Nog even en het woord zwart wordt verbannen uit onze taal... mensen begrijpen niet dat door dit soort acties, je juist meehelpt aan het bevorderen van racisme, omdat mensen het simpelweg niet meer begrijpen. Als je als niet-racist wel een stempel krijgt van racist, helpt dat alleen de verkeerde kant op.

Keurig uitgelegd waarom het spandoek niet werd toegelaten, niks met racisme of wat dan ook te maken. Als er op had gestaan ''hup Nec'' was het ook niet binnen gekomen. Storm in een glas water, waardoor hooguit de groepjes ''overal om ons heen is racisme'' en ''je mag ook tegenwoordig niks meer'' zich al haastig naar de loopgraven bewegen. Jammer voor de drammertjes aan beide kanten dat ze beide nu een nieuw onderwerp moeten zoeken om ruzie met elkaar te maken en de rest van Nederland te vervelen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.NEC274
11.Telstar260
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. van LandschootMiddenvelder182
A. MusabaAanvaller184
J. OkitaAanvaller185
O. ter Haar RomenyAanvaller175
R. WoltersAanvaller111
E. VelikonjaAanvaller102
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren