Valentijn Driessen pleit voor uitsluiting WK-kwalificatie Bulgarije en Turkije

Vrijdag, 18 oktober 2019 om

De UEFA maakte donderdag bekend dat Ajax-supporters op 5 november niet welkom zijn bij de uitwedstrijd tegen Chelsea in de Champions League naar aanleiding van ongeregeldheden rond het duel met Valencia. Valentijn Driessen vindt het een goede zaak dat de Europese voetbalbond streng optreedt, maar is van mening dat de bond wel één lijn moet trekken. In zijn column voor De Telegraaf wijst hij naar Bulgarije en Turkije.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met Valentijn Driessen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door fionn)

Er valt best wat te zeggen voor uitsluiting. Vooral voor Bulgarije dan, dat kun je op geen enkele manier anders uitleggen. Daar was sprake van racisme. De Turkse groet wordt op zoveel manieren uitgelegd dat daar uitsluiting wel erg zwaar zou zijn. Al is het een politiek statement en zou een straf wel op zijn plaats zijn.

18 oktober 2019 om 08:47

Deze 'groet' kan maar op 1 manier worden uitgelegd. Een saluut. Steun -oorlog betuiging. Politiek nog oorlogverheerlijking hoort niet op velden thuis. Bulgarije en het racisme, te walgelijk, weet niet of dat je ze kan uitsluiten van WK deelname maar een fikse straf móet volgen, dat is zeker.

18 oktober 2019 om 16:49

@FR_JC Je kan het ook uitleggen als steun aan de soldaten die de oorlog worden ingestuurd en hun familie achter laten. Die twee spelers van Zwiterland werden ook niet uitgesloten , die maakte ook een gebaar dat met voormalig Joegoslavië te maken had. En die deden ook nog eens om te provoceren

18 oktober 2019 om 17:08

@Bossie, Je kan het inderdaad op deze manier uitleggen, alleen was het de 2e keer in een week tijd nádat er al veel gemoreel over was deden ze het nogmaals over. De hele wereld valt over de kwestie en dan saluut je nogmaals. Ik persoonlijk vind het niet kunnen, ook al worden ze de oorlog ingestuurd er bestaat ook nog zoiets als slachtoffers en executies de vallen en uitgevoerd worden. Eens over je laatste stuk, hadden geschorst moeten worden, op zn minst.

18 oktober 2019 om 23:58

En daarnaast is die Koerdische kwestie een ingewwikkelde materie . Een geld boete ok , maar uitsluiten hierom is wel erg zwaar . Zeker als je dit in het verleden ook niet gedaan hebt .

18 oktober 2019 om 08:57

Ik vind uitsluiting voor Turkije ook wel erg zwaar. Vind persoonlijk de overtreding van het maken van een politiek statement niet zo zwaar als het racisme. Het uitsluiten van Bulgarij zou in mijn ogen wel terecht zijn, een of meerdere wedstrijden zonder supporters zou wellicht voor Turkije een goede straf zijn. Met voorwaardelijke uitsluiting als er nog eens een politiek statement gemaakt wordt door de spelers of de bond. Maar, er zal uiteindelijk wel niets gebeuren.... de Fifa & Uefa zijn zo zwak als het maar kan als het gaat om adequaat optreden tegen dit soort zaken.

Ik zou zeggen, laatste waarschuwing voor beiden en indien het nogmaals gebeurt (en bij Bulgarije sluit ik dat zeker niet uit), uitsluiting.

18 oktober 2019 om 09:07

Ik zou zeggen niets laatste waarschuwing. Als je al straffen uitdeelt voor te veel kaarten, dan kun je niet anders dan direct straffen uitdelen voor beide incidenten. En dan vind ik ook nog eens dat het andersom moet. Geen publiek bij Bulgarije, immers het publiek ging zwaar over de schreef. En uitsluiting van Turkije, immers de spelers gingen over de schreef.

18 oktober 2019 om 09:37

Laatste waarschuwing met een straf is prima, maar niet direct uitsluiting. Dat vind ik op dit moment een te zwaar middel. Een speler die zijn shirtje uittrekt om een politiek statement te maken, krijgt ook geen uitsluiting van een EK of zelfs maar een schorsing. Als je nu een straf uitdeelt en tegelijk aangeeft dat bij een volgende keer uitsluiting wél plaatsvindt, dan geef je ook een duidelijk signaal af. En die straf voor een teveel aan kaarten is een relatief kleine boete en daarnaast staat die gewoon in de huidige regels. Dat iedereen hier roept hoe verbaasd ze zijn, dat kan, maar het is niet nieuw. Vind het vooral nogal dom overkomen van analisten, die daarmee vooral hun eigen gebrek aan kennis ten toon spreiden.

18 oktober 2019 om 11:12

En weet jij precies wat er in de regels staan betreffende het incident van Bulgarije of Turkije? Misschien staat dat ook wel duidelijk beschreven....

18 oktober 2019 om 13:31

Dat publiek brengt veel meer schade toe dan zo'n saluut van spelers. Ik ben het ermee eens dat ze allebei gestraft moeten worden, maar Bulgarije verdient naar mijn mening een grotere straf. Het is namelijk ook nogal onduidelijk waar die spelers nou precies voor salueren.

18 oktober 2019 om 17:53

Ik ben nog niet eens zo zeker dat een racistisch publiek veel meer schade toebrengt. In Belgisch Limburg werden afgelopen weekend fotos getoond van spelertjes u-10 van Turkse FC en Anadol die ook die groet brachten. Dan spreek je over pure indoctrinatie.

Beide twijfel gevallen. Bij de Bulgaren hebben de 'fans' het vooral verziekt. Maar dit zijn in mijn ogen geen voetbalfans, maar een stelletje idioten die een kaartje hebben gekocht voor een voetbalwedstrijd.bulgarije gaat zich waarschijnlijk toch niet plaatsen voor het WK .om de Turken te straffen vind ik bijzonder zwaar. Je hoort inderdaad geen politiek statement te maken op een sportveld, maar ik vind de overtreding niet dusdanig zwaar om ze uit te sluiten. Een waarschuwing lijkt me voldoende.

tja voor beiden valt wat te zeggen natuurlijk, al is het racistische natuurlijk veel schokkender.alleen voor mij zijn dat een stel hersenloze idioten die een kaartje hebben gekocht om zich uit te kunnen leven op de tegenstander.bij turkije zijn het natuurlijk wel de spelers die het hebben gedaan, en ze waren er na dat ze het de eerste keer deden al voor gewaarschuwd en toen deden ze het gewoon nog een keer.dus dat er straffen dienen worden gegeven dat is duidelijk alleen welke is nog lastig om te bepalen vind ik, moeilijke taak voor de bond, maar die zullen het wel met een boete afdoen (weg van de minste weerstand)

Hoewel het wat hard lijkt ben ik het er wel mee eens. Bulgarije mag natuurlijk wel thuis blijven, maar ook de reactie van de Turkse spelers vind ik echt gigantisch dom. Had je dit een maand eerder gedaan , was het niet zon probleem, maar de timing is bijzonder ongelukkig en bijzonder dom.

Het wordt tijd dat de bonden (fifa / Uefa maar ook de landelijke bonden) eens echt in gaan grijpen (dus geen boetes maar uitsluiten ed) bij het niet nakomen van regels. Tot op heden lijkt het erop dat al deze bonden vooral bezig zijn boetes uit te delen om maar rijker te worden.

Bulgarije zou ik wel kunnen begrijpen. Dat publiek maakt zich structureel schuldig aan racisme. Maar goed, die gaan zich toch niet kwalificeren. Turkije uitsluiten gaat me te ver. Zo'n teamsaluut hoort niet op een voetbalveld, maar uitsluiting is wel erg zwaar.

Zo'n saluut kan je ook zien als een steun aan de soldaten en hun families. Voor de gewone soldaat is het ook maar uitvoeren mars. En daar bij is de Koerdische kwestie een hele complexe zaak , waar van ik niet denk dat de heer Driessen alle details van kent. Die spelers van Zwiterland kregen geloof ik een boete voor het maken van een Adelaar , wat zou verwijzen naar de oorlog in voormalig Joegoslavië. En de heer Driessen wil nu een heel land uitsluiten , is dat niet meten met twee maten ?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Mino Raiola heeft woensdag een ontmoeting gehad met AC Milan om over een rentree van Zlatan Ibrahimovic te praten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren