FC Twente boekt eerste zege van seizoen en verlaat degradatiezone

Na zeven speelronden heeft FC Twente eindelijk de eerste overwinning van het seizoen te pakken. De deze week veelbesproken Hakim Ziyech nam zijn elftal bij de hand tegen Roda JC Kerkrade en bereidde de twee doelpunten van de thuisploeg voor. De Enschedeërs kwamen lange tijd nauwelijks in gevaar, maar in de slotfase werd het toch nog even spannend. Verder dan een aansluitingstreffer kwamen de gasten uit Limburg niet: 2-1.

/

Nog altijd zonder zege in het nieuwe seizoen begon FC Twente aan het tweede thuisduel onder René Hake in de hoop dat er eindelijk eens drie punten gepakt zouden worden. De start van FC Twente was nog wat stroef en onwennig, maar na een kwartier spelen grepen de Tukkers ferm het initiatief. Het leidde halverwege de eerste helft tot de logische 1-0: Ziyech vond na een afgeslagen hoekschop het hoofd van de jonge spits Jari Oosterwijk, die door zijn knieën ging en de bal met zijn achterhoofd in het doel kopte.

Vier minuten later was het wederom raak. Ziyech legde terug op Kamohelo Mokotjo, die de bal van buiten de zestien met beleid in het doel schoot. Ziyech onderstreept daarmee zijn enorme waarde voor de Enschedeërs: bij 25 van de laatste 26 treffers die FC Twente maakte, was de spelmaker betrokken, inclusief alle zeven goals van dit seizoen. Na de 2-0 was Roda rijp voor de slacht. Meteen na de goal van Mokotjo had de thuisploeg op 3-0 kunnen komen, ware het niet dat Ard van Peppen een eigen doelpunt bespaard bleef omdat de bal op de lat eindigde.

/

FC Twente bleef ook na rust de betere partij, maar schakelde een tandje terug, terwijl Roda JC lange tijd simpelweg niet bij machte was om de tegenstander pijn te doen. Pas in de laatste twintig minuten werd het weer wat aangenamer in de Grolsch Veste. Eerst liet Oosterwijk een goede kans op zijn tweede van de middag liggen, waarna de gasten uit Kerkrade via Tomi Juric van zich deden spreken. Op aangeven van Tom van Hyfte mikte hij net naast.

Nadat ook Chinedu Ede weer aan de overkant op een haar na het doel miste, bracht Juric negen minuten voor tijd de spanning alsnog terug in de wedstrijd. Uit een vrije trap van Hicham Faik kopte de Australische aanvaller de 2-1 achter Joël Drommel. Het was daardoor in de slotfase toch nog even billenknijpen voor de aanwezige fans in de Grolsch Veste, maar de thuisploeg sleepte de kleine voorsprong uiteindelijk zonder al te veel moeite over de eindstreep.