Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Sven Botman over zijn kansen op EK-deelname en kennismaking met Oranje

Maandag, 8 februari 2021 om 11:30Thijs • Laatste update: 11:41

Sven Botman lijkt dit seizoen een goede kans te maken om te worden uitgeroepen tot beste nieuwkomer in de Ligue 1. Als basisspeler van Lille strijdt hij mee om de landstitel en onlangs bewees hij dat hij zich ook in topduels tegen Olympique Lyon en Paris Saint-Germain moeiteloos staande kan houden. Zelf blijft hij opvallend nuchter onder alle aandacht, maar in gesprek met Voetbalzone geeft hij aan toch af en toe momentjes te hebben waarop hij zichzelf even in de arm moet knijpen na weer een nieuw hoogtepunt in zijn carrière.

Door Thijs Verhaar

Waar Botman in zijn interviews over het algemeen rustige en weloverwogen antwoorden geeft, komt hij opeens los als het over zijn recente ontmoeting met Kylian Mbappé - zondag nog goed voor een weergaloze countergoal tegen Olympique Marseille - gaat. De Franse superster kwam in de laatste wedstrijd voor de winterstop met PSG op bezoek bij Lille en vocht op het veld enkele zeer interessante duels uit met Botman. Daarin wist de Nederlandse verdediger hem vakkundig van scoren te houden, zoals hij er een maand eerder ook al in was geslaagd om Memphis Depay van Lyon uit de wedstrijd te spelen. “Zulke spelers kom je in Nederland gewoon niet tegen, dus daar geniet ik van. Ik wil zo veel mogelijk verschillende soorten spitsen tegen komen, zodat ik zelf ook steeds completer word”, legt hij uit.

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Nantes - OSC Lille | Opponent Ajax kent geen mededogen met Nantes
Meer videos

De centrale verdediger analyseert dat Depay vooral graag ballen opeist en vanuit daar een actie maakt, terwijl hij tegen Mbappé vooral beducht was voor diens verbluffende sprints. “Ik kan je zeggen dat hij niet alleen op televisie snel is, haha. Daar sta je op het veld wel even van te kijken, want het is echt niet normaal. Ik denk dat er op dit moment helemaal niemand zo snel is als hij”, stelt Botman, die zich daartegen wist te wapenen met een optimale positionering. “Gelukkig maar, want het is met hem gewoon een heel goede kans op een goal als hij op volle snelheid langs je heen kan denderen. Ik ben zelf ook niet langzaam, maar zoveel snelheid heb ik nog nooit meegemaakt.”

Dat het hem dan toch lukte om Mbappé te beteugelen, zorgt logischerwijs voor voldoening bij Botman. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik door ons drukke schema eigenlijk nauwelijks tijd heb om te beseffen hoe goed het gaat en wat ik allemaal meemaak, maar soms heb je van die trotsmomentjes.” AC Milan-uit in de Europa League zorgde bij Botman bijvoorbeeld even voor een euforisch gevoel. “We wonnen met 0-3 en dan voel je wel even dat je iets bijzonders hebt gedaan, zoals ik dat ook had na die 0-0 tegen PSG. Dat doet wat met je als verdediger. Het is heus niet dat ik na elke wedstrijd denk oh jee, wat gaat het goed, maar soms overvalt het me. Ik kan dan echt genieten van het feit dat we weer een goede serie hebben neergezet met de ploeg.”

View this post on Instagram

A post shared by Sven Botman (@svenbotman_)

Lille mag zich na 24 speelrondes namelijk de trotse koploper noemen in de Ligue 1. Les Dogues hebben een voorsprong van twee punten op Olympique Lyon en vergaarden drie punten meer dan PSG, dat de afgelopen jaren halverwege de competitie al een straatlengte voorsprong had op de concurrentie. “Ik denk niet dat iemand van tevoren hadden bedacht dat wij hen bij konden houden. Voorlopig gaat het echter nog steeds goed. Tegelijkertijd moeten we ons ook beseffen dat PSG vrijwel elke wedstrijd oppermachtig is, dus we zullen het op eigen kracht af moeten dwingen als we mee willen blijven doen. Dat is niet gemakkelijk, maar we weten ook dat kwalificatie voor de Champions League – onze eerste doelstelling - met iedere wedstrijd dichterbij komt.”

Daarvoor moet de ploeg bij de beste drie eindigen en dat is het primaire doel voor dit seizoen. Afgelopen jaargang kwam men net tekort, waardoor een avontuur in de Europa League het maximaal haalbare bleek. Daarin overleefden Botman & Co tamelijk moeiteloos de groepsfase en bij de loting kwam Botman’s oude club Ajax uit de koker gerold. “Toen werd er natuurlijk wel even naar mij gekeken, haha. Hoe vaak gebeurt het nou dat je tegen je oude club mag spelen in een Europese wedstrijd? Het had voor mij niet mooier gekund, maar ook de rest van het team kent Ajax goed na de Champions League-wedstrijden van vorig seizoen. Ik denk dat er bij de jongens wel wat revanchegevoelens spelen.”

Zelf heeft hij nog goed contact met veel Ajacieden, dus rekent hij op een bijzonder weerzien. “Ik zou iedereen de hand schudden en een praatje maken. Ik kijk er ook echt naar uit, al zijn er eerst nog wel wat competitiewedstrijden te spelen. Ik ben dus nog niet met de wedstrijd bezig, maar het wordt ongetwijfeld een feest om al die gasten straks weer te zien”, aldus Botman, die niet denkt dat Lille een voordeel heeft nu Ajax de steun van een volle Johan Cruijff ArenA moet missen. “Nee, dat geldt andersom ook voor ons. Wij gaan ook harder lopen als de tegenstander wordt opgejut en thuis hadden we ook graag onze fans willen verwelkomen. Ik denk dat iedereen gewoon volle stadions wil zien, maar voorlopig is het niet anders.”

Botman kijkt verbijsterd naar Ajax: ‘Ik zou niet weten wie nu gaan spelen’

Botman had zich verheugd op een krachtmeting met Sebastien Haller, maar de spits van Ajax werd door een administratiefout niet ingeschreven voor de Europa League.Lees artikel

Plotseling volgt een diepe zucht. Botman geniet met volle teugen van zijn succes met de club, maar eenmaal thuis gekomen heeft hij het moeilijk met de eenzaamheid. “Ik heb gewoon behoefte aan gezelschap, wil mijn vrienden en familie kunnen zien. Helaas is dat door de aangescherpte regels met reizen een stuk lastiger geworden. Iedereen moet steeds eerst getest worden en de avondklok van 6 tot 6 maakt het ook niet makkelijker. Nee, ik hoop dat het allemaal snel achter de rug is”, verzucht hij. “Wat ik heel de dag doe naast het voetbal? Nou, ik kom om een uur of twee, drie thuis, doe even boodschappen en daarna niet veel meer, kan ik je vertellen. FIFA ben ik ondertussen ook wel een beetje klaar mee, dus heb ik mijn Franse les maar weer serieus opgepakt.”

Het helpt voor Botman ook niet mee dat hij door het propvolle wedstrijdschema bijna geen vrije dagen heeft. In de herfst pakte hij dan nog wel eens de auto om een dagje op en neer te rijden naar het thuisfront in Nederland, maar dat is er nu niet bij. Contact loopt dus voornamelijk via de telefoon en daarnaast heeft de 21-jarige Nederlander in zijn eerste seizoen over de grens vooral steun aan zijn ploegmakkers. “Ik ga veel om met Domagoj Bradovic, Jonathan David en Timothy Weah. We hebben sowieso een jong team, waarin ik eigenlijk met iedereen wel goed overweg kan. We zijn allemaal lekker bezig en ik ook”, pept hij zichzelf op. “Het lijkt een heel mooi seizoen te gaan worden, dus ik hoop dat we dat waar kunnen maken.”

Sven Botman werd in december voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar van een debuut kwam het vooralsnog niet. 'Ik heb wel een hele leuke week gehad'.

Met een hoofdrol in de Franse titelrace of sterke optredens tegen Ajax in de Europa League zou Botman zichzelf ook nog extra op de kaart kunnen zetten voor het Nederlands elftal. Daarvoor werd hij in november voor het eerst opgeroepen, tot zijn eigen verbazing. “Ik zei volgens mij in die week nog in een interview met jou dat ik er destijds helemaal niet mee bezig was. Ik weet dat er genoeg andere goede verdedigers zijn, dus dat belletje kwam als een mooie verrassing. Heel bijzonder dat ik er een week bij mocht zijn”, stelt de verdediger die profiteerde van de afwezigheid van Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt. “Weer een trotsmomentje”, knikt Botman glimlachend. “Ik heb ook gewoon een heel leuke week gehad. “

De eerste twee dagen stonden voor hem in het teken van aftasten, maar aan het einde van de interlandperiode voelde het redelijk vertrouwd voor Botman. Hij kende natuurlijk al wat spelers van Ajax en zegt daarnaast hartelijk te zijn ontvangen door de overige selectieleden. “Ook de andere jongens kwamen allemaal naar me toe hoor, Depay en zo. Iedereen feliciteerde me en zei me gewoon mijn ding te doen. Zo maak je een praatje met iedereen en dan gaat het ook heel snel”, aldus de verdediger, die tegen zowel Bosnië als Polen negentig minuten lang op de bank bleef. “Het is jammer dat ik niet even in mocht vallen, maar hopelijk komt dat vanzelf nog.”

Kan hij de komende tijd iets extra’s doen of heeft hij bondscoach Frank de Boer misschien tijdens de trainingsweek al voldoende overtuigd om hem bij de volgende interlandperiode in maart weer op te roepen? “Dat weet ik niet. Dat zal je aan hem moeten vragen, haha. Het zou heel mooi zijn om het EK mee te maken, maar ik weet natuurlijk ook dat er zeer veel concurrentie is. In ieder geval durf ik er na mijn eerste kennismaking wel meer op te hopen dan eerst. We zien het wel. Er is nog veel te winnen de komende tijd en als ik er onverhoopt niet bij kan zijn, is het EK Onder-21 ook een prachtige kans. Het wordt sowieso een mooie zomer”, besluit Botman, die er laatst tegen PSG al eens over sprak met Mitchel Bakker. “Dit hadden we toch allemaal niet zien aankomen toen we drie jaar geleden op De Toekomst liepen met Jong Ajax.”


Poll

Verdient Sven Botman het om mee te gaan naar het EK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door burdym)

20 jaar en je al zo staande houden in toch een redelijk grote competitie dat is knap. Geen verhalen gehoord ook over zogenaamde aanpassingsproblemen, hij stond er direct bij Lille. Als hij zich zo doorontwikkeld hebben we er straks weer een topverdediger bij

6 februari 2021 om 01:14

21 staat duidelijk in de tekst

6 februari 2021 om 09:10

Speelde er op z’n 20e ook al.

8 februari 2021 om 11:47

Ajax heeft hem niet makkelijk laten vertrekken, Ajax wilde hem houden. Hij wilde zelf weg. Eerste miljoenen bod werd dan ook door Ajax geweigerd. Tweede bod was zodanig hoog, dat Ajax wel toe moest geven aan Botman's wens om te vertrekken.

Had zeker niet misstaan naast Blind op dit moment, maar dat hij zich zo stormachtig zou ontwikkelen had vrijwel niemand zien aankomen. Razend knap en ik hoop dat hij kampioen wordt met Lille en een mooie transfer kan maken. Hij verdient een kans in Oranje, dus zou hem sowieso meenemen naar het EK en in aanloop daarnaartoe hem een paar keer uittesten naast De Ligt. Van Dijk gaat het waarschijnlijk niet halen en De Vrij oogt vaak wat onzeker in een centrum van 2.

8 februari 2021 om 12:01

Ik vraag mij af of hij een goed duo met Blind is, maar ik ben het wel met je eens dat het nu (achteraf) makkelijk praten is. Bij Heerenveen liet hij leude dingen zien, maar had je ook niet gelijk het gevoel dat hij de ontbrekende schakel voor Ajax was. Dat hij zich zo goed staande houdt had ik in ieder geval niet verwacht. (ondanks dat ik de franse competitie niet in kan schatten omdat ik deze totaal niet volg).

8 februari 2021 om 12:11

Hij zal nooit naast Blind spelen. Er wordt altijd gekozen voor een links en rechts benig centrum. Aangezien hij links is zou hij dus ipv blind moeten spelen en dat zou nooit gebeuren. Vandaar dat hij daarom graag wilde vertrekken.

8 februari 2021 om 12:43

@bdvp, Had Botman liever naast Schuurs gezien zij zouden volgens mij beide in hun sterkte komen te spelen, elkaars zwakke punten camoufleren en als bijkomend voordeel een links en een rechtspoot. Dit is volgens mij een veel beter complementair duo zijn en ook door de snelheid die Botman brengt beter geschikt zijn om met ruimte in de rug te spelen.

8 februari 2021 om 13:07

Wat voor type speler zou complementair kunnen zijn aan Schuurs volgens jou?

8 februari 2021 om 14:43

@adjx, Zoals je kunt lezen in mijn reactie: Botman. Een verdedigend solide, positioneel sterke verdediger met snelheid. Schuurs zie ik liever als iemand die instapt zowel verdedigend als aanvallend en de passes mag geven.

In mijn optiek lijken Blind en Schuurs teveel op elkaar. Het grote verschil is dat Blind ervaring heeft en Schuurs de toekomst.

We kunnen hier weer gaan zeiken over het feit dat Ajax deze speler nooit had moeten laten gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat deze jongen zich bij Ajax op dit moment niet zo stormachtig zou hebben ontwikkeld als dat hij nu doet. Hetzelfde geldt voor Lang. Zo’n spelers hebben gewoon vertrouwen van de coach nodig. Erik ten Hag had dat duidelijk niet. Kan nu eenmaal gebeuren. We mogen wel echt trots zijn (als Nederlanders) dat deze jonge kerels zich zo stormachtig ontwikkelen. De vraag is nu. Wie zou het slachtoffer moeten zijn om Botman in de selectie van Oranje toe te voegen?

6 februari 2021 om 09:24

Van Dijk gaat waarschijnlijk niet mee en ik zou Veltman thuis laten. Dan heb je Dumfries, Hateboer, De Ligt, De Vrij, Botman, Ake, Blind en Wijndal. En hopen dat er nog een andere rechtsback opbloeit zodat Hateboer niet mee hoeft.

6 februari 2021 om 09:42

Karsdorp draait een prima seizoen als basisspeler bij Roma. Verder is Frimpong, die voor 11m van Celtic naar Leverkusen is gegaan, er ook eentje om in de gaten te houden.

7 februari 2021 om 10:23

Ik zou zelf Veltman -die gewoon basisspeler is en het prima doet in de PL- zeer zeker boven Hateboer verkiezen. Zal bij Oranje niet meer dan een stand-in zijn, een bondscoach zal dan blijer zijn met die polyvalentie van Veltman denk ik. Bovendien is Hateboer echt de slechtste verdediger die ik ooit in Oranje heb zien spelen volgens mij. Als Karsdorp zijn solide seizoen voortzet en fit blijft is hij misschien ook een kanshebber overigens, maar Hateboer zou ik persoonlijk echt nooit meenemen.

7 februari 2021 om 10:33

Veltman meenemen als rechtsback zou kunnen inderdaad. Centraal komt hij tekort.

7 februari 2021 om 10:49

Ja, vind ik ook hoor (zeker met de kwaliteit die Nederland centraal achterin heeft). Maar mocht er nou echt een keer stront aan de knikker zijn met blessures en schorsingen, dan zou je Veltman ook naar RCV kunnen schuiven omdat die daar ook honderd plus wedstrijden in de benen heeft. Bij Hateboer (en Karsdorp) heb je die optie niet. Dat kan dus een overweging zijn voor een bondscoach denk ik. Ook mede daardoor zal Blind er nog altijd gewoon bijzitten, kan op 3 posities spelen en switcht daarin ogenschijnlijk eenvoudig, da's prettig voor een bondscoach. Zowel Veltman als Blind zou ik overigens in de sterkste 11 niet in de basis zetten, maar ik zou ze wel beide selecteren.

7 februari 2021 om 15:08

@Sanderk91 ik ben geen groot fan van Veltman maar ik ben met je eens dat hij beter is als Hateboer. Ik hoor wel goede verhalen over Karsdorp, dat is ook nog een optie

6 februari 2021 om 11:37

@ajax/barca,

Dan hebben Lille en Brugge er blijkbaar meer kijk op dan Ajax. Want zij hadden deze ontwikkelingen blijkbaar wel verwacht. Zij betaalden grif vele miljoenen voor deze spelers en zetten ze gelijk in de basis. En in geval van Botman ook nog eens in een zwaardere competitie dan de Eredivisie. Het is toch beangstigend dat ETH als passant zo veel invloed heeft op Ajax. Had ook niet verwacht dat Overmars zou zijn oren zou laten hangen naar Eth....

6 februari 2021 om 11:56

Ik vind het vooral kwalijk dat Overmars Labyad en Klaiber heeft gehaald. Labyad heeft volgens mij iets van zeven miljoen gekost en komt pas in zijn derde seizoen redelijk wat aan speeltijd toe. Bovendien is het ook niet altijd even indrukwekkend. Over Klaiber hoef ik geen woorden aan vuil te maken. Daar zie je Die zien we niet meer terug. Daar zie je duidelijk de hand van ten Hag. Dat ze Lang hebben laten gaan kan ik nog mee inkomen. De concurrentie was niet mals. Over Botman ben ik het wel met je eens. Maar aan de andere kant is het wel de coach die spelers opstelt. En als Ten Hag (om onbegrijpelijke redenen?) meer potentie in Schuurs ziet, dan is het wel kapitaalvernietiging om zo'n Botman niet te verkopen. Dus ik begrijp opzich wel dat Overmars dan maar besluit om zo'n jongen voor 8 miljoen te verkopen.

6 februari 2021 om 15:17

@Ajax/Barca2014 toch moet je er mee uitkijken als club. Stel Ten Hag ziet straks toch meer in Labyad als in Haller moet je dat dan accepteren als club omdat de trainer de opstelling bepaald?

8 februari 2021 om 09:30

Schuurs is rechtsbening en Botman linksbenig. Zijn dus geen concurrenten van elkaar. Botman moest het opboksen tegen Blind. Die was gewoon onomstreden en dus een begrijpelijke keuze op dat moment van beide partijen.

8 februari 2021 om 15:32

Het is onzin dat je altijd met een links en een rechtspoot achterin moet spelen. Twee linkspoten achterin gaat prima. Zijn genoeg clubs die met 2 links of rechtspoten achterin spelen. Bovendien zou Botman er niet staan voor zijn splijtende passes maar voor zijn pure verdedigende kwaliteiten. Botman hoeft de bal alleen maar in te leveren bij Blind of wellicht Gravenberch. Maar blijkbaar speelt ETH liever met een rechtspoot die niet kan verdedigen en trouwens ook aanvallend niet zo veel toevoegt. Want Schuurs heeft al moeite genoeg om zich staande te houden dat hij niet eens durft aan te vallen.

6 februari 2021 om 15:13

IPV Veltman of Ake denk ik aangezien Botman een beter seizoen draait naar mijn mening

8 februari 2021 om 11:49

Voor de centrale posities hebben we al van Dijk, de Ligt en de Vrij. Denk eerder dat de vierde centrale eerder iemand is die op meerdere positites uit de voeten kan zoals Blind en Veltman.

8 februari 2021 om 12:04

Mee eens, het is alleen de vraag of van Dijk op tijd terug is. Daarnaast is het ook mooi dat er ook weer jong talent aan komt zodat ook deze spelers wel druk zullen voelen.

Hoop dat deze jongen een wereldtopper wordt. Het enige nadeel van de huidige Oranje centrum achterin is het leeftijdsverschil tussen De Ligt en Van Dijk. Natuurlijk kan het zijn dat Van Dijk tot zijn 38e top blijft, maar straks heb je met Botman en De Ligt twee verdedigers die nog jaren samen het centrum kunnen vormen.

8 februari 2021 om 11:50

Je vergeet de Vrij te noemen,die is pas 29 en gaat nog jaren mee.

8 februari 2021 om 12:05

Met 29 kun je inderdaad nog lang mee. Echter vind ik de Vrij bij het Nederlands elftal vaak tegen vallen. Daarnaast zou de ligt met botman (zowel rechts als linksbenige verdediger) ook weer een voordeel kunnen zijn.

Achteraf is het natuurlijk een koe in de kont kijken, maar dit was toch de ideale vervanger geweest van Blind. Zeer knappe prestaties in een toch wel sterke competitie waarbij ze ook zeer weinig tegendoelpunten incasseren.

8 februari 2021 om 11:50

Dat is achteraf, Botman durfde het duel met Blind niet aan te gaan afgelopen zomer en wilde zelf weg.

8 februari 2021 om 12:07

Je kunt je ook afvragen of dit een reeele strijd geweest was. Net zoals de strijd tussen Noa Lang en Tadic. Zowel Blind als Tadic kunnen heel lang veel fout doen voordat iemand anders een kans krijgt.

8 februari 2021 om 12:10

Dat is toch niet meer dan normaal? Spelers die jarenlang geweldig gepresteerd hebben in het eerste van Ajax schrijf je niet zomaar even af. Blind en Tadic stonden er ook dit jaar weer in de grote wedstrijden. Tadic was de belangrijkste speler tegen Psv, Blind was dat tegen AZ.

8 februari 2021 om 14:03

Geen idee of Botman dat niet durfde, dat weet alleen Botman zelf. Wat ik wel weet is dat hij persoonlijk op dit moment een goede keuze heeft gemaakt. Hoe het anders uitgepakt zou hebben is koffiedik kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lille OSC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.OGC Nice2910
5.Reims200
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Ivan CavaleiroAanvaller121
A. VirginiusAanvaller20
Tiago LealUnknown
L. ChevalierKeeper130
A. JakubechKeeper00
V. MannoneKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Lille OSC.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren