wk2018

Blind over De Ligt: ‘Ik vind nog steeds dat ik die beslissing kon nemen’

Vrijdag, 19 mei 2017 om 18:35

Danny Blind zegt nog steeds achter zijn besluit te staan om de zeventienjarige Matthijs de Ligt op te stellen in de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. De talentvolle Ajacied ging de fout in en werd na 45 minuten gewisseld. Oranje verloor de wedstrijd met 2-0 en zag daardoor de kansen op kwalificatie voor het mondiale eindtoernooi slinken. Een paar dagen later vertrok Blind als bondscoach.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Matthijs de Ligt groeit uit tot een verdediger van wereldklasse


Gerelateerd

40 reacties (laatste reactie door arientje)

Natuurlijk kon Blind deze beslissing nemen. Maar hij nam wel een enorm risico. Hij had de Ligt aan Oranje moeten laten ruiken voor de toekomst. Maar laten we niet vergeten dat vooral het elftal hem in de steek gelaten heeft.
Overigens vraag ik me nog steeds af of Hoedt het beter gedaan had. Tegen Italie maakte die ook een paar grote fouten.

19 mei 2017 om 18:55

Wat nog veel erger is is dat heel Nederland over de rug van de ligt de bondscoach slachtofferde. Blind heeft heel veel pech gehad met blessures en spelers die dommr fouten maakten. BMI zoet janmaat gingen de ligt allemaal voor, maar de ligt werd door NL aan de schandpaal genageld.

19 mei 2017 om 18:59

@rochus volledig mee eens. Vooral onder de standaard populistjes, en dat zijn er nogal wat, was dit niet om aan te zien. Als je ze dan vroeg om onderbouwing kwamen ze niet verder dan de resultaten, zonder daarvoor dieper te kijken. Zoals altijd met die populistjes. De spelers valt veel meer aan te rekenen, echt schandalig hoe zij zich op het veld presenteerde tegen Bulgarije bijvoorbeeld. Ook daarvoor heeft Danny, of je het nu leuk vindt of niet, gewoon ook gigantisch veel pech gehad.

19 mei 2017 om 20:21

De ligt werd op geen enkele manier aan de schandpaal genageld!

Vriend en vijand was het er over eens dat -hoewel hij zelf in de wedstrijd inderdaad fouten maakte- Blind hiervoor eindverantwooordelijk was. Zelfs in de felle Feyenoord-PSV-Ajax discussies werd de Ligt hiervoor nauwelijks verantwooordelijk gehouden.

Ja, voor Bllind was de Ligt wel de stok waarmee hij om de oren geslagen kon worden. Deze fout van Blind werd inderdaad gebruikt om hem (eindelijk) te wippen.

19 mei 2017 om 20:23

Tuurlijk heb je spelers in goeie doen nodig, echter is de bondscoach de eindverantwoordelijke en niet de spelers. Of het nou pech is of niet, hij is verantwoordelijk en je moet niet zo'n hooggeplaatste functie aannemen als je de verantwoordelijkheid niet kan dragen. Je kan dus de spelers benoemen, maar de coach heeft deze spelers zelf geselecteerd. Ik denk dat het voor Blind voorlopig ook beter is als hij even uit de spotlights blijft, eigenlijk is alles wat hij nu nog zegt geen toegevoegde waarde en kan zijn carrière alleen maar meer schaden.

20 mei 2017 om 03:42

@Rochus, uitstekend gezien en verwoord! Het leek soms alsof niemand zag hoeveel pech Blind had en hoeveel domme fouten er werden gemaakt door spelers. Trouwens, toen Hoedt De Ligt verving, beging hij zelf ook twee grote fouten maar hij is er niet zo op aangevallen. Over met twee maten meten gesproken. Ik heb voor de wedstrijd zelfs reacties gelezen als 'ik hoop dat De Ligt dusdanig zal blunderen zodat Blind eindelijk wordt ontslagen'. In mijn ogen onbegrijpelijk. Ik hoop altijd dat Oranje wint, ongeacht wie er bondscoach is of wie er speelt. Persoonlijk zou ik Advocaat nooit terug genomen hebben als bondscoach na de manier waarop hij het elftal vorig jaar in de steek heeft gelaten. En ik vind Gullit een waardeloze trainer. Desalniettemin zal ik nooit hopen dat Oranje zal verliezen, ook al zou dat betekenen dat deze twee weg zouden moeten.

19 mei 2017 om 18:57

Ben het met je eens, maar bij die eerste goal als ik me goed herinner timede hij compleet verkeerd. Dat is puur ervaring en daar had geen enkele andere cv die naast hem stond van kunnen behoeden. De 2de goal die hem werd aangerekend werd hij wel compleet voor schut gezet door Martins Indi als ik het me goed herinner. In zo'n belangrijke wedstrijd had hij voor safe moeten kiezen ipv zo'n jongen voor de leeuwen te gooien.

19 mei 2017 om 19:01

Dit was ook gewoon Blind zijn probleem, het leek af en toe of hij beslissingen maakte om zijn gelijk te willen halen. Dit pakte telkens elke keer anders uit helaas

19 mei 2017 om 20:04

Hoedt viel de tweede helft goed in tegen Bulgarije. Reken maar dat hij het beter had gedaan dan de Ligt als hij vanaf het begin mocht spelen. Maar ook ik neem de Ligt niks kwalijk blijft een enorm talent! Blind had hem nooit voor de leeuwen mogen gooien in zon belangrijk duel.

20 mei 2017 om 03:40

wedstrijd later tegen italie was het hoedt die de fout in ging... hoor je niks over

Sorry maar dan heb je echt een plaat voor je kop als je na zoveel tijd nadenken nog steeds oke bent met deze beslissing.

19 mei 2017 om 18:51

Alternatief Hoedt, ook een debutant, ging op bijna identieke wijze twee maal in de fout tegen Italie. Dan kun je nadenken tot je een ons weegt. Bovendien was het een collectief falen.

19 mei 2017 om 18:56

Ja die fouten kun je natuurlijk niet tegen elkaar wegstrepen, de Ligt had volgens mij 7 wedstrijden gespeeld in Ajax 1 ofzo Hoedt speelt in Italie Lazio heeft stuk meer ervaring en hem laten spelen was gewoon een normale beslissing geweest

19 mei 2017 om 19:03

Maar huh? Dan is het toch van Hoedt des te erger dat 'ie zulke fouten begaat? Iedereen weet wat voor gigantisch talent De Ligt is. Die heeft meer talent dan iedere andere Oranje-verdediger. Ik vind mensen als jij veel te simpel reageren. Niemand heeft het over een verschrikkelijk hard falende Strootman en Wijnaldum die ervoor zorgden dat De Ligt in allesbeslissende duels kwam. Kijk maar even hoe Wijnaldum het duel aanging voor de 2-0 van Bulgarije. Of nouja, hoe hij die juist ontweek uit gemakzucht.

19 mei 2017 om 20:07

Hoedt viel wel goed in de tweede helft tegen Bulgarije. Denk dat met hem in de basis we gewoon de 0 hadden gehouden. En Italie is toch andere koek.

19 mei 2017 om 20:58

De koe in z'n kont kijken. De Ligt is nu een paar maanden verder en houdt zich prima staande tegen Schalke en Lyon. Blind maakte een domme keuze want Hoedt was een veiligere keus en op papier in elk geval de beste die we hadden.

20 mei 2017 om 03:45

@onlyAjax!, je spreekt jezelf tegen. Immers, met de ervaring van Hoedt zou hij nooit de domme fouten hebben mogen maken die hij tegen Italië heeft gemaakt.

19 mei 2017 om 18:57

Wat was op dat moment het alternatief welk zeker weten beter had gepresteerd

19 mei 2017 om 18:59

Echt een serieuze vraag? Vlaar van AZ

19 mei 2017 om 19:00

Zelfs liever van der Heijden, Douglas die toen genationaliseerd is. Ipv een jonge de Ligt voor de leeuwen gooien in een alles of niks wedstrijd

19 mei 2017 om 19:05

Haha Vlaar kan nog geen half uur spelen man. Van der Heijden had net zo hard gefaald als de twee mannen ervoor gewoon te lui zijn ook maar een beetje werk te verzetten. Zowel Strootman als Wijnaldum valt veel meer aan te rekenen dan De Ligt. Zo intens slecht en zwak. Pure gemakzucht. Vedetten.

19 mei 2017 om 19:14

Ik zeg niet dat de Ligt heeft gefaald, Blind heeft gefaald met de keuze vind ik. Alle 3 die ik noemde hebben meer ervaring, voor de Ligt was het gewoon te vroeg

Dat heeft hij goed, hij KON die beslissing maken. Gelukkig nu niet meer. Hopelijk kunnen we met advocaat een betere weg in slaan.

19 mei 2017 om 18:48

Het is belachelijk als je met zo'n top selectie niet eens 2e kan worden in deze groep. Advocaat gaat het zeker beter doen.

20 mei 2017 om 03:48

Welke topselectie? Robben, onze enige echte topspeler, was regelmatig geblesseerd. Wie van de overige spelers viel in de categorie 'topselectie'?

En terrecht, Jeroen Zoet was minimaal zo schuldig aan die tegengoals. De Ligt is nu al een eindbaas en heeft al een halve finale op zijn naam staan.

Dat was echt een belachelijke beslissing. Natuurlijk iedereen kan zien dat de Ligt een groot tallent is, maar die jongen had pas een paar potjes gespeeld bij zijn club. We zijn nu inmidels een tijdje verder en heeft de Ligt zich naar mijn idee wat meer bewezen ook in grote wedstrijden, nou zou ik hem ool oproepen, laat hem lekker mee spelen in een paar oefenwedstrijden en tegen Luxemburg, breng die jongen gewoon rustig in Oranje. Die De Ligt die komt er wel, daar ben ik van overtuigd

Toen het mis ging tegen Bulgarije was Blind de zondebok, vooral door zijn keuze voor De Ligt.
Vlak voor de wedstrijd vonden de heren analisten het nog een goede keuze. Ze hebben een erg slecht geheugen... Eén van die analisten was.......
Blind is vooral erg in de steek gelaten. In die wedstrijd door een aantal spelers. Al veel eerder door Advocaat, Van Basten, en noem maar op.
Als ik zie wat nu aan het hoofd van het Nederlands elftal staat had Blind niet weg gehoeven !

19 mei 2017 om 19:40

Ach, Blind heeft gewoon verschrikkelijk gepresteerd, ongeacht de mensen die hem 'in de steek gelaten hebben'. Het leek echt nergens op.

Waarom kon je hem nemen? Je had voldoende andere opties maar nee. Je moest vooruitstrevend zijn, je eigen ego strelen door een besluit te nemen die feitelijk nergens op gebaseerd was. Enkel dat jij het vertrouwen had in de jongen. Maar we hebben het hier wel over het Nederlands elftal en niet over een clubelftal. In het Nederlands elftal neem je geen onnodige risico's en zeker niet in een periode waar Oranje nu in zit. Dan kies je voor zekerheid. Ik vind het ook getuigen van ongelooflijke arrogantie om 2 maanden na het debacle je alweer uit te laten over beslissingen. Houd gewoon even een tijdje je mond. Je hebt het Nederlandse voetbal al genoeg ellende bezorgd.

Goed dat Blind weg is. Die man leert blijkbaar niet van zijn eigen fouten.

Laat deze alsjeblieft nooit meer aan het woord als het over voetbal gaat. Het was een lachwekkende beslissing met een fitte Hoedt op de bank. Dat hij zijn keuze nog blijft verdedigen geeft wel aan hoe groot het bord voor zijn kop is.

Blind snapt nog steeds niet dat hij niet geschikt is als coach. De Ligt had hier best wel een tikje van kunnen krijgen. Ik kan me nog een centrale verdediger herinneren die na een paar wedstrijden bij AZ voor Oranje mocht starten tegen Luca Toni en zoek werd gespeeld. Ron Vlaar was daarna even niet de oude meer.

Misschien is het niet handig van de KNVB om Advocaat terug te nemen maar het was absoluut een juiste beslissing om Blind te ontslaan. De wedstrijd tegen Bulgarije was cruciaal en dan kun je De Ligt niet opstellen aangezien die net 3 potjes in het eerste van Ajax erop had zitten. Al is het zeker zo dat de spelers in Sofia ook een wanprestatie hebben geleverd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2182 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
31 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
NAC Breda mag dromen van de komst van Daniel Arzani. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren