Update: Lucht tussen Deense bond en internationals definitief geklaard

Zaterdag, 29 september 2018 om 22:05Chris Meijer • Laatste update: 22:06

De Deense voetbalbond (DBU) heeft een tijdelijke overeenkomst bereikt met spelersvakbond Spillerne over een collectieve arbeidsovereenkomst, zo melden verschillende Deense media. Het betekent dat Denemarken komende zondag in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales zal aantreden met de ‘normale’ internationals.

Door een langslepend conflict over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst moesten de Denen woensdagavond in de oefeninterland tegen Slowakije (3-0 nederlaag) een elftal bestaande uit zaal- en amateurvoetballers in het veld brengen. De DBU en de spelersvakbond onderhandelen al negen maanden over een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar tot een akkoord kwam men nog niet. Het voornaamste pijnpunt in de onderhandelingen zit in de portretrechten van de internationals.

De ‘normale’ internationals hadden aangeboden om nog één interlandperiode met de oude overeenkomst te spelen, maar dat werd door de DBU in eerste instantie geweigerd. Daardoor sprak de Deense bond van een ‘staking’. Omdat Denemarken moest vrezen voor een forse straf van de UEFA, besloot men een veredeld amateurteam in het veld te brengen tegen Slowakije. Het zag er naar uit dat hetzelfde team in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales moest aantreden.

Nu heeft de DBU er donderdag toch mee ingestemd om tijdelijk door te gaan met de oude arbeidsovereenkomst. “Het is fantastisch voor het Deense voetbal dat het normale team kan aantreden in de eerste Nations League-wedstrijd”, zegt bondsvoorzitter Jesper Møller in gesprek met TV2. Er zal direct verder onderhandeld worden over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Denemarken neemt het komende zondag in Aarhus op tegen Wales, onder leiding van Age Hareide. De bondscoach werd tijdens de ‘staking’ tijdelijk vervangen door John Jensen, maar keert nu dus weer terug.

Update 7 september 12.45 uur – Schöne en andere gebruikelijke internationals weer opgeroepen
Bondscoach Age Hareide van Denemarken heeft Lasse Schöne opgeroepen voor de wedstrijd van zondag in de Nations League tegen Wales. De middenvelder van Ajax ontbrak net als de andere gebruikelijke internationals woensdag bij het duel met Slowakije vanwege een conflict met de bond. Ook onder anderen Christian Eriksen, Viktor Fischer en Nicolai Boilesen zijn opgeroepen. Een definitieve oplossing voor het geschil is nog niet gevonden, maar er is wel een akkoord over een voorlopige cao-overeenkomst.

Update 29 september 22.05 uur - Lucht tussen Deense bond en internationals definitief geklaard
Het slepende conflict tussen de Deense voetbalbond (DBU) en de internationals is definitief bijgelegd. De DBU maakt via de officiële kanalen bekend dat er een nieuwe, zesjarige collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten. "In de overeenkomst zijn alle voorwaarden voor de internationals keurig geregeld. We kunnen onze aandacht de komende jaren weer helemaal op het voetballen voor Denemarken richten en nergens anders op", laat aanvoerder Simon Kjaer weten.


Poll

Snap jij dat de Deense bond alsnog voor de oude overeenkomst is gegaan?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door theo uphus)

Jammer dat de "tijdelijke overeenkomst" net een paar dagen te laat tot stand is gekomen.
De Denen hebben zich ongelofelijk voor schut gezet met hun campingelftal.

7 september 2018 om 13:04

Zo erg zetten ze zich niet voor schut, ze speelden heel behoorlijk.

Toch jammer, had ze nog wel een keer willen zien spelen tegen Wales!

Jammer, wellicht dat die jongens mee mogen trainen met Eriksen enz op zijn minst?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat kampingelftal zou spelen tegen San Mario of dat soort voetbalgrootheden.

Worden deze spelers niet geschorst door de fifa?

7 september 2018 om 13:03

Geschorst op grond waarvan? Ze hebben zelf aangeboden toch te spelen he, maar de bond koos toch voor dit elftal. Daarnaast gaat de Uefa ook niet over de invulling van de selectie. Toch wel een mooie ervaring geweest trouwens voor die voetballers. Hier hebben ze van gedroomd als klein jochie. En dat je dit dan toch eenmalig mee mag maken is wel iets om later met een grote glimlach op terug te kijken.

7 september 2018 om 15:35

Beste atleticofc, ik wist niet precies hoe het zat, dank voor uw reactie

@hangover 96 Goeie opmerking. Ik maakte dat niet zo erg duidelijk zie ik ook nu maar ik bedoelde dat de Deense bond zichzelf voor schut heeft gezet door met zo'n team af te reizen naar Slowakije. Ze mogen die spelers wel heel erg danken dat het geen blamage qua uitslag is geworden.
Ik vind het ook belachelijk dat ze al 9 maanden met elkaar overhoop liggen, de zaak op de spits drijven en dan een dag later ineens wel een (voorlopige) oplossing hebben.

Ik wist niet dat je gedurende een interlandperiode met een geheel nieuwe selectie op de proppen mag komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. LösslKeeper
J. AndersenVerdediger
A. ChristensenVerdediger
H. DalsgaardVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Manchester United beschouwt Jan Oblak als zijn ideale nieuwe doelman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren