‘De hel van iedere tv-commentator’ overtreft de allerstoutste verwachtingen

Vrijdag, 12 juli 2019 om

Voetbalminnend Madagaskar leefde in een droom. Het eiland deed dit jaar voor het eerst mee aan de Afrika Cup en ontpopte zich tot de sensatie van het toernooi. Groepsgenoten Guinee, Burundi en Nigeria konden de ploeg van bondscoach Nicolas Dupuis niet onder de duim houden en ook Democratische Republiek Congo moest in de achtste finale na strafschoppen het hoofd buigen. De nummer 108 van de FIFA-wereldranglijst verloor donderdag echter jammerlijk met 0-3 van Tunesië, waardoor het sprookje abrupt eindigt.

Door Tim Siekman

Vrijwel geen enkele voetbalfan had verwacht dat Madagaskar de kwartfinales van de Afrika Cup zou halen. De eilandstaat wist zich in oktober 2018 te plaatsen voor het eindtoernooi door in een groep met Senegal, Equatoriaal-Guinea en Soedan als tweede te eindigen. De voetbalgekte barstte toen al los in de republiek dat ruim 25 miljoen inwoners kent en bij de tien armste landen ter wereld behoort. Nimmer was Madagaskar erin geslaagd om de Afrika Cup te behalen, maar onder aanvoering van Dupuis, momenteel ook coach van de Franse vierdeklasser US Fleury 91, bereikte men het onmogelijk geachte.

Een veelgehoorde grap die richting de start van het toernooi in Egypte de ronde deed, was dat de tv-commentatoren hun borst konden natmaken. Namen als Jean Romario Baggio Rakotoharisoa, Pascal Razakanantenaina, Lalaina Nomenjanahary, Anicet Andrianantenaina en Andriamirado Andrianarimanana blijken namelijk regelrechte tongbrekers. Enkele spelers van Madagaskar staan bij bekendere clubs onder contract, zoals bij Olympique Lyon en Ludogorets, maar de meeste selectieleden zijn actief bij tweedeklassers uit Frankrijk of bij relatief onbekende Afrikaanse clubs. Des te knapper dat Dupuis een ware stuntploeg heeft weten te smeden.

'Er zijn zes doden gevallen'
Bob Kootwijk, in het verleden onder meer assistent-trainer bij Vitesse en ADO Den Haag, is sinds 2016 als coach actief op Madagaskar. Als trainer bij Fosa Juniors wordt Kootwijk op dagelijkse basis geconfronteerd met de armoede die er heerst, zo gaf hij vorig jaar aan in gesprek met Voetbalzone. "Madagaskar is een arm land. De eerste keer dat je daar komt, zijn de prikkels en indrukken best wel heftig. Mensen leven op straat. De ene loopt op blote voeten en de ander is westers gekleed, de contrasten zijn super groot. Daar was ik van onder de indruk. Iedereen leeft daar op straat. Vijf uur 's ochtends wordt het licht en dan lijkt het wel alsof iedereen uit zijn hol komt, iedereen gaat de straat op."

De Haagse oefenmeester vertelde dat de kwalificatie van de Afrika Cup veel losmaakte op het eiland, zoals bij het duel met Senegal (2-2). "Normaal gesproken gaan er 40.000 mensen in het nationale stadion. Maar omdat de wedstrijd tegen Senegal zo belangrijk was, dachten ze: we laten mensen op de sintelbaan staan. Er wilden zoveel mensen naar binnen dat er zes doden zijn gevallen. Het was zo verschrikkelijk vol. Dan zie je de gekte, iedereen wil erbij zijn." Nadat de groepswinst op de Afrika Cup een feit was, barstte eveneens een volksfeest los. Het liefst wilden de miljoenen fans van les Zébus bij de achtste finale tegen Congo aanwezig zijn, maar het bleek logistiek vrijwel onmogelijk, vanwege de afstand van ruim vijfduizend kilometer én het gebrek aan geschikt vervoer.

President Andry Rajoelina besloot daarom enkele fans een unieke mogelijkheid te bieden. "Vanwege de vraag bij de supporters hebben president Andry Rajoelina en de staat van Madagaskar besloten een Airbus 380, met 480 stoelen, te charteren om supporters te vervoeren", zo liet woordvoerder Rinah Rakotomanga weten aan AFP. Mogelijk struikelblok: alleen fans die 530 euro konden betalen waren in staat de nationale ploeg in levende lijve aan het werk te zien in Egypte. Ook voor het duel met Tunesië regelde de politicus een vliegtuig, alles om het volk de mogelijkheid te bieden dit sprookje zo goed mogelijk te beleven.

‘Er wilden zoveel mensen naar binnen, dat er zes doden zijn gevallen’

Lees hier ons interview met trainer Bob Kootwijk uit 2018 over het voetballeven in Madagaskar.Lees artikel

'We hebben geen sterspeler'
Barea is uiteindelijk zeer knap tot de kwartfinale gekomen op de Afrika Cup. Alles werd in staat gesteld om niet alleen Afrika, maar de hele wereld te laten zien dat Madagaskar een voetbalnatie is geworden waar voortaan rekening mee moet worden gehouden. "Niemand weet van ons bestaan, behalve misschien vanwege de film", doelt middenvelder Anicet op de animatiefilms genaamd Madagascar (vanaf 2005), die gaan over de wonderlijke avonturen van allerlei dieren. "Onze kracht is teamwork. We vechten voor elkaar. We hebben geen sterspeler, iedereen is gelijk."

Coach Dupuis kon na de 2-0 zege op meervoudig Afrikaans kampioen Nigeria in de groepsfase al nauwelijks geloven dat 'zijn' Madagaskar de sensatie op het toernooi was. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Winnen van een gigant als Nigeria is geen sinecure", aldus de trainer. "Dit is een reis die we vanaf 2017 hebben ingezet. Ik heb met veel spelers gesproken die buiten Madagaskar actief zijn en heb met hen mijn visie en ambities gedeeld. Het was veel werk, maar wat ben ik trots op wat we bereikt hebben."26 reacties (laatste reactie door gabstra)

Wat een verschrikkelijke draak van een toernooi.. geen publiek uitgebluste spelers en een spel en arbitrageniveau om van te janken! Het huidige nederlandselftal zou dit toernooi echt met 2 vingers in de neus winnen ik vind het echt beschamend!

11 juli 2019 om 00:12

Ze zouden het veelste moeilijk krijgen , spelen met 40 graden , tegenstanders die zich helemaal laten uitzakken en met snelle spelers er uit komen.

11 juli 2019 om 00:53

Is altijd met de Afrika cup . En toch denk ik dat oranje het nog best lastig zou hebben . Hitte , slechte velden en tegenstanders die vooral verdedigen en het fysieke zeker niet schuwen .

11 juli 2019 om 06:29

... en dan liep men te klagen over het WK voor vrouwen. Daar gebeurde volgens mij meer dan op de Afrika Cup..

11 juli 2019 om 08:51

Het probleem van Nederland en t Nederlandse volk :OVERSCHATTING en t altijd maar neerkijken op anderen

11 juli 2019 om 09:01

Niet eens! Als je het toernooi kijkt zie je tactische fouten geen tempo(dat kan het weer zijn) keeperblunders en uitgebluste spelers waaronder sala en zyech.. heb echt de indruk dat een oranje frisser op zon toernooi acteert dan wat ik hier zie en natuurlijk meer kwaliteit heeft!

11 juli 2019 om 11:00

En waar baseer je op dat Nl'se spelers na een lang seizoen fitter zouden zijn dan bv Salah en Ziyech die jij noemt??

11 juli 2019 om 12:08

@ricardodasilva Weet je wat de term generaliseren/stigmatiseren inhoudt? Je zou iets minder racistisch mogen zijn als je een reactie plaatst!!

11 juli 2019 om 13:21

@zwig
Ik reageerde op Ricadodasilva
Ik ben het met je eens vwb de racismekaart (het wordt te pas en te onpas aangegrepen ter verweer). Maar wat alle buitenlandse of van origine buitenlandse leden (of roots) direct doen wanneer er kritiek wordt geplaatst over een kwetsbare groep, greep ik ook eens de kans om die kaart te spelen. Het is toch van de zotte om te bepalen hoe "alle Nederlanders " over de Afrika Cup denken en neerkijken op anderen. Dat is stigmatiseren ja. Zoek maar op!
Ik vind het namelijk geweldig dat een land als Madagascar zo ver komt en wat dat teweeg brengt in eigen land (de 6 doden zijn uiteraard betreurenswaardig, maar dat buiten beschouwing gelaten).

11 juli 2019 om 15:11

je hebt een punt, geef ik toe. ik zal me tekst verwijderen. Natuurlijk is het super gaaf dat een land als Madagascar zover komt, Ik wist niet eens dat het z'n arm land was, zegt wellicht wat over mij. Al zegt het ook veel over het voetbal als de gevestigde order er achter elkaar uitvliegt. Het seizoen bij de club toch te lang geweest.

11 juli 2019 om 23:20

Nou ja, het is natuurlijk wel een feit dat Afrikaanse teams het vrijwel nooit ver schoppen op de WK’s. Ze liggen er meestal na de groepsfase uit. Dus het is wel logisch dat het niveau van zo’n toernooi ver af staat van een EK en ook Copa America. Dat is niet verbazingwekkend, maar om dat daar in die klimaatomstandigheden te doen, dat lijkt me ook niet bevordelijk. Feitelijk past de organisatie van de Afrika Cup zich nu aan aan het programma van de Europese competities, dat is voor dat toernooi niet ideaal.

11 juli 2019 om 23:23

@zlatan Op Ziyech valt wat dat betreft inderdaad helemaal niets aan te merken, was aan het einde van het seizoen tegen Spurs nog overal op het veld. Wat heb ik er zin in om hem weer in het Ajax shirt te zien, hoop echt dat hij blijft, kan een legende worden bij Ajax.

Weer typisch Nederlands om te zeiken over de kwaliteit en ons zelf geweldig te vinden. Dit artikel gaat over Madagascar en de geweldige prestatie van een van de 10 armste landen van de wereld. Hoe mooi is het voor de bevolking on trots te zijn op hun team en tijdelijk aan de dagelijkse ellende te ontsnappen. De coach zal ook wel een aanbieding krijgen, nu trainer van een vierdeklasser in Frankrijk. Dit zijn jongens dromen. Hopen voor ze dat het sprookje nog even voortduurt.

11 juli 2019 om 10:42

Nou dat zeiken is vooral Nederlands want onszelf geweldig vinden gebeurd ook niet vaak. Net is er een maand gehaat op het vrouwenteam en toen de heren er niks van bakte was er ook alleen maar gezeik

11 juli 2019 om 12:10

Dat noemt men successupporters. Alleen meevieren als het goed gaat en je ongenoegen uiten als het niet goed gaat.

11 juli 2019 om 19:41

Weet niet wat jij leest maar nergens zie ik afzeiken in dit artikel. Ik heb hooguit gelezen dat het enthousiasme van de bevolking tot een ramp heeft geleid. Dat zal wel een feit zijn. Er zullen weinig Nederlanders zijn die de behoefte hebben om Madagascar af te zeiken over hun prestaties. Het artikel ook niet. Je verwijst naar typisch Nederlands gedrag. Zeiken! Leuk beeld heb jij van je landgenoten. Je zeikt ze lekker af.....

11 juli 2019 om 23:16

@gabstra Haha dit vind ik ook wel een sterke reactie, wij Nederlanders zijn ook wel sterk in het afzeiken van Nederland, dat zie je een stuk minder in andere landen. Behalve de USA, elke Amerikaan die ik tegenwoordig ontmoet begint zich bijna meteen voor Trump te verontschuldigen. Kan ik me voorstellen, want ik zou me ook kapot schamen.

11 juli 2019 om 23:13

@mv010 Denk dat je zulk gezeik in de meeste landen wel zult vinden, maar ben het wel roerend met je eens. Genieten van zo’n stunt!!

Misschien kan de Afrika Cup weer gewoon naar februari?
Nu is het een beetje het zoveelste toernooi in dezelfde periode naast oa de Copa America, Gold Cup, WK vrouwen en diverse jeugdtoernooien. En dat het last minute verplaatst werd, hiep ook niet.

Wat Madagaskar presteert is gewoon gaaf. Eerste kwalificatie en het gelijk zo goed doen. Kende eigenlijk alleen die Anicet van Ludogorets.

11 juli 2019 om 14:43

Nee joh,krijg je dat gezeik weer met spelers die hun club voor een paar weken moeten verlaten

Hopen voor die commentators dat ze geen tiki-taka spelen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren