Noodsituatie bij opponent Oranje: ‘Dit is stijlloos, hij heeft hen gebruikt’

Zondag, 24 maart 2019 om

Joachim Löw deed begin maart de Duitse voetbalwereld op zijn grondvesten schudden. De bondscoach van die Mannschaft verraste vriend en vijand door Thomas Müller, Jérôme Boateng en Mats Hummels, respectievelijk 100, 76 en 70 interlands, uit te zwaaien. Löw, die de kwalificatiereeks voor het EK van 2020 op zondag 24 maart tegen het Nederlands elftal opent, wil aan de slag met een nieuwe generatie, waardoor er geen plaats is voor de drie routiniers die in 2014 wereldkampioen werden. Volgens de hevig bekritiseerde Löw waren veranderingen 'onontkoombaar'.

Door Tim Siekman

Spelers, analytici en voetbalfans in Duitsland gisten na 5 maart volop naar de beweegredenen van Löw om het trio van Bayern München te passeren. Hoe kan het dat hij drie zeer gewaardeerde en ervaren spelers van 29 en 30 jaar oud uit het niets bij het grofvuil zet? Mede vanwege de ophef had de Duitse voetbalbond DFB afgelopen vrijdag een speciaal persmoment ingelast waar Löw tekst en uitleg kon geven. Bij zijn redevoering wees de bondscoach niet alleen naar het dramatisch verlopen WK in Rusland, waar de ploeg al in de groepsfase werd uitgeschakeld in een poule met Mexico, Zweden en Zuid-Korea. Ook de prestaties in de daaropvolgende maanden, waarin Duitsland door toedoen van Frankrijk en Oranje naar Divisie B van de Nations League degradeerde, speelden mee in de overweging van Löw.

“Vanwege de resultaten uit het afgelopen jaar was het noodzakelijk om veranderingen aan te brengen”, begon de trainer, die aangaf dat hij lang heeft nagedacht over de ingrijpende beslissingen. “Je neemt zulke beslissingen niet van de ene op de andere dag. We willen met jonge spelers en een nieuw spelidee de EK-kwalificatie ingaan. Ik wil spelers zien die dynamisch zijn, een hoge handelingssnelheid hebben en veelzijdig zijn. Die snel oplossingen vinden als ze onder druk komen te staan.” Löw benadrukte dat hij het trio niet definitief verbannen heeft. “Deze spelers hebben een unieke prestatie geleverd in het shirt van Duitsland. Deze spelers betekenen veel voor mij, niet alleen als voetballer, maar ook als mens. En dat zal altijd zo blijven. De gesprekken die ik met hen heb gevoerd, waren emotioneel gezien waanzinnig moeilijk.”

Door de 2-0 zege van Oranje op Frankrijk degradeerde Duitsland naar Divisie B van de Nations League.

Verschillende Duitse media berichtten vlak na de bekendmaking van het besluit dat de drie spelers te makkelijk, en op een respectloze manier, zijn afgedankt. Ook onder anderen Franz Beckenbauer vond dat het trio meer respect verdiende, ook omdat de gesprekken relatief kort zouden hebben geduurd. "Een afscheidsduel voor de spelers was in deze kwestie bijvoorbeeld een juiste richting geweest. Maar gewoon vertellen dat ze niet meer hoeven te komen, dat is discutabel. Ik had het waarschijnlijk anders gedaan, op een meer menselijke manier." Löw kon zich niet vinden in de kritiek van de legende van Bayern en de nationale ploeg van Duitsland. "Ik vind het raar als je dingen beoordeelt zoals inhoud en respect als je er niet bij was. Tijd is ook geen kwaliteitskenmerk van een gesprek."

'Zo'n afscheid verdien je niet'
Het veelbesproken drietal reageerde net als de rest van Duitsland verbaasd op het besluit van Low. Müller was het meest uitgesproken. "Ik heb er een nachtje over geslapen om alles te laten bezinken. Ik stond perplex door de plotselinge beslissing van de bondscoach. De trainer moet beslissingen nemen op sportieve gronden, dat is niet meer dan logisch. Maar hoe meer ik erover nadenk, des te bozer ik word. Boven alles snap ik er helemaal niets van dat dit een definitieve beslissing is. Mats, Jérôme en ik kunnen nog altijd op topniveau presteren. Vlak nadat wij op de hoogte waren gebracht van de beslissing, bracht de DFB al van tevoren opgestelde persberichten naar buiten. Vanuit mijn optiek is dit stijlloos en getuigt het van een gebrek aan waardering."

Bayern was niet zozeer verbolgen over het feit dat Müller, Boateng en Hummels gepasseerd zijn, maar was wel verbijsterd over het tijdstip van de bekendmaking van het besluit. Der Rekordmeister was namelijk in voorbereiding op de belangrijke tweede achtste finale van de Champions League tegen Liverpool, een wedstrijd die uiteindelijk met 1-3 verloren ging. Bovendien is de Duitse topclub nog altijd verwikkeld in een felle titelstrijd met Borussia Dortmund in de Bundesliga. "Dit had op een andere manier en op een ander tijdstip moeten gebeuren. Waarom zijn ze niet al in november ingelicht?", doelt bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge op de laatst gespeelde interland van Duitsland tegen Oranje (2-2). "Het gaat om jongens die voor ons heel bepalend zijn. Nu krijgen ze in deze cruciale fase een teleurstelling te verwerken."

Naast de woede van Bayern en de desbetreffende spelers zijn ook teamgenoten en prominenten verbaasd. "Ja, ik was verbijsterd", aldus Joshua Kimmich, die wel is geselecteerd door Löw. "Ik ken de nationale ploeg alleen maar met deze drie jongens erbij. In de afgelopen tien jaar hebben ze de ploeg vormgegeven. Vanuit het perspectief van de spelers kan ik wel zeggen dat de wijze waarop dit is gegaan niet goed was. Ik begrijp echt dat de jongens teleurgesteld zijn. Zo'n afscheid verdien je niet.” Dietmar Hamann, oud-middenvelder van Bayern, ging nog een stap verder bij Sky Deutschland. "Ik kon het niet geloven toen ik het las. Ik dacht meteen dat er iets was voorgevallen. Als je deze stap zet, doe het dan direct na het WK. Dan hadden de mensen het nog kunnen begrijpen. Hij wist dat de vier wedstrijden tegen Nederland en Frankrijk zwaar zouden zijn. Hij heeft hen min of meer gebruikt om zijn baan na het WK te behouden. Om nu te zeggen: 'Ik heb je niet meer nodig...' Ik vind het stijlloos."

'Tweespalt in Duitse selectie'
De rigoureuze koerswijziging is de zoveelste, volgens de Duitse media, ondoorgrondelijke stap van Löw. De keuzeheer ligt al sinds het desastreuze resultaat en dito spel op het WK onder een vergrootglas. Tijdens het mondiale eindtoernooi zou hij de spelersgroep niet goed hebben aangevoeld, zo onthulde de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van bronnen binnen het team. De ervaren krachten stonden tegenover de jongere garde, waarbij Löw de oudere spelers zonder aanwijsbare reden bevoorrechtte in trainingen en wedstrijden. Zo vond een groot deel van de selectie het onbegrijpelijk dat de trainer bleef vasthouden aan Manuel Neuer, terwijl de doelman pas vlak voor het WK fit werd na bijna een jaar blessureleed. De absentie van Leroy Sané, het grote talent van Manchester City, op het WK kon een deel van de spelersgroep eveneens moeilijk plaatsen.

De crisis bij de nationale ploeg nam eind juli nog grotere vormen aan toen Mesut Özil besloot te stoppen met zijn interlandloopbaan. De middenvelder van Arsenal ging vlak voor het WK, samen met Ilkay Gündogan, op de foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, iets wat tot veel kritiek in eigen land leidde. Zo noemde een politicus van de SPD Özil 'een geitenneuker' en werd de middenvelder na de WK-wedstrijd tegen Zweden (2-1 winst) door enkele fans vanaf de tribunes bestempeld als 'Turks varken'. Ook kreeg Özil ontelbaar veel haatmails en dreigtelefoontjes. Hij voelde zich in de rel niet gesteund door de Duitse voetbalbond en richtte zijn pijlen vooral op voorzitter Reinhard Grindel. "Ik weet dat hij mij na de bewuste foto uit het team wilde zetten, maar Löw en Oliver Bierhoff (teammanager, red.) hebben het voor mij opgenomen en hebben mij verdedigd. In de ogen van Grindel en zijn achterban ben ik een Duitser wanneer we winnen, maar een immigrant wanneer we verliezen."

Zonder Özil en de eveneens gestopte Mario Gómez moest Duitsland zich oprichten, maar in de Nations League bleek de ploeg van Löw nog steeds zeer kwetsbaar. Na de 3-0 nederlaag tegen Nederland in oktober kwam het invloedrijke BILD met een vernietigend opiniestuk. “Niemand had verwacht dat we Frankrijk of Nederland met 5-0 zouden verslaan, maar we hadden wel een plan voor de toekomst verwacht. We wilden zien hoe Löw het team wil smeden in de aanloop naar het EK 2020. In plaats daarvan speelden Boateng, Hummels en Müller tegen Frankrijk (0-0, red.). En ook tegen Nederland was het weer Boateng, Hummels, Müller. Hij blijft bang om moeilijke beslissingen te nemen over de spelers met wie hij wereldkampioen werd. Het is genoeg, Yogi. Wat hebben Julian Brandt, Leroy Sané en Niklas Süle gedaan om géén basisplaats te verdienen? Van Nederland verliezen met een gewaagd elftal, met de gezichten van morgen, is wat anders dan verliezen met de gezichten van gisteren."

Oranje als eerste slachtoffer?
Waar het Duitse voetbal in 2014 nog werd bewierookt en er in Nederland volop werd geopperd de filosofie en aanpak van de oosterburen over te nemen, zijn de rollen in 2019 volledig omgedraaid. Ook in clubverband zit het Duitse voetbal in een neerwaartse spiraal. Ajax draait een uitstekend seizoen in de Champions League en plaatste zich ten koste van Real Madrid voor de kwartfinales, terwijl Bayern, Borussia Dortmund en Schalke 04 in de achtste finales werden uitgeschakeld door respectievelijk Liverpool, Tottenham Hotspur en Manchester City. Voor het eerst sinds 2006 zit er geen Bundesliga-club bij de beste acht clubs van Europa en dat doet pijn in Duitsland. Michael Ballack uitte zijn zorgen bij Sky Deutschland. "We zijn al vroeg het WK uitgeknikkerd, zijn gedegradeerd in de Nations League en in de Champions League is het al na de achtste finales gedaan voor Duitse clubs. Dit is een duidelijk signaal dat we niet alles goed doen. We moeten het niet goedpraten", zo stelde de 98-voudig international.

Nu gooit Löw het bij de nationale ploeg over een andere boeg. Waar Sami Khedira eerder al werd geslachtofferd, is nu het trio van Bayern aan de beurt. In plaats van vertrouwen op de door de wol geverfde A-internationals opteert de trainer bijvoorbeeld voor Niklas Stark (Hertha BSC), Lukas Klostermann (RB Leipzig) en Maximilian Eggestein (Werder Bremen), die allen debuteren in de selectie van die Mannschaft. Met een nieuw elan probeert Löw kwalificatie voor het EK van 2020 af te dwingen. Gezien de kwaliteiten van de Duitse spelers en het gebrek aan tegenstand wordt plaatsing voor het eindtoernooi reeds alom beschouwd als een zekerheidje. De twee beste landen per poule plaatsen zich voor het EK, dat in twaalf verschillende steden in Europa wordt afgewerkt. Duitsland zit samen met Nederland en 'kleintjes' Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland in Groep C, waardoor kwalificatie voor Löw en consorten op papier gemakkelijk moet kunnen.

Löw stort zich met ziel en zaligheid in de zoveelste cyclus met de nationale ploeg, waar hij al sinds 2006 eindverantwoordelijke is. Ditmaal wordt iedere stap van hem kritischer dan ooit bekeken. Gaat Löw een succesvolle verjongingskuur doorvoeren, met 'onvoorspelbaar' en 'dynamisch' spel tot gevolg? Durft Löw langzamerhand afstand te doen van de oude generatie of gaat hij op den duur weer terugvallen op zijn loyale wereldkampioenen? Het trio van Bayern blijft ondanks de vreemde gang van zaken beschikbaar voor het nationale team. Hummels sluit een terugkeer niet uit. "Zo slecht zijn we nog niet. We willen alle drie nog een paar jaar op hoog niveau voetballen. We zien wel wat er in de toekomst gaat gebeuren. Misschien komen er wel blessuregevallen. Misschien zijn we dan toch nog wel goed genoeg als er een EK voor de deur staat. Alles is mogelijk. Ik zal nooit weigeren om voor Duitsland te spelen."

Match Preview: Nederland - Duitsland
Meer video's

Poll

Verwacht jij dat Joachim Löw tot minimaal 2022 bondscoach van Duitsland blijft?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door dms)

Belachelijk dat ze Löw er niet uitgetrapt hebben na het wk. Vond Sané niet bij de beste 23 spelers van Duitsland horen tijdens wk. Nadat het wk mis ging riep hij Sané nog steeds niet op voor 1e 2 wedstrijden Nations League, hoe koppig kan je zijn. Toen hij die vervolgens verloor roept hij opeens wel Sané en wat andere jongere spelers op en het loopt gelijk beter. Nu maakt hij door druk van volk en media, die wss zelfde mening op nahouden, een statement door te verjongen. Geen onredelijk besluit maar een erg overdreven beslissing. Stel dat Müller zijn oude vorm pakt is hij nog steeds een topper, en ga je hem dan sowieso nooit meer oproepen?! Slaat nergens op. Ze hadden Löw allang moeten lozen, iig na het wk.

18 maart 2019 om 10:42

Ja eens. Dat WK was een drama en dan is het, na 12 jaar, tijd voor vers bloed. Onbegrijpelijke beslissing. En daarna degraderen uit de Nations League A divisie, en dan laat je hem nog zitten. En nu dit weer, nadat we ook het gedoe met Ozil al gehad hadden.

Ook wel weer fascinerend om te zien hoe snel het kan gaan in het voetbal. Een jaar geleden waren wij diep chagrijnig omdat er weer een WK zonder ons aan zat te komen, en dachten we dat we ook in de CL nooit meer mee zouden kunnen. Terwijl Duitsland als titelhouder een van de favorieten was, en ze in Europa jaarlijks uitstekend meedoen met Bayern en Dortmund.

En nu, een jaar later, is het beeld totaal gekanteld. Duitsland een mislukt WK, Oranje doet het geweldig, winnaar van de Nations League divisie, allemaal toptalenten die doorgebroken zijn, en zelfs Ajax doet het dit jaar beter dan de Duitse clubs.

Hopen dat we dit kunnen vertalen in een overwinning op Duitsland, dan is het EK eigenlijk al bijna binnen.

18 maart 2019 om 12:56

Sane was er gewoon bij in de eerste Nations League wedstrijden. Heeft Oranje in de Arena als invaller compleet zoek gespeeld, maar was ongelukkig in de afronding.

18 maart 2019 om 16:18

Wie legt mij uit waarom er direct al “afscheid” is genomen...? Löw kan ze toch gewoon niet oproepen ( wel even met tekst en uitleg dat hij een andere koers wil proberen ). Dan kan hij mocht er iemand van hen als een malle beginnen te draaien ze gewoon toch alsnog weer selecteren. Waarom direct die deur helemaal dicht....?

Het lijkt er wel sterk op dat de dagen van Löw bij DFB geteld zijn. Het is logisch dat er na zo'n dramatisch verlopen wk en die Nations League alles onder een vergrootglas ligt. Löw was volgens mij sowieso nooit iemand die veel toelichting gaf, maar om dan nu zulke drastische keuzes zonder uitgebreide toelichting en het zo definitief te brengen lijkt me het minst slim om te doen in die situatie. Ben benieuwd of ze de boel op de rails krijgen voor het EK. Het is nu in ieder geval een flink lelijke shit storm aan het worden. En wij kijken toe ...

Ik begrijp de keuzes van low wel om deze jongens niet meer te selecteren. Een Muller lijkt volledig uitgeblust te zijn en Hummels is niet meer de verdediger die hij was. Jammer maar ze lijken heel vroeg een hoogtepunt te hebben gehad. Met het oog op de toekomst en de komende toernooien een volkomen logische beslissing om door te selecteren.

18 maart 2019 om 01:41

Dat neemt niet weg dat de DFB na het desastreus verlopen WK of desnoods na de degradatie in de Nations League een andere coach had moeten aanstellen.

18 maart 2019 om 10:43

Helemaal eens. Ik snap alle ophef ook echt niet. Van de drie vind ik Hummels nog wel oke maar Boateng en Muller echt niet goed genoeg meer.

Hij kan ze favoriet Neuer dan ook gewoon skippen en de goed presterende Ter Stegen eens een kans geven als je toch de jonkies eennkans wil geven begin daarmee

19 maart 2019 om 02:05

Verschil is dat Neuer je aanvoerder is en die kun je niet zo maar aan de kant schuiven.

Low kan dan wel bekritiseerd worden, hij heeft geen andere keuze dan een nieuwe ploeg te bouwen. Daarnaast is Muller de laatste 3 seizoenen alleen maar minder aan het worden. Boateng is ook ver verwijderd van zijn topvorm. Low weet dat hij tijdens de EK kwalificatie een goede kans heeft een nieuw team te bouwen aangezien Duitsland in een makkelijke poule zit.

18 maart 2019 om 10:45

Ja inhoudelijk snap ik het ook wel. Maar je moet als trainers ook het sentiment in je ploeg (en in het land) managen. En dat doe je niet door drie van dit soort spelers op zo'n lompe manier aan de kant te zetten.

Deze situatie komt nogal eens voor bij Duitsland. Maar als ze op de grond lijken te liggen, staat er dadelijk ineens weer een machine. low kan bij een overwinning op Nederland zomaar ineens critici de mond snoeren en dan heeft niemand het meer over een gemist sentimenteel afscheid van deze spelers.

En waarom zou Duitsland niet gewoon met 3-0 kunnen winnen van Nederland? Al die vermoeide spelers die zijn opgeroepen....

18 maart 2019 om 11:06

Ik hoop dat Koeman zo verstandig is om tegen Wit-Rusland wat jongens rust te geven. Met name de Ajacieden. Die oogden echt niet fris tegen AZ. Je moet tegen Wit-Rusland ook zonder De Ligt, De Jong en zeker zonder Blind kunnen winnen. Dumfries idem. Of laat ze een helft meespelen of zo, maar spaar ze in ieder geval zo veel mogelijk. Anders wordt het tegen een getergd Duitsland een nóg moeilijker verhaal. Stiekem hoop ik dat die onrust rondom de ploeg zich tot de prestaties op het veld vertaalt.

18 maart 2019 om 13:25

Dat is ook niet moeilijk als je de beschikking hebt over een voetballand met meer dan 80 miljoen inwoners. Natuurlijk krijg je dan relatief snel weer een top-elftal.

Bovendien stopt de kritiek echt niet als Duitsland van Oranje wint. Er is nu wel sprake van een crisis en dat stopt niet na 1 gewonnen wedstrijd. Verder is de kritiek ook gewoon terecht, al is het niet heel vreemd dat Low wil doorselecteren.

Die vliegt er binnenkort toch wel uit, de spelers zijn het vertrouwen in hem kwijt. Zeker na deze actie om zulke sterkhouders niet meer te selecteren.

Duitsland moet niet zeuren.ze wonnen alles en komen straks echt wel weer terug met een topploeg.
Iedere succesvolle ploeg moet ooit vervangen worden. Oranje na hun EK en WK winst straks ook.

18 maart 2019 om 10:16

Ze hadden dan ook als eerste Low eruit moeten bonjouren. Laffe tactiek, strategie en het onthouden van sommige geweldige spelers niet bij de selectie halen of moedwillig laten banken.

18 maart 2019 om 13:30

Elke speler raakt een keer in verval. De enigste fout die Low tot deze zomer maakte was dat hij te lang vasthield aan de grote namen, terwijl bij veel van hen het beste er al af was. Hij had bijvoorbeeld ook niet de makkelijkste weg richting het WK op mentaal gebied.

Low had het geluk dat hij mocht werken met waarschijnlijk de beste ploeg ter wereld en heeft nu de pech dat diezelfde spelers nu grotendeels (bijna) allemaal in verval zijn en dat de nieuwe generatie toch wat dunner in het materiaal is. Nu is het afwachten tot de volgende Duitse sterren doorbreken.

18 maart 2019 om 13:49

Tot op een bepaalt punt kan ik je volgen en klopt het zoals je schrijft.

Maar ik denk dat 'het moment' bepalend is geweest dat hij nu bakken met shit over zich heen gestrooid krijgt. Je zorgt er wel voor als trainer dat sommige grote namen, diezelfde die je wereldkampioen gemaakt hebben nu gewoon afgeserveerd worden met een berichtje wat ze konden lezen in de krant.

Natuurlijk is door selecteren nodig, dat zal een ieder begrijpen, echter hoe Low ze ernaast plaatste verdient verre van de schoonheidsprijs. Daar is denk ik ook waar de schoen wringt in voetbal minnend Duitsland.

Zo ook hield hij zelf vast aan zijn WK ploeg terwijl er op de velden inmiddels nieuwe grote talenten opstonden en staan ( Sane als voorbeeld).dus het beste was geweest als hij zichzelf ook had door geselecteerd.

En eens, dat Duitse team was geweldig!

Duitsland heeft nog steeds voldoende kwaliteit in het elftal. Het gaat meer om de manier waarop Low de 3 heren kenbaar maakte dat hij ze niet meer ging gebruiken. Hij was veel te rigoureus blijkbaar. Volgens mij heeft Muller de afgelopen jaren amper iets laten zien, op de andere 2 heb ik wat minder zicht. Maar van voetballers hoef je weinig zelfreflectie te verwachten. Van Low snap ik ergens wel dat hij niet dezelfde fout wil maken als bij Neuer, dat hij vast blijft houden aan bepaalde spelers.

"löw benadrukte dat hij het trio niet definitief verbannen heeft."

Raar, alles lijkt erop te wijzen dat het helemaal over is voor die drie, en dan staat dit zinnetje er opeens tussen. Ben benieuwd wat dit gaat betekenen.

Naast een vervanging voor Löw zie ik ook graag een vervanging voor de 2 amateurs Bierhoff en Grindel. Vooral de laatste deugt niet als bondsvoorzitter.

Zo ga je niet met dit soort spelers om. Het doet me een beetje denken aan de manier waarom Blind met Van Persie omging. Die liet Van Persie tegen Kazachstan in blessuretijd invallen om hem zijn 100ste interland te 'gunnen'. Dan ben je eigenlijk gewoon redelijk onmenselijk. Maar laat het maar rommelen daar. Bij Oranje is het lekker rustig en ontspannen nu dus ik zie volgende week wel weer een nieuwe overwinning.

Eerlijk gezegd denk ik dat Duitsland een nieuwe coach nodig heeft die deze spelers nog kan inspireren en hun kennis door kan geven aan de nieuwe lichting.

Het kan twee kanten op, of de crisis houdt aan of je ziet net als bij Nederland een plotselinge omslag omdat er geen verwachtingen meer zijn. Ik ben bang voor het laatste.

De manshaft heeft een type lothar Mattheüs nodig of een type Horst Rubens (da's ungeheur) maar zulke types zijn haast niet meer te vinden. Ze zijn nu toch te veel verwend. Ze willen het gewoon te mooi doen maar het gaat om resultaat en dat word gewoon vergeten. Daarom moet löw nu echt weg hij is over de THT. Waarom niet een coach die zich heeft bewezen? (Pep guardiola)!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Duitsland

FIFA ranking: 16
163 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. BrandtAanvaller30
T. WernerAanvaller30
M. SorgUnknown
B. LenoKeeper
M. NeuerKeeper30
M. GinterVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Duitsland.

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Everton wil snel handelen na het ontslag van manager Marco Silva. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren