Vervanger Krul blinkt uit en helpt Newcastle aan zege

Newcastle United heeft zaterdag met meer geluk dan wijsheid de eerste uitoverwinning van dit seizoen geboekt. De ploeg van Steve McClaren pakte dankzij een doelpunt van Ayoze Pérez de drie punten bij Bournemouth (0-1), maar dat was absoluut niet verdiend: Bournemouth was veel sterker, maar scoren bleek opnieuw een groot probleem te zijn voor de promovendus. Doelman Robert Elliot, de vervanger van de geblesseerde Tim Krul, groeide uit tot de grote man bij Newcastle.

/

Bournemouth had in de eerste helft tien schoten op doel, terwijl Newcastle maar een poging tussen de palen liet noteren. Toch stonden de bezoekers bij rust met 0-1 voor: Newcastle had in de eerste helft niets in te brengen, maar kon na een klein halfuur wel juichen, toen Georginio Wijnaldum de bal bij een spaarzame tegenaanval bij Pérez kreeg. Hij punterde de bal tegen de touwen en zette de bezoekers zo op een onverdiende voorsprong. Bournemouth had voor dit moment al kansen gekregen via Joshua King, Charlie Daniels, Matt Ritchie en nogmaals King.

Laatstgenoemde profiteerde bij zijn tweede kans bijna van een te korte terugspeelbal van Vurnon Anita, die net als Wijnaldum en Daryl Janmaat in de basis was begonnen bij Newcastle; Siem de Jong bleef negentig minuten op de bank. King stuitte echter op Elliot en dacht even hierna een strafschop te verdienen toen hij Fabricio Coloccini door de benen speelde en hij de arm van de verdediger in zijn gezicht kreeg, maar de bal ging niet op de stip. Niet veel later kwam Newcastle dus uit het niets op voorsprong en Bournemouth deed er in het laatste kwartier van de eerste helft nog van alles aan om verandering in de score te brengen. Elliot keepte echter geweldig en hield zijn doel schoon.

/

Bournemouth verloor dit seizoen al zijn wedstrijden waarin het op een achterstand was gekomen, maar wist dat dit zaterdag tegen Newcastle niet nodig zou zijn. De jacht op de gelijkmaker werd in de tweede helft hervat en al in de eerste minuut kreeg Ritchie een goede kopkans, maar Elliot redde weer uitstekend. Junior Stanislas kreeg even later een open schietkans, maar schoot hoog over, en niet lang hierna kwam Elliot goed zijn doel uit om Stanislas van het scoren af te houden. Bij Bournemouth kwam er zichtbaar steeds minder geloof op de gelijkmaker en Newcastle hield stand. Voor the Magpies betekende dit de tweede overwinning van het seizoen en de manschappen van McClaren zijn Bournemouth nu gepasseerd op de ranglijst.