Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘De top vijf van Nederland is sterker dan hier, maar als je daaronder kijkt...’

Laatste update:

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor Menno Koch, die bij KAS Eupen in België bezig is aan zijn eerste avontuur in het buitenland.

Door Thijs Verhaar

Met een autorit van een kleine anderhalf uur kan de bij PSV opgegroeide Koch bij zijn ouderlijk huis in Heeze zijn. Nog sneller zelfs als hij ’s avonds reist en na 19.00 uur het gaspedaal tot 130 kilometer per uur mag intrappen. “Door de coronamaatregelen ben ik de afgelopen tijd niet veel in Nederland geweest, maar je bent er inderdaad zo”, grinnikt de verdediger als hij hoort dat diverse deelnemers aan deze rubriek helemaal in Australië of Zuid-Amerika actief zijn. “Dan klinkt België maar een beetje saai, haha. Toch voelt het hier voor mij wel echt als het buitenland. Alles is en werkt toch net even anders dan je gewend bent. Ik woon in het Duitstalige gedeelte, waar het echt een mengelmoes van talen en culturen is.”

Het artikel gaat verder onder de video
Afscheidsvideo Jorrit Hendrix I Hendrix naar Spartak Moskou
Meer video's

De 26-jarige Koch treft ook op de club alleen bij het eerste elftal al achttien verschillende nationaliteiten. De technische staf is Spaans, er zijn spelers uit Japan, Argentinië, Brazilië, Venezuela, Duitsland, Spanje, België en diverse Afrikaanse naties. “We hebben dus veel Franstaligen in de selectie, maar zij spreken op twee na allemaal wel redelijk Engels. Dat is de voertaal op de club, al hoor ik ook Spaans, Frans, Duits, Portugees en Vlaams”, vertelt Koch, die zichzelf redelijk verstaanbaar kan maken in het Duits en tot de uitbraak van het coronavirus ook bezig was met Franse les. “Misschien dat ik dat later nog eens oppak, want het is toch makkelijk als je met iedereen kunt spreken binnen de club. Nu wordt alles indien nodig netjes voor iedereen vertaald. Het is dus zeker geen obstakel voor me, al die verschillende talen en culturen.”

De sociaal aangelegde Koch voelt zich prima op zijn gemak bij de Belgische middenmoter en geeft aan ook op voetballend gebied veel bij te leren. “Het gaat er hier zoals bekend veel fysieker aan toe. In Nederland zijn de spitsen tactisch en technisch wat vaardiger, terwijl hier elk team gokt op snelle aanvallers of een echte krachtpatser in de spits. Daar moet je je tegen wapenen.” Het grootste verschil met Nederland is volgens Koch echter dat ieder team in de Eredivisie mogelijkheden krijgt. “In bijna elke wedstrijd zie je meerdere kansen voor beide teams, zo open is het. Zelfs toen ik met NAC tegen PSV of Ajax speelde, kregen we regelmatig goede mogelijkheden om te scoren.” In België ervaart de 1.95 meter lange centrumverdediger dat anders. “Hier gooien heel veel ploegen de boel achterin dicht en loeren ze op dat ene kansje. En die is dan nog vaak raak ook, omdat iedereen weet dat mogelijkheden schaars zijn.”

Koch plaatst daarbij wel de kanttekening dat er dit seizoen in België iets meer treffers vallen dan gebruikelijk, maar dat verklaart hij door de vele wisselingen in de selecties. Eupen heeft zelf het hele seizoen nog niet twee wedstrijden achter elkaar in dezelfde formatie kunnen spelen vanwege blessures en vooral door absenties vanwege corona. De verdediger meent dat daardoor bij alle ploegen bepaalde automatismen verdwijnen, waardoor er iets meer scoringsmogelijkheden komen. “Toch zijn het nog lang niet zoveel kansen als in Nederland en als verdediger probeer ik natuurlijk om de spits in bedwang te houden. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar ook iets flinker geworden en speel veel geconcentreerder. Daar heb ik hier hard aan kunnen werken en het is ook gewoon nodig om je mannetje te kunnen staan.”

Hoewel hij de Belgische competitie dus als meer uitdagend beschouwt, is het voor hem geen uitgemaakte zaak dat het niveau beter is dan in de Eredivisie. “Zeker de Nederlandse top vijf is gewoon sterker dan de topclubs van hier. Maar als je verder naar onderen gaat, zouden de Belgische clubs wel betere resultaten neerzetten”, verwacht Koch. “Als je de nummer 1 tegen de nummer 1 laat spelen en de nummer 2 tegen de nummer 2 en zo verder, zou misschien wel het hele rechterrijtje van België van de onderste negen in de Eredivisie winnen. Niet omdat ze kwalitatief beter zijn, maar omdat ze veel effectiever met hun kansen omgaan. In Nederland wil iedereen mooi voetbal spelen en hier vinden clubs het prima om negentig minuten lang te verdedigen, elke bal direct naar de spits te spelen en te hopen dat die ene kans erin gaat. Dan winnen ze met 1-0 en gaan ze tevreden naar huis. In Nederland zijn we daar niet zo goed in, dus denk ik dat België over de hele breedte meer wedstrijden zou winnen.”

Of Koch bij zo’n hypothetische onderlinge wedstrijd bij Eupen in de basis zou staan, is echter maar de vraag. Hij schommelt al sinds zijn komst tussen bank en basis. “Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik bijna altijd wel mag invallen als ik er niet vanaf het begin in sta, maar het gaat een beetje op en af”, beaamt de verdediger. “We hebben hier een mix van jongens die vroeger op hoog niveau hebben gespeeld en jonge talenten. Iedereen is erg aan elkaar gewaagd, dus is de vorm van de week of zelfs van de dag bepalend. Het is aan mij om het de trainer steeds zo moeilijk mogelijk te maken en het megadrukke schema biedt nu kansen om hem te overtuigen”, meent Koch. Eupen had in december last van een massale corona-uitbraak, waardoor de club nu in moordend tempo wedstrijden af moet werken om alles in te halen.

“Die uitbraak kwam voor ons op een heel ongelukkig moment omdat we net in een goede flow zaten. We wonnen achter elkaar van de nummer 2 en 3, waardoor we opklommen naar de zevende of achtste plek. Nu staan we een stuk lager omdat we na de winterstop een aantal wedstrijden verloren doordat jongens nog net niet helemaal fit waren”, aldus Koch. Hij geeft aan dat zijn ploeg mikt op een plekje bij de beste tien en legt de lat zelf nog iets hoger. “De play-offs zijn dit jaar weer eens op de schop gegaan en nu wordt er een kampioenspoule gemaakt van de acht beste clubs. Daarin worden alle Europese tickets verdeeld, dus het zou zeker mooi zijn als we daarom mogen strijden. We hebben de kwaliteiten om aan te haken, maar alles staat zo dicht bij elkaar dat je met een paar verliesbeurten op rij ook naar beneden moet kijken.”

Menno Koch nam na seizoen 2017/18 als captain afscheid van NAC Breda.

Koch verwacht door het surplus aan kwaliteit niet dat zijn ploeg in de problemen komt, zoals hem dat wel gebeurde bij NAC Breda. Met die ploeg degradeerde hij in seizoen 2018/19 uit de Eredivisie, waarna hij als captain het zinkende schip verliet. “Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Ik weet niet of schuldgevoel het goede woord is, maar ik voelde me wel verantwoordelijk om NAC terug naar de Eredivisie te brengen. Ik wilde eerst ook helemaal niet weg, maar besloot door alle onrust op bestuurlijk niveau toch maar naar de aanbieding van Eupen te kijken”, memoreert de verdediger. “Het was zo’n chaos. Dan ging die weer weg en dan kwam er weer een ander, die het ook weer snel voor gezien hield. Dat maakte het in mijn optiek heel moeilijk om op sportief niveau te presteren. Achteraf bleek ook wel dat ik de juiste keuze had gemaakt toen de trainer binnen een paar maanden op straat kwam te staan, maar moeilijk was het wel.”

Het kostte Koch vooral moeite om de fanatieke achterban van NAC teleur te moeten stellen. “Dat zijn echt toppers. Het maakt niet uit of je onderaan of bovenaan staat: altijd scharen zij zich achter de ploeg en dat maakt NAC voor mij nog steeds een van de mooiste clubs van Nederland.” Koch kan zich ook nauwelijks nare reacties herinneren toen hij de ploeg voor zijn gevoel in de steek liet. “Er zullen vast wel mensen zijn die er een mening over hadden, maar dat begrijp ik ook wel. Toch heb ik weinig negatieve reacties gehoord. Waarschijnlijk omdat heel veel jongens afscheid namen en omdat iedereen het gevoel had dat de club een nieuwe start nodig had. Ook scheelt het misschien wel dat ik niet alle reacties lees in de media en niet heel actief ben op sociale media. Het is me dus reuze meegevallen. De mensen die ik sprak hebben me zelfs netjes bedankt, ondanks dat het niet zo is gelopen als ik had gewild. Wel koester ik het dat ik captain mocht zijn en die ervaring neem ik nu ook weer met me mee.”

Of hij in de toekomst ooit terug zou keren bij NAC of zijn andere oud-clubs FC Utrecht en PSV, durft hij niet te voorspellen. “Ik heb hier nog een contract voor anderhalf jaar en kijk nooit ver in de toekomst.” Koch redeneert dat één en één altijd twee oplevert, dus als hij goed speelt, komen de kansen vanzelf. “Mocht ik aan het einde van mijn contract weg willen of weg moeten, zie ik wel weer wat er op mijn pad komt. Voorlopig heb ik het uitstekend naar mijn zin in België, ondanks alle beperkingen.” De 26-jarige Koch is vlak voor het uitbreken van de coronacrisis verhuisd en kan zijn spaarzame vrije tijd dus vullen met klussen. “Door het drukke schema zit ik nu heel veel in hotels of op de club, maar thuis verveel ik me ook nooit. Mijn vriendin en ik wandelen veel. We kunnen hier direct het bos in. We zitten echt heel mooi qua natuur. Natuurlijk mis je die gezelligheid met vrienden en familie, maar ik heb verder niets te klagen hoor. Ik zit hier goed.”

Is het rechterrijtje van BelgIe inderdaad sterker dan de onderste negen in de Eredivisie?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Nu als je met droge ogen gaat beweren dat de hele top 5 van Nederland (wie zijn dat zelfs?) sterker is dan de Belgische topclubs dan gaat het toch fout.

18 januari 2021 om 08:20

Toch is het zo, altijd dat ophemelen van de belgische competitie slaat helemaal nergens op, waarom moeten jullie jezelf altijd weer vergelijken? Snap de jaloezie wel maar de belgische competie zal nooit in de buurt komen van de Eredivisie.

18 januari 2021 om 08:24

Feyenoord, AZ en Vitesse zijn beter dan Club Brugge bedoel je? Dat ga je toch niet serieus menen?

18 januari 2021 om 08:41

Over het algemeen vind ik de Belgische top meer aan elkaar gewaagd met Club Brugge die momenteel eruit steekt. Dit zie je ook terug aan de Europese resultaten. Nederland daarentegen heeft alleen Ajax en PSV (eventueel AZ). Met een Vitesse, Utrecht en Feyenoord ga je geen punten pakken in Europa

18 januari 2021 om 09:55

Waarom jaloezie ?

18 januari 2021 om 10:28

Nee, dan lees je het verkeerd. De top-5 is beter dan de Belgische top-5 betekent niet dat alle ploegen in NL beter zijn dan alle topploegen in BE. Maar AZ waarscijnlijk wel beter dan Antwerp, Feyenoord dan Anderlecht, Ajax dan Brugge.

18 januari 2021 om 12:41

@palmeiras toch spelen er aardig wat Belgische spelers met een verleden in de Jupiler Pro League een bepalende rol in de Europese top. hoe de Belgen zich verhouden tot Nederland qua Europese punten dat durf ik niet te zeggen. ik denk dat dat een betere indicatie geeft over het verschil in niveau

18 januari 2021 om 14:46

Nu Orgullo. Dan raad ik je aan eens naar de stand te kijken. Is Vitesse beter dan Genk? Anderlecht staat trouwens niet eens in de top 5. En waarom is AZ sterker dan Antwerp?

18 januari 2021 om 16:23

In Europa doen de top 5 van beide competities mee, en het verschil qua punten is al jaren bijna hetzelfde.
Dit seizoen staat NL hoger, de vorige 4 België.
Dit zijn de feiten. (en zonder de punten van Ajax, zakt de Eredivisie naar de 22ste plaats, dus je kunt wel zeggen dat de NLse top 5 individueel groter lijkt dan het is dankzij Ajax.)
Wie sterker is, hangt gewoon van jaar tot jaar. 1 ingaande of uitgaande tranfer kan een verschil maken.

18 januari 2021 om 18:18

Huh Nederland pakt al 4 jaar meer punten dan België?

18 januari 2021 om 18:36

*Ajax pakt meer punten.

18 januari 2021 om 18:46

Als je de topploegen van België ej de topploegen van Nederland langs elkaar legt komt Nederland daar als winnaar uit. Dat bedoelt Koch. Niet te moeilijk denken. Europese punten is overigens echt een argument van niks in deze discussie.

18 januari 2021 om 21:26

Ajax staat dan wel op 1, Club Brugge op 2, PSV op 3, Feyenoord op 4, Genk op 5, dan heb je Antwerp, AZ. Charleroi is ook niet minder dan Vitesse denk ik. In de breedte is de Pro League veel competitiever en doet het zeker niet onder voor de Eredivisie. De clubs bieden elkaar over het algemeen meer weerstand

18 januari 2021 om 08:45

Volgens mij bedoeld hij dat de nummer 1 sterker is dan de nummer 1 van Belgie. De nummer 2 sterker dan de nummer 2 van Belgie. De nummer 3 sterker...etc etc. Maar dat het daarna omdraait. De nummer 10 van Belgie is sterker dan de nummer 10 van Nederland.

18 januari 2021 om 09:02

De titel lijkt dat te suggereren, maar zijn letterlijke quote is: “zeker de Nederlandse top 5 is sterker dan de topclubs hier”. En dat lijkt me toch een vrij eenvoudig te interpreteren uitspraak.

18 januari 2021 om 09:19

Nou nee. Hij heeft daarna letterlijk over als je nummer 1 tegen nummer 1 zou spelen , nummer 2 tegen nummer 2 etc. dat dan het rechterrijtje van België van rechterrijtje van Nl zou winnen. Dus dan mag je aannemen dat hij die uitspraak daarvoor over de top van Nl en top van België ook op die manier bedoelt.

18 januari 2021 om 09:54

Dat zou inderdaad kunnen en dat is nog te billijken, al is het dan wel vreemd geformuleerd.

18 januari 2021 om 12:23

Inderdaad, het is niet heel duidelijk verwoord. Maar ik neem ook aan dat hij het zo bedoelt. Of het werkelijk zo is weet ik niet. In het verleden hebben de Nederlandse ploegen wel veel beter gepresteerd maar Nederlandse teams hebben het toch ook vaak moeilijk tegen Belgische teams.

18 januari 2021 om 18:09

Het is ook vreemd geformuleerd Lierse, maar deze uitleg staat gewoon letterlijk in het artikel. Met hoe jij het bedoelt is er geen discussie.

18 januari 2021 om 21:24

Klopt, daarom is het soms goed om een artikel te lezen, en niet enkel op de titel te reageren zodat je bovenaan staat.

18 januari 2021 om 21:31

Grapjas, daarom dat ik een letterlijk citaat uit het artikel haal zeker? Ik heb het gewoon helemaal netjes gelezen...

18 januari 2021 om 10:51

De top 5 is makkelijk te zeggen hoor Lierse.

1 en 2 is Ajax/psv.
3 is Az/feyenoord
5 Vitesse

18 januari 2021 om 12:20

Misschien bedoelt hij te zeggen dat de nummer 1 van Nederland beter is dan de nummer 1 van Belgie, de nummer 2 van Nederland beter dan de nummer 2 van Belgie, enzovoort tot en met de nummer 5.
Of het werkelijk zo is weet ik niet, ik weet wel dat de Belgische clubs internationaal niets hebben gepresteerd in vergelijking tot de Nederlandse topclubs. Ajax, PSV en Feyenoord wonnen 1 of meerdere EC I's, de uefa-cup en de EC 2. Niet één Belgische club won de EC I, sterker er zijn nauwelijks Belgische spelers die de EC I wonnen.

18 januari 2021 om 12:26

Klopt geen Belgische club won ooit ECI.
Anderlecht won meerdere keren ECII en Uefa beker net zoals europese supercup 2x.

18 januari 2021 om 15:20

Ja, Anderlecht was ook gewoon een mooie club in de jaren '70 en '80.
Club Brugge is ook een mooie club, al wonnen ze nooit een Europese prijs. Ze speelden net als AZ en Fc Twente wel in Europese finales. Op dit moment zou Club Brugge zeker tot de top drie behoren in Nederland.

18 januari 2021 om 16:26

Club Brugge behaalde wel de CL finale (en nog een andere keer de halve finale). Ook de UEL finale, die net als Antwerp verloren heeft. Wel heeft KV Mechelen het gewonnen en ook Anderlecht meer dan een keer.

Dus "internationaal helemaal niets" is ook overdreven.

18 januari 2021 om 16:33

helemaal niets in vergelijking tot, natuurlijk hebben de Belgische clubs ook wel wat kleinere Europese prijzen gewonnen. Anderlecht was destijds ook een Europese subtopper.

18 januari 2021 om 18:51

Anderlecht was toen gewoon een Europese topclub. Doordat alleen de kampioenen aan de EC1 mee mochten doen en elk team maar drie buitenlanders mocht opstellen lag alles veel dichter bij elkaar. Een beetje geluk met de loting kon ook helpen. Herinner me nog dat de kampioenen van Spanje en Italiã« toen in de eerste ronde gewoon tegen elkaar speelden: Real tegen het Napoli van Maradona. PSV tegen Porto in de tweede ronde, de huidige winnaar tegen de winnaar van het jaar ervoor etc.

18 januari 2021 om 19:53

zeg maar topclub.
Bijna elk jaar van die periode (75-90) zat paarswit ver in de europabekers meerdere finales tot vaak halve finale.
Hier kan je spreken van top

18 januari 2021 om 22:18

Een topclub wint ook prijzen. Ajax, Bayern Munchen, Liverpool en Nottingham Forest, Juventus, AC Milan, Fc Porto, PSV en Steaua Boekarest waren de topclubs, zij wonnen de belangrijkste Europese prijs. Anderlecht deed altijd wel redelijk goed mee.

18 januari 2021 om 23:22

Steaua en Forest top ?1 goed jaar volgens jou en dan spreek je van topclub.Kom op even serieus blijven.Zoek eens op hoeveel Anderlecht er na elkaar speelde op 5 jaar...hoeveel finales ? Klopt dan mag je uzelf op de borst kloppen en zeggen dat je topclub bent.

18 januari 2021 om 23:53

Tussen 1975 en 1990 won Nottingham Forest twee keer de Europa Cup I, Steaua Boekarest won de Europa Cup I één keer en haalde ook nog een keer de finale. Anderlecht won in de door u aangehaalde periode niet één keer de belangrijkste Europese beker, ze haalden zelfs nooit de finale. Vandaar dat ik Anderlecht als een goede subtopper zie. Ook niet slecht lijkt me.

19 januari 2021 om 01:00

Overigens speelden slechts twee Belgische voetballers ooit in een door hen gewonnen EC I finale. Gerets met PSV en Origi met Liverpool.
Met Gullit, Van Basten, Rijkaard, R. Koeman, Seedorf, Stam, Van Bronckhorst, Van Bommel, Van der Sar, Sneijder, Afellay, Robben, Van Dijk en Wijnaldum wonnen 14 Nederlandse spelers één of meerdere keren een Europa Cup I finale met een buitenlandse club.

18 januari 2021 om 20:00

@lierse1997: Menno Koch heeft zowel in de eredivisie als in de Jupiler Pro League gespeeld en 11 jaar bij PSV gezeten. Oprecht benieuwd: op grond waarvan ben jij meer gekwalificeerd om de Nederlandse en Belgische top met elkaar te vergelijken dan hij?

18 januari 2021 om 20:18

Sjaak Swart was een geweldige voetballer bij Ajax, gaan we die dan ook maar meteen op zijn woord geloven? Laat ik het zo zeggen. Op basis van dat ik naar beide competities kijk, denk ik dat dit letterlijk een vrij belachelijk statement is. Want of hij nu bedoelt op basis van de huidige top 5, denkt er hier iemand dat Vitesse beter is dan Genk? Of op basis van een of andere meer abstracte ‘top 5’. En er zijn zeker geen 5 teams in Nederland die beter zijn dan in België. Er is zelfs maar 1 team echt beter dan club Brugge.

19 januari 2021 om 09:08

"sjaak Swart was een geweldige voetballer bij Ajax, gaan we die dan ook maar meteen op zijn woord geloven?"

Nee, want Swart is al bijna 50 jaar geen voetballer meer. Koch zit er nog midden in en die heeft zelf gespeeld tegen de top 5's van beide landen.

Waarom zouden wij als Belgen jaloers moeten zijn op de Nederlanders ?
1 ding misschien Jullie hebben europacup 1 gewonnen met met meerdere clubs dat wel.
Maar verder ?
competities zijn elkaar gelijke.
Jullie hebben Ajax als opperclub.
Wij hebben/hadden Anderlecht die heus ook dominant was in europa als je terug gaat naar de tijd dat Ajax dit was.
Ik heb respect voor jullie Nederlanders maar jaloezie.
Neen en is ook voor niets nodig

18 januari 2021 om 10:22

Tweede helft jaren 70 tot begin jaren 90 hebben de Belgen een heel sterke fase gekend met Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Royal Antwerp FC en KV Mechelen. Zeker weten. Dat had ook met fiscale voordelen te maken. Daarna hebben Nederlandse clubs incidenteel nog wel successen geboekt en Belgische clubs helaas niet meer. Zou het juist mooi vinden dat een Belgische club ook een keer weer een halve finale of finale van een Europees toernooi haalt. Helaas lijkt dat er voorlopig niet in te zitten, terwijl ik het bij het huidige Ajax of PSV niet uit zou sluiten.

18 januari 2021 om 11:35

Klopt wat je zegt over dat fiscale voordeel.
Los daarvan heeft deze periode ongeveer 20 jaar geduurd voor Belgische clubs.
In die tijd was er veel meer mogelijk ook net zoals voor de Nederlandse clubs.
Toen kwamen er nog echte toppers naar onze competitie en blijven de beste Belgen hier spelen.
Rekening snel gemaakt.
Wat niet wegneemt dat vooral Anderlecht toen furore maakt in Europa en echt wel zich kon meten met de allerbeste clubs, net zoals Ajax dit kon.

18 januari 2021 om 12:01

Zeker! Vind het heel jammer dat Anderlecht zo ver weggezakt is. Prachtige club met schitterende shirts en spelers. Club Brugge had voor mij altijd meer de uitstraling van een stugge, uit de kluiten gewassen provincieclub die met fysieke kracht, een goede defensieve organisatie en een paar boerenslimme spelers elke Europese topclub kon laten struikelen. Daarom vond ik het ook zo jammer dat ze twee keer zo kansloos van Dortmund verloren. Herinner me nog goed dat Brugge ploegen als Dortmund en Stuttgart gewoon uitschakelde.

18 januari 2021 om 12:30

Brugge speelde geloof ik 2 europese finales die het verloor.
ECI tegen Liverpool dacht ik.
Club Brugge was in die tijd ook heel sterk en moest niet veel onderdoen voor de europese topclubs.
Wat wel waar is dat Anderlecht stond voor techniek en uitstraling, champagnevoetbal.
Brugge eerder fysieke en werkvoetbal.
Ieder zijn stijl natuurlijk.
Zou jij het niet knap vinden als Ajax tegen Anderlecht zou spelen in een beneliga of bekercomp ?
Slotmatch Ajax - Anderlecht voor het kampioenschap...dan moet RSCA wel terug weg naar boven vinden lol

18 januari 2021 om 12:47

Zeker. Vind alleen dat de faciliteiten van veel Belgische clubs nog behoorlijk achterblijven. Daar is wel al een inhaalslag gemaakt, maar de stadions zitten gemiddeld genomen helaas nog niet op het niveau van Nederland.

18 januari 2021 om 12:57

Helemaal waar.
Probleem hier is dat er teveel instanties zijn die iets te zeggen hebben.
Dit is veel beter op punt gezet in Nederland.
Hier kan België nog veel uit leren

18 januari 2021 om 16:31

Inderdaad Club Brugge het grote Dortmund in de Champions League met 5-0 geklopt in '87.

En in 2018 tegen Dortmund in de UCL 0-0 en 0-1 onverdiend verloren (geluksgoal in de slotminuten, Club had 2 grote kansen ervoor)

18 januari 2021 om 18:44

Niet in 1987, toen was Dortmund geen kampioen en bestond de CL nog niet. Misschien UEFA-cup of EC2 toen. Ze hebben Dortmund wel een keer in de voorronde CL uitgeschakeld met Amokachi nog. Anderlecht heeft thuis een keer met 5-0 van Bayern gewonnen met Lozano en Scifo.

18 januari 2021 om 20:00

Klopt en ook eens 4-0 tegen Bayern finale supercup.
Real is ook meerdere keren komen verliezen in Brussel zoals zoveel andere topclubs.
Ppfff wat voor andere tijden waren dit.
Toen die clubs moesten afzakken naar Anderlecht wisten ze dat het een hete avond ging worden.

18 januari 2021 om 15:52

Nederland werd Europees Kampioen en behaalde drie keer de WK-finale, Nederlandse clubs wonnen zes keer de EC I, drie keer de wereldbeker, vier keer de UEFA-cup en een EC II, daarnaast werden nog twee EC I finales, drie UEFA-cup finales en een EC II finale verloren.

18 januari 2021 om 16:30

Jullie palmares is beter als dat van België heb ik nooit ontkent.
Ook in België zijn er redelijk wat clubs die europese finales hebben gespeeld en verloren.
Enkel Anderlecht en Kv Mechelen hebben europese bekers gewonnen.
Hierbij vermelden dat Anderlecht nog een pak finales heeft verloren net zoals Brugge,standard en Antwerp.

18 januari 2021 om 16:37

In Nederland zijn Ajax, Feyenoord, PSV, Fc Twente en AZ de clubs die Europa Cups hebben gewonnen en Europese finales hebben behaald.

18 januari 2021 om 16:40

Waregem heeft ook nog eens de halve finale van de UEFA-cup bereikt kan ik me herinneren.

18 januari 2021 om 19:53

Nationaal team erbij halen is niet echt van toepassing, alhoewel dat laatste jaren duidelijk in voordeel van België is. Het grote verschil is dat er met Ajax een absolute uitschieter is in NL. In België hebben ze die uitschieters nooit kunnen behouden. Maar gezien het lagere inwonersaantal toch sterk gedaan.

18 januari 2021 om 20:04

Jep sinds Bosman arrest is alles veranderd.
Negatief natuurlijk.
Anderlecht paar keer nog kwart finale en dat was het dan.
Als supporter van paarswit natuurlijk heel triest omdat je gouden tijden hebt meegemaakt en dan moet afglijden

18 januari 2021 om 22:24

TheWorld, naast Ajax wonnen ook Feyenoord en PSV de EC I en de UEFA-cup. Niet één Belgische club won de EC I.
In de jaren voor het Bosman-arrest waren de Nederlandse en Belgische clubs nog in staat om redelijk goed mee te draaien, daarna gingen de beste spelers allemaal naar Engeland, Spanje en Italië.

Altijd maar dat vergelijken, tjongejonge. Er is hier werkelijk geen hond geïnteresseerd in welke Belgische club dan ook, al ligt Genk op ca 15min rijden vanaf mij en heeft Fortuna warme banden met Krc. Ik kom er nooit en heb die interesse ook niet. Vergelijken ga ik niet meer aan beginnen, de statistieken van de afgelopen 40 jaar betaald voetbal zeggen meer dan voldoende. Verder vond ik Koch altijd alles hebben wat een goede verdediger moet hebben om te slagen en tegelijkertijd kwam hij te kort. Overigens zie ik die witte shirts op de foto hierboven, dat bevalt me wel, mooi tenue van Eupen man! Zie toch regelmatig tenues van Belgische ploegen die uitpuilen van de shirt & zelfs broekreclame of gewoonweg lelijk zijn. Dit vind ik dan wel weer echt heel mooi.

18 januari 2021 om 11:37

Zoals de meeste Belgen niet wakker liggen van de Nederlands clubs.

18 januari 2021 om 11:59

Lijkt mij ook niet; twee landen, twee verschillende competities met overwegend verschillende spelopvattingen en bedrijfsplannen van clubs. Wellicht ooit een gezamenlijke bekercompetitie waar clubs uit beide landen beter van worden.

18 januari 2021 om 12:03

Zo'n gezamenlijke bekercompetitie lijkt me inderdaad wel wat. Zou een mooie try out zijn.

18 januari 2021 om 12:54

Genk is ook gewoon niet leuk om te volgen, ook niet toen het goed ging. Dat is tenminste mijn mening. Zelf sta ik nog wel eens bij Standard op de tribune. Sclessin is een absolute aanrader om terug te gaan in de tijd en onder het genot van een biertje en zonder veel poes pas te genieten van een pot voetbal. De omgeving is schmoezelig, ruikt naar pis en verschraald bier, maar wat is die vergane glorie toch mooi om te zien, bijna jammer dat ze Luik zijn op het knappen.

18 januari 2021 om 13:01

Haha tja dat is natuurlijk erg subjectief voor wat betreft Genk. Ik vind het naar buiten toe een keurige club met een mooie nieuwe accommodatie, bijna on-Belgisch nieuw. Ze doen het zeker naar behoren en hebben al best wat goede spelers voort gebracht. Luik heeft bij mij inderdaad het beeld van vergane glorie; afvallige omgeving, matig tot slechte accommodatie en een lastig te doorgronde visie voor een buitenstaander.

18 januari 2021 om 20:39

Standard heeft voor mij altijd iets mystieks, juist door de dingen die jij noemt. Een stadion moet ook niet te strak zijn, dat zit er geen gevoel meer in. Dat heb ik bijvoorbeeld sterk bij Schalke. Dat stadion is te modern voor het type fan daar. Het oude Parkstadion ademde de sfeer van die oude mijnwerkers. Dortmund heeft gewoon het stadion uit 1974 uitgebouwd, dat is dan toch anders.

Top 5 is misschien wat overdreven. Ajax en PSV schat ik wel veel hoger in. Club Brugge is op het moment denk ik de enige club die in de eredivisie mee zou kunnen doen om de plek erachter. Dan heb je het dus over niveau AZ, Feyenoord en nu Vitesse.

18 januari 2021 om 11:16

Dit Club Brugge is beter dan PSV,begrijp niet wat iedereen zo geweldig vind aan dit Psv

18 januari 2021 om 11:30

Achterin misschien maar Vormer, Lang en Dost zouden bij PSV de basis echt niet halen. Met alle respect.

18 januari 2021 om 11:40

Vormer ok maar Dost en Lang, hmm moeilijke dit.
Psv kan een type Dost goed gebruiken en Lang is nog jong maar kan een hele goeie worden.

18 januari 2021 om 13:45

Club Brugge heeft ook meer budget dan PSV. Op sportief vlak zijn ze gelijkwaardig maar op financieel vlak niet. Ik schat Club ook hoger in dan PSV, het enige wat Club ontbreekt t.o.v. PSV is een degelijk stadion.

18 januari 2021 om 14:49

Ach Gakpo presteert minder dan Lang, Ihattaren minder dan De Ketelaere en laten we nu niet gaan doen alsof Zahavi beter is dan Dost.

18 januari 2021 om 15:15

Gakpo is dit seizoen de beste aanvaller van PSV en puur op basis van de eerste seizoenshelft misschien zelfs wel de beste van de Eredivsie. En dan wil jij zeggen dat Lang beter presteert. Houd op hoor

18 januari 2021 om 15:26

Lang doet het toch ook goed in Belgie? Ik zie PSV momenteel nog niet direct winnen tegen Club Brugge, al heeft PSV individueel gezien met Gotze, Malen, Dumfries, Sangare en Max dan misschien de betere spelers. Club Brugge heeft ook nog best een paar aardige spelers met De Ketelaere en Vanaken.

18 januari 2021 om 15:41

Mignolet en vooral Clinton Mata zouden ongetwijfeld in de basis staan bij PSV. En dan heb je nog spelers waarover je kunt discussiëren zoals een Vanaken, Lang en Dost. Uiteraard geldt dit andersom ook hoor en dat komt nu eenmaal omdat ze aan elkaar gewaagd zijn.

18 januari 2021 om 17:54

Hij was de beste aanvaller, de laatste maand is het toch echt niet geweldig. Of ga je iets anders beweren?

18 januari 2021 om 18:24

Waar baseer je dat op? De afgelopen 30 dagen heeft hij 4 wedstrijden gespeeld: tegen RKC (speelde hij prima en scoorde hij), tegen VVV (speelde hij prima en scoorde hij), tegen Ajax (aantal goeie acties maar niet beslissend) en tegen Sparta (assist en na 40 minuten geblesseerd). Ben de eerste die zegt dat Gakpo de afgelopen maand weinig tegenstand heeft gehad, maar hij deed het dus gewoon goed.

18 januari 2021 om 19:09

Ja hij deed het toch zoals je zegt degelijk. Of vind je dat hij een uitblinker was? Tegen Ajax was hij trouwens redelijk onzichtbaar. Gakpo heeft echt geen speciale maand achter de rug of iets dergelijks.

18 januari 2021 om 19:21

Ik zeg nergens dat hij een speciale maand achter de rug heeft? Hij deed gewoon wat hij moest doen zoals hij het hele seizoen al doet. Zijn laatste maand was niet beter of slechter dan zijn maanden daarvoor.

18 januari 2021 om 20:19

Je zegt letterlijk dat hij misschien wel de beste aanvaller van de eredivisie is. Dan moet je toch een ietwat speciaal seizoen spelen lijkt me?

18 januari 2021 om 20:45

Dat vind ik hem omdat hij als een van de weinige aanvallers in Nederland een constant niveau haalt. Heeft dit seizoen iedere maand goed gepresteerd, zonder grote uitschieters naar boven of beneden.

Ajax steekt er bovenuit dat is nu eenmaal zo op dit moment.
Daaronder kan je zeggen dat Club Brugge met Psv zal uitmaken wie er 2e wordt.
AZ en Feyenoord kunnen niet aan Brugge aan laat staan Ajax

18 januari 2021 om 11:50

Feyenoord had ajax gisteren aardig op de pijnbank, psv weigert om te blijven voetballen en had Ajax dus meer pijn kunnen doen. Ik heb niet het idee dat ajax boven de rest uitsteekt. Onana is way too good voor de eredivisie, de rest is dat vooralsnog niet..

Genk,az,feyenoord,antwerp en misschien Vitesse zijn zowat gelijkwaardig

18 januari 2021 om 12:09

Toch zie ik AZ niet zo dik verliezen van teams als Hoffenheim en Feyenoord normaliter ook niet. Die 1-4 tegen Wolfsberger was een negatieve uitschieter. Net als Ajax en PSV er ook niet zo kansloos af zouden gaan tegen Dortmund lijkt me.

18 januari 2021 om 13:42

Nogal rare vergelijkingen die je maakt moet ik zeggen. De nederlaag van Feyenoord was een uitschieter maar die van Gent niet? Gent zat in een vormdip van jewelste want op niveau winnen ze gewoon van Hoffenheim getuige de resultaten vorig seizoen tegen Wolfsburg.

En Club gaat inderdaad tweemaal onderuit tegen de groepsfavoriet maar aan de andere kant verloren ze niet van Zenit en Lazio. Hebben overigens meer punten gepakt dan Ajax en dat ploeg uit pot 4.

18 januari 2021 om 13:49

Ach, daar heb je ook wel weer gelijk in. Vorig seizoen verrasten ze idd tegen Wolfsburg. Vond het ook prima dat ik geloof Genk tegen Lask en Rapid zo sterk voor de dag kwam.

18 januari 2021 om 14:12

Vorig seizoen won Club tweemaal van LASK en dit seizoen Antwerp. Gent won dit seizoen van Rapid Wenen.

18 januari 2021 om 16:18

Ja idd. Tegen teams uit Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechie, Portugal halen onze teams slechte resultaten. Tegen goede ploegen uit de topcompetities doen we het over het algemeen best aardig. Ajax, Psv, Feyenoord of AZ worden in die duels in elk geval zelden echt weggespeeld.

18 januari 2021 om 16:34

Gent speelt statistisch haar slechtste seizoen in +20 jaar, dus hun negatieve resultaten van dit seizoen is echt wel een uitschieter.

18 januari 2021 om 18:45

Ze hebben wel een mooi stadion gekregen. Mechelen vind ik ook wel sfeervol, laatst een keer geweest na de verbouwing.

Is het rechterrijtje van België inderdaad sterker dan de onderste negen in de Eredivisie?

➡️De Belgische ploeg die het minst waard is volgens Tranfermarkt,
zou de 12de meeste waard zijn in de Eredivisie. Dus het heeft wel iets... Al zegt Tranfermarkt natuurlijk niet alles.

Ik houbhet op de top 7 want dat wil hier per seizoen wel eens verschillen tussen de subtop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren