De Grote Uitdaging in Amsterdam

Na de Champions League-loting op 30 augustus was ik erg chagrijnig. Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund, de kampioenen van de drie beste competities van Europa! Maar na een paar nachtjes slapen en een paar keer een goede peptalk, heb ik het vertrouwen terug. Met Amsterdamse bluf halen we die achtste finale wel.

Heel Nederland is negatief over de poule van Ajax. In Amsterdam zijn ze kansloos. Ajax pakt geen enkel punt uit zes wedstrijden. Ajax wordt het lachertje van Europa. Laten we de selecties niet tegenover elkaar zetten: een Siem De Jong is geen David Silva, een Tobias Sana is geen Mario Balotelli en een Ricardo Van Rhijn is geen Micah Richards.

Maar laten we er even van uitgaan dat Real Madrid Ajax is, dat Manchester City PSV is en dat Borussia Dortmund FC Twente is. Deze clubs zouden het allemaal moeilijk krijgen tegen Ajax, dat we voorstellen als FC Utrecht. Een underdog als FC Utrecht maakt het in normale wedstrijden PSV, Ajax en FC Twente erg moeilijk. En met een beetje geluk pakt FC Utrecht punten tegen deze teams. Bij FC Utrecht is Nana Asare de sterspeler. Bij Ajax, PSV en FC Twente lopen meer spelers van dit kaliber rond, maar toch hebben Ajax, PSV en FC Twente het altijd lastig met FC Utrecht. De grootte van de begrotingen ten spijt pakt FC Utrecht vaak punten tegen bijvoorbeeld Ajax. Dat komt door de strijdlust en door het bestrijden van de goede punten van de tegenstanders, en de vinger te leggen op de zwakke punten van de opponent. Want elke ploeg heeft goede en slechte kanten.

Real Madrid hebben we de laatste twee jaar al gehad. Het resulteerde in vier nederlagen. Vorig jaar lagen er in Spanje echter mogelijkheden. In het eerste kwartier kreeg Ajax wat kansen en toonden de Amsterdammers aan hoe goed ze zijn. De kansen werden niet gemaakt en Ajax ging met 3-0 neer. Als Ajax op voorsprong was gekomen was het echter een heel andere wedstrijd geworden. Als Real Madrid op achterstand komt dan slaan de Madrilenen op hol. Real gaat erg offensief spelen en geeft ruimtes weg, terwijl frustraties toenemen. Als het eigen publiek zich ook nog tegen Real Madrid gaat richten, liggen er kansen. Zeker omdat Real Madrid Ajax gaat onderschatten. In eigen huis kunnen we Real Madrid ook verslaan, maar dan wel op een heel goede dag. We moeten met bluf gaan spelen.

Manchester City is een geweldige tegenstander. Mario Balotelli, Edin Dzeko, Sergio Agüero en Carlos Tévez zijn goede aanvallers met buitengewone kwaliteiten. Niklas Moisander heeft vorig jaar tegen Valencia (thuiswedstrijd) en Udinese aangetoond tegen topspitsen te kunnen opboksen. Toby Alderwerireld doet dit al jaren lang en moet dit gewoon laten zien tegen City. In de Amsterdam Arena moet een zege mogelijk zijn. Met het eigen goede voetbal en de voetbalfilosofie van Ajax kan Manchester City verslagen worden. Het centrale duo Vincent Kompany-Joleon Lescott is prima, maar met de snelheid van Kolbeinn Sigthórsson of de werklust van Siem De Jong liggen daar kansen. De rechtsback en linksback van City komen veel mee op. In de omschakeling moeten we met de snelheid van Derk Boerrigter en Tobias Sana een kans maken.

Borussia Dortmund is ook een geweldig team. Het talentenduo met Marco Reus en Mario Götze heeft veel kwaliteit, maar als we gewoon een respectabel niveau halen kunnen we het Dortmund erg moeilijk maken. En met de juiste houding zit er een overwinning in.

Gewoon uitgaan van eigen kwaliteit met een dosis geluk. Real Madrid kan Ajax onderschatten, Manchester City speelt veel wedstrijden en kan dus vermoeid zijn en Borussia Dortmund is sterk, maar niet onverslaanbaar.

We moeten geluk hebben, een goed niveau halen en hopen op fouten van de tegenstanders. Ik hoop zelf op een scenario van het EK 2008. Het Nederlands elftal had de handen vol aan Roemenië in de kwalificatie, terwijl Frankrijk en Italië twee jaar geleden in de WK- finale hadden gestaan. Het Nederlands elftal toonde lef, had wat geluk en kwalificeerde zich voor de kwartfinale. Ik hoop niet dat het zo snel eindigt als Oranje. Met Amsterdamse bluf is de volgende ronde haalbaar. Borst omhoog, je stinkende best doen en vechten voor de club. Want wij zijn Ajax, en wij zijn de beste!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 23 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door sambazzz)

Houdt toch op,als ajax in de groepsfase 2 punten haalt is het veel.tegen madrid halen ze zowel uit als thuis geen punt en tegen city zal het ook een lastig verhaal worden,misschien dat ze thuis 1 punt kunnen halen . en dan tegen dortmunt kunnen ze thuis ook,mits ze top zijn en het meezit thuis een punt halen.als het meezit mag ajax blij wezen als ze derde worden

Ik vind dat je Real, City en Dortmund een beetje tekort doet! Deze 3 clubs zijn alle 3 topclubs en hebben op elke positief kwalitatief betere spelers lopen dan Ajax. Dan kun je wel zeggen met de snelheid van Kolbeinn of de werklust van De Jong maar daar ga je het echt niet mee redden. Het hele team moet presteren en ik denk dat ze toch in deze groepsfase maar hun meerdere moeten erkennen in de andere teams. Desalniettemin is het stuk goed weg te lezen en de vergelijking met Utrecht en de Nederlandse Topclubs vind ik interessant.
Je krijgt van mijn 3 sterren puur omdat ik de inhoud niet top vindt!

Ik vond het een mooi stuk dat lekker doorleest en dat ligt niet alleen aan mijn voorkeur voor Ajax.
Ik heb zelf ook wel eens zo nagedacht. Ajax zal zeker kansen krijgen elke wedstrijd ook al is het een oneerlijke strijd.
Wat ik wel jammer vind is dat je in het begin van het stuk een mooie vergelijking neerlegt en daarna verder gaat door te dromen over Ajax. Ajax maakt echt niet veel kans omdat ze een 'snelle' sigthorsson hebben of een hard werkende de Jong.
Ik zou zelf een stuk hebben gemaakt met dezelfde intro en dan kijken wat de begrotingen zijn van de door jou genoemde clubs en of op basis daarvan Ajax kans zou maken. Dus Ajax/utrecht en Real Madrid/ajax.
En dan natuurlijk wel de spanning van zulke topwedstrijden meenemen.
Al met al een 4 sterren zeker wel waard!

Eerst wat ik goed vind: je structuur en taalgebruik is goed, je inleiding is pakkend en je tweede alinea is realistisch. Daarna raak je me kwijt. Ik vind namelijk dat je een slechte vergelijking gebruikt,. FC Twente heeft sinds 2004 slechts 1x verloren van Utrecht. Ajax vs Utrecht, die vergelijking zie ik wel en PSV raakt ook kant noch wal, zie:

Historie PSV vs Utrecht
Gespeeld winst gelijk verlies voor tegen
Totaal 90 58 22 10 214 71

Verder vind ik je verhaal inhoudelijk niet sterk: je blijft herhalen dat het vooral geluk en inzet moet zijn. Het spijt me, maar Ajax ontbeert gewoon de kwaliteiten om tegen Real en Man City te stunten. Borussia is mijns inziens de enige club waar Ajax een resultaat zou kunnen halen.
Er zit heel veel als in je verhaal en mij is geleerd: als mien tante kloot'n had was 't mien oom geweest. Je begrijpt wat ik bedoel.

Ten slotte, je einde levert mij een gaapmoment op. Jammer dat je zo'n cliché erin moet gooien.

Kortom, ik had graag meer onderbouwing gezien op welke punten Ajax kans maakt (slechte vleugelverdediger, agressieve mafkees in het veld bij Real (pepe) of weet ik veel wat. Nu blijft het teveel bij gemeenplaatsen.

Succes bij je volgende Ce.

3 sterren.

Ik vind dat je de verhouding, dus het verschil tussen clubs, verandert door van Ajax FCU te maken. Denk dat het verschil tussen Ajax en deze clubs duizend maal groter is dan tussen Ajax en Utrecht. Ik snap dat jullie ajacieden van alles de positieve kanten graag inzien. Maar meer dan wat topspelers kijken in de Arena gaat hier niet van komen hoor.

'borussia Dortmund is ook een geweldig team. Het talentenduo met Marco Reus en Mario Götze heeft veel kwaliteit, maar als we gewoon een respectabel niveau halen kunnen we het Dortmund erg moeilijk maken. En met de juiste houding zit er een overwinning in'

Ben je niet van mening dat je hierbij Dortmund overschat net zoals Real ons overschat. Dortmund dat Bayern vorig jaar kansloos liet. Dordmund dat Bayern zo erg heeft vernederd afgelopen jaren dat ze deze zomer meer dan 80 miljoen in het selectie investeerden gaat verslagen worden door Ajax?!?
Ze zijn weliswaar Kwaga kwijt maar met Gundogan, Hummels, Weideveld, Lewandoski, Gotze en Reus hebben ze zoveel meer talent dan Ajax. Plus ze zijn het hechtste en meest ingespeeld team van deze poule.

Ik vond je enthousiasme en opportunisme erg leuk en natuurlijk is de bal rond maar je vliegt er wel heel erg makkelijk door zonder echt goeie argumentatie. Ik vind je schrijfstijl niet prettig misschien in het vervolg betere tekststructuur en betere argumenten. Je hebt in ieder geval de glas-halfvol blik en energie

16 september 2012 om 15:26

onderschat zul je bedoelen. Als je gaat overschatten zakt de moed je spontaan in de schoenen

Vertrokken spelers bij Ajax: Van der Wiel, Janssen, Anita, Aisatti, Bulykin, Vertonghen, Ooijer. Allemaal spelers die op hun manier belangrijk waren voor het kampioenschap van Ajax. Van de spelers die teruggehaald zijn is eigenlijk alleen Moisander een directe versterking, al is het natuurlijk geen Vertonghen. Poulsen en Babel zijn spelers die de laatste jaren heel weinig hebben laten zien in het buitenland. Sana, Schöne en de talenten uit de jeugd moeten nog maar laten zien of ze het niveau aan kunnen. Sana heeft in ieder geval een vliegende start gemaakt, maar de linksbacks van NEC en NAC zijn andere koek dan Schmelzer, Marcelo/coentrao en Kolarov/clichy. Boerrigter en Sigthorsson zijn chronisch geblesseerd en die gaan nevernooit de hele groepsfase spelen.

Wat ook opvalt is dat Ajax tegen de moeilijkere tegenstanders meteen punten verspeelde. Van PSV werd kansloos verloren in de Supercup en tegen het ernstig verzwakte AZ (elm, Poulsen, Moisander, Holman weg) en SC Heerenveen (assaidi, Narsingh, Dost, Breuer, Janmaat weg) kon niet worden gewonnen. Hoe moet dat dan tegen de kampioenen van Engeland, Duitsland en Spanje die eigenlijk geen noemenswaardige spelers hebben laten gaan. Misschien Kagawa bij Dortmund, maar daar is speler van het jaar Marco Reus voor in de plaats gekomen.

Jij komt niet verder dan Amsterdamse bluf, branie, geluk hebben en je stinkende best doen. Ja zo kan ik natuurlijk ook een stukje schrijven.

Dom stuk, Ajax heeft 15% van de begroting van Real Madrid, als Real dan Ajax is dan zit Ajax op het niveau Vvv. Daarbij ligt de begroting van City stukken lager dan bij Real, maar die hebben een sjeik die er veel geld inpompt en spelers aantrekt, dat kun je dus niet met elkaar vergelijken.

Het elftal van Ajax is lachwekkend, en ik ben aan het wachten (ik hoop van niet en hoop eerlijk dat ik het fout heb) totdat het elftal door de mand gaat vallen. Teveel jonge spelers, geen ervaring, geen leider, alleen maar talent. Van Ajax mag niets verwacht worden in de CL, iemand die verwacht dat Ajax een ronde verder komt of overwinterd heeft een plank voor zijn hoofd. Van onderschatting zal geen sprake zijn, Real heeft vaker tegen Ajax gespeeld de laatste jaren, en kon het permitteren om kaarten te pakken om zo de volgende ronde vrij te starten.

Zie het vanuit het perspectief van Real, City en Dortmund, zij hebben tussen hun drukke competitieprogramma een zwakke tegenstander in de CL, genaamd Ajax.

Kijk zo hoort et! Optimistisch zijn, gezien de publieke opinie kan het toch nooit te erg zijn!

En trouwens, ik geef Ajax gewoon een redelijke kans om 3e te worden en misschien zelfs 2e.

Vorig jaar waren Borussia en City op eenzelfde sterkte ongeveer als ze nu zijn. En raad eens; ze gingen beide roemloos ten onder in de Champions League.
Waarom zou Ajax dan hen niet kunnen verslaan? Met een Moisander, Eriksen, Alderweireld, Babel (zéér goed in de Champions League!), Sana, Boerrigter, Sigtorsson en de jong geef ik ze zeker veel kans.
van Rhijn is daarbij een goede verdedigende back die het spelers als Aguero, David Silva en Ronaldo ontzettend moeilijk zal maken.
En met Poulsen is er ook een schat aan ervaring, die hij sowieso wel zal overbrengen naar de andere spelers (voor hoeverre ze dit nodig hebben, want ze speelde al in de Cl).

Met zo'n scenario zie ik ze wel 3e worden;
Winst thuis Borussia
Gelijkspel uit Borussia
Verlies uit City
Gelijkspel thuis City
Verlies uit Real Madrid
Verlies/gelijkspel thuis Real Madrid

Kortom je zou dan al 5 punten hebben, misschien zelfs 6. Dan zit je in de meeste gevallen al op de 3e plek. Feit is dat Borussia wel de belangrijkste concurrent is in deze poule. Tegen hen móeten punten gepakt worden, anders is het snel over voor Ajax. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal komen (en ik ben niet eens een Ajax-fan).

11 september 2012 om 23:50

Mooi dat jij zo optimistisch bent. Maar thuis win je niet zomaar van Bvb. BvB heeft een fantastische team met jonge spelers. En thuis gelijkspelen tegen City gebeurt ook niet zomaar. Als Ajax een goede dag heeft en BvB een slechte kan het wel gebeuren. En dan zeg je gelijkspel uit bij Bvb. Denk je dat BvB van het niveau Willem 2 is? BvB is 2 x achter elkaar kampioen geworden in een van de sterkste competities ter wereld. Ze hebben fantastische spelers al Reus, Gotze,lewandowski, Pisczek, Hummels, Subotic, Weidenfeller etc etc. Dortmund zie ik zelfs door gaan ten koste van City. City weet al weken niet te overtuigen en Mancini speelt erg verdedigend. De verdedigende spel van Mancini nekken, zowel tegen BvB als tegen Real gaat Mancini hopeloos falen. Hij houdt van behoudend voetbal en dat moet je niet doen tegen zulke gevaarlijke tegenstanders. Je moet proberen de spel te maken wil je kans maken om te winnen tegen een van deze ploegen.

Verder zeg je nog dat je alle vertrouwen hebt dat het goed komt. Bedoel je dat ze doorgaan naar de knock-out fase of dat ze EL voetbal gaan spelen?

12 september 2012 om 20:13

@granitxhaka
Ik doe mijn research voor ik met iets kom. Borussi zat vorig seizoen in een poule met Marseille, Arsenal & Olympiakos. Kortom een makkelijke poule, waarin een 1e plek niet eens ondenkbaar was (toen was Arsenal écht kwetsbaar, later bloeide van Persie echt op).
En raad eens; Ze pakte 4 punten, kregen 12 tegentreffers en eindigde 4e.

Daarbij denk ik dat dit Ajax vele malen beter is dan Olympiakos, dat in diezelfde poule op 9 punten eindigde. Marseille en Ajax zullen momenteel niet veel van elkaar verschillen.

Ik wil niet zeggen dat Ajax beter is als Borussia (de spelersnamen bewijzen zwáár het tegendeel), maar niets is onmogelijk! Zeker als je deze resultaten ziet, Borussia is zeker wel een te kloppen ploeg.

En Manchester City werd 3e in een poule met Bayern München en Napoli. Zeker geen slechte clubs, maar kijkend naar de spelersnamen, salarissen, uitgaves etc. hadden ze gewoon die poule door moeten komen.

Dus zeggen dat Ajax kansloos is, zijn uitspraken die nergens op slaan gezien deze feiten! Alles is mogelijk! Wie had verwacht dat Chelsea Barça zou uitschakelen? Dat Bayern Real zou uitschakelen? Dat Apoel Nicosia de kwartfinale zou halen? Dat Chelsea Bayern in de finale zou verslaan?
Bijna niemand had dit verwacht en toch gebeurde het! Kortom, alles is mogelijk!

En ik zeg dat ik vertrouwen heb dat het goed komt. Hiermee bedoel ik dat Ajax in Europa zal overwinteren, of dat in de CL is of in de EL het is bij voorbaat een knappe prestatie!

Als dit stuk onder het kopje fantasie komt te staan zou ik hem misschien wel kunnen waarderen maar nu, no way. Ajax is het Veendam en Real City en dortmund zijn Twente PSV en Ajax (willekeurige volgorde). No way dat Ajax het gaat redden, zelfs met lef en durf en dit moet jij toch ook wel weten.

Leuk stuk, heb er van genoten. Dit is jouw idee, en je verwoord het mooi. Deze stukken vind ik altijd fijn om te lezen, mooi!

Ohja en de bal is rond, het is 11 tegen 11 en wie het meeste scoort wint. Kom op man, kan je je eigen stuk serieus nemen? Het zal een wonder zijn mocht Ajax überhaupt 1 punt halen uit deze 6 wedstrijden. Grappige vergelijking ook met Utrecht. Het verschil in niveau tussen Ajax en Utrecht is veel kleiner dan het verschil in niveau tussen Real en Ajax. Hetzelfde geldt voor City en Dortmund waarschijnlijk.

Je hebt een aardige schrijfstijl en de benadering van de situatie is origineel, maar je redenatie is zo lek als een mandje.

Als voorbeeld word Utrecht aangehaald dat het clubs als Ajax, PSV en Twente wel eens lastig kan maken, maar helaas de CL poule fase is een competitie en zie het nooit gebeuren dat Utrecht in de competitie 2 van deze clubs achter zich laat.

Mis de vermelding dat in een dusdanig sterke poule niemand zich een slecht resultaat tegen de zwakste broeder kan of wil veroorloven en dit niet in Ajax' voordeel spreekt.

Verder zeg je geen selecties tegenover elkaar te willen zetten, maar vervolgens som je nog wel even kwaliteiten die jij toedicht aan Ajax spelers op terwijl je totaal voorbij gaat aan wat de tegenstanders tegen selecties vergelijkbaar aan een niveautje Ajax over het algemeen hebben gepresteerd.

Het lijkt er zeer sterk op dat je eerst een conclusie hebt bedacht en deze alleen kan verdedigen met dubieuze stellingen en het weglaten van 95% van de feiten.

Hoop voor het Nl voetbal voor Ajax het beste in Europa, maar je afsluiting "want wij zijn Ajax, en wij zijn de beste!" zorgt ervoor dat ik het je eigenlijk niet gun, want het riekt naar hoogmoedswaanzin als je zoiets beweert als de tegenstanders Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund zijn.

Ach ja City en Borussia deden het vorig jaar ook zo geweldig in de CL en El(city). Voetbal is volgens mij nog steeds geen exacte wetenschap in de zin dat altijd de beste ploeg wint(chelsea Cl). Ajax is zeker niet kansloos en halen absoluut meer dan 1 punt. Geen reden tot pessimisme lijkt me anders kunnen ze de poulefase wel per e-mail afdoen!

18 september 2012 om 18:42

Mee eens, met een beetje geluk en hopen dat de rest Ajax onderschat kunnen ze doorgaan

Je optimisme is mooi om te zien. Ik hoop van harte, ook als niet Ajax-fan, dat Ajax de volgende ronde gaat halen, maar ik denk niet dat het reëel is.
Met werklust en arbeid kan je heel ver komen, maar toch denk ik niet dat ze het gaan redden tegen deze Europese topclubs. Absoluut geen schande, ze gaan niet het lachtertje van Europa worden. 4e worden in deze poule is echt geen schande.
Ook de argumentatie waarom het zou kunnen vind ik niet helemaal waterdicht: Je zegt dat Moisander de baas was over Soldado en Di Natale (ik neem aan dat je hun als topspitsen bedoeld). AZ heeft vorig jaar wel van Udinese gewonnen, maar Di Natale is een goede spits, geen topspits. Soldado is een klasse hoger, maar door hem en Valencia werd AZ compleet overlopen. Die was hij absoluut niet de baas.
Ook dat Real Madrid in paniek zou raken bij een achterstand lijkt me sterk. Zulke jongens zijn niet gewend om achter te staan misschien, maar dat betekent niet dat ze dan helemaal 'op hol slaan'.
En ook Dortmund vind ik dat je misschien onderschat. Het is niet louter Götze en Reus bij Dortmund. Dit team is niet voor niets twee keer op rij kampioen in Duitsland geworden, boven Bayern München, wat wel weer als absolute top wordt gezien.

Al met al zie ik de kansen somber in. Ik ben wat dat betreft misschien een doemdenker. Ik hoop dat Ajax zoals jij beschrijft kan stunten! Leuk stuk, prima geschreven.

23 september 2012 om 17:31

hou toch op met dat wij zijn ajax wij zijn de beste, arrogant

(Ik heb het niet tegen jou Torres94)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2535
2.PSV215
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger104
R. GravenberchMiddenvelder101
S. BerghuisAanvaller103
S. HallerAanvaller107
D. TadićAanvaller105
J. TimberVerdediger91
E. ÁlvarezMiddenvelder92
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren