Rondo veegt vloer aan met FC Den Bosch: 'Je ziet Hitlergroeten op foto's'

Zondag, 17 november 2019 om

Het handelen van FC Den Bosch in de nasleep van de wedstrijd tegen Excelsior kan niet op goedkeuring rekenen van de tafelgasten bij Rondo. De club publiceerde een statement waarin wordt beweerd dat supporters 'kraaiengeluiden', maakten die 'dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde' en die richting elke willekeurige speler van een tegenstander gemaakt kunnen worden. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira verzekert echter dat hij racistisch werd bejegend door de thuissupporters.

Den Bosch draaide uiteindelijk bij en kondigde naar aanleiding van de uitspraken van Mendes Moreira een onderzoek aan. Desondanks moet de club 'zich schamen', zo vindt Emile Schelvis. Tafelgenoot Ruud Gullit was ontsteld door de reactie van trainer Erik van der Ven, die in een interview enkel wilde zeggen dat hij zich 'volledig' achter de verklaring van de club schaarde. "Die trainer... Nu heb je een kans om een statement te maken en dan verschuil je je achter een verklaring van de club. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Je kan toch je eigen mening geven?"

“Ik vind het ook zwak, want je ziet gewoon op foto's die op het internet rondgaan dat Hitlergroeten worden gebracht", vult Youri Mulder aan. "Die jongen wordt echt uitgescholden. Je hoort niet wat ze roepen, maar hij verzint het toch niet? Kom nou...” Vlak voordat Mendes Moreira zijn verhaal deed bij FOX Sports noemde Van der Ven hem zelfs een 'zielig mannetje', aldus de aanvaller. Later zei Van der Ven die uitspraak te betreuren, en probeerde hij duidelijk te maken dat hij doelde op de provocerende manier waarop Mendes Moreira een doelpunt vierde dat hij later in de wedstrijd maakte.

“Dat wordt ook nog eventjes off the record naar zo’n jongen toegeroepen. Het is goed dat dat nog even duidelijk werd", aldus Mulder over de uitspraak van Van der Ven. Hij hoopt dat de KNVB streng optreedt. "Je moet gewoon straffen. Je moet punten in aftrek nemen en heel hoge boetes geven." Schelvis denkt dat de clubs zelf ook middelen hebben om racisme te bestrijden. "Je kunt doen wat Juventus heeft gedaan. Een halfjaar lang camera’s erop zetten. Maak een dossier van die gasten en haal ze eruit. In Engeland hebben de club het met de overheid aangepakt en de ergste gasten eruit gepikt. Toen was het klaar."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door jaapvan haafte)

Er is maar een oplossing tegen dit soort taferelen, en dat is, zoals bij Spurs, overal camera's in het stadion en de mensen met racistische uitingen per stuk oppakken. De clubs straffen heeft geen zin, want dan krijg je dat er tuig zich gaat verkleden als supporter en vervolgens racistisch gaat doen met als doel om de club een sanctie op te laten leggen. Dan geef je de daders juist hun zin.

Ik praat niks goed, maar ik ben gewoon pro zwarte piet. Racisme heb ik niks mee, extreem rechts ook niet. En er zullen best een paar idioten tussen zitten, maar met stilstaande beelden is het natuurlijk simpel om een hitlergroet te willen zien. En ja de media wil dat wel, want dan kunnen ze extreem rechts weer bashen en de pro zwarte pieten ook. Ik zie het anders, als we een democratie zijn, en een paar procent wil geen zwarte piet, waarom dan al dat gedoe, de meerderheid is voor dus klaar. Die paar beroepsgewketsten die van hun uitkering de hele week overal kunnen protesteren ben ik wel klaar mee. Dus gewoon de rotte appels eruit halen. En graag de volgende keer als 'alle joden aan het gas' mogen, dezelfde ophef als nu. Heb ook nog een hekel aan selectieve verontwaardiging namelijk. Edit: ik reageerde op iemand hierboven, maar ging niet helemaal goed blijkbaar.

18 november 2019 om 19:28

Je praat niks goed, maar ondertussen praat je t goed. Vreemd. Jij zegt dat t de schuld is van de media? Dat op t juiste moment de pauzeknop indrukken en je ziet altijd wel ergens een hitlergroetje? Als 2/3 van Nederland gewoon zwarte piet wil, moeten we dus beter lobbyen, want 1/3 van Nederland voelt zich rot vanwege een feest. Als bij jou thuis 1/3 van je feestje staat te klagen over de muziek zet je toch ook wat anders op? Wat vind je van de speler eigenlijk? Ook een zielig ventje?

Waarom komt er bij racisme wel een media rel bij kijken, maar bij antisemitisme niet? Ik vind dit altijd zo bijzonder.

18 november 2019 om 11:49

Dat is gewoon onze maatschappij, die er één is van zoveel mogelijk wegkijken en de struisvogel tactiek toepassen.het wordt tijd dat er veel meer ingegrepen gaat worden op alle vlakken.

Ze moeten alle vormen van racisme zwaar bestraffen, die mag je niet tolereren.als dan de trainer van de tegenstander zich zo uitlaat tegen die jongen dat is gewoon een pure schande!de zaken met het K-woord moet je met celstraf bestraffen, niets minder!we willen graag dat mensen zich aanpassen, en dat is logisch. Maar het is net zo logisch dat je rekening houdt met elkaar. Respect werkt namelijk 2 kanten op.ook het zwarte Piet verhaal. Ik ben daarmee opgegroeid, en als kind zag ik daar nooit iets racistisch in, maar als volwassen man kan ik mij daar wel iets anders bij voorstellen. Zwarte mensen, met kroeshaar en grote lippen is natuurlijk synoniem aan Afrikanen.ze kunnen idd gewoon roet Pieten maken, geen kind die daar het verschil tussen ziet. En mensen die zeggen traditie...laten we niet vergeten dat wij als Nederlandse natie destijds ook slaven hadden...en zwarte Piet is ook gelinkt met slavernij.en natuurlijk zullen de kinderen dit voornamelijk zo niet zien, vroeger hadden veel welgestelde families een zwarte slaaf in huis. Het is gewoon tijd om alle wortels uit dat verleden te breken!en ik ben gewoon een autochtone blanke Nederlander.

18 november 2019 om 19:36

Verstandige woorden. Goed te lezen. Ik zeg bij t gekweel over ‘traditie’ altijd dat in Spanje het traditie is om een stier dood te steken in een volle arena. Houden ze ook wel op.

19 november 2019 om 00:29

Het probleem van de zwarte piet is niet zwarte piet zelf, maar de discussie die erover gevoerd wordt. Tot een jaar of 10 geleden was er niemand die ook maar iets racistisch of kwaads zag in de figuur zwarte Piet. Het was zelf een symbool van vrolijkheid en kindvriendelijkheid. Doordat een kleine groep mensen dit heeft aangegrepen als discussiepunt en er een hele andere betekenis aan gegeven heeft (namelijk een slaaf van enkele eeuwen geleden), is er opeens een groep mensen gekomen die negatief tegenover zwarte Piet staan. Dit was in mijn ogen nooit gebeurd als een stelletje zielepieten dit leuke en vrolijke kinderfeest niet hadden aangegrepen om iets te hebben om over te zeuren. Inmiddels zijn we zo ver gekomen dat voor een steeds grotere groep mensen zwarte Piet onlosmakelijk is verbonden met racisme. Om die reden kan het eigenlijk niet meer anders dan dat er een aanpassing moet plaatsvinden. Al is het maar om van het gezeur rondom het belangrijkste Nederlandse kinderfeest af te zijn. Het enige risico is dat er dan wel weer een volgend thema gevonden zal worden waar de racisme kaart wordt getrokken, want er ligt een veel groter probleem aan ten grondslag, namelijk dat een bepaalde groep zich permanent gediscrimineerd voelt en dat er een andere groep is die graag in de media komen en deze gediscrimineerde groep daarvoor gebruikt. Dan nog on-topic. Er kan wat mij betreft niet hard genoeg worden opgetreden tegen deze situatie. Zowel Den Bosch als die mafketel van een trainer moeten stevig worden aangepakt. Voor Den Bosch zou ik opteren voor 5 wedstrijden zonder thuispubliek en daarnaast geldt wat mij betreft een laatste waarschuwing en bij herhaling volgt direct een puntaftrek van 10 punten. Daarbij zou je als club zijnde per direct afscheid moeten nemen van die trainer vanwege ontoelaatbare uitlatingen. Zo iemand wil je toch niet aan je club verbonden hebben! Echt te gek voor woorden dat dit in Nederland nog voor kan komen en dat ze niet eens door mensen uit het eigen vak tot de orde worden geroepen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Telstar240
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder173
P. van MoorselMiddenvelder153
Ruben RodriguesAanvaller158
R. TrotmanAanvaller91
M. DeijlVerdediger172
A. DkidakVerdediger141
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 5 december
Manchester United doet er alles aan om Jadon Sancho in januari binnen te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren