Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het verval van HSV: ‘Er lekten dingen uit die niet uit hadden mogen lekken’

Laatste update:

Hamburger SV maakt zich op voor een terugkeer in de Bundesliga. De gevallen topclub doet mee om het kampioenschap in de 2. Bundesliga en is daarmee een van de favorieten om promotie te bewerkstelligen. Na het seizoen 2017/18 degradeerde HSV voor het eerst sinds de oprichting van de nationale competitie in 1963. Nu de club het diepste dal achter zich lijkt te laten, stijgt het vertrouwen. Reden genoeg voor Voetbalzone om eens een kijkje te nemen bij de Traditionsverein.

Door Kevin van Buuren & Mart Oude Nijeweeme

HSV is het huidige seizoen steevast in de top drie te vinden. Dat doet het met aanvallend voetbal, merkt Nico-Jan Hoogma. De oud-verdediger was in 1998 de eerste Nederlander die neerstreek bij de club. “Ze durven van achteruit te voetballen. Ze hebben een keeper die zelfs hoog op het veld in de opbouw meedoet. In mijn beleving is het soms te risicovol, maar ze willen koste wat kost voetballen.” Ondanks het zelfvertrouwen op het veld rekent de voormalig speler zich nog niet rijk. “Het wordt weer heel close. De druk is hoog, maar dat kan ook verlammend werken. Ik vind wel dat ze een elftal hebben dat moet promoveren.”

Bekijk hier de video-reportage over Hamburger SV

De afwezigheid op het hoogste niveau, dat reeds vijf seizoenen voortduurt, valt de club zwaar. “Ze hadden veel eerder gehoopt om terug te keren”, zegt Hoogma, die de aanloop naar de crisis beschrijft. “Wat ik veel hoorde was dat het in de top altijd rommelde. Er waren ook veel lijntjes met BILD dat zaken publiceerde die niet naar buiten mochten komen.” Volgens HSV-fan Horst heerst er momenteel enige euforie. “Volgens mij is het uniek in Europa dat je op het tweede niveau wekelijks voor 60.000 man speelt. Maar, de fans wachten natuurlijk totdat HSV weer promoveert. Want als dat niet gebeurt, is het wel een keer klaar met die euforie.”

Nederlandse inbreng
Een dergelijke situatie was in de hoogtijdagen van Hoogma ondenkbaar. “Dat was de Bundesliga met topspelers. Wij speelden in 2000 in de Champions League tegen grote tegenstanders. Juventus met Zidane, Van der Sar, Davids en Inzaghi. Ook Panathinaikos, en Deportivo met Roy Makaay. Het jaar daarvoor werden we derde in de Bundeliga.” Hamburger SV was een sterke subtopper met uitschieters naar boven. Daarmee was het ook een interessante club voor Nederlanders. Spelers als Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Ruud van Nistelrooij volgden in de voetsporen van Hoogma.

Nico-Jan Hoogma speelde tussen 1998 en 2004 voor HSV en heeft nog altijd warme gevoelens bij de club.

Van die spelers maakte er één duidelijk de meeste indruk. “Ganz klar Van der Vaart”, zegt Horst. De oud-middenvelder speelde van 2005 tot 2008 bij de Traditionsverein, en na avonturen bij Real Madrid en Tottenham nog eens van 2012 tot 2015. “Hij heeft hier zeer goede wedstrijden gespeeld. Het publiek adoreert hem. En waar ik nog het meest onder de indruk van ben, is dat hij hier zijn afscheidswedstrijd heeft gespeeld. Niet ergens in Nederland, in Amsterdam bijvoorbeeld.” De linkspoot sloot officieel zijn carrière af bij Esbjerg fB, na korte verblijven bij Real Betis en FC Midtjylland, maar koos op zijn 29e doelbewust voor HSV. Ondanks dat hij nog goed in de markt lag. “Dat betekent dat hij ook in zijn hart altijd bij deze club is gebleven.” En ook dit seizoen is er een Nederlandse middenvelder die indruk maakt bij de fans van HSV.

Ludovit Reis vertrok in 2019 bij FC Groningen naar het B-team van Barcelona. In juli 2021 werd hij transfervrij overgenomen door HSV. Daar speelt de 22-jarige middenvelder inmiddels in een controlerende rol. Dit seizoen stond hij iedere wedstrijd in het basiselftal. “Hij is een goede speler geworden”, zegt Horst. “Ik geloof ook niet dat hij blijft als we promoveren.” Volgens analist Van der Vaart kan Reis zelfs het Nederlands elftal halen. “Als hij zich verder ontwikkelt, kan hij voor een topclub spelen”, denkt Horst. “Ook voor het Nederlands elftal. Hij heeft hier een dragende rol. Als het bij hem loopt, loopt het bij het team. Maar hij moet op het hoogste niveau spelen, daar komt zijn loopvermogen nog beter tot zijn recht. Technisch vermogen heeft hij ook, maar voor mijn smaak houdt hij de bal nog iets te lang vast en mag hij meer de eindpass opzoeken.” Reis maakte tot dusver acht doelpunten en gaf vier assists voor HSV.

Bundesliga of niet, het Volksparkstadion is elke twee weken gevuld met 60.000 toeschouwers. "Dat is uniek in Europa."

De volgende stap
Een eventueel vertrek van de middenvelder daargelaten. Mocht HSV promoveren, dan moet er iets gebeuren als de club op het hoogste niveau wil blijven acteren, denkt de supporter. “Eerst promoveren, maar dan moeten ze het team versterken. Vooral de verdediging, die is nog te onzeker”, legt hij uit. “De aanval is goed. In de eerste liga krijgt iemand als Reis ook meer vrijheid, omdat daar technisch betere spelers rondlopen.” Die ontwikkeling kan echter ook een valkuil vormen voor een promoverend HSV. “Ze spelen nu aanvallend voetbal. Dat werkt niet in de eerste Bundesliga, omdat de spelers daar technischer en sneller zijn.”

Hoogma verwacht dat het wel goed komt met de club. “Op bestuurlijk niveau is er weer stabiliteit, continuïteit en rust nodig. Dat moet je langzaam uitbouwen naar kwaliteit in de selectie. Het is wel zo, dat als je promoveert, je ook interessanter wordt voor spelers. HSV zal ook altijd die aantrekkingskracht houden.” En ook fans als Horst zullen niet zomaar thuisblijven, weet Hoogma. “Men steunt de club volledig. Of dat ook een zesde jaar gaat gebeuren? Dat zeiden we vorig jaar ook, en je ziet het. De mensen blijven hun club trouw ondersteunen, maar ik hoop niet dat er een zesde jaar komt.”

Uiteraard hebben we in Hamburg ook gesproken met Ludovit Reis. Zijn interview bekijk en lees je volgende week op Voetbalzone.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

HSV de slapende reus in Duitsland. Grote Club met potentie, die te laag speelt. Echter door eigen schuld door verkeerd beleid. Mooi dat ze er bovenop komen.

Jaren terug was gladbach de slapende reus, hopelijk gaan ze het pad volgen van gladbach.

Wel jammer van de irritante klok van zoveel dagen en uren niet gedregadeerd, weer op nul moet beginnen.

19 april 2023 om 08:16

Het is ook echt een mega stad en een stad waar veel geld en bedrijvigheid zit.

In duitsland in de 2de bundesliga sowieso veel grote clubs en stadions

Lag nog goed in de markt op zijn 29ste?
Volgens mij was hij blessure gevoelig, vaak te zwaar en zijn beste tijd lag al achter hem.
Dat hij voor HSV koos zal meer aan het aanbod gelegen hebben ipv de club zelf. Al zal misschien het gevoel goed geweest zijn bij HSV maar als Ajax meer geboden had dan had hij bij Ajax afgesloten.
Ik geloof helemaal niet meer in clubliefde bij spelers!
Liefde bij een man gaat door de maag en bij voetballers via de bankrekening!

18 april 2023 om 19:54

De bankrekening werd destijds ook gevuld door Slivie die in Duitsland furore maakte. Ook zijn zoon was daar gesetteld, Ik denk dat er meer meespeelde dan enkel het salaris van Rafael.

18 april 2023 om 20:48

Dat sowieso, maar ik geloof wel echt dat hij erop gebrand was HSV voor degradatie te behoeden. Dat is hem ternauwernood gelukt, maar ook hij kon ze niet een niveau hoger helpen. Vind het wel echt tof als ze terug komen! Toch wel mijn favoriete ploeg in Duitsland met in het verleden zeer leuke elftallen. Was de laatste jaren samen met Portsmouth ook de club waar ik steevast fifa careers me startte. Prachtig als die weer omhoog klimmen.

19 april 2023 om 01:23

Hij speelde ook bij Betis, niet voor het geld. Rafa is een liefhebber, niet alleen van kroketten. Voetballen in de Bundesliga is natuurlijk ook heel bijzonder. Zeker bij een Traditionsverein als HSV. Daarnaast zijn Duitsers gek op Nederlanders dus voelt dat ook als een warm bad. Nee, ik denk dat het in dit geval niet om geld ging. (Of niet alleen)

19 april 2023 om 14:14

Bij Betis krijg je ook lekker betaald hoor. Op dat moment was hij ook al ouder dus zou me niks verbazen dat Betis een goed aanbod neerlegde. Daarnaast ook lekker weer

19 april 2023 om 22:24

Was mede om zijn grootvader die uit de regio komt. Hij zal er heus niet voor een appel en een ei gespeeld hebben, maar lijkt toch ook zijn keuzes door andere motieven te maken dan geld alleen.

Zou heel mooi als HSV weer terugkeert op het niveau waar die club eigenlijk thuis hoort. Maar het lijkt toch een beetje een vloek te zijn sinds de degradatie dat het ze telkens gewoon nét niet lukt. Zelfs als je dacht dat de promotie niet meer konden ontlopen, hadden ze op het eind opeens heel veel puntverlies. Ik zou mijn geld echt niet op die club durven in te zetten.

HSV vond ik altijd een leuke club in de Duitse competitie. Afgelopen jaren minder gevolgd, maar leuk om te lezen dat ze weer op weg naar boven zijn. Benieuwd of ze de Bundesliga weer halen en mee kunnen doen. Wat betreft de titel begrijp ik niet dat men V/d Vaart moeten koppelen.

Ik ben benieuwd of HSV het uiteindelijk red dit seizoen. De topper tegen Pauli zal belangrijk zijn voor de. Mochten ze deze verliezen dan kan het nog wel eens gekkenhuis worden de laatste weken.

19 april 2023 om 13:59

Ik zie ze niet bij de eerste twee eindigen. Heidenheim heeft een veel makkelijker programma en bovendien komen de ploegen eronder ook dichtbij als ze aankomend weekend niet winnen.

Dat HSV promoveert is verre van een zekerheidje. De afgelopen 4 jaren continu gefaald toen de prijzen verdeeld werden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren