Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Bijval voor Stam: 'Het overkwam mij ook dat het me ineens allemaal zwaar viel'

Laatste update:

Youri Mulder heeft begrip voor Jaap Stam, die onlangs besloot om te stoppen met de cursus Coach Betaald Voetbal. Mulder maakte de cursus zelf ook niet af en zegt Stam wel te snappen. "Het overkwam mij ook dat het me ineens allemaal zwaar viel", zegt de assistent van FC Twente.

Mulder ging mee naar het WK van 2010 en toen hij bij terugkomst weer naar de cursus moest, brak hem dat op. "Het is een zeer intensieve opleiding", zegt Mulder in het Algemeen Dagblad. "Plannen schrijven, trainingen voorbereiden, in de klas zitten, etcetera. Als je er verder niks bij hoeft te doen, kan dat. Heb je ook andere banen, dan wordt het lastig. Ik hoop dat de KNVB met een individuele cursus komt, ik zou daar graag gebruik van maken."

Ook Ronald de Boer maakte de cursus niet af: de broer van Ajax-trainer Frank noemt de opleiding 'nuttig', maar wel erg theoretisch. De Boer vindt het overdreven om de cursus pittig te noemen, maar onderschrijft wel dat je veel opdrachten meekrijgt, waardoor het lastig is om de opleiding te combineren met mogelijke andere werkzaamheden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De heren kunnen toch ook vrijwillig het langere traject volgen?

Dan wordt dezelfde leerstof verspreid en zou de belasting minder moeten zijn.

9 december 2014 om 09:57

Ten eerste snap ik sowieso niet dat je een cursus moet volgen om trainer te mogen zijn. Maar dat zijn nou eenmaal de regels. Vervolgens zou ik een uitzondering maken voor ex-profvoetballers, die voor het Nederlands elftal hebben gespeeld. Iedereen wil toch training krijgen van bijvoorbeeld Stam, Mulder of van mij part Bogarde. Van dat soort gasten neem je toch veel eerder iets aan dan van Jan de Wit, die toevallig een cursus heeft afgerond.

9 december 2014 om 10:03

Louis van Gaal was ooit ook een Jan de Wit.

En nemen de spelers iets aan van Louis?

9 december 2014 om 10:24

Want een goede voetballer is ook een goede trainer? Want dat zeg je als je aangeeft dat internationals de cursus niet zouden hoeven doen.

Er is al een keurige regeling dat bepaalde prestaties als voetballer er voor zorgen dat je in aanmerking kunt komen voor een verkort traject.

9 december 2014 om 10:31

Want zo'n papiertje maakt je ineens wel een goede trainer? Ik vind de praktijk belangrijker dan de theorie! Ben eigenlijk wel benieuwd wat voor theorie ze krijgen daar. Uiteindelijk vind ik het de club haar verantwoording wie daar voor de groep staat.

9 december 2014 om 10:36

Van Gaal heeft ook nog wel op niveau gevoetbalt. Was altijd een gewaardeerde kracht bij Sparta.

9 december 2014 om 10:40

Lunny,

Een beetje van alles eh. Motivatietechnieken, leiderschap, overbrengen van informatie, conditieopbouw trainingen, revalidatie trainingen, management en coachen van spelers en staf, sportethiek en een basis sportrecht, scouting, opzetten van trainingskampen, tot het noodzakelijke en onvermijdbare papierwerk en nog veel meer.

Bij een topclub heb je uiteraard wel specialisten voor elk facet, maar niet elke club is een topclub. En zelfs een topclub heeft niet voor elk deel een specialist in huis.

Bovendien is het wel handig dat je überhaupt kunt communiceren met de specialisten.

9 december 2014 om 11:17

..en toch is het een krom systeem. Youri Mulder heeft in Duitsland een trainersdiploma gehaald waarmee hij hoofdtrainer mag zijn van een Bundesliga club maar dit diploma is volgens de Knvb niet voldoende om een club uit de Jupiler League te trainen.

Jan Boskamp mag met zijn diploma wel hoofdtrainer zijn van Anderlecht maar niet van Sparta.

Ik snap best dat de Knvb graag ziet dat de opleiding in handen is van gekwalificeerde specialisten maar vaak overdrijven ze het, een diploma coach betaald voetbal is niet zaligmakend, er zijn meer wegen die naar Rome leiden, daarbij zou de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de clubs moeten liggen.

9 december 2014 om 12:24

Dat vind ik een zwak argument Riche. Nederland heeft tov Duitsland een gigantische achterstand qua mogelijkheden. De enige manier waarop we ons kunnen onderscheiden is de opleiding. Van jonge spelers, maar ook van jonge trainers. Ik vind daarom dat we, ook voor trainers, moeten streven naar de allerbeste opleiding. Of de huidige opzet daar voor zorgt weet ik niet. Maar zomaar diploma's uitdelen, omdat dit in het buitenland ook gebeurt zeker niet. De Knvb moet er (mede) voor zorgen dat onze trainers tot de top behoren in de wereld.

9 december 2014 om 12:47

Precies. En Duitsland is daarmee een prachtig voorbeeld. Heel af en toe staat er een Duits natuurtalent als Löw op, maar verder is het toch echt heel matig wat er aan Duitse trainers internationaal aan de slag is.

En ja, dat komt deels door het gebrek aan goede opleidingen in Duitsland.

9 december 2014 om 14:05

Wat een onzin, Duitsland staat juist bekend om haar prima opleiding, kijk naar alle nationale jeugdselecties en hun prestaties, kijk naar de Duitse clubs en het aandeel Duitse spelers, om over het Duitse nationale team nog maar te zwijgen.

Daarbij is de opleiding in Nederland in handen van trainers die helemaal geen diploma coach betaald voetbal hebben en bemoeit een hoofdtrainer zich normaal gesproken helemaal niet met de opleiding, non-argumenten dus.

Hieruit blijkt weer dat profvoetballers een prachtige baan hebben. Na hun carriere is het een hele opgave om een jaartje een paar keer in de maand in de schoolbanken plaats te nemen om hun carriere als trainer serieus te starten.
Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze niemand verplicht ze om een trainers cursus te volgen. De heren voetballers zijn we niet veel gewend blijkt maar weer.

9 december 2014 om 09:53

Zo makkelijk weer om zulke uitspraken te doen, net alsof jij enig idee hebt hoe zwaar die cursus is. Zelf Co Adriaanse toonde begrip voor Stam en die geeft notabene les bij die cursus.

9 december 2014 om 10:04

Het kan inderdaad zijn dat de opleiding te zwaar is voor Stam maar zegt dat wat over Stam of over de opleiding? Misschien is het te veel gevraagd voor Stam misschien is hij wel niet geschikt voor deze cursus en niet geschikt als hoofdtrainer van een Bvo.

9 december 2014 om 10:18

Kom op hé! Hoe zwaar die cursus is? Zal het zwaarder zijn dan een Grotius? of een specialistenopleiding tot kinderarts? Denk het niet. Ze verdienen wel meer!

9 december 2014 om 12:40

Ga jij naar Grotius terwijl je ook een fulltime baan hebt?

9 december 2014 om 13:03

Ga ik naar wat? Jij weet dus niet wat grotius is.

Grotius is een postacademische specialisatieopleidingen. Dus ja, die volg je naast je reguliere baan van 40 - 60 uur in de week! Meestal duurt die 2 jaar.

9 december 2014 om 09:53

Tornado72,

Ze zijn het ook niet gewend natuurlijk. Veelal tot hun 16-jaar naar 't school geweest en degene die toch wat langer de combi sporthumaniora / club gevolgd hebben, weten ook niet wat studeren is.

Met een moeilijkheidsgraad niveau 'eerste jaren middelbaar onderwijs' en een kwantiteit die ook niets voorstelt, train je die voetballers niet om te structureren, te organiseren en te studeren.

Kan je ook niet verwachten dat ze dit plots wel vlot kunnen, wanneer ze het wel moeten doen.

Ligt aan het onderwijssysteem zélf: te veel geënt op de sport, het voetbal, te weinig focus op het verwerken van grote brokken informatie die je misschien niet eens interessant vindt.

9 december 2014 om 12:50

Hoewel ik vind dat je je langzaamaan wat minder onmogelijk begint op te stellen op dit forum en zelfs vindt dat je zo nu en dan met goed onderbouwde meningen begint te komen, moet ik toch even iets kwijt.

Ik word namelijk een beetje moe van je hangende plaat over topvoetballers die in potentie alleen opgeleid zijn om hamburgers te bakken. Het is gewoon zo'n ongelooflijke generaliserende onzin.

9 december 2014 om 13:09

Hoppa!,

Neen, niet allemaal. Er zitten er een paar tussen die wel wat langer school hebben gelopen.

Bij Gent hebben we zelfs een psycholoog en een ingenieur rondlopen.
En ook bij andere clubs weet ik er nog een paar die hoogopgeleid zijn.

Maar da's niet de norm. De norm is sporthumaniora of minder. Diploma waar je geen fluit mee kunt aanvangen.

Je moet dat gewoon op brede schaal bekijken. Het is niet omdat je laag of zelfs ongeschoold bent, dat je dan later geen leuk en goed betaald werk kunt vinden. Voor een enkel individu zal dat immers wel lukken. Maar niet voor de norm.

Voor een voetballer die slaagt, is dat beletsel geen probleem. Maar voor elke voetballer die slaagt, zijn er 10 die het niet halen. Die jongens, da's soms toch wel een drama.

9 december 2014 om 09:55

Ik vind wel opvallend dat stam bijvoorbeeld groeps discussies niet fijn vond. Als trainer lijkt me een groepsgesprek toch belangrijk

9 december 2014 om 10:02

jorize,

Dat snap ik dus ook niet.

In interviews met trainers die deze opleiding hebben gevolgd, komt steeds terug dat ze dit facet het meest interessante vonden.

Je deelt kennis, iedereen verteld vanuit zijn ervaring en visie. Dat zou er net voor moeten zorgen dat iedereen er baat bij heeft. En intellectueel belastend is dit niet echt. Het is ongedwongen en informeel.

Maar zelfs dit is te veel voor Stam. Beetje moe, zeker?

9 december 2014 om 10:09

Bij veel andere opleidingen kun je ook op verschillende manieren de opleiding volgen. Klassikaal, of online, praktijkgericht of juist niet. Wat zou precies het grote probleem zijn als ze bekijken of het ook op een andere manier kan? Wil helemaal niet zeggen dat het daardoor makkelijker wordt of dat ze uiteindelijk minder kennis hebben.

tjonge...stel je voor.
Genoeg mensen in de maatschappij die 40 uur werken, kinderen hebben en nog een cursus volgen.

Maar goed, als je dat niet gewend bent dan valt het ook wel tegen. Dat is zeker.
En als je 20 jaar in de top gespeeld hebt geloof ik ook wel dat je niet zit te wachten op bakken met theorie.
Een slimme trainer laat het conditie gedeelte bijvoorbeeld over aan een specialist. En zo kun je voor veel zaken een specialist binnen halen.

Tja, ik wilde ook m'n rijbewijs halen zonder te lessen, maar helaas... Zo werkt het niet in de grote boze mensenwereld Japie...

9 december 2014 om 10:11

Totaal niet vergelijkbaar, bij je rijbewijs krijg je juist individueel les in plaats van in een klaslokaal.

9 december 2014 om 10:15

De theorie toch niet, Koenkampioen.

9 december 2014 om 10:16

Jawel want de praktijk krijg je individu maar de theorie wordt klassikaal gedaan.

9 december 2014 om 10:24

De theorie leer je zelfstandig met boek of computerprogramma en ook deels bij het lessen zelf. Alleen de toets is in een lokaal. Verder is de praktijk ook een veel groter onderdeel dan de theorie,dat is alleen de basis.

9 december 2014 om 10:43

Koenkampioen,

Dat is niet noodzakelijk zo. Je kan de theorie ook in klassikaal verband leren.

Bovendien, in België toch, ben je verplicht om die klassikale lessen te volgen wanneer je na 2 of 3 pogingen niet slaagt voor je theoretisch examen.

Ook kan je na ernstige verkeersdelicten verplicht worden om de klassikale lessen opnieuw te volgen.

9 december 2014 om 11:36

Ik heb nooit theorieles gehad voor mijn rijbewijs. De vergelijking slaat ook nergens op.
Zie het als een wielrenner, die de Tour De France weet te winnen. Die moet na zijn prof loopbaan een cursus volgen om mensen te leren fietsen...

9 december 2014 om 11:56

Stua,

Dus jij hebt geen theorieles gehad in de klas, dus bestaat het niet en slaagt het nergens op.

Jongens, jongens, jongens toch.

En ook wel leuk om te weten, dat wanneer je de Tour de France wint, dat je dan automatisch de volgende dingen onder de knie hebt:

* fietsmechanica
* opzetten van een tactiek
* motiveren en coachen van je wielrenners en staf
* het opstellen van sponsordeals
* logistiek van grote transporten
* onderhandelen met hotels e.a.
* algemeen management
* opzetten van trainingen en dit in allerlei vormen: conditie, revalidatie, uithouding, explosiviteit, ...
* sportethiek en sportwetgeving
* ...

Ja, hier heb je echt wel goed over nagedacht.

9 december 2014 om 12:42

Als je de tour de france wint heb je management onder de knie? Hahahahahahahahaha
Wat heb je dan onder de knie als je de CL gewonnen hebt?
Soms kan jij echt onzin blaten jongen!!

9 december 2014 om 12:52

Kingshiloh,

Als je hem 7 keer wint, dan weet je wel alles van de handel, transport, management en gebruik van doping. Dat weer wel.

9 december 2014 om 10:19

Waar zegt hij dan dat hij geen les wil krijgen?
Hij wil juist wel, alleen niet op deze manier. Wat is daar mis mee?

9 december 2014 om 10:57

dv71,

Dat hij niet in de positie zit om iets te willen.

Eerst licentie halen op de bekende manier. Daarna aankaarten hoe het beter kan.

Nu heeft hij alvast de schijn tegen dat het om eigenbelang gaat.

9 december 2014 om 11:37

Hij zit juist wel in een positie om iets te willen. Dit soort mensen , maken dat er dingen kunnen veranderen.

Ik vind het een beetje flauw dat iedereen reageert alsof Jaap Stam, en nu Mulder en de Boer, als kleine kinderen staan te huilen dat ze het makkelijker willen hebben. Dat staat helemaal nergens. Ze zouden een andere aanpak willen die beter past bij hun. Of de Knvb daar aan toe moet geven is een tweede, maar vragen staat vrij toch? Ik heb ook nergens gelezen dat Stam het onterecht vindt als de Knvb niet meewerkt aan zijn voorstel.

Ook las ik ergens dat het niet zou kunnen met de kosten want in de maatschappij kan dat ook niet, dan laat je Stam toch wat meer lesgeld betalen? Zal vast niet zo'n probleem zijn voor hem.

9 december 2014 om 10:15

ik neem Stam ook niks kwalijk. Dat hij het niet op kan brengen om in een klas te zitten en huiswerk te maken is zijn probleem. Maar omdat het Stam is, gaat de Knvb nu kijken naar andere mogelijkheden.

Dit had jij eens moeten voorstellen aan de Knvb, ze waren nu nog niet bijgekomen van het lachen.

Voor mij is t simpel; de Knvb pretendeert heel erg goed na te hebben gedacht over de eisen die men stelt aan de opleiding. Daar moet je nu aan voldoen. Punt.

OF je vind dat de opleiding oud-bollig, gedateerd is of zo iets dergelijks. Maar dan moet je niet alleen gevalletje Stam gaan bekijken, maar ook naar alle andere aspecten van de opleiding. Waarom niet open maken of specifieker maken voor iedereen? Als in jouw in goede trainer schuilt, moet jij ook de kans krijgen de opleiding te doen. Toch?

9 december 2014 om 10:41

Geeft alleen maar aan dat deze ex voetballers gewoon niks gewend zijn. Hoe moeilijk kan het zijn om een cursus te volgen? Zij hebben verschillende (lucratieve) banen erbij. Dus? Dat is tegenwoordig heel normaal. Deze ex voetallers zijn bevoorechte mensen. Nooit moeten zwoegen om brood op de plank te krijgen. Verwend bij het leven.
Nu er dan wat van ze wordt verwacht, haken ze af. Tenzij ze zoals ze altijd gewend waren een uitzondering krijgen.
Dat de Knvb serieus nog in gesprek hierover gaat is al helemaal lachwekkend.

Plannen schrijven, trainingen voorbereiden, in de klas zitten, etcetera

Nou nou, kijk uit dat jullie niet moe zijn aan het eind van de week. Maar een paar ton per jaar jaar opstrijken verzacht het leed toch wel een beetje?

Nou Mulder, Stam en alle andere profs. Welkom in de echte wereld.
Er zijn wereldwijd heel veel mensen, die heel hard moeten werken en die dan toch de inspiratie, motivatie hebben om naast dat drukke bestaan ook nog een opleiding af te ronden die hun in staat stelt verder te komen in hun carriere.

We kunnen al die mensen toch niet zomaar een papiertje gaan geven omdat ze zo'n goede staat van dienst hebben? Je hebt al een bevoorrecht baan met meer dan behoorlijk salaris en dan ook nog een papiertje kado krijgen? Dan te bedenken dat er ontzettend veel gemotiveerde mensen dit papiertje serieus willen halen, maar niet eens in aanmerking komen omdat dat alleen is weggelegd voor oud betaald voetballers (op zich al onzin). En wat te denken van alle oud-profs die op voorhand al hadden bedacht dat ze beter niet aan de studie konden gaan beginnen, vanwege gebrek aan tijd. Die zien nu een Jaap Stam in de zelfde situatie komen, maar daar wordt plots mee gedacht...?

Vreemd.

9 december 2014 om 10:15

Je kunt het ook op een andere manier invullen dat hij uiteindelijk dezelfde stof krijgt maar op een andere manier. Niemand bij de Knvb of Stam heeft het over het papiertje zomaar even geven. Dat maakt iedereen hier ervan.

9 december 2014 om 10:17

dropstaaf,

En we moeten verwachten dat dit op 1-2-3 is georganiseerd?

Het is er niet, dus roei je met de riemen die je hebt.

9 december 2014 om 10:19

Mwah, niet allen "wij" doen dat. Het hele gedoe is gewoon in de media terecht gekomen, via Stam of via iemand anders dat maakt even niet uit.

Maar misschien heb je gelijk, maar denk je dat de Knvb het zou overwegen te doen als pak m beet Bart Latuheru (vitesse, jaren 90) in de zelfde situatie zou zitten? Wij zouden hem met zijn allen uitlachen. Maar ja, Jaap Stam he. Verdienstelijk voetballer, en bekwaam trainer van Ajax.

9 december 2014 om 11:03

Geen idee of dat 1-2-3 georganiseerd is, lijkt me ook geen probleem als ze daar de tijd voor zouden nemen.

Ik vind ook niet dat jullie helemaal geen gelijk hebben, ik vind alleen dat er best andere mogelijkheden bekeken mogen worden als deze methode uiteindelijk dezelfde stof behandeld als de "normale". En dat er met een student meegedacht wordt vind ik ook niet eens zo raar. Dit is natuurlijk niet te vergelijken maar voor een student op een normale opleiding proberen ze ook wel eens mee te denken naar oplossingen als er problemen zijn.

En ja dat het nu om Jaap Stam gaat zal de situatie vast wel anders maken. Aan de andere kant hadden andere oud voetballers er dus ook problemen mee maar die zijn gewoon gestopt. Geeft toch aan dat Stam er wel echt mee door wil alleen niet in de huidige aanpak. Prima dat iemand dat een keer aankaart dan.

welkom in de 'gewone' maatschappij heren. Honderdduizenden mensen volgen naast hun baan en soms gezinsleven nog een avondstudie waarbij elke vorm van sociaal leven enkele jaren opgeofferd wordt. De heren voetballers verwachten na het luxe leventje toch geen sympathie in deze kwestie hoop ik... Als je een gewoon traject niet wenst te volgen ben prima... ga je iets anders doen, buiten de voetballerij.

Stam is goed voor 25 miljoen, dus broodroof kan je het in ieder geval niet noemen. Hij kan altijd 5 jaar later nog eens proberen. Keuzes maken is lastig...

Simpel! Allen niet geschikt dus!


wat een stel watjes zijn dit ,alleen de lusten maar niet de lasten.

Wat een hoop kleine mannetjes hier zeg. Omdat de 'gewone' man dit ook moet ondergaan moeten gerenommeerde internationals dat ook. Schei toch uit. Achter de schoolbanken leer je geen ene zier. Je leert alles in de praktijk. Al deze voetballers hebben in hun kleine linkerteen meer voetbalervaring dan al die leraren daar bij elkaar.

Echt Nederland op zn kleinst hier. Iedereen die vindt dat die spelers niet geschikt zijn die zijn net zo kleinzielig als de gemiddelde ambtenaar. Treurig en klein ben je dan.

Ik heb hier weinig respect voor.
En dan hameren op discipline van spelers als je zelf niet eens kunt opbrengen om een opleiding af te ronden.

Ik moet naast mijn fulltime baan, verantwoordelijkheden voor het gezin ook een opleiding doen. Als je iets wilt bereiken dan moet je concessies doen.

Ik vind het ook verschrikkelijk dat ik 3 avonden in de maand naar school moet, en de volgende dag weer om 7 uur moet werken. Thats life.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren