De Graafschap wint na bizar spektakelstuk; periodetitel lonkt voor Almere

De Graafschap heeft Jong FC Twente zaterdagavond getrakteerd op een 6-3 nederlaag. De beloften uit Enschede kwamen kort na rust 2-3 voor, maar de thuisploeg uit Doetinchem boog die achterstand met overtuiging om. Almere City FC versloeg Fortuna Sittard met 3-0 en gaat daardoor weer aan kop in de strijd om de tweede periodetitel. Concurrent Roda JC Kerkrade komt zondag echter nog in actie.

/

De Graafschap – Jong FC Twente 6-3
Voor het oog van ruim 4.850 supporters nam De Graafschap direct het initiatief, maar veel gebeurde er niet in de openingsfase. De bezoekers van Jan Zoutman kwamen uit het niets op voorsprong, door een goal van Merlin Schütte. De thuisploeg kreeg vervolgens genoeg kansen op de gelijkmaker, maar die viel ‘pas’ na 25 minuten. Vincent Vermeij soleerde richting doelman Timo Plattel en verzorgde de 1-1. De Graafschap bleef achterin echter kwetsbaar en gaf opnieuw een tegentreffer weg, toen Felitciano Zschüsschen kon profiteren. Santy Hulst zorgde ervoor dat beide partijen met een gelijke stand de kleedkamers opzochten.

Na rust kwam Twente door geblunder in de vijandelijke defensie weer tot scoren: Soufian Echcharaf liet zijn man lopen en in die aanval scoorde Zschüsschen de 2-3. Die doelpuntenmaker kreeg even later echter een rode kaart na een zware overtreding op Caner Cavlan en met elf tegen tien trok De Graafschap de overwinning echter toch nog over de streep. Karim Tarfi, Vermeij, Jerry van Ewijk en Cavlan (prachtig afstandsschot) tekenden voor een 6-3 eindstand op De Vijverberg.

Almere City FC - Fortuna Sittard 3-0
Almere City heeft in de strijd om de tweede periode uitstekende zaken gedaan tegen Fortuna Sittard. Het team van coach Fred Grim kwam kort voor de pauze op 1-0, toen Norair Mamedov de openingstreffer voor zijn rekening nam. In de tweede helft bleef het lang spannend, maar een kwartier voor tijd moest aanvoerder Ramon Voorn van de Limburgers met rood van het veld af, na een overtreding op Vincent Janssen. Die deed daarna nog twee keer van zich spreken, want de spits van Jong Oranje zorgde voor zowel de 2-0 als de 3-0. Almere gaat nu aan de leiding in de periodestand, maar kan zondag wel weer achterhaald worden door Roda JC Kerkrade, dat het dan opneemt tegen VVV-Venlo.

FC Den Bosch - FC Eindhoven 0-0
Het als derde geklasseerde Eindhoven leek uitstekend van start te gaan tijdens de Brabantse derby, want Chiró N’Toko zorgde al in de eerste minuut voor de 0-1. Het feest ging echter niet door voor de bezoekers, want er was hands geconstateerd en op advies van de vierde man keurde scheidsrechter Edwin van de Graaf de goal af. Den Bosch, de nummer dertien van de Jupiler League, deed daarna weinig onder voor de provinciegenoot en kansen waren er over en weer, zowel voor als na rust. Gescoord werd er echter niet in De Vliert, zodat beide teams genoegen moesten nemen met een punt.

Helmond Sport - MVV Maastricht 3-2
MVV Maastricht was lange tijd de betere ploeg, maar ging door twee late tegendoelpunten toch met een achterstand rust in. Na elf minuten waren de bezoekers op voorsprong gekomen, door een keurige treffer van Sven Braken. Rond het halfuur werd de thuisploeg pas wakker en via Jack Tuyp was men dicht bij de gelijkmaker, maar de spits trof de paal. Na 43 minuten was het wel raak: Stanley Elbers mocht na een overtreding van Nick Kuipers aanleggen vanaf elf meter en maakte geen fout. Een minuut later maakte hij er met een afstandsschot ook nog 2-1 van voor Helmond. Ook na rust voetbalde MVV weer alleraardigst, maar pas halverwege de tweede helft leverde dat ook een goal op. Davy Brouwers scoorde op aangeven van Braken: 2-2. Door een kopbal van Marc Koot werd het echter toch nog 3-2.

FC Oss - Jong PSV 2-0
FC Oss verloor de voorgaande twee duels, maar kon dit keer dus weer eens drie punten bijschrijven. De Brabantse derby tegen de beloften van PSV kwam eigenlijk pas na het halfuur los. Kevin van Veen had de 1-0 op de schoen, maar mikte naast, maar na 36 minuten werd het alsnog 1-0 voor de thuisploeg. Istvan Bakx scoorde, via de benen van Zeus de la Paz. In de tweede helft ging Oss op zoek naar een tweede treffer en men vond die bijna via Van Veen, maar hij trof de paal. Halverwege de tweede helft viel de 1-0 alsnog: De La Paz ging in de fout en daardoor kon Bakx zijn tweede van de avond aantekenen. Jong PSV mocht daarmee niet klagen, want de nederlaag had nog veel hoger uit kunnen vallen.