Een specialiteit. Creatie van een topkok

Hij heeft de uitstraling van een vedette, de lange haren wapperen in de wind. Coachende woorden richt hij aan zijn medespelers. Allemaal ouder. Een verwoestend schot spat uiteen op de paal, een splijtende pass wordt helaas niet op waarde geschat door de plaatselijke centrumspits. Kijkend naar deze training wordt het duidelijk dat er erg veel talent in deze jongen zit. Hij heeft werkelijk alles in zich om een ‘hele grote’ te worden. Alle ingrediënten heeft hij. Ook die speciale ingrediënten, wat voor hem het verschil kan maken tussen subtop en wereldtop.

Want sommige speciale ingrediënten moet je zelf toevoegen om de absolute wereldtop te halen. Ben je gezegend met de buitenaardse dribbeltechniek van Lionel Messi, dan is dit nauwelijks nodig. Heb je van nature de griezelige mentaliteit en reflex van Oliver Kahn, dan is het nog mogelijk te teren op alleen talent. Romario is hierin natuurlijk ook goed voorbeeld. Het natuurlijke talent droop er vanaf, hij hoefde nauwelijks extra te trainen en toch haalde hij de wereldtop van het voetbal. Deze sterren teren op hun aangeboren specialiteiten. Uiteraard hier en daar bijgeschaaft door middel van een portie training.

Niet iedere hedendaagse topvoetballer heeft aangeboren specialiteiten. Sommigen hebben toch een extra arbeid moeten leveren om te komen waar ze nu zijn. Roberto Carlos bijvoorbeeld, de voormalig linksback van Real Madrid en het nationale elftal van Brazilie had als handelsmerk zijn extreem harde knal in zijn linkerbeen. Een specialiteit wat hem belangrijk maakte, eentje die niet van nature in het ‘product’ Roberto Carlos zat. Ergens in de sloppenwijken van São Paulo trainde kleine Roberto elke dag met een kapotte voetbal zijn linkerbeen, maar dit was niet zomaar een kapotte voetbal, nee deze was gevult met zand van de Copacabana en weer ‘zorgvuldig’ dichtgenaaid door moeder Carlos. Al schoppend tegen een ‘loodzware voetbal’ ontwikkelde Roberto Carlos dinamiet in zijn linkerbeen. Het bleek een gevreesde specialiteit, vraag maar aan vele keepers.

Niet alleen Roberto Carlos heeft de wereldtop gehaald met hard, keihard trainen. Ook een knulletje uit Utrecht, Wesley Sneijder, trainde keihard aan zijn linkerbeen. Hij vulde alleen geen kapotte bal met zand, nee hij schopte een ‘gewone bal’ net zolang op het doel met zijn verkeerde been totdat hij er de controle over kreeg. Op deze manier ontwikkelde de linkervoet van Sneijder zich zó goed, dat het verschil met zijn natuurlijke rechtervoet nauwelijks meer zichtbaar was. Al zijn harde arbeid om de linkervoet zo sterk te maken, betaalde zich in een klap terug in de kwartfinales van de laatste editie van de Champions League. Chelsea uit, altijd lastig, werd door de kleine man uit Utrecht beslist nadat hij met een fenomenale pass Samul Eto’o liet scoren. De afzender van deze heroïsche pass was, inderdaad, zijn linkervoet.

Roberto Carlos en Wesley Sneijder. Het zijn twee voorbeelden van supersterren gecreëerd door hun eigen inspanning. Aangeboren talent hebben ze, anders kom je niet op dat niveau. Maar het ongekende talent dat de Messi’s en Ronaldinho’s van deze wereld hebben, nee, dat hebben ze ook niet. Maar hun absolute wil om verder te komen, hun enorme ‘drive’ om groot te zijn heeft hun geholpen dat te ‘creëren’ wat noodzakelijk is om een wereldster te worden. Zij creërden hun eigen specialiteit.

Terug naar het trainingsveld. De training is inmiddels afgelopen. De spelers druipen af. Het harde getik van stalen noppen op de tegels doet het geluid verstompen van een net genomen vrije trap. want daar staat hij nog. Die jonge gast met de wapperende haren. Zijn zwakke linkerbeen was de afzender, de rechterkruising de eindbestemming. Met een flinke glimlach pakt hij de volgende bal. Hij zét door. Hij gáát door. Dit kon toeval zijn en toeval moet je uitsluiten. Opnieuw de aanloop. Opnieuw het schot. Opnieuw de linker. Waar deze terecht kwam? Ik weet het niet. Het schot werd ontsiert door een optrekkende Audi. Ik draaide me net om. De plaatselijke centrumspits scheurt net weg.

Ondanks dat, zag ik dat het goed was. Ik zag dat hij goed was. Het talent heeft hij, de uitstraling en het verbale vermogen ook. Een vedette in spé. Aan de specialiteit wordt gewerkt. Met de ingrediënten in de vorm van een flinke ‘dosis’ doorzettingsvermogen en een flink ‘snufje’ spelvreugde zit het wel goed. Nu nog de taak om hiervan iets lekkers te creëren. Hoe de chefkok heet die hiervan een specialteit moet maken? Wie zijn ‘creatie' mogen wij over een aantal jaar aanschouwen? Die van Mats Rits, topkok in wording uit Antwerpen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door jurrienjho)

De (lange) inleidende alinea's maakte mij nieuwsgierig om jouw clubexpert te lezen. Je hield me lang in spanning met wie nou de speler was. Langzaam maar zeker had ik wel het idee dat je naar Mats Rits ging. Hij is inderdaad een talent in spé, een jongen met heel erg veel potentie. Geweldige voetballer in de Jupiler Pro League daar in België. De competitie in België heeft met Lukaku, De Bruyne, Vossen, Witsel en dus ook Rits zat voetballers in handen om het niveau van de competitie op te krikken! Ik zie het nog wel goed komen met de Belgische competitie zelf!

Leuk dat je de vergelijking maakt met Roberto Carlos en Wesley Sneijder. Het zegt wel weer wat over de doorzettingsvermogen van deze jonge knaap. Met de goede instelling, hard trainen en veel doorzettingvermogen kom je 'er'.

Koops, je hebt weer een geweldig, leuk stuk geschreven kerel! In dit stuk heb je me serieuswaar in spanning gehouden en nieuwsgierig gehouden op wat nog komen ging. Heel misschien kon je het einde net ietsje effectiver maken naar mijn mening, maar je slotzin is wel weer mooi verzonnen!

14 september 2010 om 14:07

hej man!

Bedankt voor je complimenten, tof om te horen! Over mijn slot: Je hebt inderdaad wel gelijk, ik zat ook echt na te denken of ik hiervan twee stukken zou maken. Deze en eentje écht over Mats Rits. Dit heb ik uiteindelijk maar niet gedaan, waardoor het stuk mss wat een plotselinge einde heeft

Het heeft trouwens wel weer even geduurd voordat ik weer een stuk had. Komt puur omdat de andere CE niet wil kopieëren. Jij hebt je eigen stijl, zoals je bv 'de speeltuin' hebt geschreven, Decheiver heeft altijd fantastische verhalen en vele anderen onderscheiden zich door te gaan analyseren. (iets wat ik dus écht niet kan.)

Daarom hield ik het lang verborgen over wie ik het nou precies had. Dat had ik nog niet eerder gezien!

14 september 2010 om 17:31

Je hebt me wel in ieder geval weer prima vermaakt. Sommige clubexperts kunnen gewoon niet over een bepaalde club of speler schrijven. Ik schrijf gewoon over wat in mij opkomt. Dat vind ik gewoon leuker! Jij doet precies hetzelfde op dat gebied

En btw: Mats Rits rockt man!!! (H)

leuke collom, mooie inleiding!
alleen die jongen met de wapprende haren is misschien iets te symbolisch haha
mr erg leuk gedaan!

weinig aanvullingen

Heerlijk stuk man, boeit van begin tot eind, inhoudelijk vind ik het ook goed. En een geweldige slotzin.
ga zo door kerel!

Goedzo Koops, wel een paar taal- en schijffouten. Maar wel een degelijk stuk.

Wat ik echter vreemd vind, is dat je Mats Rits zo hoog steekt. Er wordt immers gezegd dat zijn ontwikkeling wat gestagneerd is. Dat heb ik toch al menig maal gehoord.

Het talent heeft hij ongetwijfeld. Dat was al duidelijk toen hij nog bij de jeugdreeksen actief was. Als het waar is wat je zegt; nl dat hij na de training nog oefent, is dat schitterend. Nog wat 'body' kweken en karakter ontwikkelen, dat moet zijn doel zijn het komende jaar. Maar hij heeft hét idd. Het schot, de steekpas en een actie in de voeten...

Gba heeft wel meer talenten.
Kaminski, 17 jaar, 1ste keeper, is een toptalent imo. Moet nog wat beter leren uitvoetballen wel.
Diouck, 15 jaar, zit al in de kern. Die heb ik nog maar 2x zien spelen. Misschien heb jij hem al meer aan het werk gezien om te kunnen oordelen?

14 september 2010 om 14:25

he!

Thanks voor je comment, zal er ff op reageren

Ik heb Mats Rits pas een keertje gezien, woon namelijk 'gewoon' in Nederland, maar moest voor mijn school wel vaak naar België. (stages, Exurcies, trainingsdagen). Wat ik toen van Rits heb gezien was dus heel positief mss is hij nu inmiddels aan het terugzakken, dat zou zonde zijn want het talent druipt eraf! Maar daarintegen; hij is als een komeet gestart, als hij nu een terugval zou hebben, zou dat niet heel raar zijn!

Over die andere spelers waar je het over had ken ik Diouck helemaal niet. Heb hem dus ook nog nooit zien spelen.

Over Kaminski ben ik ook erg lovend. Is inderdaad een toptalent. Hopen dat hij zich wel doorzet en een topper gaat worden. Dat hij dus Kenny Steppe niet achterna gaat. Was/is ook een toptalent, opgeleid bij GBA en daarna verkocht aan Heerenveen, waar hij iedere week wel een blunder maakt!

14 september 2010 om 20:16

Nuja, sinds hij zijn debuut heeft gemaakt (2 goals in een helft!), is iedereen bijzonder veeleisend voor Mats. Ook wordt hij (onterecht) vaak met Romelu Lukaku vergeleken, die fysiek veel verder staat. Beide zijn van dezelfde leeftijd (1994) en hebben zelfs nog tesamen gespeeld bij Lierse..
Hij heeft nog enkele invalbeurten gemaakt, maar die waren niet echt succesvol. Grotendeels omdat zijn musculaire ontwikkeling nog verre van voltooid is.
Het is gewoon een volledig verschillende speler tov Lukaku.

Oumar Diouck is nog 2 jaar jonger, speelt in de U16 van Belgie en zit al in de A kern van Germinal. Het is een spits, van afrikaanse origine, die zich heeft opgewerkt van reeks tot reeks, grotendeels omdat hij heel vaak scoorde. Ook bij de beloften, die nota bene gemiddeld 5 jaar ouder zijn. Hij heeft nu eveneens al oefenmatchen meegespeeld met de A kern, en ook daarin wist hij te scoren.
Zeker de moeite om eens te gaan scouten, al is het maar om ons te kunnen informeren.
Maar lange wapperende haren zullen er deze keer wel niet bij zijn, tis een bros

Kaminski wordt qua talent al lang hoog ingeschat. Dat was niet het geval bij Steppe. Die jongen is wegens een blessure van doelman in de basis geraakt, en heeft zijn kans toen gegrepen.

Het is een tof en origineel stuk om te lezen, ook omdat het over talent en, sensu lato de toekomst gaat. Mijn inziens het leukste topic. 4 sterren. Well done!

Goede column, maar toch een paar schrijffouten.
Ook soms een cliché: ''chelsea uit, altijd lastig.''
Maar al in al een mooi stuk.

14 september 2010 om 17:40

klopt. Dat cliche he ik er heel bewust in gedaan, puur omdat het er zo bovenop ligt! vond ik wel grappig!

Schandelijk dat dit stuk zeven(straks acht) reacties heeft en dat afschuwelijke stuk niks boven je nu al 156. Wat een topverhaal!

14 september 2010 om 17:42

Haha!

thanks man! Dat verhaal bonen mij is een serieuze discussielokker. Iets wat ik niet in me heb. Ik hou toch meer van de wat 'verhalende' stukjes!

14 september 2010 om 18:42

Jouw column wordt ook lager beoordeeld dan deze, maar heeft wel meer reacties. Dan moet je dat ook schandalig vinden.

Ik vind het een leuk verhaal, maar wel wat vreemd dat je Roberto Carlos & Sneijder noemt. Ze staan hier eigenlijk los van, behalve dan dat zij dat ene ingrediënt toegevoegd hebben aan hun 'recept'. Had er 1 gebruikt, dat was voldoende geweest.

Het stuk is niet zo goed als de stukken waar ik 5 sterren voor geef, maar het is wel een dikke voldoende.

Het is een mooi geschreven stuk maar ik weet nog steeds niet wat nou het idee van je verhaaltje is. Dat elke wereldtopper een specialiteit heeft ? Dat werken belangrijker is dan talent ? Het Talent Mats Rits ? Ik ben er nog niet helemaal uit. Als je mij hier antwoord op kan geven zou ik dat zeer op prijs stellen.

Verder had je denk ik beter één voorbeeld kunnen nemen en dat verder uitwerken. Dat doet Frixk vaak en hij heeft er erg veel succes mee. Zeker zijn stukje This is why i am hot is daar een geweldig voorbeeld van.

14 september 2010 om 19:38

Als ik het verhaal goed begrepen heb is het niet zo algemeen. Het gaat hier om 1 speler: Mats Rits. Koops heeft een talent gezien, waarvan hij denkt dat dit een hele grote kan worden, mits hij hard werkt. Dat laatste ingrediënt is nog nodig bij Mats.

Ik weet niet zeker of dit helemaal zijn bedoeling was, ik vond het moraal ook moeilijk te vinden en weet dus ook niet zeker of ik het bij het juiste eind heb.

14 september 2010 om 20:45

@ SS & Didioni.

Nou Didoni je hebt het goed!

Mijn stukjes zijn bij lange na geen CE. ook nu heb ik niet over een club geschreven. Ik heb zelfs niet eens genoemd dat hij bij Germinal Beerschot Antwerpen voetbalt. Enkel dat hij uit Antwerpen komt heb ik gemeld.

Ik schrijf puur om te amuseren. Als ik ga analyseren of iets dergelijks wordt het hoe dan ook een oninteressant, langdradig stuk. Ik heb het wel es geprobeerd. Maar het leek nergens naar. Je eigen zwaktes kennen he!

Amusement. Dat is bij mij het codewoord. Leest een verhaal lekker weg, is het interessant, dan is voor mij een 'clubexpert' al heel snel een goeie. Daarom hou ik ook erg van de verhalen van bv Decheiver en een aantal van Otiebtie.

Daarnaast probeer ik enigszins vernieuwend te zijn. Of door extreme gevallen van Metafoor-gebruik, of in dit geval, heel lang vasthouden over wie het gaat en de aandacht nieteens zozeer op de speler leggen, maar meer op enkele 'eigenschappen' die je nodig heb. Ik snap namelijk ook heel goed dat als je de top wilt halen van het voetbal, je echt wel meer nodig hebt dan training, talent en een goeie instelling.

Kortom; een clubexpert van mij is een(hopelijk) amuserend verhaal met verder geen echt achterliggende gedachte.

14 september 2010 om 22:05

Didioni,

Bedankt ! Ik vond het lastig om nou echt de kern eruit te halen maar dat is inderdaad Mats Rits nu je het zegt.

Koops,

Ik zal het kort houden want ik wil eigenlijk ook wel gaan slapen. Maar ik vind het ook altijd heerlijk om stukjes te lezen die niet vol zitten met analyses en standpunten waar iedereen een andere mening over heeft. Het goed mensen kunnen vermaken met een digitale pen is knap. Omdat emotie slechts door een klein groepje mensen op papier te zetten is. Jij bent op VZ een van de weinige die dat kan. (Is dat gramaticaal correct?) Dat heb je bewezen met eerdere stukjes. Daarom hoop ik niet dat je mijn vorige reactie verkeerd opvat, want het blijft een lekker stukje. Alleen net niet helemaal geweldig.

14 september 2010 om 23:38

he!

Vatte je reactie niet verkeerd op hoor. Snap heel goed dat je wat opheldering wilt als je niet zeker weet waar de column nouw precies over gaat of waar die naartoe leid. Ik hoopte dat door mijn reactie duidelijk te maken!

thanks voor je comments! En jij natuurlijk ook Didioni!

Zeer mooi stuk, leuk ook dat je zo lang wachtte met de naam.
Werd als maar nieuwsgieriger!

vet verhaal! mooi opgebouwd en leuk dat je het zo lang verborgen hield wie de speler nou was!

5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Standard Luik

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. MulekaAanvaller41
A. BodartKeeper70
A. TapsobaAanvaller21
M. EpoloKeeper00
L. HenkinetKeeper00
A. Al DakhilVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Standard Luik.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren