KNVB vindt gele kaart voor 'latje hangen' terecht: 'Onsportief gedrag'

Maandag, 9 november 2015 om 20:45Daniel Cabot Kerkdijk

/

Vijf doelpunten in de eerste twintig minuten, negen gele kaarten en een rode kaart in de 22e minuut: de derby tussen FC Den Bosch en FC Oss (4-2) was zondagmiddag een absoluut spektakel. De gele prent voor Nick Hengelman was sowieso opmerkelijk: de keeper ging bij een strafschop van Furghill Zeldenrust even aan de lat hangen.

Siemen Mulder, de dienstdoende scheidsrechter in De Vliert, deelde Hengelman een gele kaart uit en toonde de doelman een kwartier later een tweede gele kaart, voor het neerhalen van Deniz Pozder. Zodoende stonden de bezoekers dik een uur met tien man op het veld. Mulder kreeg na afloop van de derby veel kritiek over de eerste gele kaart, maar dat is onterecht, zo oordeelt de KNVB.

Volgens Hans van Kastel is de actie van Hengelman uit te leggen als onsportief gedrag. "Een keeper dient bij een strafschop op zijn doellijn te gaan staan en niet eerst even aan de lat te gaan hangen. Daarmee vertraagt hij het spel en daar kan de arbiter hem voor bestraffen", zo vertelt de woordvoerder van de KNVB aan het Brabants Dagblad.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door hootch30)

Sorry, ben het hierin met de KNVB eens. Gewoon voetballen, geen gekloot.

9 november 2015 om 21:40

same here

Vandaar dat de Knvb het belachelijke gedrag van Krul bij de penaltyserie op het WK zo hard veroordeelde. Ze wilden natuurlijk niet dat meer keepers geintjes gingen uithalen.

Weer zo'n nitwit die t boekje uit zn hoofd heeft geleerd. Laat toch gaan zoiets...

9 november 2015 om 22:17

Hoezo laten gaan? Moet de penaltynemer dan voortaan maar gaan wachten dat de keeper klaar is met zijn acrobatische kunststukken?

9 november 2015 om 22:31

Er zijn toch ook zat keepers die moeten wachten omdat de penaltynemer zijn sokken op moet trekken of toch de bal maar iets anders neerleggen. Dit word toch ook niet bestraft met geel?

9 november 2015 om 23:23

Beter wordt de penalty genomen terwijl de keeper aan de lat hangt. Waarom zou je wachten??

10 november 2015 om 08:23

Zoals Xyzz terecht zegt, schiet hem er dan gewoon in als hij aan de lat hangt. Daarnaast, als de scheids nog niet gefloten heeft dat hij genomen mag worden, mag wat mij betreft die keeper blijven hangen. Zijn probleem als hij voor acrobaat speelt als de scheids fluit

10 november 2015 om 09:28

Marb,

Wat heeft aan de lat hangen dan met de penalty te maken? Dat de penaltynemer nog even de bal moet goed leggen of zijn sokken recht moet trekken, kan ik mij nog wel wat bij voorstellen. Maar lat hangen? Denkt de keeper dan dat zijn armen langer gaan worden?

Ach het was wel komisch om te zien voor (mij)de neutrale toeschouwer,een van de weinige hoogtepunten afgelopen weekend in de Jl.
Natuurlijk deed die keeper dit om de tegenstander af te leiden,maar het mag gewoon niet!
Protocol van de Knvb,en in dit opzicht hebben ze gelijk,anders is het eind zoek,laten we eerlijkzijn.....
Hoe dan ook,het was een spectaculair potje,ik was het al bijna weer vergeten,omdat ik naar de klassieker aan het kijken was,en heb het daarna in een herhalingsprogamma bekeken.

9 november 2015 om 23:25

Waar in de regels staat dat je niet aan de lat mag hangen?

Elke paar minuten in een wedstrijd vind er onsportief gedrag plaats wat veel meer invloed heeft op wedstrijden dan ff aan de lat hangen. Denk aan overtredingen, schwalbes, blessures veinzen, tijdrekken, kaarten aannaaien etc.

10 november 2015 om 09:05

Gevoelsmatig ben ik het helemaal met je eens,inderdaad.

Tja, want wat Tim Krul op het WK deed was ook onsportief gedrag, of was dat wel prima? Knvb met haar rare regeltjes altijd...

Zo heb ik als keeper eens een gele kaart gehad voor het 1x stuiteren met de bal. De scheidsrechter vond dat gelijk staan aan het op de grond leggen van de bal en hem daarna weer oppakken.

Nooit mee gemaakt dat je daar Geel voor krijgt.
Dat is precies het zelfde als de keeper even de voetbalschoenen afklopt tegen een paal.
Voor dat de Pynalty wordt genomen of even zgn. Naar de stip lopen en kijken of de bal wel op de stip ligt.
Als ze dat onder tijd trekken verstaan,dan kan je net zo goed bij elke pynalty een partij gele kaarten trekken.
Want voor dat die genomen is,eerst krijg de Scheids bijna de hele elftal van de slachtofferde elftal,om zich heen een minuutje of 2.
Valt dat niet onder tijd trekken.

Je kan alles wel onder de noemer onsportief gedrag laten vallen. Lekker subjectief begrip dat door de knvb ingevuld kan worden naar eigen maatstaf. Hier maken de sponsoren(scheidsrechters) van de knvb maar graag gebruik van. Ook in het amateurvoetbal is het schandelijk wat allemaal wel niet met geel.bestrafd wordt. Gele kaarten voor een normale vraag, krijg je om de haverklap. Maar een doodschop wordt afgedaan met een waarschuwing, onder de noemer, dat hoort er bij.

Misschien wilde hij op die manier even goed rekken voordat hij er klaar voor was. Penaltienemer mag zich toch ook even voorbereiden?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
16.Jong Ajax40-16
17.Jong AZ38-36
19.FC Den Bosch32-26
20.FC Dordrecht27-61
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. MeerveldMiddenvelder345
J. HornkampAanvaller3420
D. Moreo KlasMiddenvelder272
D. BolsiusAanvaller270
R. PostemaAanvaller2710
P. van MoorselMiddenvelder264
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

4 fans
Keeper, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Marcos Llorente stapte in 2019 voor dertig miljoen euro over van Real Madrid naar Atlético Madrid en is nu minstens het dubbele waard. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren