Derby van het Noorden onbeslist na bloedstollende slotfase

FC Groningen en sc Heerenveen hebben zondagmiddag in een knotsgekke editie van de Derby van het Noorden de punten gedeeld. Nadat Groningen voor eigen publiek een 0-2 achterstand ongedaan had gemaakt, leek Morten Thorsby de bezoekers vier minuten voor tijd toch nog de drie punten te bezorgen. Een laat doelpunt van Mimoun Mahi in de slotfase bepaalde echter toch nog anders: 3-3.

Heerenveen verloor afgelopen seizoen zijn laatste negen uitwedstrijden, maar beleefde zondag in het hol van de leeuw een droomstart. Na een flitsende aanval over de linkerflank in de vijfde minuut wist Lucas Woudenberg collega-vleugelverdediger Denzel Dumfries te bereiken, waarna laatstgenoemde het leder met enig fortuin op het hoofd van Morten Thorsby plaatste: 0-1. Het betekende een vroege voorsprong voor de Friezen, maar de treffer werd luttele minuten later alweer overschaduwd door een blessure bij Warner Hahn.

82’ Mimoun Mahi 2-2
86’ Morten Thorsby 2-3
88’ Mimoun Mahi 3-3

That escalated quickly! ??

Geplaatst door voetbalzone op zondag 13 augustus 2017

De doelman moest zich laten vervangen door Wouter van der Stee, nadat zijn schouder uit de kom was geschoten bij het vieren van het openingsdoelpunt. Groningen kwam vervolgens beter in de wedstrijd en kreeg via onder anderen Lars Veldwijk een enorme kans op de gelijkmaker. De spits zag zijn schot in eerste instantie echter geblokt worden en schoot daarna hoog over. Die misser kwam de thuisploeg op slag van rust uiteindelijk duur te staan. Na opnieuw een voorzet van Dumfries kon Reza Ghoochannejhad bij de tweede paal voor de 0-2 tekenen.

De thuisploeg weigerde zich echter gewonnen te geven en deed vlak na de onderbreking onmiddellijk wat terug. Veldwijk soleerde op fraaie wijze voorbij diverse verdedigers en drukte voorts succesvol af. Het elftal van Ernest Faber rook bloed en dacht vlak na de aansluitingstreffer recht te hebben op een strafschop. Mike te Wierik versperde Mimoun Mahi de weg naar het doel door het shirt van de aanvaller vast te grijpen, maar scheidsrechter Pol van Boekel wilde niets weten van een penalty.

De druk op het doel van Heerenveen bleef aanhouden en dat leek halverwege de tweede helft eindelijk in de gelijkmaker te resulteren. Een schot van Juninho Bacuna na een fraaie individuele actie van Django Warmerdam teisterde echter de paal. Aan de andere kant liet Thorsby na het duel definitief op slot te gooien, waardoor Groningen mocht blijven hopen op een resultaat. De ploeg bleef aanzetten en kreeg acht minuten voor tijd uiteindelijk loon naar werken. Nadat Van Boekel een overtreding in het strafschopgebied van Heerenveen ditmaal niet onbestraft had gelaten, bracht Mahi Groningen vanaf elf meter alsnog op gelijke hoogte.

Doordat Thorsby vier minuten voor tijd nog wist te scoren na een fraai overstapje van invaller Henk Veerman, leek Heerenveen toch nog drie punten over te houden aan de burenrizie, maar Mahi bepaalde in de absolute slotfase toch nog anders. De aanvaller mocht na een overtreding op Veldwijk opnieuw aanleggen vanaf elf meter en bezorgde Groningen zo toch nog een welverdiend punt.

Verdiende een van de ploegen meer?

1
2

Spannende maar kwalitatief niet hoogstaande wedstrijd. Warmerdam motm naar mijn mening. drost en bacuna vielen tegen

13 augustus 2017 om 18:46

Drost herpakte zich wel in de 2e helft! 1e helft was hij echt slecht ja.

13 augustus 2017 om 19:06

Bacuna wisselt veel goede momenten af met veel slechte door zijn jeugdigheid. Iedereen ziet dat hij gewoon veel potentie heeft en met vlagen echt goed is. Ook vandaag

13 augustus 2017 om 19:34

Mee eens ja, maar hij maakt zoveel fouten in de opbouw op het moment

13 augustus 2017 om 21:56

Klopt, al vind ik dat Bacuna mer volwassen is geworden dan vorig seizoen. Won vandaag verdedigend erg goede tackles op belangrijke momenten, zoals die waar Warmerdam te enthousiast het middenveld indribbelde.

Wat een wedstrijd zeg! Zo zou elke wedstrijd eigenlijk moeten zijn! Enorm veel fouten, waardoor je zoveel actie voor de goals krijgt, wat een ergenis voor de trainers denk ik. Super slechte scheidsrechter vandaag, gelukkig dit keer is na ons beslist. Verdiende 3-3 denk ik. 1e helft voor Heerenveen en 2e helft volledig voor de FC!

13 augustus 2017 om 19:00

Als elke wedstrijd zo gaat zijn vrees ik dat we met Oranje nooit meer een eindtoernooi gaan halen. Het is natuurlijk spanning en sensatie maar voetbaltechnisch een heel bedenkelijk niveau...

Wat maakte van Boekel slechte keuzes zeg. En hij was ook alles behalve consequent. Heeft het resultaat zeker beïnvloed

Verwarrend om Thorsby te zien scoren en dan ook nog eens 2x. Heerenveen eerste helft beter, Groningen de tweede helft. 3-3 dus wel terecht, wel balen na 2x zo op voorsprong te staan en dat er twee keer uit een penal gescoord moet worden. Ik vond de tweede geen terechte, Veldwijk houdt v Aken daar net zo goed ook vast.

13 augustus 2017 om 18:49

Die eerste was ook een hele beste schwalbe maar ik snap dat Boekel graag iets goed wilde maken.

13 augustus 2017 om 18:52

We hadden al een penal moeten krijgen met Mahi of was dat er ook geen een? maar ben het met jullie eens van Boekel was dramatisch.. zeer beslissend geweest

13 augustus 2017 om 18:54

Mahi was een honderd procent penal, zonder twijfel. Zwak gehandeld van de scheids. Snap dus dat er een penal werd gegeven als goedmakertje (al is dit natuurlijk nooit ok). Maar die met Veldwijk was wel erg makkelijk, Veldwijk had met Twee handen de arm van van Aken vast en liet zich toen van Aken hem vastgreep direct vallen. Een beetje aandoenlijk voor zo'n beer van een spits. Snap dat er geen Groninger om maalt maar ik vond dit geen terechte penalty.

13 augustus 2017 om 18:59

En Odegaard aan de andere kant. Als het in het strafschopgebied was en anders rood vanwege doorgebroken speler. Wel slecht gefloten maar 3-3 is terecht

Terechte eindstand maar uit de herhalingen blijkt net toch heel duidelijk dat Groningen de laatste twee penalties veel te makkelijk heeft gekregen en uiteindelijk dus behoorlijk bevoordeeld is. Uiteindelijk gaf Boekel een terechte penal niet, dus daar valt mee te leven, maar bij een doorgebroken Odegaard die neergehaald werd keek ie ook even snel de andere kant op. Erg jammer.

Maar nogmaals, op basis van de tweede helft verdiende Groningen de gelijkmaker, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Vond Rojas heel aardig invallen, die gaan we wel vaker zien. Veldwijk is ook een grote meerwaarde voor de FC, eindelijk een beer van een puntspeler.

13 augustus 2017 om 19:11

Als je alleen naar de 2 penalty's kijkt kun je zo oordelen. Al blijft dit interpretatie! Voor het gemak vergeet je dan even een buitenspel goal en een niet gegeven penalty waar geen discussie over mogelijk is.
Ik denk dat het voor de scheidsrechter maar goed is dat het gelijk is geworden want er waren vele momenten die hij verkeerd heeft ingeschat.

Terecht gelijkspel. Eerste helft was, met name in effectiviteit, voor Heerenveen, de tweede, met name op strijdlust, voor Groningen. Jammer dat de scheids zo'n hoofdrol opeist.

Hoe speelde dat nieuwe supertalent van Groningen en hoe speelde Odegaard?

Doan onzichtbaar, Ødegaard op één leuke actie na ook in de broekzak van Warmerdam

13 augustus 2017 om 18:55

Het woord supertalent wordt veel te snel van stal gehaald.

En wordt ook veelste snel afgeschreven

13 augustus 2017 om 19:01

Eens, moeten zich allebei nog bewijzen. Talent hebben ze zeker, hopelijk doen ze er iets mee.

13 augustus 2017 om 19:02

Talenten komen snel en hebben dan vaak een enorme dip. Uiteindelijk rechten ze hun rug wel weer als ze het karakter en talent hebben. Maar supertalent? Robben was een supertalent, die was op zijn 16e al bepalend bij FC Groningen.

13 augustus 2017 om 19:09

Ook Robben heeft het heel moeilijk gehad zijn tweede seizoen bij Groningen, werd bijna elke week gewisseld. Maar hij heeft wel een topmentaliteit

Blijkbaar wordt veel vallen in de 16 uiteindelijk beloond met makkelijk gegeven penaltys.. dubieus als je het mij vraagt want er is Heerenveen tekort gedaan deze wedstrijd door van Boekel.

13 augustus 2017 om 20:17

Gelukkig is de einduitslag terecht. Van Boekel verdeelde de fouten dusdanig dat iedereen tevreden is. De opmerking dat Heerenveen te kort is gedaan is waarschijnlijk alleen gedaan n.a.v. de 2 penalty's.

13 augustus 2017 om 20:49

Volgens mij ben je vergeten dat Groningen nog een penalty had moeten hebben aan het begin van de 2e helft.

Vooral tweede helft vanuit mijn oog punt natuurlijk een heerlijke wedstrijd gezien, maar waarom niet zo beginnen? echt irritant.. en verdedigend met Reijnen en ter wierik, man man man veel te zwak memisevic en Kane zouden bij mij altijd spelen.. voor de neutrale toeschouwer heerlijke pot natuurlijk maar gelijk spel is wel op zijn plaats en van Boekel moet zich schamen.. buitenspel goal geen penals zien en over de laatste penalty voor Grunn kan je over twijfelen

Allemaal commentaar op de scheidsrechter? Vond hem zeker niet slecht. Hij gaf 2 penalties waarvan de laatste te makkelijk, maar miste er ook 1. Dus in principe 2 fouten, maar geen ploeg die is bevoordeeld of benadeeld.

Verder had die overal gelijk denk ik. Liet het spel wel aardig doorgaan. Overigens slordige wedstrijd van beide kanten. Doan voorlopig nog onzichtbaar, zie ook nergens iets van kwaliteit, maar was ook wel een moeilijke wedstrijd voor zo'n technische speler.

Sfeer is stadion was bijzonder droevig. Stadion mega leeg, sfeerloos, uitfluiten van je eigen team.. Gelukkig wist het publiek dat ze best mochten zingen het laatste kwartier.

Wat een briljante actie van Henk Veerman trouwens! Heel slim gedaan.

13 augustus 2017 om 19:12

Scheidsrechter niet slecht? Buitenspel doelpunt, niet gegeven penalty waar hij bovenop staat. Duidelijk overtreding voor de 2-3 en met name de laatste penalty een goedmakertje. Dit alles is te veel om hem "niet slecht" te noemen.

13 augustus 2017 om 20:25

Ik vond het geen buitenspel en als dat het wel was, was het centimeter werk. Niet te zien en bovendien is dat dan een grensrechterfout.

Die overtreding voor de 2-3 heb ik niet gezien, althans ik heb de herhaling gemist. Op het moment van de wedstrijd leek het alsof het de juiste beslissing was.

1 penalty gemist die hij later weer goedmaakt is inderdaad een fout, maar nogmaals, het is geen gelijkspel geworden door de scheidsrechter ofzo.

13 augustus 2017 om 19:15

echt niet.. tweede goal van Heerenveen was buitenspel, van boekel dramatisch e als jij al zegt twee foutjes moet kunnen, mwoah waren wel beslissende fouten, dan heb jij de lat wel heel laag liggen qua arbiters

Heerlijke pot voor de neutrale kijker..

Eerste helft was heerenveen veel beter tweede helft was groningen beter 3-3 lijkt me een terechte uitslag ookal hadden beide teams nog wel doelpunten kunnen scoren

Trechte uitslag van Boekel floot net tegen de keer in wat een penalty had moeten zijn geeft die niet en waar ik men twijfels had geeft die ze wel Maarja had liever drie punten gezien vandaag

13 augustus 2017 om 19:31

En daar in tegen vond in de verdediging slecht vandaag van de fc laat ter wierik lekker centraal spelen en haal reijnen eruit en zet Kane op rechtsback!!!

13 augustus 2017 om 21:19

Kane was nog niet fit genoeg

1e helft was slecht van Groningen en de 2e helft was wel goed met strijdlust! Fc Groninngen krijgt trouwens volgende week een groot Mexicaans talent erbij !En Idrissi was er vandaag ook niet bij dus voorin krijgt fc Groningen nog meer mogelijkheden straks.

13 augustus 2017 om 20:04

Klopt idd ik ben wel blij met veldwijk sterk aan de bal

Enerverende, maar ook een frustrerende wedstrijd. Veel slordig balverlies en bovendien een scheids van een bedenkelijk niveau. Iedereen gaat hier voorbij aan het feit dat het geven van de eerste terechte penalty (die niet gegeven is) de wedstrijd en dusdanig andere verloop geeft dat die twee andere momenten überhaupt nooit waren ontstaan. De ene schouderduw wel affluiten en de volgende duw in de rug niet. Dat heeft allemaal een smet op deze zo vermakelijke wedstrijd gelegd. De eerste goal is wederom des Heerenveens verdedigd en daaraan zie je dat we nog niet veel verder zijn dan vorig jaar. Hopen dat het niveau snel omhoog gaat. Bij vlagen best aardig, maar nog wel ondermaats.

Slechte 1e helft . Op strijdlust een prima tweede helft . Warmerdam een prima aanwinst . Doan komt er wel . Te Wierik mag nog wel wat beter . Hopelijk tegen Ajax Kane als rb en Memisevic voor reijnen . Scheids was erg slecht . Schaars was ook heel erg slecht trouwens

Groningen wou dat er weer mensen naar het stadion komen...
Nou naar de tweede helft zeg ik dat dat gaat lukken...wat heb ik daar van genoten.
Ok er werden veel fouten gemaakt maar publiek was echt de winnaar vandaag
Trots op de FC GRONINGEN

Jammer jammer jammer.
Deze 3-3 heeft me als Paris zo blijft €1100,- door de neus geboord.

13 augustus 2017 om 22:50

Daarom waren de odds ook zo: het moet verleidelijk zijn om geld in te zetten, maar het is niet de bedoeling dat je wint. Fijn dat je dit met ons wilde delen. Bedankt!

Van Boekel slechtste man van het veld. Los van de grote beslissingen die je volgens mij aardig tegen elkaar kan afstrepen. Ook gewoon een paar hele goeie tackles gezien waar het spel doodgefloten word! Echt zonde en een doodsteek in het NL voetbal. Terechte uitslag 1ste voor Heerenveen die vooral ook dodelijk was. 2de helft Groningen duidelijk beter. Blij met Veldwijk/Warmerdam! Ter Wierik geen pure back wel een goeie werklust. Die Jappanner kan zeker ballen maar moet wennen aan de meters lijkt het..in de omschakeling kon die het allemaal net niet doen en maakte te gehaaste keuzes. Maar zit zekerk potentie in. Reijnen echt een luchtdekker die vervangen moet worden!
Bacuna moet ook veel beter kunnen was te traag en slordig vandaag.

14 augustus 2017 om 02:51

Ik ben het helemaal met je eens, al vind ik Bacuna wel een goede voetballer.. ook ongelofelijk waar Drost van Zwolle is, zelden zie ik hem goed spelen in zijn tijd bij Groningen. Reijnen kan er helemaal niks van en hoort niet in de Eredivisie thuis..

16 augustus 2017 om 07:15

Ik ben ook fan van Bacuna en het talent zit er heel erg in nog meer dan zijn broer. Alleen dat lakse moet er echt meer uit. Ja Drost is bijna profvoetballer onwaardig zo ongeïnteresseerd loopt hij erbij. Alles zo plichtmatig zit helemaal geen gif in. Wel bizar dat hij nog 2 assist op zijn naam kreeg..bijna jammer haha.
Maar hij en Reijnen lijken met van die perfecte schoonzonen die Faber helaas heel hoog heeft zitten. Stiekem hoop ik dat die Mexicaan Drost eruit gaat spelen.

Vermakelijke wedstrijd met als uitblinker Odegaard, speelde een erg goede pot en begint na een stroef beginjaar eindelijk een beetje op gang te komen. Jammer dat Johnsen weg is gegaan, zouden samen voor veel gevaar kunnen zorgen aan de zijkanten.

16 augustus 2017 om 07:16

Vond Dumpfries aan jullie kant ook erg goed! Odegaard zeker een handige slimme speler maar ik zou hem meer rop geven richting het centrum.

recht te hebben op een strafschop. Mike te Wierik versperde Mimoun Mahi de weg naar het doel door het shirt van de aanvaller vast te grijpen. Volgens mij klopt deze tekst niet