Wat is nou echte clubliefde?

Donderdag, 20 mei 2010 om 12:39 door HullCityAFC

Ik hoor jullie denken. Alwéér een artikel over clubliefde. Nu hebben we het wel gehad. Maar zoals iedere clubexpert geef ik een mening, en mijn mening is dan ook dat lubliefde tegenwoordig bijna niet meer terug te vinden is. Zowel bij spelers als supporters.

Clubexpert van Hull City. Je zult je ongetwijfeld afvragen ''Waarom in Godsnaam Hull City?'' Die reden ligt vrij voor de hand. Ik ben club expert van Hull City geworden om dezelfde reden waarom andere leden dat van Ajax, Benfica of Arsenal worden. Omdat we supporter zijn. Omdat we ''liefde'' voor de club hebben.

Toen ik als klein jongetje mijn oom en tante in een dorpje vlak onder Kingston upon Hull bezocht, keek ik er naar uit om het stadion te bezoeken. Om door het stadion te lopen waar beroemde voetballers hun wedstrijden speelden. Waar ''The Tigers'' probeerden zo hoog mogelijk te eindigen in de competitie. De enige reden waarom ik me nu nog verheug om naar het stadion te gaan, is om mijn helden te mogen zien spelen. Niet vanwege de sfeer, want die is, op het moment dat er niet tegen grote clubs gespeeld wordt, ver te zoeken. Voor de prijzen hoef je ook niet naar het stadion te komen, want de beste prestatie die the Tigers tot nu toe geleverd hebben, is een plaats in de halve finale van de FA cup. Maar dan hebben we het over 1930.

En toch zijn er mensen die liefde hebben voor Hull City. En dat ook zullen overdragen op hun nakomelingen. Eenmaal liefde voor een club, altijd liefde voor een club. Zou je zeggen..
Tijdens het familiebezoek vertelde mijn oom me namelijk dat meer dan de helft van de Hull City supporters uit zogenaamde ''Glory Supporters'' bestaat. Zo vertelde hij dat zijn buurman, een fanatiek Leeds United supporter, vijf(!!) seizoenskaarten voor Hull City had gekocht. Voor hem en een aantal vrienden. Die seizoenskaarten gebruikte hij dan om clubs als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea in het echt te kunnen zien spelen. Mooi voor de club natuurlijk, 5 seizoenskaarten extra, maar als die stoeltjes ver wedstrijden per jaar bezet zijn, is dat doorzonde. Als het nou bij die ene persoon blijft, is er niet zoveel aan de hand. Maar zo is het niet. Alleen de wedstrijden tegen de ''Big Guys'' zijn uitverkocht. En daarom zullen we volgend seizoen ook een halfvol KC Stadium zien. En dat is jammer.

Vooral omdat het geld echt wel nodig is volgend seizoen. Want we kampen met een schuld van veertig miljoen euro. Dat is evenveel als de begroting van AZ, en zelfs meer dan de begroting van Feyenoord. En met een halfvol stadion haal je, aan de kaartverkoop, dus maar de helft van wat je binnen zou kunnen halen daadwerkelijk binnen. Dus moeten de spelerslonen omlaag, met als gevolg dat er dragende spelers zullen vertrekken. En dan begint de spreekwoordelijke sneeuwbal te rollen, zodat die groter en groter wordt. De spelers verdienen minder, hebben dus minder trek om bij de club te blijven, dus worden verkocht. Daarvoor kunnen amper nieuwe spelers gekocht worden, want die schuld moet weg. Dan heb je geen middelen om nieuwe bepalende spelers te halen, waardoor je steeds verder afzakt. Om het nu bij de mensen die geen seizoenskaarten kopen neer te leggen, gaat natuurlijk wel wat ver. Maar als de mensen nou zouden blijven komen, ook al spelen we een divisie lager, dan zou het probleem minder groot zijn geweest.

Je ziet het eigenlijk overal, de mensen die een wedstrijd bezoeken omdat er een grote club op bezoek komt. Maar kijk naar Newcastle United. Vorig seizoen gedegradeed, maar bleven dezelfde toeschouwersaantallen scoren, en die waren binnen no-time weer terug op het hoogste niveau.

Feit is dat Hull eerst de schuldenpost weg moet werken, voordat het weer aan stappen hogerop mag denken. Eerst zorgen dat de financiële situatie weer goed is, en dan kijken welke mogelijkheden er zijn om er een goed draaiend team van te maken dat zich kan ontwikkelen tot een stabiele Premier League club. Het is te hopen dat de ''supporters'' dan komen, en ook zullen blijven zitten.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door Fiheres)

Ten eerste vind ik je titel niet passen bij de rest van het stuk en dacht ik ook: Alweer een stuk over clubliefde inderdaad. Ik vind niet dat je de titel uit hebt gewerkt in het stuk en ik vind ook niet dat het stuk echt over clubliefde gaat. Meer over Hull City zelf en de huidige (financiele) toestand. Glory hunters of mensen die alleen grote wedstrijden bezoeken gebeurd overal. Dat is niks nieuws. Als bijvoorbeeld een ADO Den Haag tegen Ajax speelt, zitten er veel meer mensen in het stadion dan dat ze tegen een VVV of NEC spelen. Dat is gewoon logisch.

Tsja, vind het ook maar een matig stuk...ik begrijp best wat je wil zeggen en dat je begaan bent met het wel en wee van de club maar het is een beetje onsamenhangend geheel geworden..ik dacht dat het leuker werd toen je je persoonlijke anekdote begon, (over je oom en tante) maar helaas blijft ook dat beperkt. Omdat het je eerste stukje is hou ik het op 3. Overigens wel leuk om weer een expert van een wat onbekendere club te hebben. Misschien kun je volgende keer eens iets vertellen over de historie van de club, het stadion, spelers (legendes)? etc.

Het is inderdaad het eerste stuk, en daardoor kwalitatief minder. Ik zal uiteraard de feedback meenemen, en verwerken in mijn nieuwe verhaal.

Vind het geen goed stuk, het trekt me niet en heb het niet helemaal af gelezen dus. Ook je taal/spel fouten zijn echt kinderlijk, zoals letters vergeten enzo.
Daarom geef ik je 2 ster!

20 mei 2010 om 15:55

Als je het niet helemaal afleest, en toch een beoordeling geeft, betekent dat dus dat je beoordeeld op basis van de spelfouten. Natuurlijk zijn die onnodig, maar kom op. Het is zijn eerste stuk. Als je commentaar wil geven op taalfouten, doe dat dan met alleen een reactie, en beoordeel het document op basis van de informatie.

Ot:
Zoals gezegd, bekijk je verhaal voordat je het instuurt. De fouten die erin zitten, zijn eigenlijk niet nodig, en dat maakt het jammer. Verder vind ik de informatie die je geeft over de club, en de supporters, vrij goed. Je vertelt wat de situatie is, en hoe die volgend seizoen, wanneer Hull in de Championship speelt, hoogstwaarschijnlijk zal zijn. Voor je eerste keer vind ik het een prima stuk, en geef je daarom 4 sterren.

21 mei 2010 om 15:07

Hier sluit ik mij bijna volledig bij aan. Jammer van de fouten, al heb ik ze eigenlijk alleen in de eerste alinea's gezien. Je titel is vrij ongepast en zorgt er denk ik ook voor dat minder mensen het stuk lezen (omdat mensen het gezeur over clubliefde nu wel zat zijn). De titel past niet bij het verhaal en had beter uitgekozen moeten worden.

Je inhoud is goed. Leuk, weer eens een stukje te lezen over een club die ik nauwelijks ken. Sommige zinnen lopen nog niet helemaal flexibel, werk daar nog een beetje aan. Voor de rest heb je als club expert zeker potentie. Ik ben benieuwd waar je volgende column over gaat.

Respect dat je niet ,zoals vele andere, meteen voor een club word die bovenaan staat, daar heb ik altijd een hekel aan. Voor de rest goed stuk, maar misschien wat meer over de histor van de club en wat wvisser18 ook al aangeeft over de legendes? maar over het algemeen goed gedaan voor je eerste keer

Ik dacht inderdaad eerst dat weer iemand het ging hebben over clubliefde, maar vind het mooi dat jij het niet over de clubliefde van spelers hebt, maar die van de supporters.
Ook redelijk informatief, ik weet nu meer over de situatie van Hull City en vind dat jammer want ik vond ze begin vorig seizoen het toch erg goed doen.

Tip: lees je stuk nog een keer na voordat je het instuurt, want je bent soms letters vergeten wanneer het totaal onnodig is.

Leuk stukje.

jammer van de taalfoutjes, maar dat hindert verder niet. Voor een 1ste keer helemaal niet gek.
Ver der wou ik nog wel ff kwijt dat ik je inleiding echt verschrikkelijk slecht vond. Dat las, in mijn bleving helemaal niet lekker 'op gang'. Maargoed, dat kan ook een kwestie van smaak zijn, dus daarop heb ik mn beoordeling niet aangepast.

4 sterren.

Er zijn zowel positieve als negatieve kanten te benoemen van dit stuk.

Allereerst bedank ik je voor de verdere informatie van Hull. Er zijn absoluut dingen die ik niet wist. Voor de rest is je schrijfstijl ook redelijk goed. En ik zie dat dit je eerste stuk is, dus helemaal nog niet zo slecht.

Alleen je inleiding vind ik niet passen.

Vooral deze regel niet:

"maar zoals iedere clubexpert geef ik een mening, en mijn mening is dan ook dat lubliefde tegenwoordig bijna niet meer terug te vinden is. Zowel bij spelers als supporters."

Hier ben ik het echt totaal niet met je eens. Ik vraag mij echt serieus af of je het nu alleen over Hull hebt?
Kijk bijvoorbeeld naar de supporters van Borussia Dortmund. Die hebben gewoon per seizoen de meeste supporters terwijl ze niet eens een titelkandidaat zijn (dat is dus tevens clubliefde).

En er zijn ook zat spelers op te noemen die clubliefde hoog in het vaandel hebben staan:

Totti (roma)
Zanetti (inter)
Del Piero (juventus)
Nesta (AC Milan)

Ik kan er veel meer opnoemen. Maar als jij het dus over heel Europa hebt dan zit er dus goed naast.

Toch 3 welverdiende sterren.

Ik vond het een leuk stukje,
Zoals al gezegd was: vertel volgende x eens iets over de historie etc,
misschien kun je ook vertellen wat er dit seizoen mis ging, vorig seizoen toch redelijk goed gepresteerd voor een club die promoveert.

ik zou je 4 sterren willen geven
Ben benieuwd naar je volgende stukjes!

mwah, mwah. Ik vind het op zich leuk om eens een keer over een club als Hull City te lezen en op zich wel beetje leuk geschreven, maar inhoudelijk staat er niet heel veel in van waarde.

Dit argument slaat trouwens echt nergens op: En met een halfvol stadion haal je, aan de kaartverkoop, dus maar de helft van wat je binnen zou kunnen halen daadwerkelijk binnen.
Je zegt dat die mensen wel een seizoenskaart hebben, maar niet komen... Dan heb je dat geld juist al binnengehaald, ook al heb je een leeg stadion.
Verder vind ik je titel niet echt goed, want het heeft helemaal niet de betrekking op de strekking van je stukje.

Wel jammer dat Hull dat soort 'supporters' heeft, echt triest volk is dat.

Zitten wel een paar leuke stukjes in, maar toch vind ik het niet zo goed. Ik geef je toch 3 sterren, omdat het je eerste stukje is en het wel een keer leuk is over een andere club dan Ajax, Feyenoord, Barcelona of Manchester United te lezen....

Het is voor een stad als Kingston upon Hull lastig om een club in de Premier League te houden. Hull is meer een rugby-stad (met 2 clubs uitkomend op het hoogste niveau) dan een voetbalstad, en dat zie je dus ook terug bij het publiek.

Leuk stukje maar jammer van foutjes. Toch heb ik het uitgelezen en het is een leuk stukje, meer niet minder niet.

Saai stukje, veel spelfouten en alleen maar open deuren intrappen, wel leuk dat je iets verteld over de historie van Hull City, maar voor de rest weinig ervan genoten..**

Feyenoord heeft toch een grotere begroting dan 40 miljoen of nabij de 40 miljoen.
Vind dat colums nog wel gebaseerd moeten zijn op feiten.
Je praat over 5 seizoenskaarten van een of andere buurman, geen probleem toch? Hull heeft het bedrag voor dat seizoen al gehad. Net zoals bij Feyenoord zal Hull ook wel seizoenskaart vakken hebben.

Maarja, snap je punt, kan je geen waardering geven aangezien ik niet waar ik dit verhaal in moet plaatsen. Is de zoveelste, zo krijgen we dalijk nog een club expert van Capelle die over clubliefde praat.

Ik vond het vooraf leuk om te zien dat er ook een clubexpert-artikel over Hull City was verschenen. Vol goede moed ging ik lezen, maar achteraf vond ik het nogal tegenvallen.

Je inleiding is kort en bevat -net als de rest van dit column- behoorlijk wat spellingsfouten en fouten wat betreft de interpunctie. De overige alineaverdeling vind ik ook vrij matig en onoverzichtelijk. Je wisselt lange lappe tekst af met drie zinnen, die dan één alinea vormen. Dat leest niet prettig.

Daarnaast vind ik de opsomming van feiten waar je mee eindigt niet passen binnen het statement dat je ogenschijnlijk wilt maken. Je geeft enkele voorbeelden van successupporters, maar vervolgens draag je niet aan wat er nog meer niet onder de noemer 'clubliefde' past. En je begint al helemaal niet over wat nu wél clubliefde is. Dat vind ik erg jammer.

Dit column an sich vind ik vrij kort, maar het maakt het niet onprettiger om te lezen. Echter, zoals je al aangeeft in je inleiding: je hebt een mening en die wil je tonen aan Voetbalzone. Dan heb ik mijns inziens indirect een 'vrijbriefje' om het te voorzien van ongezouten en tevens opbouwende kritiek. Vandaar mijn beoordeling: twee sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Hull City

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 25 juni
Clubs uit het Midden-Oosten hebben bij ADO Den Haag geïnformeerd naar Abdenasser El Khayati. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren