Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eredivisie start FIFA 17-competitie: ‘Nog meer toeleggen op jongeren'

Laatste update:

Vanaf februari wordt de Eredivisie niet meer alleen op het veld afgewerkt. Samen met de clubs begint de Eredivisie CV met een gamecompetitie: de E-divisie. Iedere Eredivisie-club wordt binnenkort vertegenwoordigd door een gamer, die het tegen elkaar opnemen in FIFA 17 Ultimate Team.

/

Alle achttien clubs zijn op dit moment druk bezig op een eSporter aan te nemen, die hen gaat vertegenwoordigen in de E-divisie. Van onder meer Ajax, PSV, AZ en Heracles is al bekend dat ze een gamer in dienst hebben genomen. De clubs hopen met deelname in de virtuele competitie een jongere doelgroep te kunnen bereiken. De E-divisie gaat op 6 februari van start.

"De E-Divisie zien wij als een uitbreiding op het bestaande voetbalaanbod, waarbij we ons nog meer toe kunnen leggen op jongeren”, stelt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, op de website van de Eredivisie. "Voor de clubs is het een mooi platform om de betrokkenheid van fans te vergroten en gezamenlijk nieuwe content te creëren. Daarnaast zal de E-Divisie op termijn gaan zorgen voor een nog mooiere beleving van Eredivisie voetbal in stadions."

Denk je dat de Eredivisie een jonger publiek kan trekken door een gamecompetitie te beginnen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk initiatief, vraag me alleen af waarom Feyenoord geen competitie heeft opgezet om de fifa speler te selecteren. Zoals andere clubs dat wel deden. Jammer, had graag een klein kansje gemaakt om uit te komen voor mijn favoriete team. Verder gaik er denk ik wel is naar kijken, is toch vrij grappig. Hoewel ik liever natuurlijk naar het stadion ga.

Hoe moet dit trouwens zorgen voor een nog betere beleving in de stadions?

18 januari 2017 om 16:00

Geen idee, misschien dat deze wedstrijden tijdens de rust worden gespeeld en live op stationschermen te zien zijn?

On topic, leuk initiatief! Ik denk dat het niveau ook dicht bij elkaar zit, omdat het om ultimate team gaat en niet iedere esporter zijn eigen eredivisieclub gebruikt. Of doen ze dit wel, maar dan in ultimate team vorm?

18 januari 2017 om 16:49

Ik denk dat ze met hun eigen samengestelde team gaan werken, dus niet per se de spelers van de desbetreffende club. Daarintegen denk ik dat ze wel met het uit- en thuisshirt, het logo en het stadion gaan spelen van de club. Betekend wel dat alleen Koen Verweij van Ajax in zijn eigen virtuele stadion kan spelen. Het zou leuk zijn als de Eredivisie CV met EA sports iets kan regelen dat de andere stadions ook in de game gestopt worden, met als motivatie deze competitie. Zeker het proberen waard van Eredivisie CV, want dat verdienen de andere clubs dan ook.

18 januari 2017 om 16:44

Het gaat niet om een betere beleving in het station, het gaat erom om een andere doelgroep te bereiken. Deze doelgroep zal wellicht in de toekomst ook investeren in Feyenoord (naar wedstrijden gaan, shirts kopen en andere merchandise.

18 januari 2017 om 18:29

De laatste zin van het artikel is letterlijk een uitspraak dat er een nog betere beleving in de stadions zal ontstaan.

18 januari 2017 om 18:47

Ik denk dat de reden is omdat er teveel van die grappenmakers tussen gaan zitten om de boel te saboteren. Bij Feyenoord zijn er (te) veel supporters die alles wat de club doet belachelijk te maken.

Ik heb nooit wat begrepen van mensen die game filmpjes kijken op Youtube. Ja ik vind het leuk om zelf af en toe Fifa zelf te spelen, maar ik vind het van de zotte hoe dit georganiseerd word. Maargoed, waar een vraag is, is een aanbod. Een gamer in dienst nemen, daar krijg ik de kriebels al van.

18 januari 2017 om 16:13

Kun je nagaan dat er toernooien zijn van League of Legends en Call of Duty etc. waar echt tientallen miljoenen mensen online naar kijken. Ik ben benieuwd naar de kijkcijfers van E-redivisie

18 januari 2017 om 17:09

Overigens is er al een Dutch College league op Fox sports waar universiteitsteams tegen elkaar strijden om zich te mogen vertegenwoordigen op internationaal niveau. En dat is nog steeds ver onder WK League of Legends niveau, maar het haalt de TV al wel. Verwacht dat Fox ook hier interesse in heeft en dat het goede opvulling van kale dagen kan zijn!

18 januari 2017 om 16:25

Precies mijn gedachtes! Maarja draait ook weer om het geld hè

18 januari 2017 om 16:34

Dezelfde reden waarom mensen naar echt voetbal kijken; om de pro's aan het werk te zien. Daarnaast: als iemand die al naar diverse eSports-toernooien in binnen- en buitenland is geweest en ook naar diverse voetbalwedstrijden gaat kan ik vertellen dat de sfeer heel erg vergelijkbaar is. Spelers en teams worden toegezongen, er gebeuren dingen als de wave, een groot deel van het publiek gaat echt helemaal los als er gave dingen gebeuren.
esport is voor een groot deel van de jeugd het voetbal van nu, niet voor niets keken er in 2016 meer dan vierhonderd miljoen mensen wereldwijd minimaal 1x een eSport-wedstrijd en dat aantal is explosief aan het groeien (de verwachting is een miljard unieke kijkers in 2019). het is groter dan je denkt.

18 januari 2017 om 16:42

Dit is inderdaad compleet nieuw voor mij. Ik hoor nu dat het op de radio ook besproken wordt. Bizar. Ik ben wel op de hoogte van een de meest bekende Youtuber die games speeld en mensen kijken naar zijn reactie. Absurt! Ik ben zelf 27 maar dit is echt wel voor mijn tijd. Ik speelde altijd buiten en mocht na mijn 14de iedere zoveel dagen een half uurtje op internet omdat in die tijd nog betaald werd voor het gebruik. Playstation en Xbox ken ik, maar het hele proffesionele gamen, nog nooit van gehoord. Is daar brood in te verdienen net als prof voetballers?

18 januari 2017 om 16:54

En of er geld te verdienen is met gamen, kijk naar de duizenden YouTubers en streamers op (bijvoorbeeld) Twitch. Zelf vind ik het erg interessant om naar te kijken als een podcast en dus op de achtergrond af te laten spelen. Met professioneel gamen is ook zeker geld te verdienen, kijk naar teams als Optic en Faze (om maar ff 2 te noemen) met CoD, het prijzengeld is enorm bij zo'n toernooi.

18 januari 2017 om 16:56

FIFA is niet mega groot in de eSports wereld, maar de wereldcup heeft dit jaar een prijzenpot van een miljoen dollar. In games als CSGO, League of Legends en Dota, die een stuk groter zijn, verdienen spelers soms wel miljoenen er jaar (grootste Dota toernooi had bijvoorbeeld. Prijzenpot van 21 miljoen dollar n hoofdprijs van 9 miljoen) Maar zij zijn dan wel vaak 60+ uur in de week bezig als je streamen, reclame, trainen, wedstrijden etc meetelt. Er zit dus ongelooflijk veel geld in, maar niet zo veel als voetbal, wat vrij logisch is.

18 januari 2017 om 17:13

@anfieldred

Hoooooi haha kom is onder je steen vandaan en klim is die grot uit! 27 Jaar en hebt niet door wat er allemaal om je heen speelt? Kom op gappie! Het is een idee voor jou om verandering te omarmen dan groei je nog met de tijd mee. Gratis advies .. geen dank!

18 januari 2017 om 17:16

Om even terug te komen op mijn vorige bericht (nu op pc voor een fatsoenlijke lay-out):
De Youtubers op Fifa zijn geen esporters, maar zijn entertainers. Zij spelen (over het algemeen) niet op hoog niveau, maar proberen vooral de spelers te vermaken.
De daadwerkelijke esporters verdienen geld met:
- Loon
- Prijzengeld (mits ze succesvol zijn)
- Reclame
- Streamen

Die eerste drie spreken redelijk voor zich lijkt me, maar om even op die laatste in te gaan. Streamen op Twitch is heel lucratief, streamers kunnen er namelijk voor kiezen om een abonneerfunctie op hun stream te nemen, dit kost gebruikers 5 euro per maand en dan krijgen ze voordelen (minder reclames op de stream, spelletjes spelen met de pro's, custom emoticons etc.). De streamer krijgt 2.50 tot 3.50 van dat bedrag (hoe meer abonnees je hebt, hoe hoger het percentage). Dit klinkt misschien weinig, maar er zijn kanalen met duizenden abonnees en dat telt op. Daarnaast kunnen mensen ook doneren wat soms oploopt tot duizenden dollars per stream (en dan wordt er vaak 5 a 6 keer per week gestreamd)
Veel ex-pro's kiezen er dan ook voor om te streamen, want de combinatie van reclame (een toetsenbordje op stream laten zien terwijl je Redbull drinkt) met die andere inkomsten is absurd hoog.
Dat gezegd hebbende zijn er binnen esports zelf ook nog twee andere grote manieren om te verdienen, loon en prijzengeld. Er is een verschil tussen esports op wat belangrijker is. Games als League of Legends verplichtten een basisloon van 25.000 dollar per jaar per speler (dit wordt gesponsord door het bedrijf achter het spel), dit is naast het bedrag wat de speler krijgt van de organisatie waar hij onder contract staat. Daarnaast zijn er ook nog prijzenpotten te verdienen, maar deze zijn relatief klein.
Dota 2 doet het weer precies andersom, zij stellen geen verplichtingen qua loon in contracten, maar gebruiken het geld hiervan om veel geld in toernooien te pompen, dat in combinatie met een crowdfunding zorgt ervoor dat er jaarlijks een toernooi is waar 20 miljoen dollar te verdienen is (google op: The International 2016). Het geld in de markt is gigantisch en het is dan ook niet gek dat zo veel bedrijven erin springen.

18 januari 2017 om 18:50

@zwadian

Maar denk je ook echt dat die duizenden Youtubers en Streamers veel geld verdienen? Alleen de hele grote verdienen er een goed zakcentje mee. Het overgrote deel kan er echt niet van rond komen.

Beetje hetzelfde met voetballers. Maar een heel klein deel wat het schopt tot professioneel niveau.

19 januari 2017 om 10:03

@florianstoelman

Hartelijk dank maar ik hou het bij de sport en het sociale face-to-face contact. Ieder zijn ding toch

18 januari 2017 om 16:38

En er zijn ook mensen die zich niet voor kunnen stellen dat je een paar uur in een overvol stadion van afstand kijkt hoe een balletje rondgetrapt wordt. Tja, het is maar net wat je leuk vindt Ik ben zelf naar grote esport evenementen geweest en de sfeer is daar, als je zelf begaan bent met de competitieve scene van het spel, echt wel vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. Zo voelde het voor mij althans. Ik snap de animo wel, al heb ik wat betreft voetbal niks met fifa en veel met echt voetbal.

18 januari 2017 om 19:15

Volgens mij zijn de meeste kijkers bij het "youtube gamen" kinderen. Vroeger keken kinderen naar televisie programma's maar nu willen ze liever zelf kiezen wat ze kijken. Dat kan op Youtube. Je kunt namelijk kiezen tussen een veel te drukke jongen die minecraft speelt, stuk TV (die ken ik toevallig), een super drukke jongen die GTA speelt of iets degelijks, vloggers en vast nog veel meer. En volgens mij verdien je als grote Nederlandse youtuber nog best veel geld ook.

Geen idee wat ik hiervan moet vinden. Aan de ene kant is het natuurlijk wel lachen, maar is dit nou de manier om je nog meer toe te leggen op jongeren? Als dit invloed zou hebben, zouden jongeren alleen maar meer gaan gamen i.p.v. echt voetballen. We moeten juist zorgen dat die hele youtube generatie stopt, ellende.

18 januari 2017 om 16:38

Ik hoop wel dat je niet zo naã¯ef bent om te denken dat je zoiets echt kan tegenhouden.
Alles vernieuwt en zo ook het voetbal. Altijd erg jammer dat de meeste voetbalfans in het verleden leven en alleen teren op nostalgie.

18 januari 2017 om 18:20

Nee dat weet ik, maar ik hoop het evengoed. En nee, ik teer niet op het verleden of nostalgie. Ik ben ook voor vernieuwingen, maar dan in het voetbal zelf.

Waarom spelen ze Ultimate Team i.p.v. een standaard Fifa 17 toernooi met de normale teams? Ultimate Team is gewoon geldklopperij van EA door packs te verkopen waar vrijwel nooit een goede speler in zit tegen woekerprijzen. Het kost je vaak honderden Euro's om een redelijk team samen te stellen. Daardoor heeft iemand met veel geld dus een oneerlijk voordeel, hij kan alle spelers kopen die hij maar wil terwijl iemand met minder geld deze optie niet heeft. Dat wil je toch niet in een competitie? De drempel hoort juist laag te zijn.

18 januari 2017 om 16:09

Omdat ze geld willen verdienen. Dit is een verkoop techniek onder het mom van een competitie

18 januari 2017 om 16:19

Ik denk dat deze spelers wel het een en ander gesponsort zullen krijgen aan fifa coins dus dat is voor deze competitie het probleem niet

18 januari 2017 om 16:34

Alsof het leuk zou zijn om alle toppers uit te delen. Fifa online is al een farce. Er wordt gespeeld met 10 clubs en dat is het dan ook wel.

18 januari 2017 om 16:38

Het is in dat opzicht net echt voetbal dan. Een Nederlandse topclub heeft ook een veel groter budget en dus een 'oneerlijk voordeel' ten opzichte van clubs met een kleiner budget.

18 januari 2017 om 17:35

Het is dit of elke wedstrijd Real Madrid tegen Real Madrid. Ultimate team biedt de kans om zelf een team samen te stellen en je kunt ook bv in een ronde een restricties instellen waarop spelers in moeten spelen (min 4 competities bv.).

18 januari 2017 om 18:09

Waarom niet gewoon spelers verplichten te spelen met het team dat ze vertegenwoordigen? Gewoon standaardselecties en gaan. Leek mij eigenlijk vrij logisch voor een eredivisie competitie...

18 januari 2017 om 18:52

Als de spelers niet met huidige selecties in de Eredivisie gaan spelen is het voor mij direct een afhaker om te kijken. Als ik zoiets kijk wil ik ook Feyenoord - Ajax zien in Fifa. Niet een half Real/barca/bayern team versus een half Real/barca/bayern team wat toevallig de juiste clubkleuren draagt.

19 januari 2017 om 07:29

Kan het niet beter verwoorden FR12Jules.

Waarom wil de Eredivisie een jongere doelgroep bereiken jongeren zijn toch al bijna allemaal fan van voetbal?

18 januari 2017 om 16:25

Maar ze gaan niet genoeg naar de stadions

18 januari 2017 om 16:49

De stadions zitten toch wel aardig vol in Nederland. Ik zie E-sporters daarin geen verschil maken om het nog voller te krijgen.

18 januari 2017 om 19:08

Stadions zijn lang niet altijd uitverkocht. Jongeren zijn veel met Fifa bezig maar kopen weinig kaartjes voor wedstrijden. Ze proberen nu gewoon wat.

18 januari 2017 om 16:28

Directer bereiken en de aandacht vasthouden is het meer.

Heerenveen heeft ook een e-sporter gecontracteerd. Ben benieuwd hoe dit format precies in elkaar steekt.

Ik speel al jarenlang Fifa, maar dit soort dingen boeien mij totaal niet. Er zal wel een markt voor zijn, anders beginnen zoveel clubs er niet aan. Ben echt benieuwd of het allemaal de moeite waard is.

Ik merk dat ik juist steeds meer apathie begin te krijgen tegen het profvoetbal. Al die miljoenen, altijd de financiã«le component, de commercie, de maniertjes, maar het voetballen is niet echt mooier geworden. De helden van nu spelen in een business met teamorders, tot 10 jaar geleden hadden we veel meer stylisten.
Tegenwoordig ga ik net zo lief naar onze lokale vierde klasser die kans maakt op het kampioenschap. Er gebeurt altijd wat, doelpunten en toegang is gratis. Tevens gezellig en de koffie is maar een eurootje.

Het is te hopen dan dat je Jupiler Leauge dan volgend seizoen er ook in zit. De degradant kan volgend seizoen niet meedoen nu.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren