Voetballen bij -14 graden: ‘Ik geef toe dat we ammoniak snoven’

Dinsdag, 4 december 2018 om 22:25Gijs Freriks • Laatste update: 23:13

“Ik heb er geen woorden voor. Ik heb nog nooit in zo’n kou gespeeld. Deze wedstrijd is een schande voor het Russische voetbal.” Hekkensluiter Yenisey trad zaterdag bij een temperatuur van 13,9 graden onder nul aan tegen Akhmat Grozny. Als de temperatuur met 1,1 graden verder was gekelderd, zou het duel zijn afgelast. Andrei Semenov vond het ook nu onverantwoord om te voetballen.

Televisiecontract
“Ik ben erg bezorgd over mijn ploeggenoten. Milad Mohammadi (linksback, red.) had het zo koud dat ik dacht dat zijn handen van zijn lichaam zouden vallen. Iedereen had in de rust stijve en gevoelloze benen en ik geef toe dat we ammoniak hebben gesnoven…”, mokte de verdediger van Akhmat voor de camera van Match TV. Volgens de Russisch international was het in Krasnoyarsk ook kouder dan de thermometer in het stadion aangaf.

“Onze eigen thermometer gaf -16 en -17 graden aan. Er zijn geen woorden voor, het is gewoon een schande. Zulke wedstrijden zouden elders gespeeld moeten worden, in Moskou bijvoorbeeld. Mijn vingers zijn nog steeds blauw en doen erg zeer.” Yenisey stelde voor om de wedstrijd in het eigen indoorstadion af te werken, maar daar ging de competitieorganisatie niet mee akkoord. “We hebben een officieel schrijven van de televisiezender ontvangen dat we ons niet aan het contract houden wanneer de wedstrijd in die hal wordt gespeeld.”

“De jeugd mag wel in die hal spelen, dat is geen probleem. Maar als deze wedstrijd in de indoorhal wordt gespeeld, dan houden we ons niet aan het televisiecontract”, aldus voorzitter Sergei Pryadkin. De competitieorganisatie (RPL) kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen. Want had men het duel niet gewoon móeten afgelasten, ongeacht wat de televisiebazen willen? En waarom is er tijdens het opmaken van het speelschema niet voor gekozen om de duels tussen Yenisey en Akhmat om te draaien? Dan had deze decemberwedstrijd in het zuidelijker gelegen Grozny afgewerkt kunnen worden.

Bevroren tenen
“Het speelschema is vastgesteld toen het nog overal warm was. En niemand kon toen weten hoe het weer er nu uit zou zien. Bovendien bieden ook weersvoorspellingen geen garanties”, aldus Viktor Pyshkin, de sportief directeur van de RPL. “In Krasnoyarsk werd -20 graden voorspeld en het was zes graden warmer. En dus is de wedstrijd doorgegaan. Ik zeg niet dat dit weer comfortabel is voor de spelers en fans, dat zeg ik zeker niet. Maar we hebben regels afgesproken. En als we met z’n allen afspreken dat we bij -10 niet meer voetballen, dan trekken we de grens dáár. Maar dat moet dan wel worden afgesproken.”

De algemeen directeur van Akhmat, Ahmad Aydamirov, was er geen voorstander van dat het duel naar de hal verplaatst zou worden: “Er zijn regels en waarom zou je die tijdens de competitie veranderen? Misschien wil er straks ook wel een team in Brazilië spelen...” Wel was óók Aydamirov van mening dat het duel beter geannuleerd had kunnen worden: “Zulke wedstrijden kunnen beter niet doorgaan. We hebben vooral geprobeerd om te voetballen en om niet te bevriezen.” Voor zover bekend hebben alle spelers de wedstrijd in Siberië zonder serieuze gezondheidsklachten doorstaan. Tot opluchting van Dimitri Alenichev.

“Ik dank God dat iedereen levend en wel uit de strijd is gekomen”, aldus de trainer van Yenisey tegenover Match TV. “Het was lastig om te voetballen, want op sommige plekken op het veld lag ijs”, aldus Yenisey-middenvelder Mikhail Komkov. “Verder zijn mijn tenen bevroren en ben ik nog altijd aan het hoesten vanwege de vele koude lucht die ik heb ingeademd.” De trainer van Akhmat, Rashid Rakhimov, was na afloop des duivels: “Ik snap niet hoe ze bij -13,9 graden zijn gekomen. Ze stonden met z’n allen om die thermometer op het veld en ademden uit. Waren ze vijf minuten weg, dan was het al -14,6 graden.”

Yenisey presenteerde haar opstelling op deze wijze op Twitter.

Antireclame
“En toch grepen ze niet in. Wat is dit? Overal in de stad was het zestien tot negentien graden onder nul. En hier op het veld -13 graden? En wat bereik je hiermee? Misschien krijgen mijn spelers wel een longontsteking. Het is niet normaal om onder deze omstandigheden te spelen. Onze Mohammadi is razendsnel. Normaal haalt niemand hem in, maar nu leek hij wel een standbeeld. Wat er hier in Krasnoyarsk is gebeurd, mag niet nog eens gebeuren.” De spelersvakbond heeft reeds aangekondigd dat het meten van de temperatuur professioneler moet verlopen en zegt zich ernstige zorgen te maken over de gezondheid van de voetballers wanneer die aan zoveel kou worden blootgesteld.

Om zoveel mogelijk toeschouwers te trekken, mocht iedereen gratis naar binnen. 1.859 supporters wisten de weg naar het Centraalstadion te vinden, het laagste aantal toeschouwers bij een wedstrijd in de Russische eredivisie van dit seizoen. Dat zegt volgens Valery Gazzaev, voormalig succestrainer van CSKA Moskou, voldoende. Hij spreekt over ‘antireclame’ voor het Russische voetbal: “Het is gewoon krankzinnig om in zulke kou te spelen. Kon de wedstrijd niet gewoon verplaatst worden? Ik vind dat we allereerst moeten denken aan de gezondheid van de spelers en de fans die naar het stadion komen.”

“Want wat is nu het resultaat? Juist, een leeg stadion. Ik ben echt verbaasd over de gang van zaken, het is gewoon onprofessioneel”, aldus Gazzaev in gesprek met Sport-Express. De wedstrijd tussen Yenisey en Akhmat eindigde overigens in een 1-1 gelijkspel. Mohammadi opende na 69 minuten de score en negen minuten voor tijd maakte Valery Kichin er vanaf elf meter 1-1 van. Daar bleef het bij in Krasnoyarsk.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door hangover96)

Onbegrijpelijk dat deze wedstrijd doorgang vond terwijl Orenburg - KS Samara wel werd afgelast omdat het er -17 graden was, dus het had zeker weten op een ander datum gespeeld kunnen worden. Echter vind ik ook niet dat Akhmat zich onrechtvaardig behandeld mogen voelen, want het was dezelfde Rakhimov die ook niet op de indoorhal wilde gaan spelen, nog voordat de incompetente RPL-comissie besloten had dat het niet mocht.

3 december 2018 om 19:04

Twente heeft jaren geleden (ik meen 2011) een wedstrijd gespeeld tegen Rubin Kazan bij -18, ook toen waren ze aan het sjoemelen met de thermometers. Waarschijnlijk vooral omdat de wedstrijd door moest gaan van de UEFA destijds. Belachelijke temperaturen om bij te voetballen, de commercie maakt teveel kapot.

3 december 2018 om 19:23

Dan mag je nog blij wezen dat het in Moskou werd gespeeld, want in Oost-Rusland is het een stuk erger qua temperatuur.

In Rusland valt er weinig uit de commercie te halen aangezien ook de RPL niet het televisiegeld hebben die Engeland heeft, maar qua publieke belangstelling is het voetbal enorm gegroeid en daar zouden ze bij de RPL-comissie ook aan moeten denken, maar jammer genoeg bestaat dat uit mensen die nog nooit een bal hebben geraakt.

3 december 2018 om 22:11

Haha dat was inderdaad lachwekkend. Er waren meerdere thermometers aanwezig die allemaal dik over de minimaal 'toegestane' temperatuur heen gingen.

Heel toevallig had de Uefa er één achter de verwarming gevonden vlak voor de aftrap en was het opeens -14,8 o.i.d.

Niet normaal hoe ze erbij liepen op het veld. Ongelofelijk dat ze die destijds hebben gewonnen en zo'n prestatie hebben geleverd in zulke omstandigheden.

4 december 2018 om 01:14

Wat heeft de UEFA hier mee te maken. Dit was een wedstrijd onder leiding van de Russische bond.

4 december 2018 om 11:14

Sinds wanneer ligt Kazan in Moskou? Dat is toch ver richting het Oosten.

4 december 2018 om 11:22

Kazan ligt in het westerse deel van Rusland, vandaar ook dat ze een van de speelsteden waren op het WK. Ze mochten toen niet in Kazan spelen omdat het er veel kouder was dan in Moskou en toen hadden ze die moderne arena ook nog niet.

4 december 2018 om 15:10

Als je goed leest heeft Reds het over een wedstrijd tussen Kazan en Twente. Niet over deze competitiewedstrijd in Rusland.

4 december 2018 om 15:48

Sprokkie als je op de hoogte was dan wist je ook dat de wedstrijd tussen Rubin Kazan en Twente in Moskou werd gespeeld

4 december 2018 om 16:23

En wat heeft dat gegeven hier mee te maken? Ik reageer op Musi die zich afvraagt wat de Uefa hiermee te maken had.

Het is Rusland.. Dit is nog wel het minste waar ik van op kijk. Verbaast me eerder dat ze al bij - 17 stoppen

3 december 2018 om 19:56

Inderdaad. Het lijkt er op alsof ook in Rusland men soft wordt.

4 december 2018 om 11:47

Heeft niets met softheid te maken. Voetballen met temperaturen onder -15 is simpelweg slecht voor je gezondheid.

Moet je nagaan hoe die keepers zich moeten gevoelt moeten hebben, elke bal die zij tegenhouden met de handen..

4 december 2018 om 01:13

Tegenwoordig draagt men handschoenen en wie had hij er een bondlaagje inzitten.

4 december 2018 om 11:01

Tegenwoordig draagt men handschoenen, meen je deze serieus? Al zat er bij wijze van een kachel in. Die temperatuur is niet normaal en je kan echt niet zomaar dingen roepen als je nooit zoiets hebt gevoeld. Hier min 1 graden trillen we al, laat staan dit wat zei mee maken. Ik begrijp #dannybl zeker wel. Een keeper heeft al soms weinig te doen en dan sta je daar maar zonder te bewegen. Hij kan wel handschoenen hebben en ze benen voeten dan? Dit is echt schandalig!!!

4 december 2018 om 11:16

Niet overdrijven, in Nederland was het in Februari 2012 ook -20 geweest, het is enorm koud ja maar daar kun je je bij die temperaturen nog op kleden.
In Ojmjakon wordt het iedere dag in de winter gemiddeld -50 graden, dat is andere koek.

4 december 2018 om 11:24

De keeper van Yenisey liet een lange bal door zijn handen glippen doordat de bal van het veld stuiterde, anders had Yenisey deze wedstrijd kunnen winnen.

Hahaha nee dat verwacht je ook niet in hartje Rusland midden in de winter en dan en televisiecontract erby halen alsof jy als kyk er vanaf de bank het wat uit maakt waar die wedstrijd zich afspeelt😂😂😂😂

4 december 2018 om 11:03

Ik vind je reactie scherp man. Inderdaad wat maakt het iemand uit die de wedstrijd thuis bekijkt, heb je echt mooi gezegd.

Het is niet onbegrijpelijk het is een schande. Dit is gewoon mensenhandel man serieus. Ga voetballen het boeit ons niet wat er met jullie gebeurt als ons geld maar binnen komt. Ik zou als trainer zijnde voor mijn team kiezen en niemand laten spelen dan wordt ik maar ontslagen of wat dan ook. Dit is levensgevaarlijk en ammoniak snuiven wauw. Het voetbal is niet meer wat het was, alles draait nu om geld het is gewoon een grote criminele organisatie die het runt.

Elk seizoen is het ook prachtig om Chicago Bears - Green Bay Packers te kijken. Vrijwel altijd half december, gevoelstemperaturen van rond de -20. Die gasten zeuren niet, spelen met korte mouwtjes en staan erg veel stil.. Desalnietemin vind ik het erg fris, -17

4 december 2018 om 12:50

De Amerikaanse gevoelstemperaturen zijn dan ook niet te vergelijken met de Siberische gevoelstemperaturen, laat staan dat de voetbalvelden ook nog eens stukken slechter zijn dan in de rest van Rusland.

4 december 2018 om 15:54

Ff een balletje aannemen op je bovenbeen... Dat doet zeer hé

5 december 2018 om 01:52

Gevoelstemperatuur en echte temperatuur zijn iets anders natuurlijk, en bovendien zijn die American Football spelers moddervet, dat isoleert ook behoorlijk

Het is rusland. Als je ieder keer als het zou koud is de wedstrijd moet opschuiven, dan speel je nauwelijks.

Waarschijnlijk was de penalty wel terecht; je gaat vast niet voor je lol bij -17 op een veld liggen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Terek Groznyi

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FK Ufa8-3
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. TalalaevAanvaller
Z. NižićVerdediger80
V. KarapuzovMiddenvelder80
I. KonovalovMiddenvelder81
D. UtkinMiddenvelder83
M. KonatéAanvaller83
A. SemenovVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Terek Groznyi.

0 fans
Verdediger, 32 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Akhmat Grozny 7 0 0 0
2020/2021 Akhmat Grozny 18 2 7 1
2019/2020 Akhmat Grozny 30 1 3 0
2018/2019 Akhmat Grozny 27 1 9 2
2017/2018 Akhmat Grozny 28 0 6 0

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren