Schaken waarschuwt: ‘Demotivatie ligt op de loer voor Ziyech en Van Ginkel’

Donderdag, 14 september 2017 om 09:35

De spelers van Ajax en PSV hoopten zich op dit moment te moeten voorbereiden op een Europese wedstrijd, maar zitten donderdagavond voor de televisie. Ajax en PSV sneuvelden allebei in de laatste voorronde van de Europa League en dat is vooral voor de sterspelers een doffe dreun, waarschuwt Ruben Schaken. De uitschakeling zou lang kunnen doorwerken op Hakim Ziyech en Marco van Ginkel.

Schaken noemt het 'de omstandigheden waar demotivatie op de loer ligt'. Dat gaat volgens de voormalig buitenspeler niet bewust. "Maar je lichaam wil prikkels. Ziyech heeft dat vorig jaar in de Europa League natuurlijk prachtig ervaren. Je zag hem groeien, ook qua inhoud en overgave. Dát is ontwikkeling", legt Schaken uit in het Algemeen Dagblad. Vorige week zette de voormalig international een punt achter zijn eigen loopbaan. Hij speelde meerdere Europese duels en kan zich de uitschakeling tegen AA Gent in de voorronde van de Europa League in 2010 nog goed herinneren.

"De uitschakeling dreunde drie maanden na in mijn hoofd. Dat zal voor Ziyech en Van Ginkel ook gelden", vermoedt Schaken. Toch doen de middenvelders er in zijn ogen niet goed aan om in januari een transferverzoek in te dienen. "Er kan een moment komen dat de frustratie het gaat winnen. Maar juist in zo’n seizoen kun je laten zien dat je mentaal uit het juiste hout bent gesneden. Vlammen, dat zien de grote clubs in Europa dan ook."


Poll

Denk je dat Hakim Ziyech het seizoen afmaakt bij Ajax?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door schwarz)

Is hij soms vergeten dat Van Ginkel een huurling is?

Het is jammer dat Ajax geen CL heeft gehaald. Had Ziyech graag willen zien schitteren in Champions League, want die gaat denk ik volgend jaar weg (aangezien alle toppers al snel vertrekken).

14 september 2017 om 09:45

Wat maakt het nou uit of hij een huurling is?

14 september 2017 om 09:50

Dan is transferverzoek indienen vrij kansloos.

14 september 2017 om 09:52

Wat maakt het uit wat met alle respect ruben schaken zegt... ziyech heeft een dipje. Komt goed en vsn ginkel is de beste van psv.

14 september 2017 om 09:59

@MagicRD2: Zo kunnen we natuurlijk ook over jouw mening denken. Het leuke aan voetbal is dat iedereen erover wilt en mag lullen, dus Schaken ook. En ik vind dat ie hier best een goed punt heeft. Voor Ziyech en Van Ginkel liggen in de Eredivisie niet zoveel uitdagingen meer.

14 september 2017 om 10:00

Hoe is dat nou een antwoord op mijn vraag?

14 september 2017 om 10:03

Zoals Boris aangaf, waarom zou een huurling in Januari een transferverzoek in willen dienen..? Puur omdat ze geen Europees spelen?

14 september 2017 om 11:24

Schaken gaat compleet voorbij aan de drive van Ziyech en vginkel om die Landstitel te pakken.

14 september 2017 om 09:57

Dit is gewoon compleet gelul in de rondte van Schaken aangezien Ziyech het elke wedstrijd weer toont. Compleet gebaseerd op gebakken lucht.

14 september 2017 om 10:12

Gebaseerd op genoeg voorbeelden van spelers die op den duur uitgeleerd zijn in de Eredivisie en daardoor minder presteren. Ziyech is het niveau in Nederland ontgroeid. Je zou het eerder als een compliment dan als een verwijt moeten zien.

14 september 2017 om 10:43

Vertonghen en Eriksen waren het niveau in Nederland naar een aantal kampioenschappen ontgroeid. Ziyech moet eerst maar is een heel stabiel jaar draaien. Kampioen worden, gouden schoen winnen en dan praten we verder. Als Ziyech echt uitzonderlijk was geweest dan had hij Ajax bij de hand genomen in de wedstrijden tegen Rosenborg, het is dus ook zelf in de spiegel kijken waarom hij geen Europees speelt.

14 september 2017 om 10:34

Het is goed dat Ajax geen CL heeft gehaald zul je bedoelen. Behalve geld verdienen hebben ze daar niks te zoeken.

Volgens mij nog genoeg uitdaging voor beide in NL, kampioen worden en wat betreft Ziyech een hoger rendement en nauwkeuriger in de passing zonder creativiteit in te leveren. Mocht hij het niet laten zien dan staan de concurrenten klaar om het stokje over te nemen en moet hij gewoon op de bank.

14 september 2017 om 09:48

Ziyech niet laten zien?? Haha meest creatieve middenvelder van de ED en zal echt niet op de bank terecht komen.

14 september 2017 om 14:40

Dit kun je haast niet serieus menen toch? Ziyech heeft zeker nog dingen te leren vind ik, namelijk het doseren van zijn doelpogingen buiten de 16 en het balverlies kan soms nog iets minder. Maar op de bank belanden? Deze man is (een van) de beste speler(s) van de eredivisie, over smaak valt te twisten natuurlijk. Z'n plek verliezen, never!

Is gewoon slecht dat ze geen europees spelen.
En ik kan het van ajax nog begrijpen dat ze het niet halen na de waardeloze voorbereiding.
Van psv snap ik het echt niet.
Die hadden gewoon moeten winnen maar er is geen idee op het veld geen creativiteit.
Ja dan ga je het tegen iedereen moeilijk krijgen.

14 september 2017 om 13:24

Eens met je verhaal, en daarnaast is het de vraag of een kansloze 0-4 oorwassing zo motiverend werkt..... Zyiech kan aan zijn rendement gaan werken in relatieve rust, van winkel kan gaan leren om te stoppen met die kansloze afstandsschoten. En daar hebben ze nu de tijd voor.

Enerzijds valt er natuurlijk wat voor te zeggen. Dit is natuurlijk een gigantische deceptie, zeker voor dragende spelers als Ziyech en Van Ginkel die ongetwijfeld al meermaals hebben gedacht aan een stap omhoog. Anderzijds hebben ze helemaal geen recht om al aan een transfer te denken als ze hun teams niet kunnen dragen tegen pakweg Rosenborg, Heracles, Osijek of Heerenveen. Valt voor beiden nog genoeg te leren in Nederland.

14 september 2017 om 09:55

En Ziyech en Van Ginkel zijn niet de enige die hun team moeten dragen, was gewoon van heel het team een wanprestatie en je ziet gewoon aan beide dat ze niet lang in de ED zullen blijven voetballen helaas.

14 september 2017 om 09:58

Nee, Ziyech en Van Ginkel zijn niet de enigen die een wanprestatie geleverd hebben maar zij hebben wel de leeftijd en het talent om het team over een dood punt te trekken. Bij Ajax zijn de overige spelers wel talentvol maar te jong om die voortrekkersrol te spelen en bij PSV zijn het gewoon geen leiders.spelers als Ziyech en Van Ginkel zouden juist in zulke wedstrijden hun stempel moeten drukken.

Het zal vast een dreun zijn maar ik geloof niet dat ze daar nu nog zo mee zitten. Beide heren moeten en kunnen zich nu gewoon voor de 100% focussen op de ED en het behalen van het kampioenschap.

14 september 2017 om 10:03

Kan me best voorstellen dat ze zich op den duur afvragen wat ze hier nog doen. Ziyech stond vorig seizoen in de EL-finale, waarschijnlijk ging hij er blind vanuit dat Ajax ook dit seizoen Europees zou spelen. Denk dat hij zich toch achter z'n oren krabt als ie weer met Keizer & co richting Venlo of Almelo mag... denk dus dat het gevaar van motivatiegebrek best op de loer ligt.

Ik denk dat Ziyech dit seizoen nog echt wel wat te leren heeft, ook zonder EL. Leidt nog vaak zat balverlies door verkeerde keuzes. Als hij hierin tegen de kleintjes de rust kan bewaren zal hem dat ongetwijfeld ook helpen tegen de grotere clubs. Wel lijkt me dat hij na dit jaar weg gaat.

14 september 2017 om 10:38

@sshwarz
Maar dat euvel heeft Ziyech al zijn voetballeven lang.
Bij Heerenveen, waardoor hij op de bank kwam, bij Twente, waar hij door de media alleen maar op zijn pluspuinten beoordeeld werd, en nu bij Ajax.
Waar hij nog steeds wordt gezien als de man van de creativiteit.
Maar de realiteit leert ons dat hij gewoon nog steeds te vaak balverlies lijdt en dat zal je hem nooit kunnen afleren.
Zit in zijn bloed. Te oppertunistisch spelen, of anders gezegt, te veel risico nemen.

14 september 2017 om 12:02

Tja, vind ik wel makkelijk gezegd. Afgelopen wedstrijd tegen PEC kwam zo'n beetje ieder gevaar na een steekbal van Ziyech. Dus die genialiteit in het overzicht zit er wel in. Alleen lijkt hij soms gewoon even de pee erin te hebben als het even niet lekker loopt met het team en wil hij zelf op avontuur. Dit kun je er echt wel uitkrijgen. Bij Heerenveen was hij jong, bij Twente was hij de grote man, dus logischer dat hij dan wellicht dingen moeilijker aanneemt. Maar nu bij Ajax, en straks na een transfer helemaal, zal hij wel moeten als hij speeltijd wilt houden.

14 september 2017 om 12:36

Ik onken ook niet dat hij soms geniaal is.
Maar soms verliest hij te vaak de bal omdat hij dan te risicovol speelt.
Ik heb of maak daar geen probleem mee.
Maar als hij bij de absolute top wilt spelen moet dat eruit.
Alleen ben ik bang dat dit dus nooit zal gebeuren en zal hij zo blijven spelen zoals hij nu doet.
Oke bij Heerenveen was hij jong en bij Twente de man.
Maar dat neemt niet weg dat hij dus advies van Van Basten in de wind sloeg en niets erop uit deed van alle kritiek die hij kreeg van Twente en zijn supporters.
Immers de media (en die leest hij ook) vond hem toch zo goed?

15 september 2017 om 18:25

Ik snap je punt idd wel. Ik denk hoe dan ook dat komend jaar en volgend jaar bij z'n nieuwe club bepalend gaan zijn. Blijft dit erin, dan kan hij de top vergeten.

Wat een onzin over die demotivatie.
Van Ginkel is bij zowel Chelsea als AC Milan als Stoke City geflopt en alleen bij de eredivisie clubs een onbesproken basisspeler. Het zou in deze dus bijzonder ongepast zijn als hij zich door het mislopen van Europees voetbal (waar hij zelf ook aan bijgedragen heeft) te goed zou vinden voor de Nederlandse competitie en niet meer gemotiveerd zou zijn.
Ziyech heeft ook nog voldoende uitdaging bij Ajax. Het is weliswaar een uitstekende speler (een van de beste die op de Nederlandse velden rondloopt) maar heeft zich in de echte topwedstrijden nog geen enkele keer echt onderscheiden. Hij blinkt veelal uit in wedstrijden tegen Heracles, VVV etc.. Pas als hij Ajax in de wedstrijden tegen de "top 5" clubs en de Europese wedstrijden (oke dit seizoen niet van toepassing) ook bij de hand gaat nemen, is hij de Nederlandse competitie ontgroeid en echt toe aan een volgende stap

Wat een leuk stukje van het AD. Zo daags na de keiharde oorwassing van Feyenoord. Even de aandacht vestigen op de twee clubs die niet in Europa spelen. Chapeau!

14 september 2017 om 10:40

Hebben ze geleerd van de Telegraaf

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

201 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
2014/2015 FC Twente 31 11 4 0

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Nicolai Jörgensen staat nog in de belangstelling van Newcastle United, maar de lijst van trainer Rafael Benítez telt ruim vijftig spitsen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren