Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eredivisie praat over nieuwe opzet: ‘Voor de spanning hoeft het niet’

Laatste update:

De achttien clubs uit de Eredivisie hebben na een tweedaagse vergadersessie drie modellen bedacht voor een mogelijke nieuwe competitieopzet. De eerste optie is dat er niets verandert en de tweede optie is dat er na de reguliere competitie een kampioenspoule van zes teams afgewerkt zal worden. Het laatste model is vergelijkbaar met die tweede optie, maar gaat niet uit van achttien, maar van zestien ploegen in de hoogste afdeling van Nederland.

De Eredivisieclubs zullen met elkaar tot een akkoord moeten komen en mocht de opzet gewijzigd worden, dan zal dat op zijn vroegst in het seizoen 2018/19 gebeuren. In België wordt er al gewerkt met een kampioenspoule en Ruud Vormer ziet daar zo voordelen in. De middenvelder van Club Brugge noemt de ‘tien topduels’ die afgewerkt moeten worden, ‘fantastisch’. “Maar om nu te zeggen dat het voor de Eredivisie zaligmakend is als daar ook play-offs worden ingevoerd?”, vraagt hij zich af in het Algemeen Dagblad.

Bram Nuytinck speelde tot op heden 152 wedstrijden voor Anderlecht.

“Qua spanning in elk geval niet. Volgens mij is de eredivisie nu spannender dan ooit, met die titelstrijd tussen Feyenoord en Ajax”, besluit de voormalig Feyenoorder. Hij, en ook Bram Nuytinck, denken niet dat de Belgische competitieopzet ervoor heeft gezorgd dat de ploegen in Europees verband én de nationale ploeg beter zijn gaan presteren. “Het is in mijn ogen vooral een gevolg van de goede opleiding en de uitstekende lichting die er is”, aldus Nuytinck, verdediger van Anderlecht, in de krant.

Een ander nadeel van de opzet in de Pro League is dat de degradatiepoule een stuk minder bekijks trekt dan de kampioenspoule. De stadions zitten daardoor niet vol. Daar komt volgens Nuytinck bij dat veel mensen hun vraagtekens plaatsen bij het feit dat het aantal behaalde punten na de reguliere competitie gehalveerd wordt. “Het halveren van behaalde punten druist in tegen de gedachtegang van sportmensen”, besluit de linkspoot die in Nederland voor NEC speelde. Wanneer de Eredivisieclubs tot een besluit verwachten te komen, is niet bekend.

Zie jij een kampioenspoule in de Eredivisie zitten?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

4 klassiekers per jaar zal wel meer opleveren (qua geld en niveau) dan ajax- roda en feyenoord exelcior.

15 maart 2017 om 08:28

Maar het bijzondere gaat er in rap tempo vanaf. Vergelijk bv met de Schotse competitie.
Ik zit er niet op te wachten.

15 maart 2017 om 09:18

Dat gevoel heb ik dus ook. Nu zijn er bepaalde wedstrijden waar je echt naar toe leeft en dat wordt dan steeds minder natuurlijk. Soms heb je een seizoen waarin je elkaar ook nog loot voor de beker en dan is zo'n extra klassieker wel tof, maar het zal je maar gebeuren dat je elkaar dan gewoon 5 maal treft in 1 seizoen.

Toch zorgt zo'n kampioenspoule er wel voor dat de topteams uiteindelijk kampioen worden tegen elkaar. Spelers van de 6 teams moeten dan ook meerdere weken achter elkaar scherp zijn. Je ziet nu te vaak dat weken waarin Ajax/feyenoord/psv tegen de Roda's en Sparta's van deze wereld moeten ballen (met alle respect) dat soms te vaak zien als een oplaadweekje en verplicht nummer terwijl men wacht op de volgende ''kraker'' drie weken verder.

De aandacht, en misschien ook wel de training en intensiteit ervan richting die mindere duels, verslapt dan wellicht. Het ''kampioen word je tegen de kleintjes'' gaat vaak op en is in mijn ogen niet echt bevorderlijk voor het niveau. Hopen dat je kampioen wordt door elke week te hopen dat Willem II of Excelsior met 90 minuten betonmuurvoetbal puntjes afsnoept van de concurrent heeft niet zoveel charme. Dit heeft ook vaak niet zoveel met kwaliteit te maken.

In de kampioenspoule moet je het dus een aantal weken lang op het hoogste niveau dat je competitie je te bieden heeft laten zien. Daarnaast zie je nu ook dat wanneer een paar clubs een puntengat hebben geslagen, de motivatie er bij de subtop clubs een beetje vanaf is. Het kampioenschap is meestal wel na een paar maanden uit zicht, dus gaat de focus maar op de beker en het handhaven van je subtoppositie. Met deze opzet zou een AZ of Heerenveen de traditionele top nog laat in het seizoen kunnen uitdagen. Dat schept motivatie, en motivatie schept groei. Ik geloof wel degelijk dat spelers daar echt beter van worden. Die motivatie werkt ook door op de voorcompetitie. Daarnaast lijkt die kampioenspoule mij ook geweldig om te volgen. Ben het wel met Ruud eens dat de degradatiepoule wellicht wat minder aantrekkelijk is om te volgen.

15 maart 2017 om 08:05

Ja, en waar Feyenoord nu heel het seizoen voor speelt, oa de voorsprong op Ajax en PSV. Is dan direct weer te verwaarlozen. Pieken op het juiste moment is dan belangrijker heb ik het idee.

Laten we eerst maar eens beginnen met het verplicht van een echte (hybride) grasmat.

15 maart 2017 om 08:18

Daar heb je wel gelijk in, hoewel je datzelfde principe nu ook een beetje hebt met de kraker wedstrijden, terwijl de wedstrijden tegen mindere goden toch vooral verplichte nummers zijn waar je hoopt dat het balletje er in gaat, er vanuit gaande dat de minder ingeschaalde tegenstander behoudens wat counters toch vooral het muurtje optrekt.

In de kampioenspoule voetbal je als club in ieder geval een aantal weken achter elkaar op niveau. De winnaar daarvan zie ik toch liever in Europa (en geef ik ook meer kans) dan de kampioen die het vooral niet heeft laten liggen tegen de kleintjes (nee, ik doel hier niet op Feyenoord).

15 maart 2017 om 08:27

@buitenspelgoal

Met alle respect maar wat voor kampioenspoule zie je dan voor je???

Want de nummer vier is eigenlijk ook gewoon te bestempelen als kleintje helemaal als je bedenkt dat het gat tussen de nummer 3 en de nummer 4 17 punten bedraagt. Dus hoeveel extra spanning verwacht je?

Ik verwacht nauwelijks extra spanning.

Zelfs vorig seizoen was het verschil tussen de nummer 2 en de nummer 3 19 punten. Het is ook meer dat Feyenoord is aangehaakt en niet zo zeer dat de rest beter is geworden en die kloof lijkt per seizoen groter te worden i.p.v. kleiner en dat ga je niet oplossen met een kampioenspoule waar de nummer 4 tot en met 6 voor spek en bonen mee doen (zie bijvoorbeeld AZ afgelopen weekend dat simpel opzij word gezet door Feyenoord alsof het een degradatie kandidaat is).

15 maart 2017 om 08:38

De verschillen zijn inderdaad groot, maar het zijn nog de ploegen die het meest in de buurt komen. Feyenoord is dit seizoen in bloedvorm en AZ niet, dus in hoeverre dat een indicatie is vind ik moeilijk te zeggen. Dat probleem ligt echter bij het budget van de clubs en dat los je niet zomaar op door de competitie te veranderen. Met minder clubs in de competitie verandert daar ook weinig aan.

Die spanning heb ik nu ook niet. De krakers zijn leuk, de rest van de weken zit iedereen te hopen op een (vaak vergeefse) stunt van een veel kleinere club.

De play-offs is geen reden waarom België het de laatste jaren beter doet. Heel veel landen doen het immers beter dan ons en die hebben geen play-offs. Het heeft meer met spelopvatting, dat moet verandert worden in Nederland en niet de competitie opzet. Verder moeten ze dat kunstgras verbieden. Voor clubs buiten de top-6 is het systeem een gedrocht. Daarop ga je veel mensen verliezen zoals ook al in België gebeurd. Ook 4 keer per jaar tegen dezelfde tegenstander gaat vervelen. Mensen die denken dat je met deze opzet weer mee gaat tellen in Europa leven in een fantasiewereld. Laat alles maar lekker bij het oude. Het gras namelijk groener dan het lijkt bij de buren.

Ik ben het met ze eens. Alleen zou ik liever 2 clubs minder in de eredivisie willen zien, om de clubs met hun relatief kleine selecties meer rust te gunnen.

De play-offs is geen reden waarom België het de laatste jaren beter doet in Europa. Heel veel landen doen het immers beter dan ons en die hebben geen play-offs. Het heeft meer met spelopvatting, dat moet verandert worden in Nederland en niet de competitie opzet. Verder moeten ze dat kunstgras verbieden. Voor clubs buiten de top-6 is het systeem een gedrocht. Daarop ga je veel mensen verliezen zoals ook al in België gebeurd. Ook 4 keer per jaar tegen dezelfde tegenstander gaat vervelen. Mensen die denken dat je met deze opzet weer mee gaat tellen in Europa leven in een fantasiewereld. Laat alles maar lekker bij het oude. Het gras is namelijk altijd groener dan het lijkt bij de buren.

I.pv. de competitieopzet veranderen zouden ze eens moeten kijken naar de betalingsopvatting voor niet EU spelers.

Daar zou een wijziging plaats moeten vinden dat zou stukken beter zijn voor de competitie dan de rest.

Waarom niet twee houthakkers achterin van twee bij twee meter uit zuid Amerika, Afrika of Rusland i.p.v. die zesde rangs eu spelers die we nu voorgeschoteld krijgen. Dan nog zullen we niet snel de mooiste parels voorgeschoteld krijgen, maar al krijg je dan een of twee niveaus daaronder dan zou dat enorm schelen.

Dat koppel je dan aan de talenten (die er echt wel zijn) uit eigen land, en het niveau stijgt aanzienlijk. Techniek moet dan gekoppeld worden aan fysiek en zo'n Ziyech was dan echt nooit een van de betere spelers van de eredivisie geworden puur op talent, hij had dan de stappen die hij nu bij Ajax maakt al moeten maken bij Heerenveen c.q. Twente.

Wij zijn dan zogenaamd bang dat Nederlands talent ondersneeuwt echter hebben we nu talentjes die het leuk doen, maar zodra we over de landsgrenzen moeten verschijnen 9 van de 10 keer keihard door de mand vallen.

15 maart 2017 om 08:55

Ja dan krijg je juist nog meer spelers van buiten af! En dus nog minder kans voor eigen jeugd, daar doe je de competitie alleen maar pijn mee.

En waarom moet je Zuid amerikaanse beren? Die kan jeniet in Nl/oostblok of Scandinavie vinden?
Ze zullen dan alleen minder snel donker zijn ja, maa reuzen en beren vind je daar ook echt wel.

Laat ze maar eens in Griekenland gaan kijken bijv. En niet 9 van de 10 va onze talenten sneeuwen onder, ze moeten alleen eerst een tussen stap maken. Zie Depay bij Lyon nu, de Vrij, Indi, van dijk en zelfs Hoedt doen het nu goed door een slimme tussenstap.

eredivisie met 20 teams. Laatste 2 directe degradatie, nr 3 van onderen playoff tegen de nr 3 van de jupiler legeau. Verder geen play offs. Geen kunstgras. tv geld eerlijker verdelen. Waar mogelijk technische hulpmiddelen.
Als de belgen dat aparte systeem nou laten varen is de beneliga nog een optie, meer kijkers, meer tv geld, sterkere competitie.

15 maart 2017 om 09:23

Een Beneliga is geen optie, daarvoor moeten letterlijk wetten veranderd gaan worden anders heb je een oneerlijke competitie.

Iets wat niet gaat gebeuren dus vergeet dat nou is, een Beneliga is totaal en totaal niet realistisch.

15 maart 2017 om 11:52

Wat is er zo moeilijk aan om wetten te veranderen?
Daarnaast vraag ik me af welke wetten er dan zoal veranderd moeten worden? Het is namelijk niet dat de Knvb of Kbvb wetten hebben, maar regels. Regels kun je zo veranderen, dat is niet zo spannend.

Dus, waarom zou het niet realistisch zijn?? De reistijd? In Duitsland lachen ze erom. Verschil qua spelopvatting? Die is ook zwaar aanwezig in Engeland en daar kan iedereen van iedereen winnen als de 'grote' club er gemakkelijk over denkt.
Het verschil qua stadions? Gezien de stadions in Belgiã£â« toch wat minder modern zijn dan de Nederlandse.

Regels binnen de Knvb/kbvb veranderen is niet zo spannend, daar hoeven ze niet een heel circus voor uitvoeren zoals wetten veranderen in een land.

on:
Ze hoeven de opzet helemaal niet te veranderen. Jaa, het volgende: Nr 1 is kampioen, nr. 2 is nr 2, etc. etc. etc.
Nu kan nr 7/8 ineens zogenaamd 4e worden omdat ze in de playoffs aan het pieken waren. Weg 34 topwedstrijden van de nr. 4.....

17 maart 2017 om 16:39

Omdat Nederland en Belgie totaal anders belastingtechnisch ingericht zijn. Dat zal je moeten veranderen en dat is iets wat niet gaat gebeuren want Belgische clubs vallen letterlijk weg en zowat om als ze dezelfde werkgeverslasten moeten betalen als Nederlandse clubs.

En zo zijn er nog veel meer wetten en regels die niet zomaar veranderd kunnen worden. Oftewel vergeet het, gaat niet gebeuren.

Ik zie nog een probleem met de kampioens opzet wat een beetje een ondergeschoven kindje lijkt te zijn. En dat is een zwaar programma tegen het einde van de competitie doet de kans op in Europa goed presteren in de knock out fase slinken.

Beste noorderburen, begin er niet aan. Dit is vooral iets in dienst van het grote geld van de tv bazen. De grotere clubs worden er niet of nauwelijks beter van en de kleinere véél slechter. Eenmaal de nieuwigheid er af is gaat de attractiviteit van meer klassiekers er snel af. Er zijn veel slimmere methodes om het nederlandse voetbal er weer boven op te helpen. Jeugdopleiding vanaf de basis, dus ook op school en bij de amateurs. Daar is moed en geduld voor nodig. Laat je niets wijs maken door mensen die snelle oplossingen verkopen. Op een paar bioscoopsupporters na is de gemiddelde voetballiefhebber in België tegenstander van play offs.

Onzin, de club die de degradatiepoule wint krijgt ook een Europees ticket. Dat betekent dat de nummer 7 of zelfs een nog lager geplaceerd team Europa in gaat. Het zou toch er zijn als er teams bewust 7de worden...

De gemiddelde weerstand verhogen doe je niet door een kampioenspoule te gaan creã«ren, maar door er voor te zorgen dat de kleinere clubs beter in staat gaan worden weerstand te bieden.

Met kleine aanpassingen kunnen hun begrotingen al behoorlijk omhoog. Daar is veel eenvoudiger en minder schadelijk winst mee te halen dan de competitieopzet zo drastisch op de schop te gooien.

Of een kampioenspoule de oplossing is weet ik niet. Nu is het al een kriem om naar de Eredivisie te kijken, met nog meer wedstrijden weet ik niet wie je daar nu echt een plezier mee doet. Ja Feyenoord-Ajax is leuk maar 4x per seizoen (beker en supercup niet meegerekend). Dan krijg je net zo'n verzadiging als in Schotland, maar ook wat met Barcelona - Real is gebeurt. Daar waren op gegeven moment zoveel van dat het simpelweg teleurstellend werd. Less is more geldt ook in dit geval.

Sowieso ben ik al jaren van mening dat de Eredivisie ingekrompen moet worden. Fijn dat ze hier nu eindelijk zelf ook naar kijken. Teveel teams die werkelijk waar niets toevoegen aan het geheel. Daarnaast moet de degradatieregeling uitgebreid worden met 2 rechtstreekse degradanten en 2 teams die promotie/degradatie play-offs spelen. Dit geldt trouwens ook voor de Jupiler league, exact dezelfde degradatieregeling. En clubs die uit de eerste divisie degraderen, of clubs die uit de tweede divisie promoveren moeten gewoon het eerste jaar financiã«le compensatie krijgen.

De Knvb moet ook veel strenger worden qua licentie. Ze moeten gewoon hetzelfde systeem als in Duitsland invoeren, zo sluit je die gelukszoekers zoals in Den Haag en nu Kerkrade uit. En als die clubs zonder zo'n pannenkoek niet kunnen overleven dan moeten zij zich toch echt afvragen of ze überhaupt iets te zoeken hebben in het betaald voetbal. Lijkt mij in ieder geval van niet.

De kleinere clubs moeten sterker gemaakt worden. Dan krijg je een betere competitie. Verkleinen en opsplitsen zorgt er alleen maar voor dat de kleinste clubs gaan verdwijnen en de net wat grotere er nooit meer aan te pas komen.

Ik snap niet zo goed waarom iedereen het telkens weer heeft over die punten halveren. Dat is m.i. niet eens de discussie; de complete Belgische opzet nabootsen is helemaal niet de discussie bij die panels.

Volgens mij maakt zo'n kampioenspoule zonder punten halvering het alsnog enorm spannend, en sterkt het die top zes echt in het spelen van topduels. Dat de competitie daarvoor verkleind dient te worden naar 16 is puur om het aantal wedstrijden nog enigszins te beperken. Ik denk als je voldoende incentive creã«ert voor de nummers 7 t/m 15 om ergens voor te spelen het restant van de competitie dat je echt iets moois kunt krijgen. Dan zul je misschien ook wel zien dat buiten onze top drie er ook nog andere clubs zich enigszins kunnen weren in de Europa League.

Mensen staren zich tegenwoordig helemaal blind op dat Belgische model. Zoals hierboven aangegeven zijn we ook gepasseerd door andere competities die dat model niet gebruiken. Belgiã« heeft op dit moment gewoon een goede lichting en een spelopvatting die ze verder brengt in Europa. Vier keer een klassieker per jaar klinkt leuk, maar het haalt alle charme rond zo'n wedstrijd wegen ik geloof niet dat de spelers daar voetballend zoveel beter van worden. Het inkrimpen van de Eredivisie idem.

Wat ik onbegrijpelijk vind en waar ik nooit iets over hoor in de media is de opzet van de play-offs voor promotie en degradatie. Daar gaan op dit moment acht (!) JL-ploegen spelen voor promotie en dat slaat natuurlijk nergens op. Als nummer zes, zeven of zelfs nog lager heb je daar helemaal niets te zoeken. Als de Eredivisie erop vooruit moet gaan moeten de sterkste JL ploegen doorstromen en niet de nummer 8 die toevallig aan het eind van het seizoen in goede doen is. De kampioen van de JL promoveert gewoon, en de nummers 2 en 3 spelen direct play-offs tegen de nummers 17 en 16 van de Eredivisie.

De play offs voor zowel Europees voetbal als promotie degradatie moeten geworden afgeschaft. Gewoon de beker winnaar en de beste clubs Europa in, Voor promotie de nummers 1, 2 en 3 van de JL naar de eredivisie en de nummers 16, 17 en 18 eredivisie naar de JL .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren