Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Zelfs in Marokko vonden ze het slim dat ik voor Nederland had gekozen’

Laatste update:

Van Sofyan Amrabat wordt binnen afzienbare tijd een keuze voor zijn interlandloopbaan verwacht. De middenvelder annex rechtsback van Feyenoord kan kiezen tussen Nederland en Marokko, maar wil er voorlopig niets over kwijt. Khalid Boulahrouz zat in 2004 in hetzelfde schuitje en koos voor Oranje; hij denkt dat die keuze beter is voor de carrière van spelers, omdat Europese clubs meer oog hebben voor het Nederlands elftal dan het Marokkaanse.

Boulahrouz was op vier eindtoernooien actief met Oranje en speelde 35 interlands. "Zelfs in Marokko vonden ze het slim dat ik voor Nederland had gekozen, want dan was er tenminste toch nog een Marokkaan op het WK", vertelt de Kannibaal aan De Volkskrant. De Marokkaanse bond is sinds 2010 fanatiek bezig om jonge Europese Marokkanen te strikken voor de nationale ploeg. "Dat Ibrahim Afellay en ik veel voor Oranje gingen spelen was een harde wekker voor ze."

Pim Verbeek, tussen 2010 en 2014 werkzaam als technisch directeur van de Marokkaanse bond, beaamt dat. "Dat mocht niet meer gebeuren. Het was een van mijn prioriteiten toen ik werd aangesteld", vertelt hij. Volgens Verbeek leeft voetbal in Marokko nog meer dan in Nederland. "Voor het gros van de 35 miljoen Marokkanen is voetbal nummer één. De keuze van Souf is een hot topic. Nacer Chadli werd verketterd toen toch voor België koos nadat hij al het rode shirt met de groene ster had gedragen."

Voor welk land denk je dat Sofyan Amrabat kiest?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Er zijn genoeg voetballer die een dubbele nationaliteit hebben en dus de "luxe" hebben om te mogen kiezen. Er zijn dan mensen die kiezen met hun hart maar natuurlijk ook mensen die kiezen met hun verstand. Hiermee bedoel ik dat als je kan kiezen tussen Nederland en Marokko en je ervan overtuigd bent een basisplaats te kunnen veroveren je sneller voor Nederland zal kiezen (vanwege een groter voetballand) dan voor Marokko. Aan de andere kant heb je ook voetballers die puur vanwege vaderland liefde kiezen voor een bepaalde land. Iedereen is hier vrij in en ik vind niet dat je zulke voetballers onder druk moet gaan zetten om snel een keuze te maken. Wij hebben genoeg voorbeelden van voetballers die snel een keuze maken en maar tot 3 caps komen omdat ze als talent snel worden gedwongen tot het maken van een (verkeerde) keuze.

4 oktober 2017 om 09:39

Je hart volgen kan ook de verstandigste keuze zijn

4 oktober 2017 om 11:47

Ik persoonlijk vind dat een voetballer moet uitkomen voor het land waar hij als jeugdspelertje opgroeide. Zo ben ik van mening dat een Ziyech voor Nederland behoort uit te komen en bijvoorbeeld Douglas (die van Twente) niet in het Nederlands elftal thuis hoort.

Verder zijn er natuurlijk altijd uitzonderlijke en/of verzachtende omstandigheden.
Stel nou dat er een vluchteling van 15 aankomt in NL, dan mag zo iemand natuurlijk best uitkomen voor Oranje ipv Syrie of waar ze ook vandaan komen.
Maar dit zie ik als uitzonderingen op de regel.

Ik blijf het vreemd vinden dat jongens die alles aan Nederland danken, kiezen om geen Nederlander te zijn. Dat zou exact hetzelfde zijn als wanneer Siem en Luuk de Jong voor Zwitserland hadden gekozen, terwijl ze in principe in Nederland zijn grootgebracht.
Ik snap die vreemde keuzes eerlijk gezegd nooit.

En ik bedoel het zeker niet rascistisch of zo. Want ik kan me goed voorstellen dat wanneer ik in Nigeria groot gebracht zou zijn, dat ik dan heus trots was op mn Nederlandse achtergrond. Maar als Nigeria het land is wat mij ontplooid had, mij zou laten zijn wie ik dankzij hun geworden was, mij als mens heeft gevormd en mij alle kansen had geboden. Dan had ik nog steeds mijn Nederlandse verleden maar dan zou ik voor Nigeria gaan.

Vind dat moralistisch gezien ook niet meer dan normaal

4 oktober 2017 om 12:06

Ze kiezen er niet voor om geen Nederlander te zijn. Je kan prima Nederlander èn Marokkaan tegelijk zijn, maar je kan maar voor één A-elftal uitkomen. Dat betekent niet dat je de banden met het andere land doorsnijdt.

Ben het er wel mee eens dat spelers die hun hele opleiding hier hebben gehad, en in jeugdelftallen van oranje hebben gespeeld, een zwaardere verantwoordelijkheid hebben bij het maken van de keuze. Niet zozeer op het moment dat ze moeten kiezen voor een A-ploeg, maar daarvoor al. Als je weet dat je voor Marokko uit wil komen, moet je wat mij betreft direct bedanken voor jong-oranje.

De FIFA moet gewoon hardere regels opstellen zodat je een keuze niet mogelijk maakt. Nu leg je alle druk bij die jongens neer. En wat hij ook kiest er is altijd wel iemand die het niet mee eens is. Gewoon waar je de eerste 5 jaar van leven hebt gewoond daar moet je voor uitkomen. En ja als je dan expat ouders hebt die in het buitenland werken (zoals bijv. Een Chris Froome) dan so be it.

4 oktober 2017 om 09:47

wat een vreselijk slecht idee. mag ik vragen als Asensio wel graag voor Nederland had willen voetballen je deze regel ook bedacht had?

4 oktober 2017 om 12:54

Laat ik even voor hem spreken. Nee, ik wil geen Asensio in Oranje.

4 oktober 2017 om 14:30

Ik zou Asensio eigenlijk ook echt niet in het Nederlands elftal willen zien. Uiteindelijk draait het nationale elftal toch ook om verbondenheid met ons fans, met het land en met haar inwoners? Een speler met zijn fabelachtige kwaliteiten zie ik altijd graag spelen, maar als hij het Oranje zou aantrekken zonder zich met ons land verbonden te voelen, wat zegt interlandvoetbal dan nog? Ik wil me kunnen identificeren met de spelers in onze selectie en daarbij maakt het mij niet uit of je dan spreekt over een De Ligt, Kluivert of Amrabat. Ondanks de diverse achtergronden van de individuele spelers, wat een reflectie is van onze samenleving, weten al deze jongens wat ons land betekent en zijn ze bekend met de cultuur.

Een speler als Asensio zou vanwege zijn moeder voor Nederland mogen uitkomen, maar heeft hier verder nooit gewoond, spreekt de taal nauwelijks en kent "ons" dus ook enkel van vakanties en bezoekjes aan oma/opa. Dat is toch niet het uitgangspunt dat je wil hebben voor een oproep voor een nationaal elftal?

4 oktober 2017 om 14:37

Helemaal mee eens Lilywhite. Ik denk er precies zo over. Een Martins Indi is niet geboren in Nederland, en heeft geen Nederlandse ouders. Maar hij is trots als hij speelt, en daarom hoort hij er ook. Spelers die formeel aan de voorwaarden voldoen, maar verder niks om Nederland geven, kunnen we missen als kiespijn. Ook al spelen ze geweldig.

4 oktober 2017 om 09:48

De FIFA bepaalt niet wie er een dubbel paspoort heeft. En alle spelers met een dubbel paspoort hebben nu eenmaal de keuze. Zelfde geldt voor de keuze in de jeugd. Dan ben je nog minderjarig en maak je zelf de keuze misschien niet eens. Maar wordt die je vanuit huis, of de club opgelegd. Dus zoals het nu gaat is het vrij logisch. Enige zou kunnen zijn dat de keuze die je vanaf je 18de maakt bindend is. Al speel je dan nog in jong of betreft het een oefen interland.

4 oktober 2017 om 09:51

Wat een onzin! Laat die jongens lekker zelf beslissen en er komt misschien wel wat druk op maar dat is maar voor een paar weken. Daarnaast denk je nou echt dat die jongens daar mee zitten dat iemand het niet met hun keuze eens is? Ook staat het totaal niet in verhouding met de wetgeving in Europese landen.

4 oktober 2017 om 09:55

Wat een onzin! Je hebt ook mensen die op hun 9e verhuizen naar een ander land en zich veel meer Nederlander voelen dan het land van herkomst. Jij beschouwd dus mensen die op latere leeftijd naar Nederland verhuizen dus niet als echte Nederlanders.

4 oktober 2017 om 10:10

In de vorige bericht las ik ook dat iemand zij verbiedt dubbele nationaliteiten. Dat zei die persoon alleen omdat hij niet in aanmerking komt voor een dubbele nationaliteit. Als je mensen gaat verbieden om de nationaliteit van hun ouders te nemen.,dan leef je niet echt in een vrij land. Vrije keus heeft elke mens recht op. Maar gelukkig leven wij wel in een wereld waar we vrij zijn in veel keuzes.

4 oktober 2017 om 11:46

Een treffende vergelijking, een vrije keuze in een vrij land en zo hoort het ook! (overigens is niet ieder land zo vrij trouwens maar dat begrijp je)

4 oktober 2017 om 10:21

Dat houdt totaal geen steek wat jij nu zegt. Zoiets is onlogisch aangezien veel mensen op jonge leeftijd verhuizen en totaal andere culturen zien. Het is ieder zijn keus, zo simpel is het.

4 oktober 2017 om 10:27

Ja en nee. Er moeten inderdaad betere en duidelijker regels komen. Maar die van jou zijn te. 1. Welk paspoort heb je. 2. Mocht je een dubbele paspoort hebben, dan komt het er op aan welke jeugd elftallen je hebt doorgelopen. Dit betekend gewoon vaak het land waar je woont en bent geboren speel je voor.

4 oktober 2017 om 12:11

Ik heb twee zoons die half Nederlands en half Fins zijn. Moet ik hun leren dat ze niet vrij zijn in het leven om hun eigen keuzes te maken? Moet ik hun leren dat de band met het land van hun moeder toch eigenlijk net wat minder mee telt?

Spelers die deze keuze moeten maken, hebben het daar soms moeilijk mee. Dat is waar. Maar om dan maar een vrijheid van ze af te pakken, is een verschrikkelijk slecht idee. Moeilijke beslissingen maken hoort bij het leven. Dat kan en moet je niet wegorganiseren door keuzes af te pakken.

al die onzin over dat je moet spelen voor het land war je opgegroeid bent. Ik ben zelf half Nederlands en half Italiaans, geboren en opgegroeid in Nederland, maar als ik een goede voetballer was geweest zou ik geen moment twijfelen en voor Italie kiezen. Soms zijn roots hardnekkiger dan het land waar je opgegroeid bent. Mijn liefde voor het Italiaans elftal was er altijd al, maar Nederland heet dat alleen maar versterkt. Op de basisschool en middelbare school uitgelchen worden als Italie een keer verloor, ja dan begin je te hopen dat Nederland verliest en je een keer terug kan lachen.
Kan me prima voortellen dat die Marokkaanse jongens he ook zo voelen.
Iederen moet gewoon met zijn hart kiezen, het is tenslotte een Nationaal elftal en daar hoor je trots op te zijn

4 oktober 2017 om 16:19

Echt onzin , sorry.
Je bent half Nederlands en ook nog eens hier opgegroeid.
Dan hoor je gewoon voor Nederland te spelen.
De hele dubbel nationaliteiten is gewoon onzin vind ik.
Waar je paspoort van is plus waar je woont moet doorslaggevend zijn.

4 oktober 2017 om 17:06

waar je opgroeid heeft niks met je gevoel te maken. Italie heeft nationaliteit op basis van nloed niet geboorte. Dus mijn kleinkinderen zouden zelfs nog een Italiaans paspoort kunnen krijgen. Maar ja als je volledig Nederlands bent zal je dat nooit kunnen begrijpen.

4 oktober 2017 om 17:07

half Nederlands je zegt het zelf al. Ook half Italiaans dus. Ik zou gewoon de keuze hebben simpel zat

4 oktober 2017 om 19:58

Je hebt zeker goede punten, maar aan de andere kant heeft Nederland wel geld in jou geïnvesteerd en Italië niet. Als jouw buurman je niet uitnodigde bij de opening van z'n bedrijf die jij gesponsord hebt, maar je andere buur die 0,0 heeft gedaan, dan voelt dat ook niet goed. De sentimenten aan beide kanten zijn dus prima inleefbaar en daarom is de enige oplossing: duidelijkere regelgeving.

ik snap je vergelijking. Tuurlijk heb je daar een punt. Ik heb het alleen nooit zo gezien. Nederland heeft mij misschien veel gebracht, maar mijn vader absoluut niet. Als gastarbeider hier gekomen voor een hongerloontje, leven lang met giftige troep gewerkt en nu amper pensioen. Dan had hij het in Italie beter gehad. Het is zijn keuze geweest, maar dat komt omdat Nederland het toen allemaal zo rooskleurig voorstelde voor gastarbeiders. Dat gaat niet over mij, maar speelt zeker mee in mijn sentiment.
Duidelijke regelgeving lijkt me onmogelijk, Het werkt per land verschillend op welke manieren je aan een paspoort kan komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren