Een vernieuwd Ajax

Ik ben een Ajax-fan die houdt van aantrekkelijk voetbal. Aantrekkelijk voetbal is voor mij vlot combinatiespel, het wegtikken van de tegenstander en individuele acties. En daarom kan het Ajax van nu me niet bekoren.

Vier jaar achtereen zijn we landskampioen geworden, en elk jaar weer was ik één van de supporters die trots keek naar mijn Ajax. Op huldigingen heb ik gejuicht voor iedereen, van Mounir El Hamdaoui tot Siem de Jong en van Lorenzo Ebecilio tot Ricardo Kishna. Maar we kunnen er niet omheen dat het spel elk jaar weer saaier wordt. Ajax heeft een duidelijke visie en straalt dat zeker Europees ook uit, maar vermaakt veel minder.

/

Moeten we dan afscheid nemen van onze trainer Frank de Boer? Ik vind van niet. Maar het roer moet om bij de beleidsbepalers. Ik wil een Ajax zien dat FC Dordrecht niet door een rode kaart met 4-0 verslaat, maar nog grotere cijfers neerzet zonder die rode kaart. Ik wil terug naar tijden dat clubs niet het idee hadden dat er wat te halen viel tegen Ajax. Naar de tijd dat 6-0 normaal was. In die tijden werden we niet altijd kampioen, maar wat is nou mooier dan een kampioenschap met vele grote uitslagen en leuk spel?

Als we weer indruk willen maken moeten er versterkingen komen. En geen pseudoversterkingen, maar echte versterkingen. Ik ben voorstander van het beleid van Ajax, maar we zijn aan het doorslaan. De aankoop van Nick Viergever is onbegrijpelijk. Is Viergever iemand die Ajax direct beter maakt of aanvult? Ook het huren van Niki Zimling is onbegrijpelijk. Wat voegt Zimling nou werkelijk toe? Je kan wel gokken op zijn ervaring maar het feit dat hij bankzitter van Mainz is, zou eigenlijk al genoeg moeten zijn om hem niet te halen.

Ajax moet niet zo goedkoop mogelijk inkopen, of kopen om het verkopen met winst. Ajax moet winnaars halen. Als PSV een speler als Andres Guardado kan halen die het team echt beter maakt, waarom kan Ajax dan niet zo een speler halen? Een nieuw aankoopbeleid zou direct kunnen worden toegepast op de selectie, die niet Ajax-waardig is.

Als je de selectie doorlicht en je begint met de basiself, dan is Jasper Cillessen wel een Ajax-waardige keeper en Ricardo van Rhijn een Ajax-waardige rechtsback, maar in het centrum begint de malaise. Ik ben fan van Joël Veltman, maar hij heeft een breker naast zich nodig. Het is duidelijk dat Niklas Moisander die breker niet is. Het is mij een raadsel waarom hij de aanvoerder is. Moisander heeft geen uitstraling, ziet eruit als een grassprietje en maakt opbouwend veel fouten. We kunnen gerust stellen dat zijn goede debuutjaar een incident was, want het niveau van zijn debuutjaar heeft hij in de seizoenen daarna nauwelijks weer gehaald. Naast Veltman moet een breker staan, een ervaren speler die niet zozeer hoeft op te vallen door zijn opbouwende kwaliteiten, maar gewoon degelijk speelt en keihard de duels ingaat. De scouting moet in staat zijn zo een speler te vinden.

We kijken vervolgen met de linksbackpositie. Daar speelt Nicolai Boilesen. In mijn ogen alles wat mis is met het huidige Ajax. Hij rent blind naar voren, kan niet verdedigen en is opbouwend verschrikkelijk slordig. In mijn ogen heeft hij genoeg kansen gehad, het is tijd voor vernieuwing. Emanuelson was ideaal geweest met zijn buitenlandse ervaring, maar jammer genoeg is hij vertrokken naar Atalanta. Het scoutingsapparaat moet echter op de proppen kunnen komen met een goede ervaren back die verdedigend en aanvallend zijn steentje bijdraagt.

Dan komt het middenveld. Thulani Serero is één van mijn favoriete spelers, maar als tweede keus moet er een ervaren speler komen voor de moeilijkste positie in het team. Een routinier, die de beuk erin kan gooien. Op de twee aanvallende posities spelen normaal gesproken Lucas Andersen en Davy Klaassen. Op Klaassen heb ik niks aan te merken, hij zorgt voor de benodigde diepgang. Lucas Andersen is een speler met veel talent, maar hij is nog niet constant genoeg en kan nog geen drie wedstrijden in een week spelen. Hij ziet eruit als een twaalfjarige en moet sterker worden. Daarnaast kiest Andersen te vaak voor de moeilijkste oplossing en loopt zich vaak vast op het middenveld. Met Daley Sinkgraven is een speler gehaald die Andersen af en toe kan aflossen, waardoor er altijd een frisse creatieveling op het veld staat.

Met de aanval is weinig mis, voor spelers als Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi kom je naar het stadion, terwijl Arek Milik zijn goals wel maakt. Lasse Schöne kwam gratis over van NEC, maar mag weg. Dat klinkt hard voor een belangrijke speler als Schöne, maar Schöne is eigenlijk een momentenvoetballer die één of twee keer zijn kwaliteiten showt, maar voor de rest gewoon meehobbelt tussen de andere Ajacieden. Zijn komst heeft wel aangetoond hoe belangrijk het is om routiniers te hebben die op de hoogtepunt van hun carrière zitten en moet de beleidsbepalers hebben wakker geschud dat ervaren spelers echt iets kunnen toevoegen.

Met een mix van ervaren spelers en talenten die eraan komen, moeten we weer hoge ogen gaan gooien in Europa en in Nederland. Elke club zet Ajax nu onder druk, en we hebben het daar nog moeilijk mee ook! Je ziet dat er duidelijk patronen zijn, de verdedigende middenvelder zakt in, de centrumverdedigers gaan breed staan en de vleugelverdedigers hoger op, maar het idee van De Boer kan door kwaliteitsgebrek niet goed worden uitgevoerd. De handelingssnelheid is te laag, duels worden niet gewonnen, met een nieuwe aanjager en betere spelers moet dit goed gaan komen. De Boer mag dan wel een goede trainer zijn, maar hij doet nog niet alles goed, hij moet er voor zorgen dat middenvelders en aanvallers sneller kunnen worden aangespeeld, zodat we niet naar het saaie tikkie-terug spel hoeven te kijken.

Het nieuwe Ajax moet zich onder druk uit kunnen voetballen, en leuk spel tonen met vleugelspelers die buitenom en binnendoor kunnen gaan en een creatief, maar ook vechtend middenveld. De verdedigers moeten knokken en voetballen. Ik wil een kampioenschap met veel goals en mooi spel. Ik wil een vernieuwd Ajax.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door baasieb)

Ik vind het maar een rare invalshoek. Je neemt de basiself door en zegt wat er mis mee is in jouw ogen. Dat kan, maar je stuk zou al een stuk interessanter worden als je zelf ook met oplossingen komt. Ajax moet met winnaars komen? Wie mogen dat dan zijn?
De helft van de basis is volgens jou niet oed genoeg, maar je weet zelf toch ook wel dat ajax de halve basis niet weg gaat doen. En dan nog, op geen enkele manier is er vervanging te halen. Of ajax gaat nog meer jeugd de kans geven, dat is maar afwachten of het op de termijn gaat werken... Of er wordt een nieuwe speler aangekocht, waarvan ook maar afwachten is of ze een speler als Schone kunnen vervangen als die van jou toch weg mag.
Ik het kader van feedback zou ik ook nog eens naar je zinsopbouw en interpunctie kijken. Vier komma's in 1 zin is te veel....

Waarom gebruik je een dubbele spatie en geen komma in je eerste alinea? (dat zal wel een VZ liggen, maar het lees echt slecht.... Een zin beginnen met het woordje 'en'? Een komma en het woord 'en' achterelkaar? Zomaar eens een paar van de vele spelfouten die voornamelijk in het begin te vinden zijn.

Daarnaast vind ik persoonlijk de CE niet zo bijzonder, iets met open deuren intrappen... Dat bij Ajax ervaring mist, dat weten we ondertussen wel. Probleem is dat ervaren spelers te duur zijn voor Overmars en dat is maar goed ook. Type's als Bojan en Cuenca zijn al mislukt en Babel bakte er ook niet veel van. Ervaring is schijnbaar dus niet de oplossing.

De oplossing ligt er al lang, namelijk op de Toekomst. Daar lopen talenten als Van Beek en Nouri die het gaan maken bij Ajax. Alleen worden ze veel te vroeg voor de leeuwen gegooid. Het zal me niks verbazen als deze twee jongens Ajax volgend jaar op sleeptouw moeten nemen, zoals El Ghaz i en Kishna dat nu moeten doen. Niet te doen voor die jonge gozertjes.

7 februari 2015 om 00:04

In sommige gevallen kan en aan het begin van een zin gebruikt worden. Zelfde geldt voor een komma voor en.

In dit geval was het inderdaad niet juist, maar het is niet sowieso fout

On:

Er is inhoudelijk niet veel aan te merken op wat je zegt, maar dat is deels wel omdat het allemaal redelijk logisch is wat je vertelt. Ben het wel eens met dat de visie er wel is, maar het materiaal ontbreekt. Je schrijfstijl is prima, maar wel een beetje droogjes. Er mag hier en daar wel wat meer leven in. Verder een prima informatief stuk naar mijn mening.

Van de laatste vijf Ce's gaan er drie over hoe slecht Ajax speelt dit seizoen. En eigenlijk zijn ze alle drie in grote lijnen hetzelfde. Volgens mij staan hier alleen wat meer spelfouten in. Het is natuurlijk erg makkelijk om kritisch te zijn als je zelf geen CE schrijft maar dit is gewoon niet goed. Keuze van het onderwerp is zeer onhandig en taalkundig schort er gewoon te veel aan.

Ik kan hier bijzonder weinig mee. Ajax moet winnaars halen? Ajax moet ervaren spelers halen? Uit wat blijkt dat die het gaan maken wat Ajax nu mist? Zimling is ervaren en stond bekend als een winnaar, een vechtertje: nou dat blijkt dus helemaal niets te zijn. De dromerige en matig verdedigende Boilesen willen vervangen voor een Urby die juist op die aspecten steeds weer kritiek kreeg in zijn Ajaxperiode. Serero moet een back-up hebben die ervaren is en ook nog eens de beuk erin gooit. Waarom brengen dit soort aanpassingen wel Ajax tot beter spel?

Verder is het vooral de open deuren intrappen-show. Je zegt wat, maar komt amper met iets van een concrete oplossing. Hoe kan het dat we onder druk ons er niet uit kunnen voetballen? Ligt het echt alleen maar aan kwaliteit? Zijn de patronen die er eerst onder De Boer waren nog wel zo zichtbaar? Je laat veel te veel open op de vragen die naar mijn gevoel echt belangrijk zijn om zo veel te veel ruimte te geven aan onderwerpen die er eigenlijk niet zo toe doen.

Sorry, maar ik kan hier echt vrij weinig mee. Deze problemen zijn al 8000x benoemd, interessanter zijn de mogelijke oplossingen. Daar ontbreekt het een beetje aan in je stuk. Het probleem waar Ajax mee zit is gelijk het probleem van het Nederlandse voetbal: ervaren spelers van middelbare leeftijd die ook nog eens van niveau zijn komen niet naar de Eredivisie. Dan kan jij wel roepen: 'de scouting moet wel iets kunnen vinden', maar dat is te makkelijk voor een CE. Wie dan?

Natuurlijk zijn ervaren spelers handig, maar ik denk eerder dat Ajax meer op mentaliteit moet trainen/scouten dan op 'ervaring'. Waar zijn de Jan Vertonghens en Johnny Heitinga's? Wie kan eens een keer gemeen zijn of een bal de dichtsbijzijnde snelweg optrappen? Clasie is zo'n type, lekker vel mannetje. Dáár ontbreekt het aan bij Ajax, mentaliteit. Dat dat soms gepaard gaat met ervaring, is een tweede. Je stuk over Schone, tja. Onnavolgbaar, ondankbaar. Je stuk over de buitenspelers vind ik ook apart, aangezien ze vrij krampachtig spelen.

Nougoed, nu ben ik bijna een eigen CE aan het schrijven. Kortom, leuk geschreven, maar probeer je stuk te voorzien van iets meer diepte en eigen opinie.

Ajax speelt niet goed. Deze en deze spelers moeten weg (de spelers waar vrijwel elke Ajax volger en niet Ajax volger kritiek op heeft gehad: Zimling, Viergever, Boilesen, Moisander). Je draagt geen oplossingen aan, maar zegt dat er andere, betere spelers moeten komen. Vervolgens wil je terug naar het onoverwinnelijke Ajax.

Expert-gehalte: nul
Open-deuren-gehalte: tien.

Edit: ah wel, ik had je twee sterren willen geven voor de moeite en voor het feit dat er niet veel mis is met de inhoud. Anderzijds symboliseert de huidige rating wel beter wat ik van de inhoud vind.

Elke ajacied zegt "waarom had ajax niet een Guardado kunnen halen" Ok, hij is inderdaad de meest waardevolle/beste speler van de eredivsie. Maar je kon dat van tevoren niet weten aangezien het ook een bankzitter of uitgeleende speler was van Valencia. Het had net zo goed kunnen zijn dat Guardado zou mislukken en Zimling een schot in de roos was. Het feit blijft dat eredivisieclubs alleen bankzitters van de grotere competities kan halen en dan maar hopen dat ze in het team passen.

18 februari 2015 om 22:18

Ehmm je bekijkt het wel negatief...ja bankzitter bij Valencia...maar vaste kracht in het Mexicaans team tijdens het WK in Brazilie en 113 interlands met zijn 28 jaar.
113 interlands...waarom zou je dan nog twijfelen over ervaring?

18 februari 2015 om 22:30

Gabri, Oleguer, Tello, Cuenca, Bojan. Het is zo vaak mislukt (iig bij Ajax )

Dan hebben we het niet eens over de veteranen zoals Stam, Davids, Van Bommel die niet brachten wat er van hen werd verwacht.

Dergelijke scenario's mislukken vaker dan dat ze slagen. Enige 2 die erin zijn geslaagd om aan de verwachtingen te voldoen zijn Guardado en Cocu.

Guardado had volgens mijn info een persoonlijk lijntje met PSV omdat zij hem lang geleden al naar Europa hadden willen halen. Hij koos toen voor het grotere geld, maar ze schijnen contact te hebben gehouden. Daarom zit zo'n goede speler nu bij PSV en niet bij Ajax. Maar Ajax kan dat ook. Met Nigel de Jong bijvoorbeeld. Die is alleen nog niet toe aan een terugkeer bij Ajax. Die verdient iets van 4m/j bij Milan en staat daar ook in de basis. Op hem moeten we nog even wachten, vrees ik. Van der Vaart komt misschien komende zomer, maar die had ik er liever al dit jaar bij gehad, om Andersen onder zijn hoede te nemen.

Ikzelf had gehoopt dat Ajax afgelopen zomer zou proberen om Steven Defour voor de neus van PSV weg te kapen. PSV wilde geen 6M betalen, en uiteindelijk is hij naar Anderlecht gegaan. Defour leek mij een prima aankoop: vrij fel, technisch vrij goed, CL-ervaring opgedaan bij Porto. Ook zijn leeftijd was goed. Die hadden ze in principe nog wel kostenneutraal door kunnen verkopen, of met wat mazzel zelfs met winst. Aan de andere kant begrijp ik waarom ze dat niet hebben gedaan. Defour komt niet voor de bank, en hij zit wel een beetje de ontwikkeling van Bazoer / Andersen / Riedewald / Menig in de weg omdat er een basisplaats minder is voor de jonge gasten. Het verlies van Blind én Poulsen blijkt alleen te groot, waardoor we nu gewoon een zwak middenveld hebben, wat pijnlijk duidelijk wordt gemaakt doordat degene die het moest opvangen, Zimling, zo tegenvalt.

Maar laten we niet vergeten dat PSV dit jaar een belachelijk sterke selectie heeft, voor Eredivisiebegrippen. Dus dit is helemaal geen slecht moment voor een minder jaar voor Ajax. Als ze slim zijn, maken ze hier gewoon een tussenjaar van, waarin ze de selectie goed doorlichten, en de zwakke plekken proberen aan te vullen met liefst ervaring, en als dat niet lukt met talent. En het ziet ernaar uit dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Het middenveld was te zwak bezet, dus kochten ze een veelbelovende middenvelder in de winterstop, en daarnaast regent het berichten over contractverlengingen van talenten. De toekomst ziet er goed uit. Nu nog hopen dat ze een paar ervaren gasten weten te strikken.

18 februari 2015 om 22:34

Zelfs als Ajax geen ervaren krachten haalt, de spelers die er zijn worden vanzelf ervaren.
Benieuwd hoe PSV het gaat oplossen als Wijnaldum en Depay (en zelfs Guardado, Rekik). Ik zie bijvoorbeeld een Maher nog niet als opvolger in een leidende rol. Gelukkig is Luuk de Jong er nog en hopelijk blijft Willems.

Ajax komt hier wel weer boven op hoor, z'n crisis is het helemaal niet.
Psv is dit jaar gewoon erg sterk, voor Nederlandse begrippen.

Naast dat je CE aardig wat grammaticale en stijlfouten bevat, is er ook het een en ander aan te merken op de inhoud. Nu vind ik spelfouten en dergelijke geen obstakel persoonlijk, dus behandel ik graag de inhoud.
Je bezigt een aantal uitspraken waar je vervolgens niet op ingaat ('ajax heeft winnaars nodig` en daardoor is het niet echt een diepgaande CE. Je had bijvoorbeeld kunnen toevoegen wie jij bijvoorbeeld winnaars vindt en waarom zij goed bij dit Ajax zouden passen. Hetzelfde verhaal met 'de breker die naast Veltman moet staan'. Wie zou een goed voorbeeld zijn? Iemand die keihard de duels ingaat, dat doet pak 'm beet Jeffrey Leiwakabessy van NEC ook, dat maakt hem nog geen geschikte verdediger voor Ajax. Dus het blijft allemaal erg vaag en oppervlakkig.

Verder vind ik ook dat je oude koeien uit de sloot haalt over Andersen. Dat hij fysiek achter loopt is al zo breed uitgemeten dat je ook daarmee geen toevoeging aan je CE. Je vergeet overigens te melden dat hij ondanks zijn beperkte fysiek prima duels aan zou kunnen gaan, maar dat het overheersende probleem dat bij hem speelt zijn beperkte lef is. Hij durft niet, en dat is 80 van het probleem als het gaat om duels kunnen winnen. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van kleine, dunne spelers die door een volle overtuiging zich tóch staande kunnen houden.

Ook ben je wel wat te lovend over de voorhoede. Kishna en El-Ghazi zijn spelers waar je inderdaad voor naar het stadion zou gaan, mits ze constanter en effectiever worden. Het is nu wekelijks de vraag of ze wel een goede prestatie op de mat gaan leggen, want de ene week is het alles en de andere week niks. Ook kunnen zij nog enorm veel winst behalen door te leren wat de meest effectieve keus is. Ze zien enorm veel over het hoofd en kiezen ook vaak voor de moeilijkste oplossing.

Dan komen we bij Milik. 'hij maakt z'n goaltjes' zeg je. Je vergeet te melden dat hij ze ook vaak níét maakt en met rechts compleet onbeholpen is.

Natuurlijk zijn sommige van deze opmerkingen ook een kwestie van 'ieder zijn eigen mening'. Je laat dat in ieder geval duidelijk merken, wat jou mening is, en dat is ook een vereiste in een CE.

Ajax doet goed aan spelers zoals Heitinga, Emanuelson en Van der Vaart. deze spelers hebben veel ervaring en kunnen veel extra's brengen aan dit Ajax.

Ik opteer voor het terughalen van Emanuelson, Maduro en Anita. Ik denk dat deze jongens, inmiddels mannen, de kar wel tot het winnen van de EL kunnen trekken...evt. met Heitinga erbij...

l

De kans dat Ajax dit jaar opnieuw het kampioenschap haalt acht ik zeer klein omdat er dit seizoen geen continuïteit in het spel zit van Ajax.
De slechte wedstrijden die Ajax de afgelopen seizoenen wel in winst om wist te zetten, eindigen dit seizoen voornamelijk in gelijke spelen.
Terwijl PSV dit seizoen deze wedstrijden juist wel weet te winnen, zij hadden vorig jaar dezelfde problemen die Ajax nu ondervind.
Had Ajax de helft van deze gelijkspelen gewonnen, dan had de competitie nu veel spannender geweest.
De dominantie en het gevoel van onoverwinnelijk zijn in de Amsterdam Arena ,is niet meer zo vanzelf sprekend als in de voorgaande seizoenen
Ik denk niet dat dit alleen aan de selectie ligt, maar meer in het feit dat er een soort verzadiging ontstaan is na al die succesvolle voorgaande jaren.
Het lijkt wel of de echte motivatie om te willen winnen een beetje ontbreekt.
Barcelona heeft vorig jaar ook zo een seizoen meegemaakt.
Versterkingen op basis van ervaring is altijd een toegevoegde waarde, zeker als je naar de gemiddelde leeftijd en ervaring kijkt van de huidige selectie.
In eerdere reply's werd er gesproken over mogelijke versterkingen voor de huidige selectie, dit zijn mijn suggestie:
Yassin Ayoub van Fc Utrecht
Deze jongen heeft tot de C1 bij Ajax gespeelt.
Ik zie in hem als nummer 9 een prima vervanger voor Lasse Schöne, maar wel in een 3,4,3 systeem met echte vleugelspitsen.
Rafael v/d Vaart als ervaren man op het middenveld, hij kan met zijn ervaring de dragende speler en aanvoerder worden voor de selectie van volgend seizoen.
Met het huidige middenveld is niet mis, alleen heeft het een enorm gebrek aan ervaring.
Ook ben ik zeer gecharmeerd van Hakim Ziyech van Fc Twente, hij is de perfecte vervanger voor Kolbeinn Sigþórsson wat ik totaal geen spits voor Ajax vind.
En voor de rest heb ik alle vertrouwen in de visie en inzicht van Frank de Boer betreffende de aanstormende talenten van de verschillende jeugdelftallen.
Dit jaar een ontwikkelingsjaartje en de volgende 5 jaar weer kampioen!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren