Ajax bezegelt samenwerking met Slowaken: 'Een historisch moment'

Vrijdag, 7 december 2012 om 15:40

Ajax heeft definitief een samenwerkingsverband gesloten met het Slowaakse AS Trencin. De club van technisch directeur Tschue La Ling maakte dat vrijdagmiddag bekend op de eigen website. Directeur Voetbalzaken van de Amsterdammers, Marc Overmars, bezegelde de overeenkomst. “Een historisch moment voor de club”, zo noemt La Ling de samenwerking.

/

Ajax zal de Slowaakse partner aanwenden om spelers in het oosten van Europa in de gaten te houden, en eventueel om spelers onder te brengen die in Nederland nog niet in aanmerking komen voor een werkvergunning. Ook voetballers die een tussenstap nodig hebben, komen in aanmerking voor een tijdelijk verblijf in Slowakije. Mocht er bij AS Trencin een groot talent doorbreken, dan hebben de Amsterdammers automatische de eerste optie op de speler.

De eerste concrete resultaten daarvan worden nu al zichtbaar. Iván Díaz, Petra Klešcíka, Denisa Janca en Martina Šulek, nu nog in dienst van Trencin, zullen waarschijnlijk binnenkort een stage afwerken op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Mocht een van hen bevallen, dan heeft Ajax de mogelijkheid om de speler(s) naar Nederland te halen.Gerelateerd

35 reacties (laatste reactie door erben)

En wat hebben de Slowaken hieraan als ik mag vragen? Beste spelers worden door Ajax weggeplukt en zij krijgen er een schijntje voor terug, lijkt me niet echt eerlijk.

7 december 2012 om 15:48

Inzicht in de inrichting van een van de beste jeugdopleidingen van de wereld, hulp en adviezen van de daarbij betrokken specialisten, hulp op organisatorisch vlak (...) , nieuwe contacten, onderzoeken etc etc.

7 december 2012 om 15:49

Vind ik het nog oneerlijk, als al je goede producten meteen vertrekken en met La Ling hebben ze echt wel een man die verstand heeft, dus die andere hulp hebben ze echt niet zo hard nodig Imo.
Enige wat ze er mee winnen is dat ze naam bij krijgen.

7 december 2012 om 16:18

Dit soort samenwerkingsverbanden zijn er al tijden in het voetbal. Het is niks nieuws.

Kleinere clubs gaan dit soort samenwerkingsverbanden aan om over de breedte sterker te worden. Betere trainingen, begeleiding en opleiding voor de jeugd, zorgt ervoor dat je hele jeugd sterker wordt. Bij kleine clubs gaan grote talenten toch snel weg, waarom zou je er dan geen deal mee maken dat in ruil voor eerste optie op die talenten je expertise in huis haalt? Normaal gesproken krijg je alleen wat geld.

7 december 2012 om 15:48

tjah dezelfde aantrekkingskracht die bijvoorbeeld ajax ook heeft, ze worden een springplank richting grotere clubs en spelers zullen dit misschien meenemen in hun besluit... of misschien hopen ze dat spelers die het bij ajax niet redden misschien die kant op gaan, al zie ik dat niet zo snel gebeuren..

7 december 2012 om 15:51

Ajax heeft haar aantrekkingskracht verworven, omdat het altijd goede spelers heeft afgeleverd heeft en het meermaals (inter)nationaal succes heeft gehad, daarnaast liggen ze ook in een land, wat relatief gezien altijd een sterke selectie heeft op eindtoernooien, geen enkele factor is bij die Slowaakse ploeg.

7 december 2012 om 16:02

@yamiown,
Cajum bedoelt dat als talenten ook daadwerkelijk de overstap van Trencin naar Ajax gaan talenten bij kleinere clubs dan over gelijkwaardige clubs aan Trencin graag de overstap daarnaartoe willen maken om wellicht naar een mooie grote Club als Ajax te kunnen. Zo wordt de aantrekkingskracht van Trencin groter. Verder worden talenten een aantal jaar bij hun gestald en krijgen hun jeugdteams een hoger niveau waar mindere talenten zich weer aan optrekken en hierdoor verder doorontwikkelen. ook echt niet allen worden weer terug gehaald naar Ajax en kunnen enkele doorstromen naar hun eerste team en zo groeit het niveau van heel Trencin.

7 december 2012 om 16:22

Gebruik maken van spelers die het bij ajax niet halen, tijdelijk opvangen van mogelijk topspelers die in NL nog te duur zijn of nog geen werkvergunning hebben..

7 december 2012 om 19:03

Yamiown,

Maak je maar niet zo druk om een middenmoot van een Slovaakse voetbalclub. Hun begroting is tussen de 3 en 4 miljoen euro en een EL of een CL kunnen ze wel vergeten. Dus elk euro die ze kunnen krijgen voor een jonge talent is altijd welkom.

zitten zo te horen voor ajax weining nadelen aan deze deal dus lijkt me prima. Alleen denk ik niet dat veel spelers zin hebben om nog een jaartje te rijpen bij Trencin...

7 december 2012 om 15:54

Als er wordt afgesproken, bijvoorbeeld d.m.v. een contract, dat de speler daarnaa door stroomt naar Ajax, dan kan ik me maar al te goed indenken dat zo'n speler best een jaartje wilt rijpen bij Trencin.

7 december 2012 om 16:20

voor dat soort gevallen natuurlijk wel, ik zat tijdens mijn reactie meer te denken aan spelers van jong ajax die ipv naar almere city naar trencin gaan. Soortgelijk aan vitesse en Chelsea. Die spelers/talenten staan daar denk ik niet om te trappelen. maar het zal waarschijnlijk inderdaad om buitenlandse spelers gaan..

Ik mag hopen dat er voor die club ook voordelen aanzitten. Klinkt anders namelijk als misbruik maken van zo'n club.

7 december 2012 om 15:49

er staan toch echt twee handtekeningen onder de samenwerking, als ze er bij trencin geen zin in zouden hebben, was het ook nooit tot stand gekomen. Slaap dus maar gerust vannacht

7 december 2012 om 15:51

waarschijnlijk zal er wel een bepaald percentage naar die club gaan bij door verkoop van spelers.
en vergeet niet dat op dit moment veel voetbalkennis aanwezig is bij ajax. waar deze club dus ook van kan profiteren. zodat het niveau van die club ook omhoog gaat.

7 december 2012 om 16:13

Trencin wordt ook gesponsord door Aegon, daar zullen ze dus wel van profiteren.

Heerlijk dit, weer een soort sattelietclub dus eigenlijk? Ben ook wel benieuwd wat AS Trencin hier aan heeft. Misschien expertise van Ajax gebruiken of misschien soms spelers huren (al lijkt me dat haast niet)?

Ik hoop dat deze samenwerking zijn vruchten gaat opleveren. Er zou vast veel talent rondlopen in het oosten en dat talent moet ook ontdekt worden. Ben benieuwd wat deze samenwerking gaat opleveren. Het is iig wel fijn dat La Ling toch uiteindelijk een rol heeft voor Ajax.

Ze krijgen er heus wel geld voor hoor.

Kan me herinneren dat Agovv vorig jaar een samenwerking had met die club en de spelers die toen naar Agovv kwamen, maakten Agovv zeker niet beter. Maar het zullen vast niet de beste spelers van Trencin geweest zijn die bij Agovv kwamen. Zal mij benieuwen of Ajax hier een (of meerdere) talenten vandaan kan halen.

Altijd mooi zo een samenwerking maar 9 van de 10 keer is deze alleen leuk voor de beste club van de 2, ajax dus. Het is leuk dat er nu talentjes uit Slowakije komen maar volgens mij hebben de Oost-blokkers er zelf niks aan want dat 'advies' kan ik ook nog wel geven

Er zijn ondertussen bij ADO ook al 47 slowaakse talenten aangeboden door Tschue la Ling geloof ik.

Alleen Kubik was een succes. Ik vraag me af wat hier nou van gaat komen. Ik ben benieuwd

Zag dat Trencin ook al door Aegon gesponsord worden.

Denis Janco en Martin Sulek (dus niet de vrouwelijke voornamen in het artikel hierboven) spelen bij de U-16 van Trencin. Ivan Diaz is een 19 jarige Argentijnse middenvelder, die al sterk speelt in het 1e elftal. Peter Klescik is een ervaren 25 jarige verdediger die ook in het 1e elftal speelt.

Volgens mij is het de bedoeling dat Ajax nu zoveel mogelijk Brazilianen naar Trencin wilt sturen en kijken hoe ze het daar gaan doen, als ze het uiteindelijk goed doen komen ze naar Ajax. Hierin Nederland is er nog steeds een Non EU salaris aanwezig en daardoor zal Ajax dit waarschijnlijk gaan doen.

7 december 2012 om 19:05

Zoveel mogelijk Brazilianen lijkt me nogal een stug uitgangspunt. Lijkt me eerder dat je veel sneller een goed beeld hebt van de potentie in de regio en een platform hebt om dat te testen. Om Brazilianen naar Slowakije te sturen lijkt me een beetje omslachtig.

7 december 2012 om 23:44

Een beetje? Ik mag toch aannemen dat je je bewust inhoudt, want dat is enorm omslachtig. Het zou mogelijk kunnen zijn dat er daar ooit een Braziliaantje, Uruguayaantje of Argentijntje naartoe wordt gestuurd om eens te kijken of het hem daar ook lukt. Maar het is niet zo dat Ajax een team vol Zuid-amerikanen gaat bouwen en degene die het goed doen eruit pikt, dan is er ook geen enkel voordeel voor Trencin, want dan zitten die met de 'rotzooi.'.

Slim plan van ajax, zowel voor ajax als trencin een toegevoegde waarde.

Goed nieuws! Wie weet krijgen we ooit de Slowaakse Vertonghen of de Slowaakse Pienaar!

7 december 2012 om 19:07

Blijft stom dat Obi Mikel nooit in Amsterdam heeft gespeeld..

7 december 2012 om 20:23

Dat zou wel heel vet zijn geweest!

7 december 2012 om 20:57

hij komt van Ajax CT dus we hebben hem gewoon laten schieten..

Het doel van deze samenwerking is voor Trencin dat ze kunnen profiteren van de organisatie en kennis uit Amsterdam. Spelers zullen ook sneller naar de club vertrekken omdat ze weten dat wanneer ze het goed doen de lijntjes naar Ajax kort zijn.

Overmars heeft al eens eerder te kennen gegeven dat de focus van Ajax op transfergebied gaat liggen op Scandinavië, België en het voormalig Oost-blok. Een samenwerking met Trencin, wat daar al een netwerk heeft en zelf natuurlijk het voormalig Oost-blok ligt, is daarom een slimme zet. Ajax krijgt zo een beter beeld van de talenten die in dat gebied rondlopen. Verder is het altijd handig wanneer de eerste optie hebt op spelers van een club, dan kun je concurrentie altijd voor zijn.

Dit zijn de voordelen voor beide clubs, en daarom gaan ze waarschijnlijk deze samenwerking aan. Ik vind het in ieder geval een prima plan en ik hoop dat het zijn vruchten af gaat werpen in de toekomst.

Slimme zet van Ajax, ze kunnen op deze manier jonge talenten uit Zuid-amerika of Afrika naar Trencin sturen en kijken in hoeverre ze zich kunnen ontwikkelen zonder op te hoeven draaien voor een hoog salaris.

Ajax kan op die manier misschien wat aansluiting vinden met de Europese top op het gebied van Non-eu talenten.

7 december 2012 om 22:25

Waarom jongens uit die regionen halen, daar ligt de focus niet. Je kunt beter een aantal gebieden goed in kaart hebben dan meerdere grotere gebieden maar half-half. Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat we jouw scenario in de toekomst niet plaats gaat vinden.

Zoals ik hierboven al post; in Scandinavië, België en het voormalig Oost-blok gaat Ajax zich de komende jaren richten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

45 jaar
125 fans
SeizoenClubW
2008/2009 Go Ahead Eagles 24 0 1 0
2003/2004 Barcelona 20 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

De Ligt: ‘Overmars mag dat zeggen, niet aan mij om daar mening over te geven’

Matthijs de Ligt beleefde vorig seizoen zijn doorbraak bij Ajax en was in deze voetbaljaargang een onbetwiste basisspeler en ook gelegenheidsaanvoerder van de Amsterdammers. De afgelopen maanden gonst het echter van...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren