NEC wint en zet eerste stap op weg naar terugkeer naar Eredivisie

NEC heeft de eerste stap op weg naar een terugkeer naar het hoogste niveau ingezet. De ploeg van Ruud Brood stelde vrijdagavond de eerste periodetitel in de Jupiler League veilig; bij Almere City FC werd met 1-2 gewonnen. Roda JC, dat bij puntenverlies van NEC nog kans op de periode had, bleef in Kerkrade tegen Jong PSV steken op een 1-1 gelijkspel. FC Volendam won bij Fortuna Sittard, loste Roda af als de nummer twee en volgt op twee punten van NEC.

/

Almere City FC - NEC 1-2
In de eerste helft bracht Alireza Jahanbakhsh na een half uur spelen het scorebord op heerlijke wijze in beweging. Na een hoekschop van Anthony Limbombe plaatste hij de bal met de hak tegen de onderkant van de lat: 0-1. Fans van NEC braken daarna door een hek, waardoor ze bij de fans van de thuisclub kwamen. Daardoor ontstond zoveel onrust dat scheidsrechter Edwin van de Graaf besloot dat beide teams voorlopig de kleedkamers moesten opzoeken. Na dik een kwartier koos de de dienstdoende arbiter ervoor om het duel te hervatten.

In de tweede helft was NEC diverse malen gevaarlijk. Dat resulteerde al na twee minuten in de 0-2 van Sjoerd Ars, maar de ploeg van Brood wist het krachtsverschil niet in meer doelpunten uit te drukken. Een rake vrije trap van Ricardo Kip zorgde er zelfs voor dat de laatste tien minuten nog spannend werden. NEC gaf de minimale voorsprong echter niet meer uit handen.

/

Telstar - Sparta 4-3
Na vier minuten hadden beide teams al een doelpunt gemaakt. Paul Gladon zette de bezoekers al in de eerste minuut op voorsprong, maar een rake kopbal van Johan Kulhan betekende luttele minuten later al de 1-1. Dom balverlies van Edo Knol zorgde ervoor dat Sparta na een klein half uur spelen snel kon omschakelen; Johan Voskamp was het eindstation en zorgde voor de 1-2. Een bekeken inzet van Jonathan Kindermans was goed voor een ruststand van 2-2.

Ook na de onderbreking werd er volop gescoord. Een droge knal van Anmar Almubaraki betekende al snel de 3-2, maar Voskamp kopte tien minuten later al de 3-3 binnen. Een mooie krul van Ralf Seuntjens was voorbode van de 4-3 van Almubaraki, die na voorbereidend werk van Seuntjes de thuisploeg weer aan de leiding bracht. Met dank aan Cor Varkevisser en het aluminium gaf Telstar de voordelige marge daarna niet meer uit handen.

/

FC Eindhoven - RKC Waalwijk 2-0
De bezoekers toonden in de eerste helft passie en strijd, bleven voetballen, maar het ontbrak de ploeg van Martin Koopman aan kansen. Na een half uur zette Joey Sleegers de 1-0 op het scorebord. Na een combinatie door het midden belandde de bal voor de voeten van de gehuurde Feyenoorder, die beheerst afrondde. Na de onderbreking ging het duel op en neer, met kansen voor beide teams. Zo kon Tom Muyters maar ternauwernood voorkomen dat een van richting veranderd schot de 1-1 betekende. In de slotminuten trok FC Eindhoven het duel naar zich toe. Anthony van den Hurk zette de eindstand van 2-0 op het scorebord en zodoende heeft men nu reeds zes overwinningen op rij geboekt.

Fortuna Sittard - FC Volendam 0-1
De eerste helft was vermakelijk, met kansen voor beide ploegen, maar de toeschouwers werden niet verwend met een doelpunt. Brandley Kuwas was zeer dicht bij de 0-1, maar zijn inzet ging tegen de paal. Ploeggenoot Henk Veerman had in de vierde minuut al de lat geraakt. Een penalty bracht de bezoekers aan de leiding. Fatih Turan legde Ludcinio Marengo neer in het zestienmetergebied en mocht inrukken. Kevin Brands stuurde Ferhat Kaya naar de verkeerde hoek: 0-1. Het was vervolgens aan Kaya te danken dat Fortuna in de wedstrijd bleef, maar de drie punten gingen naar de bezoekers. Kuwas raakte in de slotminuten nog de lat.

Roda JC Kerkrade - Jong PSV 1-1
De thuisploeg begon sterk, maar zakte in het tweede deel van de eerste helft ver terug. Na ruim een kwartier nam de ploeg van René Trost de leiding. Henk Dijkhuizen sprong op een curieuze wijze tegen een vrije trap van Wiljan Pluim aan en zag de bal in het doel rollen; 1-0. Na de onderbreking controleerde de thuisploeg het duel, maar verzuimde men om door te drukken. In het laatste kwartier stuitte Frank Demouge van dichtbij op Nigel Bertrams en werd een kopbal van Rigino Cicilia van de lijn gehaald. Aan de andere kant van het veld zorgde Boris Cmiljanic met een rake knik wel voor een doelpunt en dat was tevens de eindstand: 1-1.

/

VVV-Venlo - Helmond Sport 2-1
VVV-Venlo won slechts één van de laatste vier wedstrijden, maar kon vrijdag dus weer eens juichen. De ploeg van Maurice Steijn stond al na één helft op een comfortabele 2-0 voorsprong. Na een kwart wedstrijd viel de bal na een inworp voor de voeten voor cultheld Melvin Platje en die werkte simpel binnen: 1-0. Zeven minuten voor rust tekende Jeffrey Altheer met een afstandsschot voor de 2-0. VVV-trainer Steijn werd voor rust overigens al naar de tribune gestuurd vanwege commentaar op de arbitrale leiding. In de tweede helft kwam Helmond Sport nog terug via een doelpunt van Jack Tuyp, maar een gelijkmaker zat er in De Koel niet meer in.

/

Jong Ajax - Jong FC Twente 5-1
Jong Ajax kreeg al twee goede mogelijkheden, alvorens Richairo Zivkovic na een kwartier de score te openen met een bekeken schot. De aanvaller was even later dicht bij de 2-0, maar ditmaal schoot hij net naast de kruising. Na ruim een halfuur kwam Twente plotsklaps op gelijke hoogte door een goal van Jari Oosterwijk. In de tweede helft namen de beloften van Ajax afstand van de leeftijdsgenoten uit Enschede. Elton Acolatse scoorde tweemaal en de 4-1 was aan Queensy Menig, die na een mooie hakassist van Zivkovic voor de 4-1 kon zorgen op De Toekomst. Diezelfde Zivkovic bepaalde de eindstand op 5-1, door een strafschop te benutten.

/

FC Den Bosch - De Graafschap 1-2
Anthony Lurling maakte vrijdag dan eindelijk zijn eerste doelpunt voor FC Den Bosch, sinds zijn terugkeer op De Vliert. De aanvaller verzorgde na elf minuten de openingstreffer, maar hij moest even later reeds afhaken met een hamstringblessure. Tussendoor had Vincent Vermeij voor de 1-1 gezorgd door een defensieve flater van Den Bosch af te straffen. In de tweede helft was Den Bosch de bovenliggende partij, maar in plaats van de 2-1, viel de 1-2 voor De Graafschap. Jerry van Ewijk profiteerde van een tweede Bossche verdedigingsfout en bezorgde de bezoekers uit Doetinchem daarmee het volle pond.

/

Achilles'29 - FC Emmen 1-2
FC Emmen ging rusten met een 0-1 voorsprong en dat was zonder meer terecht. De bezoekers hadden niets te vrezen van de thuisploeg en kwamen na twintig minuten op 0-1 door een goal van Roland Bergkamp, na voorbereidend werk van Luis Pedro. In de slotfase van de eerste helft werd Emmen nog een zuivere strafschop onthouden. In de tweede helft stelden de bezoekers uit Drenthe de overwinning veilig: Cas Peters krulde de bal na een klein uur langs doelman Leon ter Wielen. De tegentreffer van Freek Thoone kwam te laat. Toen stond Emmen door een rode prent voor Elson do Almeida overigens al met tien man op het veld.

/

MVV Maastricht - FC Oss 0-2
FC Oss kreeg in De Geusselt de beste kansen in het eerste bedrijf. De Brabanders namen de regie na de eerste twintig minuten over en kwamen dicht bij de 0-1 via Istvan Bakx (paal) en Kevin van Veen (over). MVV Maastricht kon het thuispubliek nog niet echt vermaken en incasseerde in de laatste zes minuten van de tweede helft ook nog eens twee doelpunten. Van Veen was op prachtige wijze trefzeker en in de blessuretijd zorgde Renan Zanelli na voorbereidend werk van Justin Mathieu voor de 0-2.