wk2018
 

Il Gigante Buono

Zondag, 5 juli 2015 om 22:15 door AlexDelPiero10

Old Trafford is muisstil en een kille wind waait zachtjes door het gigantische Theatre of Dreams en streelt de trieste gezichten van de elf bezoekende Leeds United-voetballers. Broederlijk staan ze zij aan zij, arm om schouder, en eren ze voor de volle minuut hun pas overleden clubicoon. Bijna duizend mijl verderop, in het noorden van Italië, eren elf zwart-wit gestreepte spelers dezelfde man: Il Gigante Buono.

/

"Heb je hem ooit wel eens zien spelen?"
"Huh, wie bedoel je?"
"Wie bedoel ik? Charles natuurlijk?"
Verbaasd staar ik Salvatore aan en mijn oprechte verbazing ergert hem duidelijk. Immers, een Britse voetballer in Italië die het vermelden waard was is erg zeldzaam, dacht ik bij mezelf. Ian Rush kon geen deuk in een spreekwoordelijk pakje boter trappen in zijn jaartje Turijn en dat was toch een grootheid van het Engelse voetbal. Salvatore haalt me met een schouderklopje uit mijn eigen wereld en zet op zijn dooie gemak een espresso.

Zachtjes roert hij in zijn espresso en kijkt hij me aan wanneer hij een stoel bij zet. “John Charles, moge zijn ziel in vrede ruste, was een fenomenale spits. Hij was veel beter dan het gros van de spitsen die we door de jaren heen gehad hebben. Hij kwam in de jaren vijftig naar ons toe en scoorde er meteen op los. Ja, Sivori, Boniperti en Charles vormden een illuster trio. Trio Magico! Die gasten wonnen alles voor je.”

“Jij denkt dat David Trezeguet, Alex Del Piero en Pavel Nedved een gouden driehoek vormden, maar dan ken je deze mannen nog niet.” Enigszins verbaasd door de manier waarop hij mijn drie helden van weleer opzij zet, teken ik protest aan. Althans, dat probeer ik. Salva was weer eens op stoom en dan stopte niets hem af. “In vier jaar tijd scoorde Trio Magico meer dan driehonderd doelpunten....”

Het is al laat wanneer Salva me begeleid naar de voordeur. Zijn relaas had tot diep in de nacht geduurd en ik was doodmoe. Onderweg naar huis werpt het maanlicht grote schaduwen op de straten van mijn geboortedorpje. Het is stil en enkel mijn voetstappen maken een ritmisch gedempt geluid. Hier kom ik tot rust, ik adem de geur van de nacht diep in en overdenk alles wat me daarnet verteld is. Natuurlijk romantiseren mensen vaak de dingen die ze ooit liefhadden, maar driehonderd goals is wel erg veel. En die Charles, wat voor voetballer zou dat geweest zijn.

Eenmaal thuisgekomen kan ik ondanks mijn vermoeidheid de slaap niet vatten. Ik besluit om mijn geduld niet langer op proef te stellen en zoek naar alles wat ik maar kan vinden over die mysterieuze Welshman. Tot mijn ontgoocheling zie ik dat de vriendelijke reus inmiddels niet meer is. In 2004 stierf hij aan de kwalijke gevolgen van kanker, de ziekte die ons allen wel treft, al dan niet direct. De verhalen die over hem te lezen vallen, zijn beklijvend en mooi. Zijn bijnaam verdiende hij bijvoorbeeld aan het feit dat hij in zijn lange carrière geen enkele gele of rode kaart wist te pakken. Als hij fors neergehaald werd, richtte hij zich op in al zijn grootsheid, en gaf hij zijn belager een hand of vertelde hij hem dat hij over de grens was gegaan.

Ja, Charles was een speciale. Iemand waar menig hedendaags voetballer een voorbeeld aan zou mogen nemen. Een voetballer uit een geheel andere periode, een oermens die volgens collegaschutter en tevens goede vriend Sivori ooit eens zo hard tegen de doelpaal aanliep, dat het hele doel er van trilde en het geluid over het trainingscomplex galmde. Dat weerhield John er niet van meteen weer recht te gaan staan en de training te hervatten. De schaarse beelden tonen dat hij enorm elegant was voor zijn postuur en lengte. Hij dartelde in het zwart wit in de Trio Magico over de Italiaanse velden. Hij liet verdedigers radeloos achter met zijn snelheid en kracht; het summum van een atleet pur sang. Hij schonk Juve drie maal de titel en werd topschutter in zijn eerste seizoen met 28 goals, het seizoen erna produceerde hij er zelfs 42 in 39 wedstrijden. Nog steeds een clubrecord.

Later die week kwam ik Salvatore tegen op de markt. In zijn gestreepte hemdje en zomerse short stond hij aardbeien te selecteren bij het fruit en groenten kraampje. Ik voegde me geruisloos bij het duo en de vrouw achter de toog keek me aan en sloeg haar ogen glimlachend ten hemel. “Hoe lang sta je hier al?”

Salva gooit geschrokken een aardbei terug bij de rest en lacht zijn gele tanden bloot; altijd de leukste thuis die jongen! Hij lacht vriendelijk naar de dame wanneer hij me wenkt om samen verder de markt af te gaan. We converseerden nog uren door over John Charles en de magische drie. De ochtendzon begon nu echt fel te branden. Samen zitten we op een klein bankje en genieten we van het mooie weer. Beiden denkend aan hetzelfde: de Welshman met het gouden karakter die er als Brit wel in slaagde om de Serie A te veroveren.

21 februari 2004, Turijn, Italië. Veertigduizend Juventini verwelkomen de goedlachse reus terug. Volwassen mannen vallen massaal op hun knieën voor hun voormalige held. De opgedaagde Juventini huilen van geluk opdat ze Charles nog eens in levende lijven in de straten van Turijn mogen aanschouwen. Maar Il Gigante Buono is moe, ziek en niet langer zo onaantastbaar sterk als hij ooit was. Net na zijn emotionele rentree stuikt de machtige reus in elkaar achter de schermen. Zijn grote hart was de strijd aan het verliezen. De tranen van geluk werden drie dagen later tranen van verdriet. Turijn en Leeds huilden bij het overlijden van hun 72-jarige vriend. De cirkel was rond.

Rest in peace big friend.

John Charles, 27 December 1931 - 21 Februari 2004.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door alexdelpiero10)

En alweer een meesterwerk. Heerlijk de emotie die je gebruikt bij het schrijven van je stukken. Je stukken zijn een verrijking voor elke voetballiefhebber.

Had echt nog nooit gehoord van deze man. Wat eigenlijk best triest is aangezien hij een grootheid is Turijn en Leeds. Bedankt dat je zulke spelers onder de aandacht brengt, want zulke spelers mogen niet vergeten worden!

6 juli 2015 om 18:44

Dat ben ik helemaal met je eens! Zulke spelers moeten we herinneren en koesteren.

Bedankt voor de reactie Aze/che4ever!

Ik moet helaas les geven, dus ik heb alleen maar de inleiding gelezen. Maar jij bent het, dus ik geef je alvast 5 sterren haha.

6 juli 2015 om 18:46

Haha bedankt! Ik hoop dat je de tijd nog vind om het helemaal te lezen haha.

Heel goed geschreven. Ook leuk om Alex del Piero er tussen te zetten. Ik heb één verkeerde zinsbouw kunnen ontdekken: Net na zijn emotionele rentree stuikt de machtige reus in elkaar achter de schermen. (In elkaar storten denk ik dat je bedoelt..)

Verder moest ik opzoeken wat Il Gigante Buono betekent(the gentle giant), maar ik vond het echt heel goed geschreven!

6 juli 2015 om 18:49

In elkaar stuiken klopt normaliter gewoon hoor, of ik moet ernaast zitten? Dat kan ook natuurlijk

Dankjewel Brandwijk! Ik waardeer je reactie!

7 juli 2015 om 10:33

@alexdelpiero10
Haha ik heb het nog opgezocht, maar het is een vlaams gezegde. Ik kende het niet, maar heb weer wat geleerd .

Ik kende de beste man nog niet en dat is best apart, aangezien bijna iedere Juventino weleens heeft gehoord van Sivori en Boniperti, maar niet de man die het trio compleet maakte Charles. Ik ga hem direct even op youtube opzoeken. Het stuk is fenomenaal geschreven, ik vind het altijd goed hoe jij in een 'romantisch' verhaal ook nog zoveel informatie kan geven. We hebben lang op een nieuwe clubexpert moeten wachten, maar dat is het zeker waard, al hoop ik dat de volgende sneller komt haha.

6 juli 2015 om 18:51

Vooral doen amico! Ik doe mijn best hehe, ja nu duurde het even, ik vond de tijd niet meer of was te moe, heb even met een burn out gezeten en die heeft veel energie van me gevergd, maar nu kan ik er terug tegenaan!

Bedankt amico!

Hier krijgt een 19-jarige voetballiefhebber geschiedenis voorgeschoteld, zeg! Ik keek even op Wikipedia, maar voor John Charles is er nog niet eens een Nederlandstalige pagina.

Prachtig stuk, dat alleen jij kan maken!

6 juli 2015 om 18:53

Neen hij is vrij onbekend, zeker in Nederland en België, al kennen de Italo-Belgen en vooral Juventus fans hem hier wel.

Bedankt voor je reactie en compliment!

6 juli 2015 om 20:16

Zijn er zoveel Juve fans in België / in je omgeving die hem wel kennen dan? Verder is het natuurlijk zonde dat er zo weinig bekend over deze oude spelers. Al ligt dat natuurlijk aan het feit dat er weinig filmmateriaalen dergelijke over is. Daarnaast zijn de prestaties van vroeger (42 goals in 39 wedstrijden) niet echt te vergelijken met nu. 42 goals is tegenwoordig een stuk knapper.

6 juli 2015 om 20:32

Toch vooral de oudere ja en die dragen die kennis over aan de jongere generatie. Dat klopt ook wel, veel beelden zijn er niet voorhanden nee.

Geweldig stuk. Bedankt weer!

Ik heb genoten

6 juli 2015 om 18:55

Jij bedankt om het te lezen en te waarderen! Dat doet mij enorm veel plezier

Prachtig stuk, zoals altijd. Vooral ook omdat het om een, voor mij in ieder geval, onbekende speler gaat. Helemaal niets op aan te merken. Ik kijk alweer uit naar je volgende stuk

6 juli 2015 om 20:34

Dankjewel Migi! Het doet mij plezier om te zien dat iemand er iets van opsteekt en zo deze speler leert kennen.

Bedankt!

Wauw, wauw, wauw. Ik krijg er kippenvel van. Dat gebeurt me bijna nooit, dus alleen al dat is knap gedaan. Verder, ben je een magische schrijver met een groot talent. Je sleept me van begin tot einde mee en ik weet niet hoe je het voor elkaar krijgt. Verhaal is een genot om te lezen en de muziek van Imagine Dragons is er dan ook een mooie versterking bij. Al met al prachtig en het gebruikelijke aantal sterren.

6 juli 2015 om 23:49

Thanx Jeffrey! Dat zijn bemoedigende woorden om te lezen en het doet me enorm veel om te horen dat het je mee kon slepen en kippenvel gaf, dat is een groot compliment!

Heel mooi stuk man, mijn complimenten.

Je hebt, zoals hierboven al genoemd, een magische schrijfstijl. Ik zelf schrijf ook hier op Voetbalzone, maar zal nooit kunnen tippen aan jouw schrijfstijl, zeer goed. Leuk en interessant onderwerp ook want de meeste leden van deze site zullen John Charles niet kennen.

Je bent hier natuurlijk al een gevestigde schrijver, en ik hoop dat je er nog lang mee doorgaat!

7 juli 2015 om 11:33

Dank Futbolwatcher!

Dat probeer ik wel te doen ja, zolang ik de tijd er voor vind zal ik blijven schrijven op vz. Bedankt voor je mooie reactie

Weet niet hoe je het doet, maar alweer een prima stuk.
5sterren van mij!

8 juli 2015 om 10:24

Dankjewel Lee!

Voor ik het stuk las, had ik geen flauw idee wie John Charles was. Nu ik je stuk gelezen heb, realiseer ik me dat het over een absolute legende gaat. Je manier van schrijven is 'romantisch' waardoor het stuk heel meeslepend en gemakkelijk te lezen is. Je zou denk ik zo een boek kunnen schrijven over de 'oude dame' en haar verhalen.

Vijf sterren van mijn kant!

8 juli 2015 om 19:06

Dankje Nerazzurro! Erg mooi dat een echte Interista dit kan smaken en waardeert, haha een boek is nog andere koek denk ik hehe, maar enorm bedankt!

Off - Ben je blij met de aankopen tot nu toe die Inter gedaan heeft? Ik neem aan van wel? En ook Jovetic is nadrukkelijk in beeld heb ik gelezen, na de defensieve en middenveld versterkingen zou dat een top versterking zijn voor jullie aanvallende compartiment denk ik.

8 juli 2015 om 19:59

Clubhistorie trekt me enorm en daarom vind ik het mooi dat je de tijd genomen hebt om een van de Bianconeri helden uit de vergetelheid te halen. Heb in ieder geval zeker wat geleerd en heb het meerdere malen gelezen ook haha. Nogmaals complimenten!

Ik ben zeer zeker gelukkig met de spelers die we tot nu toe hebben mogen verwelkomen. We hebben belangrijke posities versterkt en met name de verdediging wat er vaak niet goed uit zag het afgelopen seizoen.

Jovetic.. Wauw! Ik zal echt blij zijn wanneer zijn overstap officieel is beklonken. Jovetic heeft de voetbaltechnische eigenschappen die we missen voorin. Hij completeert Icardi enorm die het echt van aanvoer moet hebben.

Het technisch hart bij jullie is ook sterk bezig geweest zeg. De transfermarkt is amper open en jullie lijken de selectie al rond te hebben.

8 juli 2015 om 20:43

Dat hebben we dan gemeen! Al die nostalgische verhalen over voetballers van vroeger, grote teams van weleer en alles wat er bij komt kijken, prachtig gewoon.

Ja dat dacht ik al, Miranda en Kondogbia wat een topaankopen zeg, ik vind het goed om te zien dat Milan en Inter toch die aantrekkingskracht blijven behouden, de grote drie uit Italia zijn toch echte voetbal instituten die hun plek in de geschiedenis al ruimschoots hebben verdiend. Onze geliefde Seria A komt terug dat voel ik aan alles.

Ja staat te lezen op de betrouwbare sites en ook Di Marzio maakt er melding van, het zou om 15 miljoen gaan met eventueel bonussen bij behaalde prestaties. Inderdaad, Icardi is een echte killer en die laat je het beste presteren door er een creatieve technische speler rond te laten zwerven. Zoals Del Piero vroeger met Trezeguet, en hopelijk voor ons Dybala - Mandzukic of Morata.

Ja ik ben echt tevreden met hoe ons technisch hart de laatste jaren werkt, en ook die bedragen weer, Khedira, Neto gratis, en Mandzukic voor een schappelijke prijs, Pereyra voor 14 miljoen, enkel Dybala was duur maar die was dan ook enorm gewild, dan betaal je sowieso de hoofdprijs.

Bedankt overigens voor het vriendschapsverzoek! Heb het met alle plezier aanvaard.

8 juli 2015 om 22:04

Legendes hebben de club gemaakt en ik blijf ze bedanken voor hun magie, toewijding en de sporen die ze achtergelaten hebben.

Daar dacht ik ook aan inderdaad. Alleen kunnen zowel Jovetic als Icardi nog bij lange na niet in een zelfde adem genoemd worden met Del Piero en Trezeguet. Ik hoop dat dat ooit anders zal zijn en deze twee net als vele voor hun tot de Inter legendes mogen behoren.

Ik heb ook een sterk gevoel dat de Serie A ooit weer wordt zoals de historie ons bewezen heeft: De nummer een competitie van de wereld!

JIj bedankt voor het accepteren amico! Waar de Juventus legendes, legendes op het veld waren, ben jij er een in het in romantische tekst verheerlijken van jouw helden!

9 juli 2015 om 06:13

Klopt helemaal!

Neen dat is waar maar wie weet gaan ze ooit ook groeien naar die status.

Laten we het hopen, alles ziet er nu in ieder geval wel veelbelovend uit!

Grazie Amico

Ciao!

Waanzinnig geschreven (zoals altijd!).

8 juli 2015 om 21:26

Dankjewel Bianconeri !

Wat moet ik hier nu op zeggen?!

Super geschreven met veel passie en emotie, kreeg er kippenvel van! Ik heb ik weer iets geleerd, want ik had namelijk nog nooit van die Charles gehoord.

5-sterren zonder enige twijfel!

9 juli 2015 om 11:06

Dank Forza Roda !

Ik ben blij dat ik je op deze manier kennis heb kunnen laten maken met deze geweldige voetballer en vooral persoon.

Prachtig geschreven! Dit is je eerste clubexpert die ik lees en ben nu erg benieuwd naar de rest van je 'verhalen', ga ze binnenkort allemaal even lezen haha.

9 juli 2015 om 21:44

Thanx Rosepetal!, goed om dat te horen en ik hoop dat ze je allemaal zo gaan bevallen hehe

Geweldig stuk weer, door middel van de dialoog voelt het alsof je er zelf bij bent. Knap iets wat weinig mensen kunnen. Bij dit soort verhalen is het altijd jammer dat een clubexpert maar 1000 woorden mag zijn. Naast dat het amuserend van aard is, leer ik opnieuw ook erg veel van je stukken.

Ik zou je graag iets van kritiek meegeven, zodat je je nog kunt verbeteren. Helaas kan ik je nergens op een foutje betrappen. Als iemand die ooit journalistiek heeft willen studeren complimenteer ik je ten zeerste. Je hebt een hoger niveau dan dat van de eerste- en tweedejaars studenten in Utrecht aan de opleiding.

11 juli 2015 om 19:03

Wauw dank staw!

Zelf geniet ik ook telkens weer van de stukken die jij schrijft dus dat ik dan van jou zulk compliment krijg betekent veel voor me. En zelf heb ik geen opleiding genoten of wat voor schrijvers gerelateerde richting dan ook gevolgd, het is gewoon een hobby. Bedankt, voor de mooie en deugddoende reactie Staw!

Een compliment voor je schrijfstijl. Geschreven met veel gevoel en liefde voor je club. Een echte fan verdiept zich in de clubgeschiedenis. Misschien had je nog iets meer over John Charles zelf kunnen vertellen. Maar ik geef je de volle 5 punten.

11 juli 2015 om 19:00

Dankje Fiorenza!

Dat had ik kunnen doen ja, maar dan zou ik moeite hebben met de 1000 woorden limiet ben ik bang, met dit stuk hoop ik verder ook dat ik mensen genoeg intrigeer zodat ze zelf de naam John Charles eens door google halen.

Dankjewell voor de fijne reactie !

mooie clubexpert, ik vind de manier waarop je schrijft erg fijn om te lezen. Elke serie A fan moet deze clubexpert lezen!!!

11 juli 2015 om 20:13

Grazie farac Milan!

Leuk te zien dat je de schrijfstijl kan smaken. Bedankt !

"tot mijn ontgoocheling zie ik dat de vriendelijke reus inmiddels niet meer is." Mierenneukerig puntje van kritiek; Salvatore had al gezegd "moge zijn ziel in vrede ruste".. Maar dat is echt zeiken om te zeiken, fantastisch stuk zoals altijd

12 juli 2015 om 11:04

Ja klopt! Dat is helemaal fout en was me ontgaan --' bedankt voor het aandachtspunt, bewijst weer eens dat je een stuk niet vaak genoeg kunt overlezen. En bedankt voor het compliment Bombvis!

Leest echt heerlijk weg dit stuk. Het is echt heel romantisch geschreven.
Je voelt de liefde, tijd , en aandacht die hier aan is besteed.
De clubliefde en dat je je er echt in verdiept hebt.

Heb ooit ergens wel heel vaag van deze naam gehoord. Maar wist er eigenlijk heel weinig van.
Erg leerzaam en boeiend om te lezen hoe je het overbrengt.

Echt perfect geschreven , heerlijk dit

5 sterren spreekt voor zich he

12 juli 2015 om 19:37

Ik ben blij dat je dat merkt, altijd leuk om te horen dat mensen voelen welke passie ik in mijn ce´s stop!

Dank voor de reactie Lennartj ! en voor de beoordeling

Prachtig stuk, ik heb een "nieuwe" voetballer leren kennen!

16 juli 2015 om 15:06

Bedankt Nulandje!

Wat een heerlijk stuk om te lezen.
Jouw verhalen lezen altijd zo makkelijk weg. Hulde aan je schrijfstijl.
Verder een voetballer waar ik nog nooit van gehoord heb maar waar ik voor het schrijven van deze reactie nog wat informatie over heb opgezocht.
meteen een zwak voor deze "magiër".

17 juli 2015 om 10:06

Wauw bedankt psvfan! Als je meteen een zwak hebt gekregen voor deze man is mijn opzet meer dan geslaagd bedankt voor je reactie!

Ik heb al een hele tijd geen CE meer gelezen op VZ maar toen ik er weer één van jou tussen zag staan heb ik er toch maar even de tijd voor genomen. En terecht, want zoals verwacht was het weer genieten.
Ga zo door!

5*

19 juli 2015 om 20:39

Bedankt Kroef! Dat zal ik zeker blijven proberen

21 juli 2015 om 06:19

Grazie Ac_milann !

Ik heb deze CE een paar weken terug al gelezen. Ik ben sinds vandaag weer actief met reageren e.d. en wil toch nog even kwijt dat dit echt 1 van de beste Ce's is die ik gelezen heb. Mooie verwoordingen! Net zoals de rest van je Ce's.

Keep it going

10 oktober 2015 om 16:15

Bedankt Jran!

Zal ik proberen!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Juventus

1034 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus9562
2.Napoli9148
3.AS Roma7733
5.Lazio7240
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Mattia De SciglioVerdediger00
Medhi BenatiaVerdediger00
Andrea BarzagliVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren