wk2018

'Grondlegger' Van Gaal: 'Om eerlijk te zijn had ik het niet verwacht'

Dinsdag, 25 december 2012 om 08:20
/

Louis van Gaal speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van diverse spelers die vandaag de dag deel uitmaken van het sterrenensemble van Barcelona. Onder leiding van de oefenmeester maakten onder meer Xavi, Andrés Iniesta, Carles Puyol en Victor Valdés hun debuut in het hoogste keurkorps van de Catalanen. Tegen Levanten (0-4) speelde Barcelona voor het eerst in zijn geschiedenis met elf jeugdspelers.

Xavi zwaaide na afloop van het duel Van Gaal alle lof toe. "In zijn tijd bij Barcelona zei hij altijd dat de club naar een elftal zou moeten toewerken van alleen maar spelers uit eigen kweek. Nu hebben we dat doel bereikt. Het is een verbazingwekkende en buitengewone prestatie. Van Gaal heeft daarvoor de basis gelegd. Ik neem hierbij graag de gelegenheid om hem daarvoor te bedanken."

/

Van Gaal erkent in Sport dat hij niet verwacht had dat Barcelona ooit met elf jeugdspelers binnen de lijnen zou staan. "Om eerlijk te zijn had ik het niet verwacht", zegt de tegenwoordig bondscoach van Oranje, die tweemaal trainer van Barcelona was, in de Catalaanse sportkrant. "Barcelona moet altijd presteren en het meest gebruikelijke is dat er dan nieuwe spelers van buitenaf worden aangetrokken. Het is geweldig dat men ook zonder relatief veel aankopen zeer succesvol is."

"Er waren in mijn tijd hoge verwachtingen van spelers als Valdés, Iniesta, Xavi, Puyol en Thiago Motta. Ik zei toentertijd tegen Xavi dat het ideaal voor Barcelona zou zijn als het eerste elftal ooit met elf jeugdspelers zou spelen. De woorden van Xavi na het duel met Levante tonen aan dat hij zich bekommert om de cultuur van de club."Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door guaporta)

Dit is en blijft natuurlijk erg knap er zijn maar weinig teams die dit vol kunnen houden! Het enigste wat jammer is dat ze spelers als Fabregas en Jordi Alba hebben laten en gaan en later toch weer teruggekocht

25 december 2012 om 11:53

Alba hebben ze inderdaad laten gaan, Fabregas niet. Fabregas werd opgepikt door Arsenal omdat zij hem een flink contract aan konden bieden en dit onmogelijk is in de spaanse competities als spelers -17 zijn.
Dat combinerend met een kleine kans om vroeg door te breken heeft ervoor gezorgd dat Fabregas toen Barça wilde verlaten. Het is niet zo dat Barça hem wilde laten gaan. Zelfde verhaal geldt ook voor o.a. Pique en Fran Merida.

Terecht dat Van Gaal de loftrompet krijgt. Niet Cruyff maar Van Gaal is de grondlegger van het huidige weergaloze Barcelona.

25 december 2012 om 09:40

Cruijff heeft destijds de jeugdopleiding opgezet waar xavi, iniesta etc
. uit voort kwamen. Blijkbaar is dat wel een erg goede combinatie want bij ajax ging het eerder ooj al zo.

25 december 2012 om 09:58

Als je ergens binnenkomt, inventariseer je altijd wat er is, wat kan verbeterd worden, waar kan verder opgebouwd worden, etc.

25 december 2012 om 13:25

Dus jij beweert dat, als Cruijff niet de jeugdopleiding had opgezet, Xavi en Iniesta niet bij Barcelona hadden gespeeld ofzo? Of bedoel je dat zonder Cruijff er geen jeugdopleiding geweest zou zijn?
Oprechte vragen, want ik zie de toegevoegde waarde van Cruijff hier niet in.

25 december 2012 om 23:12

Dat er wel een opleiding was geweest maar niet zo succesvol als die nu is, was. Ten eerste moesten xavi en iniesta gescout worden. Cruijff legt hier erg veel nadruk op. Zo werd bijv. bij ajax in de jaren echt heel nederkand in kaart gebracht qua talenten. Daarnaast heeft de opleiding xavi en iniesta gemaakt tot de spelers die ze nu zijn. En je kan zeggen dat de grote talenten altijd boven komen drijven maar hoe bewijs je dit. Bergkamp was bijvoorbeeld in de a2 van ajax ook al zo goed als afgeschreven. Als cruijff destijds niet de jeugdopleiding tot een zo hoog niveau had gebracht was het maar de vraag geweest of xavi en uniesta daar hadden gespeeld en ontwikkeld tot de spelers die ze nu zijn.

25 december 2012 om 09:56

Van Gaal en Cruijff zijn beide voorstander van eigen jeugd eerst. En pas kopen wat je niet hebt opgeleid.

Wie nu de echte grondlegger is laat me verder kopud, feit is dat clubs die opleiden altijd mijn voorkeur blijen houden.

Overigens, vroeger was Real ook een opleidingsclub. Het team van beenhakker stond bol van grote eigen spelers. Even voor de Real bashers.

25 december 2012 om 12:03

Daarom heeft Louis van Gaal ook onder de bescherming van bodyguards het Camp Nou moeten verlaten toen zijn ontslag naderde. Johan Cruijff daarentegen is nog steeds een legende voor de club, wie zou er dan de grondlegger kunnen zijn voor de huidige successen? Cruijff die de volledige jeugdopleiding heeft opgezet, met totaalvoetbal Guardiola en Xavi heeft geinspireert tot grootste dingen en als leermeester wordt beschouwd? Of Louis van Gaal, die een slechte relatie met de pers kreeg, een team neerzette met het opgezette werk van Cruijff en de credits kreeg die hij eigenlijk zouden moeten gaan naar de echte grondlegger? Ik zou het wel weten!

26 december 2012 om 05:14

Je naam doet vermoeden dat je alles weet over Barca. Maar van Gaal heeft zelf ontslag genomen bij Barca. Kul verhaal over bodyguards. Van Gaal heeft weldegelijk de jeugdopleiding verbetert, maar dat vindt jij volgens mij niet echt leuk. Cruijff sppeelde met de maximaal toegestane buitenlanders in een elftal. Maar dat waren wel de beste in hun tijd. Koeman Stoickov, Romario, en Laudrup. Verder een elftal die louter ebstond uit werkers. 2x kampioen op de laatste speeldag. Niet echt overtuigden. Maar voor sommigen is de naam Cruijff al voldoende om alle andere feiten te ontkennen.

26 december 2012 om 10:34

Van Gaal heeft inderdaad onder enorme druk van de fans ontslag genomen en moest wel degelijk na zijn laatste wedstrijd onder zware bescherming het stadion uitvluchten. Natuurlijk is het leuk dat van Gaal veel jeugdspelers gebruikte en Cruijff weinig, maar kijk even naar het verschil. Cruijff had toen niet de beschikking over een perfect functionerend La Masía, terwijl van Gaal doodleuk de vruchten plukte van Cruijff's werk. Natuurlijk is van Gaal niet de personificatie van Satan himself, hij heeft ook echt goede zaken binnen de club gedaan. Daar heb je wel gelijk in.

Dat terugkopen, of terughalen gebeurt bij meerdere clubs, zie recent bijv Janmaat bij Feyenoord, Moisander bij Ajax

Tja en staat er morgen dat van Gaal Xavi en Iniesta heeft leren voetballen?
het succes ligt aan de spelers die al jaren samen spelen
niet meer en niet minder

Ik lees hier regelmatig uitspraken als: "cruyff heeft de jeugdopleidingen opgezet bij Barcelona". Dat lijkt mij nogal onwaarschijnlijk aangezien Barcelona ook voor eind jaren tachtig al jeugdopleiding had.

Mijn vraag: kan iemand hier nu eens onderbouwen wat Cruyff precies gedaan heeft met de jeugdopleiding?? Anders ga ik het (voor mezelf) afdoen als onzinverhaal.

25 december 2012 om 12:00

Die opleiding stelde nog niet zo gigantisch veel voor en daarbij was er geen rode lijn te vinden.
Cruijff heeft de jeugdopleiding neergezet zoals deze er nu uitziet. Dat wil zeggen: een formatie aanhouden, een speelstijl, scouten op een bepaald soort spelers (fysiek komt pas op latere leeftijd, scouten op inzicht en techniek), etc.
Door deze rode lijn is het veel makkelijker voor spelers om écht progressie te boeken en een kans te maken in het eerste.
Dat valt ook te zien aan de eerste generatie die daar echt uitkwam (vanaf ong 1995).
Daarvoor kwamen alleen de uitzonderlijke toptalenten in het eerste zoals: Guardiola, Sergi, Ferrer, Amor, Milla, etc.
Daarna kwamen zowel toptalenten als nuttige spelers om de hoek: Roger, Oscar, Celades, Arnau, De La Peña, Arteta, Garbi, Reina, etc.
Spelers die, als ze niet goed genoeg waren verkocht konden worden en geld opleverden en als ze wel goed genoeg waren, blessures op konden vangen of zelfs daadwerkelijk mee konden spelen waardoor je de transfermarkt niet op hoeft te gaan.

Wat van Gaal hiermee te maken heeft, is het vertrouwen dat bepaalde spelers hebben gekregen van hem (nadat ie de Cruijff-adepten eruit heeft gegooid om daar middelmatige spelers voor terug te kopen) en dat een bepaalde basis vormt voor de huidige startende elf. Niet zozeer voor de complete jeugdopleiding en de filosofie.

25 december 2012 om 12:09

Dat ze al een jeugdopleiding hadden is een kulargument, hij heeft de jeugdopleiding omgegooid, ik weet niet precies wat hij bij Barça gedaan heeft, daarvoor interesseer ik me net te weinig in die club. Maar bij Ajax zorgt hij er nu voor dat spelers individueel sterker worden zodat ze later in een collectief ingepast kunnen worden, in plaats van er voor te zorgen dat de spelers als een team leerden spelen, want een team wordt toch nooit in zijn geheel overgeheveld naar het eerste.

Dit wil hij doen door oud-spelers de trainingen te laten geven, zij hebben namelijk oog voor detail omdat ze zelf op dat hoogste podium hebben gespeeld. Ik gok dat hij bij Barça hetzelfde heeft gedaan.

Overigens mag je zelf weten of je het als onzinverhaal afdoet, ik denk dat het een goede manier is die bewezen heeft te werken.

Alle lof hoor.. Maar vergeet niet dat puyol volgens mij als 16-17 jarige werd gehaald, Messi komt niet voor niks over uit Argentinië. En voorbeelden als Cesc en Piqué die jarenlang ergens anders hebben gespeeld. Ik ben zelf Ajax fan en vind persoonlijk niet dat er alleen maar 'eigen jeugd' bij Ajax loopt. Dat vind ik spelers die onder de 10 uit de jeugdopleiding komen en doorstromen naar het eerste.. Dit is mijn eigen mening.. Barca presteert wel echt weergaloos.

Onder van gaal speelden bij barca, Kluivert, bogarde, reiziger, Overmars, litmanen, frank de boer Ronald de boer. Is wel eigen jeugd maar niet van barca:-)

Natuurlijk heel mooi, maar JC heeft het tiki taka eigenlijk bij barca toegepast. Van gaal heeft deze vier hele goede spelers laten debuteren. Sommige mensen zien het niet en denken dat tiki taka afkomstig is van Van Gaal. En het was waarschijnlijk niet heel moeilijk om te zien dat die jochies talent hadden. Maar veel lof voor deze man, dat zeker!

Haha van Gaal grondlegger van dit Barca ?! Wat een lulhannes , hij kreeg juist aan de stok met Cruijff aangezien van Gaal een heel legio aan jeugdspelers liet vertrekken

25 december 2012 om 16:27

De eerlijkheid gebied te zeggen dat Cruijff ook legio aan spelers door selecteerde.
Maar desalniettemin is Van Gaal een ongelofelijk hork volgens mij, dat lijkt me nou niet bepaald fijn voor kinders die vertrouwen nodig hebben.
Johan Cruijff is juist zijn hele leven een fantastisch uithangbord geweest voor alles en iedereen waar hij zich betrokken bij voelt.

He eindelijk weer een sympathieke tekst van Van Gaal. Altijd bijzonder, hij zal ook in de kerstgedachte zitten. Met name de laatste zin verbaasde mij enigszins, had de broodnodige dosis borstklopperij verwacht. Goed bezig Louiske!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4862 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
PaulinhoMiddenvelder349
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

1039 fans
Middenvelder, 34 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Barcelona 30 1 1 0
2016/2017 Barcelona 23 0 2 0
2015/2016 Barcelona 28 1 2 0
2014/2015 Barcelona 24 0 3 0
2013/2014 Barcelona 35 3 0 0
Laatste voetbalnieuws

Iran laat Spanje na flipperkastgoal Diego Costa ontsnappen

Spanje heeft woensdagavond voor het eerst dit WK een wedstrijd weten te winnen. Het team van Fernando Hierro had het in Kazan moeilijk met Iran, maar kon door een doelpunt van...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
NAC Breda mag dromen van de komst van Daniel Arzani. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren