Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik had meer moeite met Daley Blind dan met Matthijs de Ligt en Sánchez’

Laatste update:

Fran Sol staat voor een nieuw avontuur in zijn carrière, zo maakt hij maandag bekend via sociale media. Afgelopen week ging Voetbalzone op bezoek bij de spits, die tot 30 juni onder contract stond bij het afgegleden Málaga. De 31-jarige Spanjaard speelde vorig seizoen op huurbasis in La Rosaleda en zou bij de club blijven als er promotie naar de Primera División werd afgedwongen, maar door de degradatie naar de Primera División RFEF, het derde profniveau in Spanje, wordt de koopoptie in de huurovereenkomst met Dynamo Kiev niet gelicht door Málaga. Sol spreekt onder meer over zijn verleden in de Eredivisie, de lichte spijt van het besluit om te vertrekken bij Willem II en zijn toekomst. Nu vertrekt hij naar het Cypriotische AEK Larnaca, waar hij een contract heeft getekend tot medio 2025.

Terwijl Sol nog even op zich laat wachten, vertelt Víctor Manuel Berbel, de perschef, met weemoed over de gouden jaren van Málaga. De namen van onder meer ‘de sympathieke’ Ruud van Nistelrooij, Joris Mathijsen en Nordin Amrabat vallen tijdens het nostalgische gesprek, waarin ook het legendarische seizoen 2012/13 ter sprake komt. Na het 0-0 gelijkspel in het heenduel met Borussia Dortmund in de kwartfinale van de Champions League leek Málaga in de negentigste minuut van de return nog op weg naar de halve finale, maar late doelpunten van Marco Reus (90+1) en Felipe Santana (90+3) gooiden roet in het eten: Dortmund won met 3-2 en bekerde verder. Die voetbaljaargang staat in schril contrast met afgelopen seizoen, waarin Málaga op de twintigste plek eindigde en daarmee degradatie naar het derde niveau moest accepteren.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Helaas is het met het team niet goed gegaan, maar met mijn familie gaat het heel goed en de stad is prachtig”, blikt de inmiddels aangeschoven Sol zeer beknopt terug op zijn kortdurende avontuur aan de Costa del Sol. De spits kwam in augustus 2022 over van Dynamo Kiev, dat hij inmiddels heeft verlaten voor een avontuur in Cyprus. “De plannen van de club met mij spraken me aan en daarom wilde ik graag de uitdaging aangaan. Het plan was om een sterk team te bouwen en zo snel mogelijk terug te keren naar het hoogste niveau, maar helaas is het anders gelopen. In mijn huurovereenkomst had ik een optie tot koop, al is die niet gelicht omdat we ons doel niet hebben bereikt.” Sol beleefde een wisselvallig seizoen met los Boquerones: in totaal kwam hij tot 34 officiële optredens, waarin hij 4 keer scoorde en 1 assist verzorgde.

In de winterse transferperiode stond Sol onder meer in de belangstelling van Vitesse en kon hij het toen al zinkende, Andalusische schip verlaten, maar tot een tussentijdse overstap leidden de gesprekken niet. “Mijn zaakwaarnemer heeft met meerdere clubs in Nederland gesproken, waaronder Vitesse. Ik heb ook altijd gezegd dat ik graag terug wil keren naar Nederland, omdat daar mijn leven in positieve zin erg veranderd is. Ik heb daar veel geleerd en daar ben ik een kerel geworden. Mijn zoon is tenslotte ook in Tilburg geboren en ik zou graag ooit terugkeren. Toch besloot ik om bij Málaga te blijven tot het einde van het seizoen om te strijden voor promotie. Helaas is het niet goed uitgepakt voor mij en de club.”

“Uiteindelijk is het Nederlandse voetbal wel iets dat erg bij mijn speelwijze past: mooi, aanvallend voetbal. Net als in mijn tijd bij Willem II, toen ik veel ruimte kreeg om aan te vallen. Destijds heb ik erg kunnen genieten en kon ik veel scoren.” In de zomer van 2016 maakte Sol de transfervrije overstap van Villarreal naar Willem II, waar hij in korte tijd uitgroeide tot een zeer belangrijke schakel. In Tilburg produceerde hij 39 doelpunten in 79 wedstrijden en de aanvalsleider verdiende vooral met zijn moyenne in zijn laatste seizoen een lucratieve transfer naar Dynamo Kiev in januari 2019. “Mijn periode bij Willem II was wel de beste en mooiste fase uit mijn carrière. Ik scoorde aan de lopende band en ik kreeg echt het gevoel dat de fans van me hielden. Voor mij was het echt een droom die uitkwam.”

Niet alleen zijn eigen prestaties maakten zijn periode in Nederland tot een succes, maar ook de duels met enkele grote namen in de Eredivisie maakten zijn verblijf bijzonder, vertelt Sol. “Ik heb natuurlijk meerdere keren tegen Frenkie de Jong gespeeld. Je zag aan alles dat het een grote speler zou worden; impresionante. Hoe hij erin slaagt de bal in bezit te houden in moeilijke situaties is erg indrukwekkend. Ik weet niet of hij op dat moment de beste tegenstander was, want ik hield ook echt van het spel van Hakim Ziyech. David Neres was ook een zeer goede opponent. Kijkend naar de verdedigers moet ik toch echt Daley Blind zeggen. Met hem als directe tegenstander had ik echt de meeste moeite. Hij is super intelligent. Wanneer ik een beweging in gedachten had, dan had hij dat al door. Hij was daarin nog veel intelligenter dan Matthijs de Ligt of Davinson Sánchez bijvoorbeeld. Sánchez was groter en sterker, maar voor mij was dat niet zo’n groot probleem als de speelstijl van Blind. De Ligt was een speler die mij wel goed lag. Hij was op dat moment ook wel erg jong, maar daarna heeft hij zich natuurlijk ongelooflijk snel ontwikkeld.”

Fran Sol in duel met Lasse Schöne

“Voor mij was de mooiste wedstrijd in de Eredivisie ook echt wel het duel met Ajax (in augustus 2016, red.). Nooit eerder in de historie wist Willem II te winnen in Amsterdam, maar toen lukte het ons. Ik maakte toen het winnende doelpunt, dus voor mij was die wedstrijd zeer speciaal. Nummer twee op de lijst met mooiste wedstrijden is sowieso de 5-0 thuisoverwinning op PSV (in maart 2018, red.), want toen maakte ik een hattrick. Dat was ook een onvergetelijke ontmoeting.” Het beste seizoen in dienst van Willem II was overigens zijn laatste: in zeventien Eredivisie-wedstrijden wist Sol liefst dertien goals te produceren. Met de indrukwekkende doelpuntenproductie speelde hij zich in de kijker van Dynamo Kiev, dat in de winterstop van het seizoen 2018/19 aanklopte bij de Tilburgers.

“Het contract dat er voor me op tafel lag in Kiev kon ik echt niet weigeren. Het was financieel zeer aantrekkelijk. Uiteindelijk heb ik een gezin om voor te zorgen en ben ik verantwoordelijk voor de toekomst van mijn kinderen. Daarnaast was het ook in sportief opzicht interessant, want de club speelde Europees voetbal.” Na het 2-2 gelijkspel tegen Olympiacos in het heenduel van de zestiende finale van de Europa League maakte Sol de enige treffer in de return (1-0), waardoor Dynamo Kiev in de achtste finale Chelsea trof. Sol ontbrak in het tweeluik met de Londenaren, die met 3-0 en 0-5 veel te sterk bleken. Het avontuur in Oekraïne werd met 4 doelpunten in 23 officiële optredens geen doorslaand succes en voor zijn tijdelijke overgang naar Málaga kwam de diepe spits nog op huurbasis uit voor Eibar en Tenerife.

“Hoe ik terugkijk op mijn carrière tot dusver? Achteraf heb ik wel enigszins spijt dat ik halverwege het seizoen al de overstap maakte van Willem II naar Oekraïne. Als ik het over mocht doen, dan had ik sowieso tot het einde van dat seizoen gewacht. Ik stond op dat moment namelijk bovenaan de topscorerslijst met dertien doelpunten na een halve voetbaljaargang. Dat heeft wel lang door mijn hoofd gespookt: ik had misschien wel topscorer van de Eredivisie kunnen worden. Ik was in ieder geval goed op weg. Het was een moeilijk besluit, maar het leek op dat moment het beste om te vertrekken.”

“Voetballen in Nederland is in algemene zin zeer aantrekkelijk voor spelers. Het spel is kleurrijk en de stadions zijn vrijwel altijd gevuld: voor mij is dat erg belangrijk. Hier in Spanje komt het, zeker in de Segunda División, weinig voor dat een stadion compleet gevuld is. Toen ik bij Willem II speelde was het stadion iedere wedstrijd vol. In De Kuip spelen was ook altijd bijzonder, want Feyenoord lijkt wel de meeste fanatieke supporters van Europa te hebben. Uiteindelijk is dat wel waar je het voor doet als speler: spelen in een uitverkocht stadion.”

Of er ooit nog een terugkeer naar de Eredivisie in zit, durft Sol niet te zeggen. Wel geeft hij aan dat zijn familie er zeker voor open zou staan om weer in Nederland te gaan wonen. “Mijn familie heeft zich altijd goed gevoeld en de mensen zijn erg warm, erg vriendelijk. We hebben een moeilijke periode gehad in Tilburg, maar uiteindelijk zijn we heel goed opgevangen door iedereen.” Sol doelt op het seizoen 2017/18, toen hij te horen kreeg dat hij teelbalkanker had. Na een herstelperiode van vijf maanden kon hij weer volop genieten van het spelletje. “We hebben altijd nog het gevoel dat we iets terug willen doen voor Nederland, vanwege alle liefde die wij gekregen hebben. Mijn vrouw zou maar al te graag terugkeren.”

Bij Larnaca wordt Sol verenigd met de Spaanse trainer José Luis Oltra. De Cyprioten eindigden afgelopen jaargang op de derde positie in de competitie en gaan de voorronde van de Conference League spelen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zou een goede spits voor NEC zijn die wel wat scorend vermogen kunnen gebruiken en financieel in staat zijn om hem te halen

3 juli 2023 om 18:21

Het zou inderdaad wel leuk zijn als hij terug komt. Echter heeft hij de laatste seizoenen er niet veel in weten te prikken, maar in Nederland kan iedereen doelpunten maken....



Hier op het forum hadden veel Ajax fans ook meer moeite met Blind dan met de Ligt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren