‘Mijn zaakwaarnemer sprak met Ajax, maar ik had vertrouwen in Vitesse’

Zondag, 16 juli 2017 om 19:30Gijs Freriks • Laatste update: 20:55

BRNO - Zbrojovka Brno speelde in een ver verleden Europese wedstrijden tegen clubs als Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt en Real Sociedad en kroonde zich in het seizoen 1977/78 zelfs tot landskampioen. Die glorieperiode heeft men sindsdien nooit meer kunnen evenaren. Na jaren in de middenmoot van de competitie te hebben getobd, blijven de supporters echter hopen op dat ene seizoen waarin men weer kan meedingen naar Europees voetbal. Een veelgehoord mantra in de stad is dan ook tam, kam, patrí, wat inhoudt dat Zbrojovka Brno moet terugkeren naar ‘waar het hoort’. En Brno hoort op zijn minst in ’s lands subtop, zo vindt de trouwe achterban van de vereniging.

Door Gijs Freriks

Jan Polak
Brno wil zich structureel in het linker rijtje vestigen, maar eindigde vorig seizoen op de twaalfde plaats, slechts vijf punten boven de degradatiestreep. En dus luidde nestor Jan Polak de noodklok. De 35-jarige middenvelder, 57-voudig international en ex-speler van onder meer Anderlecht, zei in juni in een interview met iDNES dat het Mestský fotbalový stadion Srbská weer een onneembare vesting moet worden, dat de directie aankopen moest doen en dat men aanvallender moet durven spelen. “We moeten zorgen dat ons stadion weer een fort wordt waarin geen tegenstander het leuk vindt om te voetballen”, vertelde Polak.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Ik hoop dat de directie zo snel mogelijk wat nieuwe jongens haalt, want aanwinsten hebben altijd enige tijd nodig om te wennen. Het is belangrijk dat die voetballers zorgvuldig worden gescout, want we hebben jongens nodig die goed én mannelijk kunnen voetballen.” De linkspoot kreeg zijn zin, want Brno versterkte zich met de middenvelders Tomas Pilik, Milos Kratochvili en met de aanvallers Francis Koné en Alvin Fortes. Daar stond echter het vertrek van onder anderen spits Jakub Reznicek en de 39-jarige publiekslieveling annex aanvoerder Pavel Zavadil tegenover.

De mogelijke opstelling van Brno voor het komende seizoen.

Zavadil speelde sinds 2012 ruim 120 wedstrijden voor Brno en stond ook wel bekend als de vousatý špílmachr, de bebaarde spelmaker. Hij liep uit zijn contract en opteerde voor een verbintenis bij tweedeklasser SFC Opava. “Toen ik bij Brno kwam, dacht ik dat ik de oudste was. Maar toen was daar Zavos”, glimlachte Polak. Nu mag laatstgenoemde zich alsnog de veteraan van de selectie noemen. Hij wordt belast met de taak om een van de minst ervaren ploegen van de Tsjechische eredivisie bij de hand te nemen in wat een succesvol seizoen moet worden. Want met Zavadil en Reznicek mogen er dan wel twee sterkhouders vertrokken zijn; de supporters zullen met niets minder genoegen nemen dan met een klassering in de subtop. Tam, kam, patrí!

Alvin Fortes
Zijn naam viel al even: Alvin Fortes. De 23-jarige linksbuiten werkte in juli een succesvolle stageperiode af en tekende een contract voor twee seizoenen bij Brno. “Hij staat Nederlands en technisch voetbal voor”, legde trainer Svatopluk Habanec op de officiële website uit. “Hij brengt iets anders dan de rest van de spelers, vooral met het oog op technische kwaliteiten. We moeten ervoor zorgen dat we de bal voorin sneller laten gaan om onze spits te bereiken, maar dat betekent niet dat hij de duels niet mag opzoeken. Dat is juist een van de redenen waarom we hem gehaald hebben.” Fortes heeft zijn eerste twee oefenduels voor Brno inmiddels achter de rug, met Spartak Trnava (2-3 verlies) en Nitra (1-2 winst).

“Ik ben fit en dat is ook wat Brno van mij verlangde. Ik ben blij dat ik weer kan vlammen, dat ik mij een heel seizoen kan focussen en beter kan worden. Ik wil mij hier ontwikkelen, maar zie Brno ook als een tussenstap”, vertelt Fortes in een interview met Voetbalzone. Brno is de achtste club in zijn loopbaan, want het jeugdproduct van Sparta Rotterdam en Feyenoord speelde eerder ook nog voor PS Kemi, RKC Waalwijk, Vitesse, FC Oss en Boluspor. Daarnaast voetbalde Fortes bij de Leidense amateurs van UVS en in de Nike Academy, een voetbalschool in Engeland waarin spelers worden gecoacht door oud-profs uit de Premier League en de kans krijgen om zich in de kijker te spelen bij betaaldvoetbalclubs.

Fortes hield in 2014 zijn conditie op peil bij de amateurtak van Ajax. “Ik wilde gewoon trainen om fit te blijven, vandaar dat ik daar naartoe ging. Het werd verder niet echt iets omdat ik hogerop wilde”, zegt hij.

Fortes heeft er gezien zijn cv al een heel voetballeven op zitten, maar in de ogen van hemzelf begint dat voetballeven nu pas écht. Want: Fortes zoekt de revanche op zichzelf. De vleugelaanvaller maakte in de winter van 2014 als veelbelovend talent van RKC Waalwijk immers de overstap naar Vitesse en tekende een contract voor tweeënhalf jaar, maar stelde teleur en liet zijn contract na twee maanden ontbinden. “Ik raakte geblesseerd voordat ik naar Vitesse ging. Ik moest revalideren en was een moeilijke jongen. Ik kwam soms niet trainen, was meer met randzaken bezig. Ja, ik heb geleerd van mijn fouten. Ik wil nu doorzetten en mij niet meer met randzaken bemoeien. Ik wil het talent tonen dat ik bezit.”

Ajax
“Het komt erop neer dat Alvin een achtergrond kent waarin weinig structuur zit. Het is voor hem dan ook moeilijk om dit plotseling allemaal een vorm te moeten geven. Dan doel ik vooral op de situatie buiten het veld”, legde voormalig zaakwaarnemer Greg Gorré toentertijd uit in een interview met ELF Voetbal. “Op tijd komen, op tijd afmelden als je ziek bent. Hij ziet niet in dat, als hij zich niet aan afspraken houdt, hij iets verkeerds heeft gedaan. Dat is logisch, als je dat niet is geleerd. Dat is zó jammer. Alvin is gewoon een heel lieve jongen. Hij kan ontzettend goed voetballen, maar hij zal ook op andere facetten professioneel moeten worden”, aldus Gorré.

Dat laatste is Fortes inmiddels gelukt, zo vertelt hij: “Of ik structuur miste? Hoe zal ik het zeggen: ik was vroeger een moeilijke jongen, maar ben nu een volwassen speler geworden en die was ik eerder niet. Ik had ook geen begeleiding en dat soort zaken. De structuur is nu beter. Er staan altijd mensen voor mij klaar.” Fortes hoopt dat hij, mede dankzij die begeleiding, zich kan ontwikkelen tot de speler die hij wil worden. Het is immers zijn droom om in een topcompetitie te spelen: “Ik wil een vaste waarde worden in de Kaapverdiaanse ploeg en van de topcompetities gaat mijn voorkeur uit naar de Spaanse. Ik vind het niveau daar top en dat zou ik wel zien zitten, ja.”

Fortes in het tenue van de beloften van Vitesse.

“Ik wil mij de komende twee jaar echter eerst focussen op Brno. Ik wil mij goed ontwikkelen en veel doelpunten en assists leveren. Dan zien we wel waar het schip strandt. Natuurlijk had het allemaal anders kunnen lopen, maar ik heb de keuzes gemaakt die ik heb gemaakt”, voegt Fortes eraan toe. Hij had elf wedstrijden voor RKC achter de rug toen hij de overstap maakte naar Vitesse, al genoot hij toen ook belangstelling van diverse andere clubs uit de Eredivisie. “Mijn voormalige zaakwaarnemer sprak met sc Heerenveen, AZ en Sparta Rotterdam en sprak later ook met Ajax. Maar Vitesse gaf de jeugd de kans en daar had ik veel vertrouwen in. Daarom tekende ik bij Vitesse.”

Dankbaar
Fortes wist zijn debuut bij Vitesse nooit te maken, maar ondanks dat zijn contract al gauw verscheurd werd, koestert hij geen wrok jegens de club uit Arnhem. Hij had er dan ook geen problemen mee om in februari van dit jaar terug te keren naar Vitesse, waar hij zijn conditie op peil kon houden en mocht meedoen in de Tweede Divisie. “Ik ben dankbaar dat ik voor Vitesse heb mogen spelen. Vitesse geeft de jeugd veel kansen en had vertrouwen in mij. Daar ben ik de club heel dankbaar voor. Ik heb er een leuk half jaar gehad, heb er veel geleerd en heb mij er goed kunnen ontwikkelen”, aldus de buitenspeler, die echter niet mocht blijven.

Fortes op het trainingsveld van zijn nieuwe club Brno.

“Het contract kwam niet in orde en dus mocht ik op zoek naar een andere club. Ik ben John Lammers, de trainer van Jong Vitesse, wel erg dankbaar voor alles. Hij heeft mij goed geholpen en dat geldt ook voor coach Patrick Alimasi, die mij na mijn vertrek bij Vitesse individueel heeft getraind, en mijn begeleiders Amine Bakbachi en Mario Majstorovic. Veel spelers kiezen de verkeerde begeleiding, maar ik weet zeker dat ik bij de juiste zit.” Fortes sluit zondag aan bij het trainingskamp van Brno in Oostenrijk, waar de club het opneemt tegen Fortuna Düsseldorf en Kayserispor. Hij kon vrijdag tegen Nitra het absolute verschil niet maken, maar was eerder in het verloren duel met Spartak Trnava wél goed voor een assist en fraaie acties. “Op de training zag het er bij hem ook al goed uit”, zei middenvelder Pilik vorige week vrijdag tegen Deník.

De technische staf onder leiding van Habanec was het met Pilik eens, want Fortes werd beloond met een contract. Brno begint de competitie over een kleine twee weken met een thuiswedstrijd tegen Banik Ostrava en dan krijgt men dus voor het eerst serieus de kans om te laten zien waartoe men dit seizoen in staat is. En dat geldt ook voor Fortes, die na een zwerftocht langs velerlei clubs eindelijk een vaste bestemming hoopt te hebben gevonden. Maar ook weer niet té vast, want ambitieus als hij is, blijft hij dromen van LaLiga en de nationale ploeg van Kaapverdië. Het is nu aan Fortes om heel Brno, onder wie middenvelder en ploeggenoot Jan Polak, trots te maken. Het was immers Polak die aandrong op versterking en die in de persoon van onder anderen Fortes heeft gekregen.


Poll

Denk jij dat Alvin Fortes gaat slagen bij Brno?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door cabo2die4)

Als 41 hem al niet eens kent zegt dat al meer dan genoeg over zijn capaciteiten.

Dit soort spelers moet je ook liever kwijt dan rijk zijn. Al bij z'n elfde club aan de slag (en zijn achtste club in het professionele voetbal) en hij is nog maar 23 jaar. Dat zijn wel erg veel clubs in zo'n korte tijd.

17 juli 2017 om 04:29

Waardeloze opmerking: 'liever kwijt dan rijk.' En dat gemotiveerd door het feit dat hij zoveel clubs heeft gehad. Wat een niveau. Mensen zoals jij en reacties zoals die van jou zijn we dan toch liever kwijt dan rijk.

Die jongen probeert zijn droom te verwezenlijken, miste daarvoor structuur in het verleden en krijgt daar een kans voor. Ik hoop voor hem dat het lukt en dat hij niet de fouten maakt uit het verleden. Wel vind ik zijn teksten een beetje cliché: 'ik ben een volwassen speler geworden.' Hij is nog steeds pas 23 en op die leeftijd maak je ook nog genoeg fouten. Maar goed, hopelijk doet hij het goed. Een leuk stuk over enkele maanden zou mooi zijn. Kijken of Brno en Fortes het goed doen dan.

17 juli 2017 om 12:11

Ach kom op. Acht profclubs achter je naam als je 23 jaar bent, getuigt van het maken van slechte keuzes. Een gebrek aan structuur heeft er weinig mee te maken als je daar zelf de oorzaak van bent.

Als hij ooit de hoogste Spaanse competie haalt eet ik mijn schoen op. Heeft niet fe juiste menraliteit en kwam bij jong vitesse al tekort.

16 juli 2017 om 18:45

Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Deze jonge man beschikt juist. Over heel veel voetballende. Kwaliteiten
Een Buite speler die beschikt over veel techniek. Kan zijn man makkelijk passeren. Maakt makkelijk zijn goals
En levert ook veel assist
Deze jonge. Komt uit een slechte omgeving had slechte mensen om hem heen
Maar dat is het verleden
Hij heeft nu wel de juiste mensen omzich heen
Wordt nu goed begeleid
Ik geloof nog steeds in Alvin fortes

16 juli 2017 om 20:03

Heb jij hem ooit zien spelen? Ben je toevallig familie? Il heb hem meerdere keren bij jong vitesse gezien en hij kwam zelfs voor dat niveau tekort. Dat terwijl hij met een air rondliep alsof hij de grote vedette was.

16 juli 2017 om 22:12

meerdere keren. Ik heb. Heeel veel wedstrijden van hem gezien
Denk dat ik hem wat beter kan beoordelen dan jij
Je krijgt niet zomaar concrete interesse van. Ajax. Az. Hereveen. En Vitesse wel kan ik je zeggen dat hij wel de verkeerde keuze heeft gemaakt Dior weer naar vitesse te gaan maar dat is een ander verhaal

16 juli 2017 om 22:22

Hij mag na zijn gedrag de eerste keer blij zijn dat hij überhaupt een tweede kans heeft gekregen van Vitesse. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik vind het abnormaal dat je meerdere keren zonder afmelden niet op komt dagen, meerdere malen 'ziek bent terwijl je dat niet bent etc. En ja, ik heb hem meerdere keren gezien en vond hem nauwelijks overtuigen.

16 juli 2017 om 22:39

Jij. Kent. Alleen het verhaal dat je in de media leest. En ja klopt. Onvolwassen gedrag en ja 2e kans. Hij kwam van een club waar hij behoorlijk wat verdiende maar Vitesse was gewoon niet de juiste club. Geen ontwikkelings plan. Slechte communicatie. Beloftes wat niet wordt na gekomen.
En hij is daar slecht mee om gegaan. Door niet op te komen dagen enzovoorts. Niet alles wat je leest is waar of jij moet toevallig in het bestuur van Vitesse zitten dat jij er meer van af weet

16 juli 2017 om 22:51

Pardon? Vitesse is juist heel geduldig met die jongen geweest, ondanks meerdere 'overtredingen' waar je voor ontslagen kan worden. Daarnaast heeft elk talent een eigen ontwikkelingsplan, dus wat je zegt id onzin. Ik denk eerder dat jouw verhaal niet klopt en lichtelijk gekleurd is omdat je waarschijnlijk familie bent. Mijn kant van het verhaal komt letterlijk vanuit het hoofd opleidingen en zijn eigen trainer...
En behoorlijk wat verdiende? Hij kwam van RKC waar hij een soort veredeld jeugdcontract had. Juist vitesse bood hem een kans en hoger salaris en dat heeft hij zelf verprutst.

16 juli 2017 om 23:29

Ehm. Alvin kwam. Over van boluspor in Turkije zoals ik je al zei je heb. Je informatie van derde heb horen zeggen dat
Maar geloof me. Dat Alvin. Er wel gaat komen.

16 juli 2017 om 23:42

De tweede keer, de eerste keer kwam hij van RKC op aanraden van janus van gelder en mark van hintum. Daar verdiende hij echt niet fors...en nee, ik geloof niet dat hij het gaat redden. Maar jij zal het als familie vast anders zien.

17 juli 2017 om 12:20

Deze Alvin Fortes is een speler van het niveau Tweede of Derde Divisie. Dat is geen schande en nog steeds knap, maar je praat over deze jongen alsof het een groot talent is.

Hij slijt clubs alsof het voetbalschoenen zijn en dat is kenmerkend voor een speler die slechte keuzes maakt. Als er dan ook nog andere zaken spelen, zoals het niet op komen dagen bij trainingen enzovoort, staat dat niet goed op zijn Cv.

Niet iedere speler is een succesverhaal en niet elke speler heeft genoeg talent om de Eredivisie te halen, laat staan hoger.

IK heb wel vertrouwen in deze jonge speler, hij heeft sowieso veel talent, met de juiste begeleiding komt hij er wel!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Brno


0 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. HladíkAanvaller153
J. PřichystalAanvaller146
J. ŘezníčekAanvaller149
M. BerkovecKeeper120
J. FloderKeeper40
R. DostálekVerdediger
L. EndlVerdediger131
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Brno.

27 jaar
0 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren