Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Nederlander die met Robben werd vergeleken maar nu in Singapore speelt

Laatste update:

Jonge voetballers die een grote toekomst wordt voorspeld. Het komt regelmatig voor. De wereld ligt aan hun voeten en zaakwaarnemers met dollartekens in hun ogen zorgen ervoor dat deze talenten voor miljoenbedragen naar droomclubs kunnen verkassen. Veel van deze groeibriljanten maken de verwachtingen echter door uiteenlopende redenen niet waar. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van geflopte voetballers. Deze keer het verhaal van de jongste debutant ooit voor FC Groningen, Richairo Zivkovic.

Door Lars Verhage

Het is 2 december 2012. FC Groningen staat op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Heracles, wat trainer Robert Maaskant in de gelegenheid brengt om een debutant in het veld te laten komen. De op dat moment slechts zestienjarige Zivkovic maakt zijn debuut in de Euroborg als jongste speler ooit in de geschiedenis van de Groningers. Scouts van over de hele wereld zijn overtuigd.

Er wordt een grote toekomst verwacht voor de jonge spits, echter loopt zijn carrière helemaal anders. Zivkovic begint op jonge leeftijd te voetballen bij zijn plaatselijke voetbalvereniging, FVV Foxhol. In 2007, op elfjarige leeftijd, vertrekt de zoon van een Servische moeder en een vader uit Curaçao naar de jeugdopleiding van FC Groningen. Hier valt hij snel op, mede vanwege zijn snelheid en geweldige balbehandeling. De jonge spits wordt al snel bestempeld als een groot talent, met ook uitverkiezingen voor de jeugdploegen van het Nederlands Elftal.

Zijn potentie lijkt Zivkovic ook daadwerkelijk in te lossen. Zo weet hij op zestienjarige leeftijd zijn eerste goal te maken in het groen-wit. Hij lost hiermee Arjen Robben af als jongste doelpuntenmaker ooit voor de Trots van het Noorden. De eerste vergelijkingen met Robben worden ook al gemaakt. In 33 wedstrijden voor de club komt de tiener tot tien doelpunten; alleen Arnold Bruggink en Willy van der Kuijlen kwamen vaker tot scoren voor hun achttiende in de Eredivisie.

Ajax
Nadat de aanvaller veel indruk heeft gemaakt bij Groningen, besluit Ajax Zivkovic in 2014 te kopen voor een slordige twee miljoen euro. In zijn beginmaanden in Amsterdam speelt de spits zijn wedstrijden bij Jong Ajax, om meer ervaring op te doen. Op 28 oktober mag Zivkovic dan eindelijk zijn debuut in Ajax 1 maken, tijdens een bekerwedstrijd tegen SV Urk. De rechtspoot weet meteen te scoren, zoals zoveel andere Ajax-spelers bij hun debuut doen.

Het lijkt het begin te zijn van veel goals, maar niets blijkt minder waar. Na zijn goal tegen Urk vindt de snelle spits nog slechts eenmaal het net in de hoofdmacht van Ajax. Trainer Frank de Boer geeft Milik het vertrouwen als eerste spits, en de IJslander Kolbein Sigthórsson fungeert als back-up. Hierdoor speelt Zivkovic zijn wedstrijden voornamelijk bij Jong Ajax, waar hij wel wat goals weet te maken. Bij de beloftenploeg komt echter het probleem van de Assenaar steeds meer naar voren. Hij komt vaak te laat, of wordt voor andere disciplinaire redenen geschorst. Nadat Ajax ingezien heeft weinig perspectief te kunnen bieden aan Zivkovic, wordt er besloten om de jongeling te verhuren.

Horde aan clubs
Zijn eerste verhuurperiode is bij Willem II. Trainer Jurgen Streppel ziet echter geen spits in Zivkovic, waardoor hij of op de bank zit of op de flank speelt. Hier komt hij echter niet uit de verf, waardoor Ajax halverwege het seizoen al besluit de speler weer terug te halen. Toch komt hij weer niet in aanmerking voor de A-selectie; de spits moet opnieuw zijn minuten maken bij Jong Ajax.

FC Utrecht besluit in de zomer van 2016 om Zivkovic een kans te geven. Zij huren hem voor één seizoen van Ajax. In de Domstad loopt het beter voor de spits. Hij laat een goede indruk achter en komt tot acht doelpunten in de Eredivisie en drie in de beker. Toch komt hij ook in handen van een bijzondere statistiek. De pijlsnelle aanvaller heeft al bij vier clubs in de Eredivisie gespeeld en dat voor zijn twintigste verjaardag.


Tegen FC Twente scoort Zivkovic een van zijn knapste doelpunten na een geweldige sprint.

Buitenlands avontuur
Ondanks zijn prima cijfers in Utrecht ziet Ajax nog steeds geen toekomst in de spits. Hij wordt verkocht aan het Belgische KV Oostende, waar hij in twee seizoenen tot prima cijfers weet te komen. Vooral in het eerste seizoen gaat het goed voor de op dat moment nog altijd maar 21-jarige spits. In de competitie komt hij tot negen doelpunten.

Het seizoen erna worden de cijfers al minder; Zivkovic komt tot slechts 3 doelpunten in 21 wedstrijden. Hij besluit België te verlaten voor een lucratief avontuur in China. Bij Changchun Yatai, actief op het tweede niveau van het Aziatische land, krijgt Zivkovic de reputatie van een goaltjesdief. Hij speelt 25 wedstrijden, waar hij 15 keer een doelman laat vissen. Toch blijft het bij één seizoen in China. De spits verkast namelijk op huurbasis naar Sheffield United.

In de Premier League weet de Nederlander niet te scoren. Sterker nog, hij komt slechts vijf keer in actie voor de Engelsen. Zivkovic keert terug naar China, ditmaal naar het Guangzhou City van trainer Giovanni van Bronckhorst. Hier weet de spits, net zoals in Engeland, geen basisplaats te veroveren. Drie doelpunten in de Chinese beker is zo’n beetje het enige noemenswaardige voor Zivkovic in dienst van de Chinese topclub. Een avontuur in het thuisland van zijn moeder, Servië, loopt ook uit op een enorme teleurstelling. In het shirt van Rode Ster Belgrado komt hij tot slechts één goal. Hij besluit terug te keren naar Nederland.

Terugkeer
Zivkovic keert voor het seizoen 2022/23 terug in Nederland bij FC Emmen. De spits krijgt een basisplaats van trainer Dick Lukkien, maar kan het vertrouwen niet terugbetalen aan zijn coach. Een mooie goal tegen kersvers landskampioen Feyenoord is één van zijn drie doelpunten in de Eredivisie, waarna hij met Emmen degradeert. Zivkovic gaat echter niet mee de Keuken Kampioen Divisie in. Hij keert terug naar Azië, waar hij nu voor Lion City Sailors speelt. Voor deze ploeg uit Singapore laat het voormalig toptalent goede dingen zien. Na negentien wedstrijden staat de teller al op vijftien goals. Het zijn cijfers die tien jaar geleden al werden verwacht voor de spits, echter niet voor een club uit Singapore.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat was dit ooit een groot talent en zo zie je maar dat vele factoren meespelen wil je succesvol worden. Had er wel meer van verwacht , maarja het is wat het is

24 december 2023 om 23:40

Het gebeurt zo vaak, talenten die de hemel in worden geprezen, te snel de stap naar het buitenland maken en dan op de bank terecht komen. Met iets met geduld en goede zaakwaarnemers zouden meer jongens kunnen doorbreken

25 december 2023 om 00:13

Alleen bleef die nu in nederland bij ajax, maar hij had inderdaad beter bij groningen kunnen blijven

Overstap naar Ajax heeft hem de nek omgedraaid. Beetje triest, want hij is nog maar 27 jaar en had de potentie om een hele grote spits te worden als je keek naar zijn laatste seizoen bij Groningen. Had misschien nog wel 1 of 2 seizoenen moeten blijven, want haast was er niet qua ontwikkeling (was nog maar 18 toen die naar Ajax ging). Maar had ook wel het gevoel gehad dat hij niet helemaal voor de sport leefde na zijn vertrek bij Ajax en meer een beetje zin had om de wereld te verkennen. Inmiddels al Belgie, Servie, China, Engeland (wel PL voetbal gespeeld) en nu Singapore gehad, ook leuk. Maar dit had inmiddels de eerste spits van Nederland kunnen zijn.

Op FM14 of FM16 1 van de eerste aankopen die ik in de meeste saves probeerde te doen. Zivkovic was een garantie op een enorme stroom doelpunten in de 10 jaar na zijn komst.. Helaas was dat op een spelletje en heeft hij het in het echt nooit waar kunnen maken. Bij vlagen zag je het talent wel, en hij heeft ook best lang in de Eredivisie gespeeld, maar de potentie is er nooit uitgekomen!

Dacht dat het wellicht Stef Nijland had kunnen zijn ik heb nog nooit iemand Zivkovic horen vergelijken met Robben.

Als je op jonge leeftijd de fysieke kwaliteiten hebt om mee te kunnen en speelt zonder angst dan word er snel gesproken over toptalent ook omdat ze vaak in de jeugd hebben uitgeblonken maar kijkend naar de technische voetbalkwaliteiten en spelintelligentie viel het allemaal wel mee. Luc Castaignos is daar ook een voorbeeld van al heeft hij een stuk meer laten zien dan Zivkovic.

Bij spelers als Bakalli, Ihatarren, Aisatti etc zou je echt kunnen spreken van een gevallen toptalent die hadden technisch zoveel kwaliteit en niet zozeer atletisch vermogen die ze instaat stelde om op vroege leeftijd op te vallen.

Bij Lion City Sailors speelt ook ene Maxime Lestienne. Vroeger nog van PSV. Die maakte daar in 2023 26 goals en gaf 29 assists ..

25 december 2023 om 14:45

Dat vond ik trouwens een hele goede speler toen hij bij PSV kwam. Is helaas toen in een diep dal terechtgekomen. Is volgens mij beide ouders toen in een kort tijdsbestek verloren en dat heeft (niet heel onlogisch) flink bij hem ingehakt.

Wat een enorm talent was dit. Net zoals velen, had ik hoge verwachtingen. Dat stukje van gebrek aan discipline in die periode bij Ajax heb ik tot nu toe eigenlijk nooit meegekregen. Is dat vaker een probleem geweest, buiten die periode?

Ongelooflijk wel wat een clubs die jongen afgesleten heeft met in potentie nog jaren voor zich. Vraag je je toch af of hij niet betet een aantal jaar bij dezelfde club zou moeten blijven. Kan me voorstellen, zeker na zoveel transfers en huurperiode, dat je wel toe bent aan wat stabiliteit in je leven. Denk dat dat een groot verschil zou kunnen maken voor hem.

Eigenlijk zonde dat hij heeft gekozen om op zo'n jonge leeftijd naar Ajax te gaan in plaats van basisspeler bij Groningen te blijven en ervaring en vertrouwen te kweken. Want dat er meer in zat in zn carrière tot nu toe mag duidelijk zijn natuurlijk.

Dit was met potentie het grootste talent wat Groningen ooit heeft gekend! Had nog nooit zo’n snelle speler gezien die doelgericht was met beide benen. Zal nu vast wel binnen aan het harken zijn maar blijft wel zonde denk dat die anders wel bij Liverpool uit de voeten kon.

Wel eens met hem over gehad. Dat er op een hele jonge leeftijd al zoveel van iemand wordt verwacht en dat iemand ook...net als andere leeftijdsgenoten...ruimte moet krijgen. En hij had nog gelijk ook. Gewoon doorgaan met dit blijven doen en er zullen meer multitalenten onnodig gaan sneuvelen. Wanneer komt een keer het besef dat iemand op zijn 17e nog gewoon een kind is. En dat hersenen pas op je 24e zijn volgroeid.

24 december 2023 om 23:14

Je hebt gelijk hoor, maar als je op die leeftijd al een financiële upgrade kan realiseren, zeg dan maar eens nee

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren