A match is 90 minutes, passion is forever

Woensdag, 2 juni 2010 om 15:40 door HullCityAFC

Terwijl ik op televisie het reclame spotje van een bekende telecomprovider zie, waarin een deuntje van The Final Countdown door middel van piepjes wordt afgespeeld, schiet mij een woord te binnen. Passie. De persoon die het liedje aan zijn kameraden laat horen, is laaiend enthousiast over het, eigenlijk monotone, deuntje. Het is niet meteen passie, maar iets vergelijkbaars.

De jongen uit het spotje laat zijn kameraden het deuntje horen, waarna ze alle drie helemaal lyrisch zijn. “Op zo’n klein dingetje!”, wordt er enthousiast geroepen. De ‘passie’ voor het nummer the Final Countdown. Een ander voorbeeld is de reclame waarin een aantal kleine voetballertjes een stadion betreden wat tot de nok toe vol zit, en ze daar hun wedstrijd mogen spelen. Wanneer het doelpunt gescoord is, verandert het beeld, en rennen ze juichend weg op een zandveldje, met een op een muur geschilderde goal. Passie. De passie om je dromen uit te laten komen. De passie om de beste te willen worden.

Een goed voorbeeld daarvan is Cristiano Ronaldo. Door velen bestempeld als arrogant, en verwaand. Ikzelf moet eerlijk toegeven dat het ook niet mijn favoriete voetballer is, maar hij wil de beste zijn. Altijd en overal. Hij wil altijd winnen. Of hij nou in het stadion van AGOVV of in Estadio Santiago Bernabeu speelt, hij wil altijd winnen. Altijd zorgen dat je meer scoort dan de tegenstander. Welke dat ook mag zijn. Die mentaliteit, gecombineerd met de wereldse techniek die uit zijn benen komt, maakt hem tot een van de besten die er op deze aardbol rondloopt.

Maar dit is geen column over de kwaliteiten van Cristiano Ronaldo. Deze column gaat over passie. Passie voor het voetbal, passie om te winnen, passie om de beste te zijn. De passie die sommige voetballers, helaas, missen. Er lopen wekelijks jongens op de velden die een vorstelijk salaris opstrijken maar daar niet naar voetballen. Wanneer het in een wedstrijd niet loopt, laten ze hun hoofd hangen, en lopen ze achter de feiten aan. Ze staan niet op om hun team op sleeptouw te nemen, maar trekken zich terug in een hoekje, en kijken toe. De passie ontbreekt, het vuur in het ogen, de gebalde vuisten, het is ver te zoeken. De passie is verdwenen. Wanneer je voor een professionele voetbalclub speelt, mag je in mijn ogen niet verzaken. Profvoetballer zijn is een voorrecht. Wanneer je dan verzaakt, verdien je het niet om te winnen. Men praat over passie wanneer het hart van een speler of supporter overloopt van liefde voor een club, zoals mijn hart dat doet voor Hull City, zoals het hart van Carles Puyol dat doet voor Barcelona, zoals het hart van Iker Casillas dat doet voor Real Madrid, zoals het hart van John Terry dat doet voor Chelsea, en zoals het hart van Andrea Pirlo dat doet voor AC Milan.

Dat is passie. De mannen die ik hierboven noem, zijn gewoonweg niet te beschuldigen van het koppie laten hangen, en opgaan in de menigte. Wanneer het in een wedstrijd wat minder gaat, gooien ze hun hoofd achterover, steken hun borst vooruit, en zullen nóg harder werken om die drie punten binnen te halen. De manier waarop dat gebeurt, verschilt natuurlijk wel. De één maakt een sliding, net op het moment wanneer alle hoop vervlogen lijkt, en een aanvaller vrij baan heeft naar de goal. De sliding is perfect, en de bal wordt weggegleden. De ander beslist de wedstrijd door een splijtende steekpass te geven waardoor een teamgenoot de bal koelbloedig achter de doelman kan schuiven. Weer een ander is die teamgenoot en beslist de wedstrijd door de winnende treffer te maken, en de laatste behoedt zijn team voor de ondergang door een cruciale redding te verrichten.

De passie die uit die ene sliding komt, uit die ene pass, die ene redding, dat ene doelpunt. Dat is mooi om te zien. Net op het moment dat het stadion stilvalt, een actie uitvoeren waardoor er weer hoop is. De passie uitstralen op je team, op je supporters, op je coach. De mensen laten zien dat er wel degelijk geknokt kan worden, laten zien dat je niet bang bent om dat broekje vies te maken, het mes tussen de tanden en meedogenloos acties uitvoeren. De keeper die elke wedstrijd ballen uit de hoek tikt, het wordt door de mensen onderschat. Bij een 4-0 voorsprong wordt er niet over de keeper gesproken die een bal uit de kruising tikt. Bij een 2-1 overwinning liet de keeper toch die ene bal door.

Er wordt niet gesproken over de katachtige reflexen die de keeper uitvoert om zijn team niet op een achterstand te laten komen. De verdediger die elke wedstrijd solide speelt, geen fouten maakt, en zorgt dat het achterin ‘schoon’ blijft, wordt ook vaak niet opgemerkt. Wanneer de middenvelder en de spits aan bod komen, gaan de ogen wel ineens open. Een sublieme steekpass van een middenvelder, of een koelbloedig afgeronde goal van een aanvaller worden meer gewaardeerd. Maar pas wanneer er een team staat dat passie uitstraalt, wat uitstraalt dat ze hier alleen staan om te winnen, waar tegenstanders bang van worden, dan pas staat er een team wat kan winnen. Het bekende ‘’Als de tegenstander hier komt, staan ze eigenlijk al met 1-0 achter’’. Wanneer een team over een dergelijke gave beschikt, dan staat er een team wat ook daadwerkelijk gaat winnen.

De winnaarmentaliteit moet te zien zijn. In het hoofd, in het hart, in het lichaam. Elke vezel van elk lichaam op het veld moet willen winnen. Geen haar op geen enkel hoofd moet toe willen staan dat de tegenstander gevaarlijk wordt, of, erger nog, scoort. Een over mijn lijk mentaliteit. Altijd de beste willen zien, altijd willen winnen. Dát is passie.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door Almogaver)

Een mooi stukje over passie, je raakt de juiste snaar als je kijkt naar het hedendaagse voetbal. Want hoeveel spelers missen wel die passie niet? Als iets niet gaat het moeten afreageren op andere, als voorbeeld de probleemtiener van Inter Balotelli het gaat niet en op wie reageert hij het af? Op zijn supporters die hem meestal aanmoedigen, maar door middel van deze acties hem gaan afzeiken. Geen enkele supporter kan toegeven dat hij zijn clubje niet gaat afzeiken als je zulke spelers in je team hebt zitten. Dus spelers toon passie en je supporters gaan achter je staan! 5 * overigens

Ik heb het idee dat je in elke alinea eigenlijk hetzelfde zegt. Hoe mooi passie is. Maar daardoor werd het saai om te lezen. Het idee is natuurlijk wel mooi. Maar je weet bij mij niet die snaar te raken die je er wel mee wilt raken. Ik snap dat het andere mensen wel pakt, maar mij eigenlijk totaal niet. Je moet de volgende keer meer échte emotie erin leggen. Nu is het te eentonig.

2 juni 2010 om 17:13

Mij pakt het dus absoluut wel. Ik vind het een goed stuk, en ik vind zeker dat er genoeg emotie in ligt. Het stuk gaat over passie, dus dan kan je in elke alinea wel iets anders neerzetten, maar dan krijg je geen lijn in je verhaal.

Zoals ik eerder zei, ik vind het een heel mooi stuk, je vertelt dat spelers de passie missen, en daarom wedstrijden verliezen. Ze zien het allemaal wel. Zo'n instelling hebben ze. Ik vond het leuk om het artikel te lezen, en ben benieuwd naar je volgende!

2 juni 2010 om 17:30

Natuurlijk kan je elke alinea iets anders neerzetten. Zolang je maar bij het verhaal blijft. 'iets anders ' kan je heel anders bekijken. Hij/zij had bijvoorbeeld een alinea kunnen praten over de mooiste actie met passie in zijn ogen of passie over de fans. Om van zo'n onderwerp een mooi stuk te maken is natuurlijk heel moeilijk. Het is zeer beperkt. De auteur heeft het niet slecht gedaan hoor, maar het pakt mij op de een of andere manier gewoon niet.

Erg mooi stuk, goed geschreven hoor!

Alleen vindt ik dat je af en toe iets te vaak in herhaling valt; dat er verschillende manieren zijn om de passie ten tonele te brengen is duidelijk, maar dan hoef je niet 4, 5 kwaliteiten achter elkaar op te noemen. Maargoed, dat is ook maar persoonlijk.

Het feit dat ik je column redelijk makkelijk uitlas en dat het gewoon een erg leuk onderwerp is weegt voor mij veel zwaarder. 4 sterren

Ik zit qua mening net tussen Soulsister en AFC Ajax111 in. Je hebt deze column zeer goed geschreven met goed, helder taalgebruik. Het onderwerp is lastig om over geschreven, maar ik vind dat je het zeer behoorlijk hebt gedaan. Toch heeft deze column mij niet van het begin tot eind geboeid. Ik betrapte me er op dat ik aan het eind zinnen té snel ging lezen, omdat je standpunt na vier alinea's al wel duidelijk was. De laatste drie alinea's bevatten een mooie toevoeging aan je standpunt, maar doordat je wel heel erg over dit onderwerp uitweidt, wordt het artikel in mijn ogen, naarmate de alinea's erdoor vliegen, saai.

Toch bevalt je stijl me wel, al is het overmatige kommagebruik vrij storend. Je gebruikt veel komma's en plaatst ze ook daar waar ze niet hoeven / horen. In een opsomming is het bijvoorbeeld ongebruikelijk om voor het laatste deel van de opsomming (vaak gaat dit gepaard met het woordje 'en') een komma te plaatsen. Het zijn die kleine dingetjes die het artikel kunnen afmaken of juist niet.

Daarbij had ik gehoopt op een artikel dat echt over Hull zou gaan. Een column als deze zou bijvoorbeeld ook door een Feyenoord-clubexpert, een Turkije-clubexpert of een Paris Saint-germain-clubexpert geschreven kunnen worden, omdat het onderwerp heel algemeen is. Hopelijk gaat je volgende column weer echt over Hull..

Mijn beoordeling: Je hebt een goede prestatie met deze column geschreven, maar het is in mijn ogen (net) geen vijf sterren waard. Doordat je wel degelijk vooruit bent gegaan ten opzichte van je vorige artikel, krijg je er van mij vier..

Je inleiding vond ik trouwens zeer goed geschreven. Leuk voorbeeld wat je gebruikte! Ga vooral zo door!

Goed stuk, ik denk dat iedereen het wel eens is met je standpunt. Je schrijfstijl doet me denken aan de manier waar op ik zelf ook schrijf; veel voorbeelden! Vind ik altijd fijn om te lezen, omdat je dan visueler denkt. Ik snap alleen de verwijzing naar de keeper en verdedigers die te weinig waardering krijgen, niet helemaal. Kun je uitleggen wat dat precies met je onderwerp te maken heeft? 4 sterren.

2 juni 2010 om 22:42

Met het voorbeeld van de keepers en de verdedigers bedoel ik te zeggen dat daar eigenlijk niemand naar kijkt. Wanneer een team bijvoorbeeld met 5-0 heeft gewonnen, maar de keeper een aantal goede en belangrijke reddingen heeft verricht, spreekt daar niemand over. Terwijl het dan zo 5-3 had kunnen worden. En datzelfde geldt eigenlijk voor de verdedigers. Wanneer een team wint, wordt daarna bijna nooit de verdienste van een verdediger bij gehaald terwijl hij misschien toch wel heel belangrijk was voor zijn team (een cruciale sliding, of een 1 op 1 duel gewonnen)

3 juni 2010 om 10:36

Oké, maar dat begreep ik er wel uit. Maar wat dat met passie te maken heeft blijft mij een raadsel Maar t blijft een goed stuk!

Lekker gedaan man! 5 sterren

Mooi stuk, ook heel leuk dat je de verdedigers en keepers erbij haalt, dat denk ik ook altijd!

Je stuk heeft wel veel herhaling, zoals die opsomming van spelers bij hun clubs (''zoals ... dat doet voor...'') en het herhalen van het woord passie... Het zal wel bedoeld zijn, maar doe het subtieler, of juist extra duidelijk - nu is het een beetje saai

Verder erg leuk dat je die Sony-reclame erbij haalt, die heeft mij ook echt geraakt!

Oh ja, je punt komt erg goed naar voren, maar de diepgang is er niet heel erg - je gaat niet écht in op de spelers en situaties... Doe bijvoorbeeld een bekende of beruchte situatie van een speler en beschrijf de gevoelens en spanningen van dat moment of zoiets, dan is het echt leuk!

Iedereen bedankt voor de feedback op deze column! Ik waardeer dat heel erg, en zal het ook zeker in mijn volgende columns gaan gebruiken.

@grote_ree

Mijn volgende column zal over Hull gaan. Dat is bij deze beloofd!

ik vind het een erg goed stuk
passie ontbreekt echt bij veel spelers
ook mooi trouwens dat je de keepers en verdedigers in het stuk betrekt!
die verdienen ook wel eens waardering

en die herhaling van die passie..
daar kan ik me eigenlijk niet zo aan ergeren.
dusja ik vind niet dat dat het echt saai maakt ofzo.

Dit vind ik echt een klasse stuk, en van dit soort stukken kan ik veel leren. Het leest makkelijk weg, elke zin boeit je gewoon en je wilt het stuk gewoon aflezen. Bravo! 5 sterren voor zo'n mooi stuk.

Je liet mij wegdrijven in gedachten op een goede manier. Toen ik weer 'wakker werd' wilde ik meteen verder lezen.
Je column leest makkelijk en in mijn ogen is herhaling niet per definitie slecht. En dat is het in dit geval ook absoluut niet voor mij. Mooi stuk!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Hull City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Hull City295
14.QPR28-7
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
J. BowenAanvaller2014
K. GrosickiAanvaller205
G. LongKeeper200
R. BurkeVerdediger190
J. de WijsVerdediger191
T. EavesAanvaller183
K. StewartMiddenvelder162
Voor de complete selectie: Clubpagina Hull City.

In de wandelgangen

Maandag 9 december
AC Milan wil ver gaan om Jean-Clair Todibo in januari over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren