Frank is de man! Tot ‘ie twee keer op rij verliest

God, wat hou ik veel van Ajax. Het logo is prachtig, ik voel me thuis in de ArenA en ik kan me geen mooier tenue voorstellen dan het onze. De successen uit het verleden hebben mijn liefde voor het spelletje gevormd, ik hou van de Amsterdamse bluf en zelfs de saaiste weekenden zijn de moeite waard als Ajax in actie komt. Er is echter ook iets dat mij minder bevalt aan deze mooie club.

Frank de Boer wordt in Amsterdam gezien als de nieuwe Messias. Het is een feit: Ajax heeft onder De Boer een aantal leuke wedstrijden afgewerkt en de club lijkt daardoor in ieder geval iets van zijn gezicht terug te hebben gekregen. Jonge talenten als Christian Eriksen en Lorenzo Ebecilio imponeren met vlot combinatiespel, ze spelen met durf en lef en veel vaker dan in de eerste helft van het tweede jaar onder Martin Jol krijgen we nu weer flitsende aanvallen over meerdere schijven voorgeschoteld. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat daarmee het kijkplezier aanzienlijk is toegenomen.

Eerlijk is dan ook eerlijk: misschien zaten we met Jol inderdaad op een dood spoor. Er werden deze zomer uitsluitend beperkte spelers binnengehaald, het voetbal was al een poosje niet om aan te zien en het leek er bovendien niet op dat daar binnen afzienbare tijd verandering in zou komen. Toch beklijft bij mij na de aanstelling van De Boer het gevoel dat het niet lang kan duren voordat het kritische Ajax-publiek weer een reden heeft gevonden om ook hem via de achterdeur uit de club te werken.

De revolutie die door Johan Cruijff in gang is gezet lijkt de kans hierop enigszins te verkleinen. Cruijff, die een dezer dager waarschijnlijk een rol als technisch adviseur binnen een van de ‘klankbordgroepen’ bij Ajax zal aanvaarden, en ik zijn het deze keer hartgrondig eens als hij zijn vrees uitspreekt dat De Boer geslachtofferd wordt zodra de resultaten even achterblijven bij de absurd hoge verwachtingen. Continuïteit, daar ontbreekt het al meer dan tien jaar aan, en dat lijkt Cruijff prima te begrijpen.

In ieder geval, tot op zekere hoogte. Want hoe fijn het ook is dat hij die continuïteit wat betreft de hoofdtrainer wil waarborgen, ik kan me zomaar voorstellen dat er nog steeds veel overeind staat van de rigoureuze wijzigingen die de beste Ajacied aller tijden enige jaren geleden, toen Van Basten op de bank zat, wilde doorvoeren. Een voorbeeld hiervan is de jeugdopleiding, die wat Cruijff betreft radicaal op de schop moest. Ik durf, gezien de recentelijk én in de laatste jaren tot de selectie doorgedrongen jeugdspelers, wel te zeggen dat hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink zijn zaakjes prima op orde heeft. Beseft Cruijff zich wel dat continuïteit meer omvat dan alleen een hoofdtrainer die op zijn plek blijft?

Natuurlijk pretendeer ik niet meer verstand van voetbalzaken te hebben dan Cruijff. Ik heb alle vertrouwen in de weg die het bestuur is ingeslagen en vind het prachtig om te zien dat al die helden uit het verleden hun steentje proberen bij te dragen. Cruijff krijgt daarom alleen al van mij het voordeel van de twijfel. Misschien is dat echter niet genoeg. De geschiedenis met Marco van Basten heeft aangetoond dat zelfs de meeste heilige Ajacied na een aantal verliespartijen kan veranderen in een publiekspannekoek.

Als Cruijff straks inderdaad een functie met bijbehorende verantwoordelijkheid bij Ajax gaat bekleden, en De Boer kan niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen, wat gebeurt er dan met Ajax? Het eerste gemor was na het matige spel tegen De Graafschap alweer hoorbaar op de tribunes. Hebben Cruijff, De Boer en consorten inderdaad genoeg krediet om aan te mogen blijven als we bijvoorbeeld volgend seizoen, en het seizoen erop, wéér geen kampioen worden? Ik hoop vanuit de grond van mijn hart van wel, maar veel vertrouwen heb ik er eerlijk gezegd niet in.

Opportunisme regeert in de voetbalwereld, en dat is absoluut niet alleen bij Ajax zo. Ploegen die in degradatienood verkeren trekken spelers aan die ze niet kunnen betalen, er worden astronomische bedragen neergeteld voor jonge spelers die pas een paar keer hebben gescoord en trainers die met zeer beperkte middelen niet aan de onrealistische doelstellingen van het bestuur kunnen voldoen worden zonder pardon op straat gezet. De waan van de dag, daar draait het om in deze sport.

Nou, ik doe dus mooi niet mee aan de hosannastemming die zich op dit moment van veel van mijn vrienden meester heeft gemaakt. Dat heeft er niets mee te maken dat ik geen vertrouwen heb in Cruijff en De Boer. Integendeel! Maar ik denk oprecht dat Ajax er veel meer bij gebaat is als ik de positieve gevoelens over de toekomst van deze club uitspreid over een iets langere periode dan de vier weken dat het nu even goed gaat.

Mede-Ajacieden, begrijp me niet verkeerd! Ik moedig jullie enthousiasme over de nieuwe trainer heus wel aan. Eerlijk gezegd kost het mijzelf ook behoorlijk wat moeite om niet mee te gaan in dat, in mijn optiek, overdreven sentiment (ik ben immers ook een Ajacied). Toch wil ik jullie bij deze oproepen om er dit keer langer dan op zijn hoogst anderhalf jaar achter te gaan en blijven staan.

Continuïteit wordt namelijk niet alleen door de bestuurders, trainers en spelers bewerkstelligd, maar ook door de supporters. Het succes van een ploeg als Twente zit ‘m er onder meer in dat de druk om te presteren, mede door de relatief rustige en bescheiden aanhang, een stuk minder hoog is. Als wij Ajacieden nú vertrouwen hebben in Cruijff en De Boer, laten we dat vertrouwen dan vasthouden en het blijven tentoonspreiden, ook als er straks tegenslag op ons pad komt.

Want neem van mij aan, die tegenslag gaat er absoluut komen. Hoe wij daarmee omgaan bepaalt in grote mate of Ajax in de komende jaren weer de trotse frontman van de eredivisie zal worden, of dat we verder wegzakken in middelmaat en teleurstellingen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

2 reacties (laatste reactie door nick95)

Nou een kleine 3 jaar later heeft hij 3 landstitels in zijn portfolio en ligt hij op koers voor de 4e.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren