Kritiek na 13-0: ‘Om zo die goals op je vingers te tellen is echt gênant’

Woensdag, 12 juni 2019 om

De Verenigde Staten geldt als een van de topfavorieten voor de winst van het WK voor vrouwen en Team USA begon dinsdagavond op overtuigende wijze aan het toernooi door met maar liefst 13-0 van Thailand te winnen. De manier waarop de Amerikaanse vrouwen de laatste doelpunten vierden leidde echter tot de nodige kritiek van onder meer Clare Rustad en Kaylyn Kyle, twee voormalige internationals van Canada.

“Ik denk gewoon dat ze met wat nederigheid en klasse hadden kunnen winnen, dat is ze niet gelukt. Het vieren van die doelpunten laat in de wedstrijd is compleet onnodig, wat is dit?”, was Rustad duidelijk bij TSN. Haar landgenoot Kyle liet zich in nog sterkere bewoordingen uit: “Ze zijn wat mij betreft het beste team van de wereld en om eerlijk te zijn, walg ik hiervan. Je neemt het op tegen een land dat voor de eerste keer op een WK is, ze zijn alleen al blij dat ze hier mogen zijn.”

“Ik snap het als Mallory Pugh het zo viert, het was haar eerste doelpunt op een WK. Maar die anderen, die hun doelpunten tellen… dat was echt gênant”, verwees ze naar Alex Morgan. De sterspeelster van de VS was goed voor vijf doelpunten en telde na haar laatste goal met haar vingers tot vijf. “Ik ben zelf een professioneel atlete geweest, er zitten kinderen te kijken en dan vier je zo bij de achtste, negende, tiende… Ik heb voor de wedstrijd gezegd dat je veel wil scoren en meteen toe wil slaan vanwege het doelsaldo. Maar er is een manier om dat te doen en dit was het wat mij betreft niet.”

De Amerikaanse vrouwen kregen echter ook bijval uit eigen land van icoon Abby Wambach, 256-voudig international van de Verenigde Staten: “Voor iedereen die hier problemen mee heeft: voor sommige speelsters is dit hun eerste WK en ze horen blij te zijn. Stel je eens voor hoe het is om daar te spelen. Het is je droom en dan scoor je ook nog eens op een WK. Echt respect hebben voor de sport betekent dat je altijd je best doet. Dit is ook een oproep aan de FIFA om sommige van deze landen meer middelen te geven. Het is het WK mensen. Zouden jullie dit ook over mannen zeggen? Ik dacht het niet”, was zij duidelijk.


Poll

Ben jij het eens met de kritiek op de Amerikaanse vrouwen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door markbakel)

Van die opmerking van Wambach krijg ik dan weer jeuk. Tuurlijk zou dit over de mannen ook gezegd worden. En waarom gelijk weer de mannen erbij halen? Ga gewoon in op de kritiek en doe niet zo zielig. 13-0 is een historische uitslag, maar het op deze manier vieren en inwrijven van de laatste goals is natuurlijk niet okay. Wat voor voorbeeld ben je dan?

12 juni 2019 om 08:38

Ik wilde ook al op die opmerking inhaken, maar zie dat je mij voor was. Weinig aan toe te voegen. Natuurlijk zou het ook bij Messi of Ronaldo zijn wanneer zij hun 5de doelpunt tegen Honduras of Noord-Korea zo vieren. Dan komt er ook kritiek, en terecht. Daarnaast is het een opmerking die kant nog wal raakt, Morgan speelde 170 interlands, kan mij niet voorstellen dat dit haar eerste WK is.

12 juni 2019 om 10:07

Ik moet toch altijd lachen als ik denk aan Portugal vs Noord Korea. Word er een keer een wedstrijd live uitgezonden in Noord-Korea, krijgen ze met 7-0 op de broek.

Voor sommige spelers was het wel het eerste WK-goal, en ik kan begrijpen dat Morgan blij was met de 4e goal, haar 100e interlandtreffer, maar zij en Lloyd hebben nu allebei meer dan 100 interlandgoals achter hun naam staan, en Lloyd heeft een indrukwekkende 271 caps, en dan kun je toch een beetje ingetogen zijn tegen een absoluut B-land.

12 juni 2019 om 13:20

En Ronaldo zou wel bescheiden juichen denk je?????

12 juni 2019 om 14:18

Nee. Maar denk je dat daar geen commentaar op komt? Natuurlijk wel. Willen de dames net zo behandeld worden als de mannen. Gebeurt dat, zoals nu, is het weer niet goed.

Ik vond het ook een beetje overdreven. Prima dat je vol doorhaalt en niet stopt bij 5 of 6. Dat juichen erbij was alleen een beetje onnodig. Verder moet je die natuurlijk niet groter maken dan het is.

Het was misschien wat overdreven, maar als je voor de grootste overwinning ooit gaat op een WK dan is hier toch niets mis mee? Er is tegenwoordig overal kritiek op. Als je niet gaat juichen, vind ik het nog vernederender voor de tegenstander. Dan doe je net of het je niets doet en scoren tegen deze tegenstande vanzelfsprekend vindt. Als Thailand bang was geweest voor een grote nederlaag, hadden ze niet naar dit WK moeten gaan.

12 juni 2019 om 08:51

Scoren tegen deze tegenstander is ook vanzelfsprekend. Amerika speelde pas geleden nog een oefenpot tegen ditzelfde Thailand. 8-0. Die zullen zich weinig zorgen hebben gemaakt.

12 juni 2019 om 09:32

Het is ook prima om vol door te voetballen voor die recordscore. De kritiek is op de manier waarop de laatste goals werden gevierd. Beetje genant en niet heel respectvol om helemaal uit je dak te gaan en je goals op je vingers na te tellen als je de 13-0 binnen schiet.

12 juni 2019 om 09:37

Moet je dan zo quasi-nonchalant weglopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is? Of zo hypocriet zoals spelers die scoren tegen hun oude club?

Wordt het daar respectvoller van? Vind ik niet.

12 juni 2019 om 09:46

Je mag best even juichen, maar toch niet net zo uitbundig als wanneer het de winnende in blessuretijd is? Keertje juichen, je teamgenoten een high-five geven en weer door.

12 juni 2019 om 10:22

Tja, als er een protocol is hoe je waar en wanneer mag en kan juichen, ken ik nog wel een paar dissidenten.....

13-0 op een WK, wauw. Dat legt het niveauverschil tussen de landen wel echt heel goed bloot, bij de mannen is een 10-1 de grootste uitslag op het WK, en dat is 35 jaar geleden.

12 juni 2019 om 09:39

Ook weer niet heel verrassend, gezien het aantal beoefenaars is een WK met 24 landen ook wel erg veel.

Viel me ook al op. Dat je mikt op de grootste uitslag is ok, maar de manier hoe de goals gevierd werden bracht wel plaatsvervangende schaamte. Beetje alsof je als volwassen vrouw/man een spelletje speelt tegen je 5-jarige zusje en van de daken schreeuwt dat je haar hebt ingemaakt. Want laten we eerlijk zijn, Thailand is gewoon van een embarmelijk niveau, ook in het vrouwenvoetbal. Ik herinner me nog de wedstrijd Spanje-Tahiti tijdens de Confederations Cup enkele jaren geleden, toen werd het 10-0 en de Spanjaarden vierden de goals niet eens.

“Het is het WK”. Ja stelt dus weinig voor als je met 13-0 kan winnen. Dit is het allerhoogste toernooi en dan zon uitslag, wat een topsport zeg. En dan ook nog die opmerking over de mannen, ach de wereld is allemaal zo oneerlijk, wordt wel een beetje moet van die feministen rondom heel dat vrouwenvoetbal, eerst willen ze evenveel verdienen etc. Zorg dan ook dat je commerciële waarde vertegenwoordigd en topsport bedrijft want bij mij bij de amateurclub ligt het niveau nog hoger..

12 juni 2019 om 09:23

Ach, team USA verloor van een team van 15-jarige jongens... typerend dus voor het niveau

12 juni 2019 om 09:32

Dat was volgens mij Australie, maar kan het verkeerd hebben. Maar idd, typerend voor het niveau.

12 juni 2019 om 13:34

Ook de VS verloor van 15/16 jarige jongens. Namelijk tegen FC Dallas.
5-2 dacht ik.

“Het is het WK”. Ja stelt dus weinig voor als je met 13-0 kan winnen. Dit is het allerhoogste toernooi en dan zon uitslag, wat een topsport zeg. En dan ook nog die opmerking over de mannen, ach de wereld is allemaal zo oneerlijk, wordt wel een beetje moet van die feministen rondom heel dat vrouwenvoetbal, eerst willen ze evenveel verdienen etc. Zorg dan ook dat je commerciële waarde vertegenwoordigd en topsport bedrijft want bij mij bij de amateurclub ligt het niveau nog hoger..

De kritiek is in mijn ogen wel terecht. Sport kan hard en oneerlijk zijn, maar je dient wel met respect je tegenstander te bejegenen.

Ik wil niet zeggen dat de Amerikaanse dames minder hadden moeten scoren, maar op een gegeven moment zie je ook wel in dat het niveauverschil wel erg groot is. Wat meer ingetogenheid siert je dan en is wel zo sportief.

Je kunt bijvoorbeeld de 7-1 van Duitsland tegen Brazilië nemen, Löw had toen z'n spelers tijdens de rust op het hart gedrukt de Brazilianen iig niet qua houding te vernederen.

Ik vond vooral dat domme dansje bij de bank tijdens de 12-0 echt beschamend. Knap man, jullie winnen van een amateurteam met een gemiddelde lengte van 1m47, knap hoor.

En zouden ze dat over mannen ook zeggen? Ja, zeker als er ooit een land op een WK met 13-0 zou winnen en het zo zou vieren. Iedere keer als Ronaldi z'n hand bij z'n oor houdt of Neymar een shht gebaar maakt valt iedereen daar ook overheen.

Gewoon terugbrengen naar 12 landen tot dat er meer landen zijn die moeite steken in vrouwenvoetbal, want dit slaat nergens op, sorry.

Het hele WK is niet serieus te nemen op deze manier. De VS kan volledig dronken de poulefase doorkomen aangezien het tegen Chili ook wel weer een nulletje of 8 zal gaan worden.

Gewoon terugbrengen tot 8 a 16 teams, tot het niveau van de andere landen ook serieus stijgt. Van competitief voetbal is tot nu toe geen sprake en het niveau van de mindere landen doet echt pijn aan de ogen.

Gênant was pas de manier waarop die goalie van Thailand er stond.. prima toch dat je blij bent en ludiek wilt juichen na de grootste score ooit op een WK.

Ik heb zon gevoel dat er dit jaar bij het kleinste beetje krititiek of negatief nieuws meteen word gezegt ja maar de mannen?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

USA
1 fan
Aanvaller, 31 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Tottenham Hotspur 2 0 0 0
2021 Orlando Pride 0 0
2020 Orlando Pride 0 0 0 0
2019 Orlando Pride 6 0 1 0
2018 Orlando Pride 19 5 0 0

In de wandelgangen

Zondag 29 november
Manchester United overweegt om Jonny Evans na dit seizoen transfervrij terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren