Het is nu of nooit...

Vrijdag, 4 februari 2011 om 23:14 door Che

Nu het eindelijk gebeurt, is het waarschijnlijk al te laat… Het stadion wordt dan eindelijk afgebouwd. Echter, of het een toekomst heeft, dat is de grote vraag. De club is financieel gezien op de weg terug maar op voetballend vlak staat het op de rand van de afgrond en is het al zover voorovergebogen, dat het lastig is om nog overeind te komen. Na jaren en jaren van vechten zal het licht waarschijnlijk doven. De club heet Fortuna Sittard.

We kunnen zeggen dat een ding zeker is: bij degradatie is de kans bijna honderd procent dat Fortuna niet meer op kan krabbelen. De kosten voor het stadion worden dan ondragelijk en wordt het dus onmogelijk om terug te keren in het betaalde voetbal. Indien we degraderen hebben we twee opties: Failliet gaan door te hoge kosten, of een fusie aangaan met een amateurclub, zoals Haarlem dat deed in het afgelopen jaar. Hoe dan ook, de identiteit Fortuna gaat weg…

Na de jaren van financiële malaise, straalt de zon in Sittard. Het nieuws prijkt op de voorpagina van Dagblad de Limburger: het stadion wordt eindelijk voltooid! Er komt een opleidingscentra met zowel sport als onderwijsinstellingen. Verder zou er een Albert Heijn XL gebouwd worden, zodat het een levendig gebied zou worden, men neemt hierbij FC Twente en haar complex als voorbeeld. Sinds 1999, het jaar dat het stadion er staat, hebben de gemeenten en steden Sittard/Geleen Fortuna steeds tegengewerkt. Nu het er eindelijk groen licht is en men op het punt staat om te bouwen, is het misschien al te laat.

Zoals menig voetbalvolger wel zal weten, staat Fortuna weer onderaan, na de behaalde punten van Almere in het afgelopen weekend. De sportieve wanprestaties blijven zich maar opstapelen. Het wordt nu hoog tijd dat de schouders eronder gezet worden en men gaat vechten voor de punten. Spelers die niet gemotiveerd zijn om een geweldige club te redden, daar hebben we niets aan. Sommige voetballen alleen voor de inkomsten en denken er niet aan om een stapje extra te zetten of goed voorbereid te zijn. Een beschamend voorbeeld is maandagavond in Voetbal International aanbod gekomen: de verkeerde noppen…

In het vorige decennia heeft Fortuna natuurlijk nooit geweldig gepresteerd, de hoogst behaalde positie was de vijftiende plek in een competitie met twintig teams. Het is ook niet verbazingwekkend, als je elk jaar je beste spelers moet verkopen om uit de financiële problemen te komen. Met dat geld werden dan schulden afgelost en vervangers werden er uit de jeugd gehaald. Deze functioneert ook al lang niet meer, zoals het zou moeten.

Naast de financiële problemen hebben we ook moeten knokken tegen de KNVB. De KNVB trok onterecht de licentie van Fortuna in en hierdoor konden onze beste spelers gratis weg, die anders voor tonnen aan opbrengsten hadden gezorgd. De spelers niets te verwijten, het gaat om hun inkomen, maar hierdoor verloren we wel inkomsten, aan onder andere Danny Schreurs en Brian Linssen. Niet alleen de KNVB, maar ook de gemeente heeft niet echt meegeholpen. Dat de gemeente de voltooiing van het gebied rondom het stadion heeft tegengewerkt, heeft het de ontwikkeling van Fortuna in de weg gestaan. Hierbij zijn veel inkomsten verloren gegaan, die Fortuna door de jaren heen gewoon nodig had. Andere clubs worden gewoon ondersteund door de lokale overheid, waardoor ze de weg omhoog weer kunnen inzetten. We zijn voornamelijk alleen maar tegen gezeten, waardoor we de broek niet meer kunnen ophouden.

Achter af is het natuurlijk gemakkelijk afgeven op anderen, maar de grootste reden waardoor Fortuna nu op de laatste plaats staat, is haar eigen bestuur. Jaren van wanbeleid heeft er voor gezorgd, dat Fortuna zo diep is gezonken, dat ze voor haar bestaan moet vrezen. Zelfs nu is het nog veel grote onduidelijkheden. Er is weinig transparantie, wat zorgt voor onrust onder de supportersschare. Ze wijzen goedbedoelde hulp af, en communiceren nauwelijks met de achterban. Het begint met wanbeleid en het eindigt met…?

Echter heeft deze club dan geen toekomst? Financieel gaat het steeds beter, dat is ook af te lezen aan het feit dat men ‘gepromoveerd’ is naar Categorie II. Echter nu de zaken op orde komen, gaat t aan de andere kant finaal mis. Men heeft welgeteld zes versterkingen gehaald in de winterstop, maar geen van deze allen heeft de ervaring of de werklust om het team op sleeptouw te nemen. We worden opgezadeld met talenten, die niet weten wat het is om tegen degradatie te moeten vechten. Waar we gewacht hebben op echte kerels, kwam er niets. In tegenstelling tot Sittard, was het in Almere wel prijs, men haalde doodleuk een legioen aan ervaren versterkingen binnen. Dan vraag ik me af: Hoe kan dat? Maar het zij zo. Nu moeten we roeien met de riemen, die we hebben en dus het beste ervan proberen te maken.

Het zullen spannende maanden worden. Degraderen, dat gun je niemand, maar natuurlijk hoop je dat je eigen club erin blijft. Het heeft ons de laatste jaren nooit meegezeten, dus nu hoop ik dat vrouwe Fortuna aan onze zijde staat. Wij (supporters en TOF) hebben Fortuna al eens gered, nu is het aan de spelers om te laten zien dat ze ervoor willen vechten en zorgen dat deze geweldige club niet de ondergang tegemoet gaat. Er kan nog van alles gebeuren, maar als de instelling van sommige spelers niet drastisch veranderd, dan houd ik me hart vast. Voorlopig denk ik er maar niet over na, want ik word al misselijk bij de gedachte…

Geen Fortuna meer.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Twente41-2
13.PEC Zwolle38-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Lisandro SemedoAanvaller349
I. GünUnknown
S. UlteeUnknown
G. CoxVerdediger335
T. TekieMiddenvelder331
Z. FlemmingAanvaller3312
M. AnghaVerdediger320
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

In de wandelgangen

Zaterdag 19 juni
Tottenham Hotspur denkt nu aan voormalig Wolverhampton Wanderers-manager Nuno Espírito Santo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren