Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Gelijkenis laait op: is de nieuwe Erling Braut Haaland in de Serie A gespot?

Laatste update:

In samenwerking met GOAL licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar Rasmus Højlund, die na zes indrukwekkende maanden bij Sturm Graz voor zeventien miljoen euro de overstap maakte naar Atalanta.

Nu Erling Braut Haaland in Manchester bij een van de grote Europese topclubs onder contract staat, is de zoektocht naar 'de nieuwe Haaland' in volle gang. Een paar jaar lang was de verwachting dat die speler Benjamin Sesko zou zijn. De Sloveense tiener werd bij Red Bull Salzburg, de voormalig club van de Noorse doelpuntenmachine, liefkozend de kleine Haaland genoemd. Die verwachtingen werden deze zomer gerechtvaardigd toen Manchester United en Chelsea overwogen om een bedrag van vijftig miljoen euro te betalen voor Sesko, hoewel hij nog niet echt was doorgebroken in Oostenrijk.

Het was zusterclub RB Leipzig dat er echter met de handtekening van Sesko vandoor ging. Leipzig betaalde Salzburg 24 miljoen euro om hem in de zomer van 2023 in te lijven, maar toen de Oostenrijke topclub het eind juli opnam tegen Sturm Graz was zijn toekomst nog steeds onzeker en waren alle ogen gericht op de 13-voudig Sloveens international. Sesko kon die dag de verwachtingen alleen niet waarmaken. Hij liep met Salzburg tegen een 2-1 nederlaag aan, terwijl een andere tienerspits in dit duel wél indruk maakte en met zijn spel vergelijkingen met Haaland verdiende. Højlund maakte beide treffers voor Sturm Graz. Vooral de tweede was van grote schoonheid: Højlund klopte de defensie van Salzburg op snelheid en schoot vervolgens onberispelijk raak, zoals Haaland dat in zijn korte maar illustere carrière al vaak heeft gedaan.

Højlunds sterke optreden tegen de regerend kampioen van Oostenrijk was slechts een van de indrukwekkende prestaties die hij leverde nadat hij in januari 2022 een transfer verdiende van FC Kopenhagen naar Sturm Graz. Zijn potentie bleef niet onopgemerkt, zo pakte Atalanta tijdens de laatste week van de zomerse transferwindow direct door. La Dea legde zeventien miljoen euro neer voor de negentienjarige Deen, waarna Italiaanse media meldden dat de potentiële opvolger van Haaland in de Serie A was gearriveerd.

“Ik zie gelijkenissen tussen mezelf en Erling Haaland”, zei Højlund in januari zelf bij zijn aankomst in Oostenrijk. “Hij is snel, linksvoetig, lang en heeft een neusje voor de goal. Zijn mentaliteit is ook waanzinnig!" Højlund is hard op weg om op dezelfde manier beschreven te worden, na een half jaar waarin hij uitgroeide tot een van de beste tienerspitsen ter wereld. Sturm Graz betaalde begin dit jaar slechtst 1,9 miljoen euro aan FC Kopenhagen. Het bleek achteraf een koopje, al kwam dit mede doordat Højlund in Denemarken moeite had om de prestaties die hij als jeugdspeler etaleerde ook te laten zien op profniveau.

Højlund trad in 2017 toe tot de jeugdopleiding van Kopenhagen en begon op te vallen tijdens het seizoen 2020/21, toen hij vijftien doelpunten maakte in 22 wedstrijden voor de Onder 19 van de club, waarna zijn eerste minuten in de hoofdmacht van de Deense club als beloning volgden. Hoewel hij tijdens de eerste helft van het seizoen erop goed was voor vijf doelpunten in de Conference League, wist hij in de Deense Superligaen geen enkele keer het net te vinden voordat hij naar Sturm Graz vertrok.

Højlund was begin september bij zijn basisdebuut namens Atalanta direct trefzeker tegen Monza (0-2).

Er werd niet veel van Højlund verwacht toen hij in Oostenrijk arriveerde, maar toch schoot hij direct uit de startblokken. De Deen werd pas de tweede speler in de geschiedenis van Sturm Graz die twee keer scoorde bij zijn debuut. “Hij zal elke cent waard zijn”, vertelde Raffael Behounek, de verdediger van VSG Tirol die Højlund bij zijn debuut moest dekken, tegenover Laola1. “Hij is een absolute machine. Als hij de ruimte heeft, is hij heel moeilijk te verdedigen.”

Hij noteerde vier goals in zijn eerste drie wedstrijden en hoewel Højlund die doelpuntenproductie afgelopen seizoen niet kon volhouden, was hij begin dit seizoen weer op dreef. Zijn twee treffers tegen Salzburg maakte hij midden in een reeks van acht wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde. Het was in deze periode dat hij echt liet zien waarom de Haaland-vergelijkingen zo veelvuldig zijn gemaakt. Højlund toont zich efficiënt voor het doel, is moeilijk van de bal te krijgen en net als Haaland voornamelijk linksbenig. Door de uitstekende vorm waarin hij verkeerde, trok Højlund de aandacht van een aantal clubs, waaronder Newcastle United en Club Brugge, voordat Atalanta zijn slag sloeg.

In zijn zes maanden bij Sturm Graz was de jonge Deen elke 113 minuten goed voor een doelpunt of een assist. Zijn goede vorm uit Oostenrijk trok Højlund door bij Atalanta. Bij zijn basisdebuut tegen Monza (0-2) nam hij in de tweede helft de openingstreffer voor zijn rekening door tussen twee verdedigers op te duiken en een voorzet van Ademola Lookman binnen te glijden. Højlund staan nu enkele onvergetelijke weken te wachten. Bondscoach Kasper Hjulmand selecteerde hem onlangs voor het eerst voor de nationale ploeg van Denemarken. Donderdagavond volgde zijn debuut, toen hij tegen Kroatië (2-1 verlies) na een uur als invaller binnen de lijnen kwam voor Martin Braithwaite.

Met het WK in Qatar voor de deur, valt niet uit te sluiten dat hij straks tot de definitieve selectie van Hjulmand zal behoren. Als je dacht dat Haaland de enige Scandinavische goalgetter was die het Europese voetbal gaat overnemen, dan heb je het mis. Rasmus Højlund heeft namelijk alle kwaliteiten om in de voetsporen te treden van de Noorse doelpuntenmachine.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En ja daar is tie weer ......een "de nieuwe".
Dit woordje irriteert mij mateloos, een soort vergelijkbare speler kan, maar het blijven unieke personen op zich.
Tegenwoordig zijn ze net uit de luiers en worden ze al gebombardeerd tot "opvolger van".
Hoezo word er druk gelegd op jonge spelers 🙄

23 september 2022 om 13:18

Het vervelende is vooral dat deze vergelijking voornamelijk wordt gemaakt op basis van voorkomen of nationaliteit. Een jonge en snelle Argentijn? Nieuwe Messi. Veelscorende Scandinaviër? Nieuwe Haaland. Keeper met knotje? Nieuwe Pasveer.

Ik begrijp dat een vergelijking op basis van technische kwaliteiten en manier van spelen lastiger is, maar dat mogen we best wel verwachten van journalisten en analytici.

23 september 2022 om 20:05

Niet altijd, ook met vergelijkbaar spel en techniek wordt er vergeleken met topspelers. Sowieso, hoe ontzettend veel spelers al de bijnaam ''de nieuwe Messi'' hebben gehad, is echt ongelofelijk. Halilovic, Djuricic om een paar te noemen.

24 september 2022 om 01:14

Lurling, de Messi van Breda.

24 september 2022 om 01:48

Dat is puur een marketing trucje en werkt weer goed zie ik aan jullie reacties. Wie zou er dit artikel lezen als er geen nieuwe haaland in stond? Waarschijnlijk een kwart van wat het nu leest.

24 september 2022 om 02:13

"de zoektocht naar de nieuwe Haaland is in volle gang"...

Wat een flauwekul zeg. Alsof clubs nooit op zoek zijn geweest naar de meest talentvolle spitsen.. en alsof er nu ineens een nieuwe haaland gevonden MOET worden. Leuk ook voor die jongen, begin je goed bij je nieuwe club en heeft iedereen het vervolgens over iemand anders.

Jammer dat deze vz journalist een potentieel leuk artikel over een interessante speler zo weet te verdraaien..

24 september 2022 om 02:19

Kijk Hazardinho, daar zeg je wat. Natuurlijk 100% waar en ook wij doen er vrolijk aan mee. Maar ze hadden het dan ook bij de titel kunnen laten en niet 1,5 alinea de vergelijking hoeven trekken.

23 september 2022 om 20:06

Eens. Volgens mij is er ook nog nooit een "nieuwe" geweest die de verwachtingen waar heeft gemaakt. Ik heb bij Haaland of Mbappe volgens mij nooit gehoord dat zij "de nieuwe" ... waren.

24 september 2022 om 08:01

Mbappe werd vergeleken met Henry toch? Bij Haaland heb ik de vergelijking met Zlatan wel eens gehoord.

24 september 2022 om 14:47

Hmm ja dat zou kunnen. Nou vind ik Henry net niet het echte topniveau van Messi, Pele en Cruijff enzo. Mbappe is eigenlijk al beter.

25 september 2022 om 12:43

Henry was inderdaad niet van dat niveau, maar dat zijn er ook niet zoveel.
Een Zidane bijvoorbeeld schaar ik daar ook net onder, evenals Henry.
Heb altijd ontzettend genoten van zijn spel en was wel een speler waarvoor je naar het stadion kwam.
Mbappe nu al beter noemen vind ik dan weer net te ver gaan en Henry word daarmee wel erg onderschat, want was toch wel een heel erg goeie speler jaren lang in een moeilijke competitie.
Mbappe z’n plafond ligt wel hoger denk ik, maar moet ie eerst maar eens bereiken.

25 september 2022 om 13:02

Is ook snel, maar met de wereldtitel al op zak en zijn prestaties nu, poeh.

Ik vond Henry vooral leuker om naar te kijken. Mooi voetbal, vooral bij Arsenal. Mbappe vind ik beter maar minder charisma.

25 september 2022 om 14:23

Is ook een zeer goede speler.
Maar vergeet niet dat ook Henry een wk en een ek op z’n naam heeft staan toen ie 23/24 jaar was.

25 september 2022 om 12:12

Ach ja, anderzijds snap ik die dermate irritatie dan weer niet zo als iemand 'de nieuwe' wordt genoemd. Het biedt namelijk vergelijkingsmateriaal, omdat je Haaland wel kent.

de nieuwe haaland.. lol zijn bijna zelfde leeftijd joh.
laten we eerst nog maar even wachten met wat haaland allemaal bereikt.

tot nu toe doet deze jongen het leuk, maar een sturm graz is geen graadmeter joh en bij atalanta zit ie net.

NL clubs scoutten zich een ons in die landen. Ben daarom wel benieuwd naar de scoutingsrapporten van clubs die daar veel zitten. Ajax, Feyenoord, AZ, Groningen en Heerenveen.

Zagen zij ook potentie in deze jongen, of waren er bepaalde twijfels.

Lijkt mij echt wel grappig om die rapporten te zien. Werd deze speler geadviseerd om te kopen of laten lopen.

Verkocht door Kopenhagen voor 1,9 miljoen, dus absoluut bedrag wat te betalen was.

23 september 2022 om 14:50

Stond op het punt te tekenen voor club brugge en toen kwam atalanta.

Hoe staat het inmiddels met alle nieuwe Messi's die eerder genoemd werden? Zijn die onderhand al doorgebroken?

23 september 2022 om 15:11

De meeste nieuwe Messi's zijn inmiddels alweer gestopt na een iets minder imponerende carrière van 15 a 20 jaar bij onbekende laagvlieger.😁

De nieuwe Haaland maakt 1 doelpunt in 4 wedstrijden Serie A op een leeftijd waarop de originele Haaland 1 op 1 liep in de CL? Van een downgrade gesproken.

Dat vergelijken op uiterlijk zoals bij Vd Beek en Klaassen snap ik nog enigszins, maar dat Hojlund nou roept dat ie de nieuwe Haaland is... tis 3 letters verschil vriend. Das bijna de helft van het woord. Komt Volland straks ook tof doen.

Gevalletje miskleunen qua scouting in NL, dat is wel weer duidelijk. Als er iets makkelijk is dan is t we daar scouten.

De nieuwe Haaland is Erling Braut. De oude is zijn pa, Alfie.

Verre van! Ik kijk vaak wedstrijden van Atalanta en deze jongen lijdt nog veel balverlies en speelt erg wisselend. Toevallig had hij gescoord tegen Monza, maar dat was gewoon nét even op de juiste plek staan. Het is nog veel te vroeg om al te spreken van 'een nieuwe Haaland'. Dat spreekt voor zich voor velen hier, lijkt me.

Wat veel mensen volgens mij vergeten mee te nemen in hun oordeel lezend in de reacties hierboven is de vergelijking met Haaland niet een gemaakt is puur op uiterlijk (ze lijken immers verre van elkaar) of het Scandinavische, maar in ieder geval ook op hun carrière verloop, waar beiden uit eigen land naar Oostenrijk vertrokken om daar door te breken.

Nu goed, de term 'de nieuwe (...)' is natuurlijk misleidend en ik begrijp ergens wel dat er met hoongelach en cynisme op wordt gereageerd, echter vind ik het zelf niet eens zo storend, al neem ik het ook niet zo serieus, ik zie het eerder als een sturende vergelijking om je een idee te geven met welke speler je hem idealiter kunt vergelijken. En ondanks de wellicht manke vergelijking is het absoluut geen koekebakker! Wellicht voor Denemarken eindelijk weer een waardige vervanger van Bendter in de nationale ploeg .

Die nieuwe Haaland? Haha dat kan je pas zeggen als je het over een voetballer hebt die gestopt is met het spelletje, niet over een die in de bloei van zijn carriere zit. Wat een onzin dit.

Haaland is zelf nog nieuw en de nieuwe Haaland is al gevonden? Er zijn ook al 10 nieuwe Henry’s geweest en die hebben het ook nog steeds niet waargemaakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren