Die spits uit IJsland

November 2003. Ik was gek van het spelletje FIFA en ik moest en zou het nieuwste deel kopen: FIFA 2004. Positieve verhalen hoorde ik louter over het nieuwe deel in de FIFA-reeks, wat mij alleen maar meer motiveerde om het spel te kopen. Op mijn fiets ging ik naar de Intertoys bij ons in het winkelcentrum. Gelukkig, ze hadden er nog een liggen. Ik kocht hem voor de Gamecube, de spelcomputer waar ik toen altijd op speelde. Eenmaal thuis ben ik meteen met mijn nieuwe spel aan de slag gegaan. O ja, de nieuwe carrière modus zou heel veel nieuwe elementen bevatten. Eerst maar eens een team kiezen. Meteen schoot mij te binnen dat ik laatst een shirt gekregen had. Chelsea, dat was de club die op het shirt stond. Ik koos dus voor Chelsea om mijn carrière als topmanager mee te beginnen. Destijds een goed, uitgebalanceerd team met grote, bekende namen zoals John Terry, Frank Lampard, Marcel Desailly en Hernan Crespo, om er maar een paar op te noemen. In de wissel zag ik een speler staan die ik helemaal niet kon, maar die mij meteen aansprak: Eidur Gudjohnsen.

Ik vond die Adrian Mutu maar niks, dus zette ik meteen deze Eidur Gudjohnsen erin. Een gekke naam vond ik dat, “Gudjohnsen”, maar ach, als hij maar goed was. Later kwam ik erachter dat hij uit IJsland kwam, en dat de namen daar allemaal op zo’n manier geschreven werden. Ik vond hem geweldig, ik was op slag verliefd. Rond deze tijd ging ik me ook wat meer bezig houden met wedstrijden die in het echt gespeeld werden. Ik wilde nu toch wel graag weten hoe goed die Gudjohnsen nou ook in het echt was. Ik surfde naar youtube.com om filmpjes over hem op te zoeken, want op tv keek ik eigenlijk nooit naar Chelsea. Tot mijn verbazing zag ik toen dat hij in het echt ook een goede, sluwe spits was, net als op het spel. Ik kwam ook een heel speciaal filmpje van hem tegen. Door de slechte kwaliteit moest ik twee keer kijken, maar ik zag het toch echt goed; hij verving zijn eigen vader in een interland van het nationale team van IJsland! Jeetje, dacht ik, dit is dan toch wel echt een speciale voetballer. Ik las dat wat ik op het filmpje zag, nog nooit eerder gebeurd was. Mijn bewondering voor Gudjohnsen werd alleen maar groter en groter.

Vanaf dat moment ben ik Gudjohnsen echt intensief gaan volgen. Ik keek naar zijn doelpunten op Youtube, las over hem op het internet en kwam er toen ook achter dat hij voor PSV gespeeld had. Ik las dat hij het bij de Eindhovenaren door een blessure nooit heeft kunnen maken, maar dat hij door een goed jaar in IJsland gekocht werd door Bolton Wanderers. In 2000 nam Chelsea hem over van Bolton, nadat hij in het seizoen 1999-2000 Bolton had geholpen met het bereiken van de halve finale in zowel de League Cup als de FA Cup. Toenmalig manager van Chelsea, oud-speler Gianluca Vialli, kocht hem voor vier miljoen pond. Gudjohnsen vormde samen met de Nederlander Jimmy Floyd Hasselbaink een dodelijk aanvalsduo. Zelf scoorde hij 23 keer en Hasselbaink schoot er zelfs 27 in. Gudjohnsen maakte mij fan van Chelsea, door hem ben ik echt gek van die club geworden.

Maar ook Eidur kon al het geld dat hij verdiende niet aan. Zo vertelde hij in 2003 dat hij een gokprobleem had. Hij had in een periode van vijf maanden 400,000 pond verloren in de casino’s. Ik schrok ervan, aanvankelijk dacht ik dat dit misschien wel het einde van zijn carrière zou zijn. Gelukkig, voor Gudjohnsen maar ook voor mij, had het weinig tot geen effect op zijn carrière. Gudjohnsen stond in die tijd bekend om zijn dribbels, balcontrole en zijn koelbloedigheid voor het doel. Hij heeft enkele memorable doelpunten gemaakt, die menig voetbaldier nog voor de geest kan halen. Bij mij schiet altijd die geweldige omhaal tegen Leeds United in het seizoen 2002-2003 me te binnen, het mooist doelpunt dat ik van hem gezien heb. Na de komst van Roman Abramovich en alle grote sterren naar Stamford Bridge, kreeg Eidur steeds minder speeltijd en koos hij in 2006 voor een contract bij FC Barcelona.

Eidur speelde in totaal 72 duels voor FC Barcelona waarin hij tien keer scoorde, maar hij heeft nooit echt een onuitwisbare indruk weten te maken. Na zijn vertrek in 2009 heeft hij in drie jaar tijd 5 clubs versleten. Bij achtereenvolgens AS Monaco, Tottenham Hotspur, Stoke City, Fulham en AEK Athene heeft hij zijn draai niet kunnen vinden. Momenteel speelt hij in België op het hoogste niveau voor Cercle Brugge, en daar lijkt hij met 5 doelpunten in 8 wedstrijden weer zijn draai gevonden te hebben.

Het gevoel beklijft mij dat Eidur Gudjohnsen een van de meest ondergewaardeerde spitsen aller tijden is geweest. Bij Chelsea is hij door de fans in hun harten genomen, hij is een legende, een spits die wij als fans niet snel zullen vergeten. Daarbuiten, daarbuiten is hij een spits die het bij Chelsea goed deed, maar bij andere clubs nooit zijn draait heeft kunnen vinden. Eidur Gudjohnsen is topscorer aller tijden van IJsland met 24 goals, hij is een boegbeeld voor zijn land, een voorbeeld voor de (voetballende) jeugd, kortom een legende. Hij is een speler die, net als Jari Litmanen, nooit heeft kunnen schitteren op een groot landentoernooi, omdat hij een spits uit IJsland is.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door jasongrunn)

Heerlijke Ce!! Jammer dat hij het buiten Chelsea niet echt heeft kunnen vinden.. Ben hem uit het oog verloren sinds hij naar Barca ging...

Misschien moeten we hem terughalen Nieuw duo laten vormen Haha, anything to bring those times back

deze jongen is idd een van de meest onderschatte spitsen
verder een mooi stuk!

Goede CE. Duidelijk verwoord en mooie zinsopbouw.
Had een sterke periode gehad, maar daarna weinig meer van hem gehoord helaas. Hij was echt dodelijk altijd en had een mooie traptechniek. Kon altijd wel genieten van zijn techniek en passing.

Idd heel onderschat omdat hij tussen grote namen stond ook.

mooi Stuk! ik ken hem door ongeveer dezelfde manier, maar dan van Pes 09, waar ik hem van Barcelona overnam. gave speler, ik ben het met je eens dat hij ondergewaardeerd is. hoor maar weinig over hem,dus bedankt dat je een stuk over hem hebt geschreven! 5 sterren!

Heerlijke CE, lekker doorheen gelezen! En inderdaad wat een held was die Eidur...!

Ik zal "kon" wel veranderen in kende. Voor de rest een leuk artikel.

11 december 2012 om 01:41

Ik zou 'zal' in 'zou' veranderen. Voor de rest mee eens.

Een leuk en interessant stuk. De manier waarop je achter zijn naam bent gekomen, doet me aan mezelf denken haha. Zelf kwam ik als kleine jongen ook achter spelers door spellen als fifa etc. Verder was Eidur inderdaad een klassespits! Goede CE, daarom ook 4 sterren .

Leuk stuk. Ik vond het ook altijd een leuke voetballer, ook een leuke naam.

Wel knap trouwens dat jij na het kopen van Fifa 2004 (dus nog in 2003) al op Youtube ging kijken

7 december 2012 om 12:36

ik dacht hetzelfde, en dus keek ik ff op wikipedia. Youtube is op 15 februari 2005 opgericht...

7 december 2012 om 13:59

Ja ik had Wikipedia ook even gecheckt, want ik dacht al: dat kan toch niet? Maar ik vind niet dat het iets afdoet op het stuk, wat prima in elkaar zit.

7 december 2012 om 14:16

ik denk dat het te maken heeft, met dat sinds hij hem volgt hij ook youtube filmpjes kijkt. Echter volgde hij hem van 2003-2006 via tv of internet, en pas rond 2006 via youtube. Het is onhandig neergezet, en daardoor wordt het door velen onder ons verkeerd geinterpreteerd

7 december 2012 om 15:07

Dean, bedankt voor de opheldering!

Ik zeg namelijk helemaal niet dat ik in 2003 filmpjes op youtube opzocht, maar "dat ik rond die tijd" filmpjes op ging zoeken. Het is weliswaar niet handig van mij neergezet.

Leuk stuk, maar is het misschien niet zo dat hij 1 jaar het geluk aan zijn kant heeft gehad en voor de rest gewoon het niveau niet aan kon?

Desalniettemin, mooi geschreven!

Op zich een mooi verhaal, maar twee dingen die mij enorm storen:
- controleer je taalgebruik. In de openingsalinea: een speler, die ik niet "kon" is geen correct Nederlands.
- controleer je feiten. Je geeft aan in november 2003 filmpjes op youtube gezocht te hebben. Dat is bijzonder knap, daar Youtube pas sinds februari 2005 bestaat.

Zulke kleine details maken of breken je verhaal, let daarop, dat maakt je verhaal sterker en geloofwaardiger...

6 december 2012 om 17:01

Ik denk dat "kon" mijn West-friese achtergrond is ha! Maar je hebt gelijk Tim, het moet natuurlijk "kende" zijn.

Overigens geef ik niet aan dat ik november 2003 filmpjes op youtube opzocht. Dat is denk ik jouw interpretatie, maar vanaf het begin van youtube heb ik filmpjes opgezocht. Het jaartal weet ik niet meer, maar ik ben "tegen die tijd" filmpjes op gaan zoeken.

I.i.g. bedankt voor je reactie.

7 december 2012 om 19:50

als allochtoon let je daar niet op hahaha

Gudjohnsen is op z'n 34e nog steeds die sluwe spits van vroeger. Nu speelt hij voor mijn favoriete ploeg, Cercle Brugge. Vorige week won Cercle in de beker met 0-1 bij stadsrivaal en grote broer Club Brugge dankzij een fraaie goal van hem. Zelfs op z'n 34e vindt hij nog steeds de weg naar het doel.

Je CE gaat vooral over een zeer persoonlijk verhaal over jezelf en daarna een opsomming van Gudjohnsen's carrièreverloop.

8 december 2012 om 23:28

Heb je die aflevering van Extra Time met hem gezien? Ik dacht toen echt bij mijn eigen, wat doet zo'n geweldige spits aan tafel met iemand als Joos...
Inderdaad één van de meest ondergewaardeerde sîtsen op de Europese velden en zijn enkelblessure (?) hielp niet echt. Het is inderdaad geweldige hoe hij het doet bij Cercle doet, een ploeg die plots om degradatie mee moest doen en hij sleept ze erdoor heen.

Ik vind het ook een geweldige CE, eigen persoonlijke ervaringen mooi verweven in zijn Eidur's biografie.

Er is één ding wat ik niet begrijp en misschien dat jij mij hier morgen bij kunt helpen. Hoe komt het dat hij de Nederlandse taal zo snel zo perfect onder de knie heeft? Hij heeft een tijdje bij PSV gespeeld toch, maar om dan zo goed te kunnen spreken?

9 december 2012 om 10:48

Beste Grande,

bedankt voor je reactie!

Over je vraag: Eidurs vader Arnor Gudjohnsen heeft jaren met veel succes voor Anderlecht gespeeld. Eidur heeft al die jaren in België gewoond en is daar ook naar school gegaan. Hij heeft daar dus de taal geleerd.

Ah Gudjohnson, het is net alsof ik m'n eigen gedachten hier lees. Hij is ook mede de reden dat ik toen al meer van Chelsea ben gaan houden en ik vind hem inderdaad ook ontzettend ondergewaardeerd. Komt ook omdat hij niet zoveel scoort en meer de aangever is. Hij is eigenlijk een wat mindere versie van Bergkamp, met alle respect naar beiden.

Mooi stuk, brengt echt een stukje nostalgie naar boven, 5 sterren!

Ik wou op deze clubexpert even reageren,

Ik heb namelijk exact hetzelfde als jij. Hoewel ik al eerder fan ben van Chelsea, is die blonde Ijslander altijd mijn idool geweest. In zijn tijd bij Chelsea was nummer 22 zo ontzettend onderschat, die man had zo vreselijk veel techniek.

Ik geef jou vijf sterren, omdat je deze clubexpert hebt geschreven. Dit fantastische betoog over mijn grote held, de aanvaller 'as Cold As Ice': Eidur Smari Gudjohnsen.

Mooi verhaal van een speler die (gedeeltelijk onterecht) in de schaduw van de bekende topspitsen stond en staat.

Heeft alles wat een topspits nodig heeft maar heeft de pech om de nationaliteit van een marginaal voetballand te hebben. Maar daar heeft (op een iets ander niveau) Ibra ook last van. Die kan wel op een eindtoernooi spelen maar komt dan niet door de eerste ronde heen.

Goed geschreven, ik geef je vier dikverdiende sterren!!

Mooi stuk! vind dat je helemaal gelijk hebt dat hij een topspits was die misschien meer verdiende in zijn carrière. Toen hij naar Tottenham kwam dacht ik wel dat hij wat beter ging spelen maar ook daar ging het minder verder prima stuk! 4 sterren!

hihihi, Fifa 09 eto in de spits bij inter maar wat moest ik toen doen zonder hem?

Na 3 wedstrijden was het is tijd om te wisselen wie moest er in? natuurlijk een jonge speler!

Na heel mijn selectie te doorzoeken kwam ik nummer 45 tegen die pas 18 jaar of zo was zag er sterk uit, natuurlijk kwam hij dr in! z'n naam was best moeilijk dus heette hij de eerste paar wedstrijden ''45ste neger(niet racistische bedoelt!) het zou een super spits worden van mij! toen speelde hij ook bijna nooit maar.

En nu is het de grote man: Balotelli! De man van die grote city! de man die ik op fifa 09 al had gevonden!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool4537
3.Chelsea4428
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WernerAanvaller111
T. TuchelUnknown
KepaKeeper30
É. MendyKeeper200
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren