Vitesse en PEC met pijn en moeite verder; Heerenveen ontsnapt aan blamage

Vitesse heeft zich woensdagavond geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker. De Arnhemmers wonnen in het Kras Stadion met minimaal verschil van RKAV Volendam, uitkomend in de Hoofdklasse. Ook PEC Zwolle schaarde zich ten koste van een amateurvereniging bij de laatste 32 van het bekertoernooi.

RKAV Volendam – Vitesse 1-2
Vitesse-trainer Leonid Slutsky gaf diverse vaste waarden rust met het oog op de competitiewedstrijd van aankomend weekeinde tegen Feyenoord, maar dat brak de Arnhemmers uiteindelijk niet op in Volendam. Vitesse kende een zorgeloze eerste helft en leidde bij rust al met 0-2. Maikel van der Werff opende na een kwartier voetballen de score, door na een hoekschop van Roy Beerens geheel vrijstaand raak te schieten.

De 0-2 viel op slag van rust: Max Clark bracht de bal voor, waarna Oussama Darfalou zijn eerste doelpunt in Arnhemse dienst kon maken. In de tweede helft liet Vitesse via Thomas Bruns en Clark kansen op een derde treffer onbenut, waarna Nick Tol zes minuten voor tijd de spanning in de wedstrijd volledig terugbracht met een treffer van afstand. Verder dan dat kwam de thuisploeg echter niet meer.

Staphorst – PEC Zwolle 0-1
PEC begon in nagenoeg zijn sterkst mogelijke basiself op Sportpark het Noorderslag en nam na acht minuten voetballen ook de leiding. Een van richting veranderd schot van Vito van Crooij bleek onhoudbaar voor doelman Tom Holleboom. De thuisploeg wist de schade vervolgens te beperken in de eerste helft en was op slag van rust zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Mike Reuvers stuitte in kansrijke positie echter op Mickey van der Hart. PEC slaagde er in de tweede helft niet in zijn voorsprong uit te breiden, waardoor Staphorst mocht blijven hopen op een stunt. Een gelijkmaker bleef echter uit, waardoor de Eredivisionist doorbekert.

Katwijk – SC Heerenveen 0-1 (n.v.)
Katwijk draait dit seizoen prima mee in de top van de Tweede Divisie en de ploeg van Jack van den Berg wist de eerste helft tegen Heerenveen ook door te komen zonder kleerscheuren. De Friezen waren weliswaar de bovenliggende partij, maar slaagden er niet in het overwicht uit te drukken in een voorsprong, mede doordat Michel Vlap het vizier niet op scherp had staan.

Ook in de tweede helft wist Heerenveen geen opening te vinden in de defensie van Katwijk, dat zelf in de eerste twintig minuten na rust gevaarlijk was via Jordy Hilterman en Marciano Mengerink. In de slotfase werd een poging van Morten Thorsby van de lijn gehaald en trof Jordy Bruijn de lat namens Heerenveen, waardoor een verlenging volgde. Daarin wist Heerenveen alsnog te scoren via Sam Lammers, waardoor een afgang de ploeg van Jan Olde Riekerink uiteindelijk bespaard bleef.