‘Het maakt mij boos dat de media mij enkel zien als een product’

Dinsdag, 2 oktober 2018 om

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Egy Maulana Vikri, middenvelder uit Indonesië.

Indonesië Onder-19 nam vorig jaar deel aan het prestigieuze Toulon-toernooi, maar eindigde met nul punten uit drie wedstrijden op de laatste plaats in Groep C. Toch kon ten minste één voetballer van Indonesië terugkijken op een positieve anderhalve week, want Egy Maulana Vikri ontving de ‘Jouer Revelation Trophée’, de prijs voor de grootste doorbraak van het toernooi. Die award werd in het verleden vergeven aan onder anderen Cristiano Ronaldo en Zinédine Zidane. “Ik voel mij erg vereerd dat ik deze prijs heb gewonnen. Ik zag het niet aankomen. Ik heb gewoon mijn best gedaan voor het team”, zei Maulana.

“Om dan met deze prijs thuis te komen, dat is een bonus voor mij.” De naam van Maulana werd logischerwijs door veel scouts in de notitieboekjes opgeschreven en de aanvallende middenvelder heeft de clubs na ‘Toulon’ dan ook voor het uitkiezen gehad. Onder meer Brisbane Roar, Selangor FA en Chainat Hornbill toonden interesse, maar het achttienjarige talent wilde per se naar Europa. “Weet je wat Egy tegen mij zei? ‘Als je geen club in Europa vindt, stop ik met voetballen’”, aldus zaakwaarnemer Dusan Bogdanovic in maart in een interview met Weszlo.

“Er waren veel aanbiedingen, maar Egy heeft duidelijk gezegd dat hij naar een club wilde waar hij kan bewijzen wie hij is. Ik kan hem wel advies geven, maar uiteindelijk is hij degene die kiest. Saint-Étienne, Espanyol, Benfica, Ajax, Italiaanse en Aziatische clubs wilden hem hebben, maar hij koos voor Lechia.” Lechia is Lechia Gdánsk, de nummer dertien van het afgelopen seizoen in de Ekstraklasa. Maulana tekende in juli een contract voor drie seizoenen bij de groenhemden, met een optie op nog eens twee jaar. Momenteel wacht de linkspoot nog op zijn debuut in het eerste elftal van trainer Piotr Stokowiec.

Maulana wordt in Indonesië een grote toekomst voorspeld en op de eilandstaat werd dan ook verbaasd gereageerd toen de drievoudig international bij het relatief bescheiden Lechia tekende. “De Poolse competitie kan de eerste stap voor mij zijn om carrière te maken in Europa”, zo verdedigde de technicus zijn keuze. “Ik ben nergens bang voor en heb het gevoel dat ik hier gelukkig zal worden. Het is voor Aziatische spelers belangrijk dat je je ergens goed kan aanpassen. Ik ga ook de Poolse taal leren.” Maulana hoopt zich bij Lechia in alle rust te kunnen ontwikkelen, al zal dat waarschijnlijk niet altijd makkelijk zijn.

Maulana geldt namelijk als dé belofte van het Indonesische voetbal. Zijn bijnaam luidt Egy Messi en hij wordt bedolven onder de commerciële aanbiedingen en media-aandacht. Zelf is Maulana daar niet altijd blij mee: “Ik ben beroemd in Azië, maar hier nog niet. Weet je wat mij wel boos maakt? Dat de media mij enkel zien als een product, terwijl ik gewoon wil voetballen. Ik wil bewijzen waarom ik hier ben. Ik ben hier niet naartoe gegaan om marketingtechnische redenen.” Tegar Paramartha van Goal volgt het Indonesische voetbal op de voet en begrijpt de keuze van Maulana voor Lechia Gdánsk.

“Hij heeft rugnummer tien gekregen, dus daaruit blijkt wel dat het management veel vertrouwen in hem heeft. Dat vertrouwen is erg belangrijk, want hij zal zich flink moeten aanpassen om zich te settelen in Europa. Als hij naar een andere club was gegaan, was het nog maar de vraag of hij daar net zoveel vertrouwen zou krijgen. Dus ik denk dat hij de juiste keuze heeft gemaakt”, aldus de journalist, die niet weet hoe serieus de belangstelling van Ajax was. “De zaakwaarnemer van Maulana doet vaker onduidelijke uitspraken en de geruchten vliegen in het rond. Benfica, Ajax en Real Madrid werden op een gegeven moment genoemd. En Saint-Étienne was het sterkste gerucht omdat Maulana daar op proef is geweest.”

“Of Maulana een goede aanwinst voor Ajax zou zijn geweest? Ik hoop het wel”, glimlacht Paramartha in gesprek met Voetbalzone. “Ajax zou een goede bestemming zijn geweest, want Ajax staat goed bekend om de ontwikkeling van jonge spelers.” Hoewel Maulana qua speelstijl wordt vergeleken met Lionel Messi, vindt Paramartha de aanvallende middenvelder eerder op Kylian Mbappé lijken: “Beiden hebben een goede dribbel en kunnen aan de zijkant spelen.” Voor Maulana is het nu eerst zaak om zich in het elftal te spelen van Lechia. Komende zaterdag komt Zaglebie Sosnowiec op bezoek in Stadion Energa Gdánsk.

Naam: Egy Maulana Vikri
Geboortedatum: 7 juli 2000
Club: Lechia Gdansk
Positie: aanvallende middenvelder
Sterke punten: versnelling, dribbel, wendbaarheid

Endt: 'Ajax moet anders durven spelen tegen Bayern'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door tajib)

Ken de beste jongen niet, maar ken wel veel Indonesiers die naar Europa zijn gegaan en hun ervaring is dat ze niet kunnen wennen door het weer en voornamelijk het voedsel. In Nederland is nog wel redelijk wat Indonesisch voedsel te vinden, maar denk dat dat in Polen toch een stuk lastiger zal zijn. Ben bang dat we nooit meer iets van deze jongen zullen horen indien hij in Polen blijft.

2 oktober 2018 om 06:34

"...ken wel veel Indonesiers die naar Europa zijn gegaan en hun ervaring is dat ze niet kunnen wennen door het weer en voornamelijk het voedsel."

Dat valt juist heel erg mee, mijn ervaring is juist dat zij zich snel aanpassen en zijn zeer bedreven in de keuken, maar inderdaad lijkt mij Nederland qua leef-fasciliteiten een beter alternatief dan Polen, maar hij is nog jong.

2 oktober 2018 om 23:28

Is sowieso lastig voor dit soort spelers. In eigen land zijn het nationale helden en hier een nobody. Vliegen vaak op en neer voor interlands wat de fysieke gesteldheid niet echt bevorderd. Doet me denken aan Shinji Ono die had daar ook mee te maken

Erg jammer dat Ajax niet snel had toegeslagen, écht een zeer talentvolle jongen met de juiste mentaliteit.
Hij is 18 jaar en wil spelen, om die reden lijkt hij bij Gdansk op safe te willen gaan.
Hoewel het nu moeilijker wordt raadt ik Ajax aan om hem niet uit het oog te verliezen.
Ik ken het Indonesisch voetbal een beetje en men is daar ongelooflijk voetbalgek.
Sinds dit seizoen worden de Ere-divisie wedstrijden live uitgezonden en dit zou een enorme boost betekenen ook qua populariteit indien er een Indonesische jongen er ook speelt.

In Nederland moet men veel meer gebruik maken en profiteren van de marketingsmogelijkheden die het mondiale voetbal biedt zoals mn. Spanje en Engeland dit doen(durf groter te denken!).
Het WK werd erg intensief gevolgt en op social media hardstochelijk mee gereageerd.
In zuid-oost Azië is het de meest constant presenterende voetballand van het afgelopen jaar met potentie na traditoneel slechts Japan en Z-Korea.

2 oktober 2018 om 11:01

"in NL moet men veel meer gebruik maken en profiteren van de marketingsmogelijkheden ... zoals in Spanje en Engeland".

ja, want daar spelen enorm veel Aziaten. Kan er een handvol bedenken (een paar japanners en Koreanen), maar daar houdt het wel op volgens mij.

Een voetballer moet een toevoeging zijn voor een team. Je moet niet zo'n speler minuten laten maken voor de commercie. Dan wordt het pas echt een mickey mouse league.

Mooi voorbeeld: Zhang van Vitesse (nu als speler van Werder verhuurd aan Ado). Een van de grootste Aziatische talenten, maar voegt weinig toe aan welke eredivisieclub dan ook.

2 oktober 2018 om 12:37

"Egy Maulana Vikri ontving de ‘Jouer Revelation Trophée’, de prijs voor de grootste doorbraak van het toernooi. Die award werd in het verleden vergeven aan onder anderen Cristiano Ronaldo en Zinédine Zidane. "

Zhang is niet van het niveau Maulana, dus moeilijk als gelijken te profileren.

Overigens staat het marketingverhaal geheel los van de voetballer in kwestie.
Er valt veel zaken te doen in Azië maar ook elders op voetbalgebied in het algemeen.
Nederland doet weinig tot niets om het nationale voetbal commercieel te promoten itt het buitenland en Spanje en Engeland in het bijzonder.
In Azie heb ik vele commercials gezien op billboards en TV, op huishoudelijke producten van RvP, cr7, Messi, etc., een miljoenen business hoewel multinationals als Shell, Unilever, Philips oa.juist als blikdragers kunnen dienen tgv onze topvoetballers en topsporters.

2 oktober 2018 om 18:48

Heb jij hem ooit zien spelen? Want ik ken deze jongen niet, is het zo een type als doan?

5 oktober 2018 om 10:59

Wat marketingsmogelijkheden betreft, je hebt absoluut gelijk.
Gdansk had twitter followers van 20 duizend something. En toen Egy Maulana werd geintroduceerd, is het aantal Twitter followers van Gdansk steeg van 20k naar 160k binnen 2 (twee) dagen tijd (!)
Ajax heeft natuurlijk qua bekendheid grotere naam dan Gdansk in Indonesie. Dus Ajax kan absoluut heel veel van Egy Maulana profiteren...

Is dit niet die jongen die aantal jaren geleden een keren op proef kwam bij Ajax?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lechia Gdansk

Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 22 september
Frank de Boer raakt Josef Martínez mogelijk kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren