Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Grote wijziging op komst bij Feyenoord onder Brian Priske? ‘Het is een systeem dat ik graag speel en dat mij ligt’

Laatste update:

Feyenoord lijkt komend seizoen over te stappen op een nieuw systeem: 1-3-4-3. De Rotterdammers speelden afgelopen zaterdag de eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2024/25, waarin de selectie van trainer Brian Priske met 0-4 te sterk was voor FC Dordrecht. Bart Nieuwkoop, een van de doelpuntenmakers, lijkt tevreden over de vermoedelijke systeemwijziging in De Kuip.

Waar Feyenoord onder de vertrokken Arne Slot zeer succesvol was in een 1-4-3-3-formatie, opteert Priske zeer waarschijnlijk een 1-3-4-3-formatie. De Deense oefenmeester wil het systeem in de komende weken in ieder geval verder testen.

De 28-jarige Nieuwkoop voelt daar wel iets voor, zo laat hij blijken in gesprek met Feyenorod ONE. “Voor mij is het nieuwe systeem wel top. Het is een systeem dat ik graag speel en wat mij ligt, dus dat is leuk. Het is een beetje te vergelijken met hoe ik in België speelde. Natuurlijk zijn er wel dingen anders. Een nieuwe coach heeft andere aspecten in het systeem, maar het is wel vergelijkbaar.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“We staan met drie man achterin en vier man op het middenveld”, legt Nieuwkoop uit. “Veel kantelen als wingback, veel meters maken als wingback. Dat moet groeien in het elftal, maar we hebben goede momenten laten zien. Ik vind het lekker om hoog druk te zetten. In dit systeem kan dat op de fullbacks van de tegenstander, dus dat is iets wat mij ligt.'

Nieuwkoop kijkt terug op een goede eerste week onder Priske. “We hebben een zware week gehad. Van maandag tot nu (zaterdag, red.) bezig geweest. Een aantal meetings gehad over het nieuwe systeem. Hard getraind, dus het bevalt goed. Mijn doelen? Zo fit mogelijk worden. Als groep zo goed mogelijk dit systeem erin slijpen. Elke dag hard werken en uiteindelijk goede resultaten behalen.”

Reactie Priske


Priske zelf sprak zaterdag eveneens over het nieuwe systeem. “Ik heb veel gezien en antwoorden gekregen. De manier van spelen is anders dan ze gewend zijn. Iedereen probeert zich aan te passen aan het nieuwe systeem en de formatie. Ik heb veel spelers een goede wedstrijd zien spelen en ze deden er alles aan om te winnen.”

“De structuur was voor mij heel belangrijk, zowel in de formatie als het systeem. We hebben enkele patronen herkend waar we deze week op getraind hebben, zowel defensief als aanvallend, en dat hebben ze heel goed gedaan. We moeten nog kleine aanpassingen doen, want andere teams zullen ons meer pijn doen dan vandaag is gebeurd”, aldus Priske.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Feyenoord-nieuws? Word nu lid van het Feyenoord Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Ajax traint onder Farioli
Reacties

Nou ja, het is tenminste 3-4-3 en geen 3-5-2. Voor dat laatste moet je de gehele opmaak van je selectie veranderen. Al is het sowieso opmerkelijk dat je nu in een andere formatie gaat spelen terwijl de gehele club van top tot bodem een bepaalde speelstijl gewend is. Nogal risicovol.

8 juli 2024 om 16:10

Dat zal toch wel in goed overleg gegaan zijn lijkt me. Maar het is doorgaans niet ideaal voor de doorstroom vanuit de jeugd bijvoorbeeld.

8 juli 2024 om 16:19

@theroscoe

Het is dan ook weer raar om strikt vast te houden aan 4-3-3 omdat een oud-trainer daar ooit groot fan van was. Het gaat met name om de voetbalprincipes, dus hoog druk zetten en verzorgd voetbal vanaf de keeper, en minder om de daadwerkelijke opstelling en opdrachten voor spelers.

Slot speelde op papier 4-3-3, maar tijdens de wedstrijd werd dit ook vaak een 3-2-5 of een 4-4-2. Tijdens een van zijn persco's bij Liverpool vertelt hij uitgebreid over hoe nutteloos hij de naam van een systeem vindt.

De rollen en positionering verschillen overigens echt niet zoveel tussen beide systemen.

8 juli 2024 om 21:45

Fair enough, daar maak je zeker een goed punt.

8 juli 2024 om 16:51

Vorig jaar schoof Geertruida continu in centraal naar het middenveld, waardoor je praktisch al 343 speelde. Daarnaast spelen veel 433 teams in balbezit met twee backs ter hoogte van het middenveld en een middenvelder die tussen de centrale verdedigers zakt. Ook een 343. Dit is alleen een detail op papier

8 juli 2024 om 21:25

Zoveel teams spelen in balbezit met backs hoog en een middenvelder die inzakt tussen de centrale verdedigers om de opbouw te verzorgen. Dit is wel erg kwetsbaar als je onzorgvuldig bent en vroeg in de opbouw de bal verliest. Maar tegen 80% van de eredivisie heb je hier waarschijnlijk gewoon succes mee en creëer je veel kansen.

Heeft Louis van Gaal dit stuk geschreven? En ik maar altijd denken dat teams zonder keeper spelen.

8 juli 2024 om 16:19

Geen idee wat keepers zijn. Goalplayers ken ik daarentegen wel

3-4-3 noemen we het @VZ, sinds wanneer is het nodig de positie van de keeper te benoemen? Die heeft niet zo veel keus lijkt me.
ON: man naar mijn hart, 3-4-3 is in mijn optiek de opstelling van coaches een rauwe voetbalhart en opvatting. Mijn gun-factor heeft hij in ieder geval!

8 juli 2024 om 16:22

Dit vind ik ook zo sneu idd. V. Gaal is daar ooit mee begonnen. Miss was hij bang dat keepers zich buiten gesloten voelden?
Kansloos idd.....want er staat altijd 1 Keeper in, dus totaal zinloos om te vermelden in een systeem.

Overigens is die 3-4-3 leuk tegen dordt....met 2 backs en slechts 1 Cv....tegen fatsoenlijke tegenstanders lijkt me dit een enorm risico.

8 juli 2024 om 16:29

Zo groot vind ik dat risico niet. Je kunt toch spelen met middenvelders die snel kunnen schakelen tussen aanval en verdediging? Een Hartman en Nieuwkoop zijn hier perfect voor. Zijn in de aanval minstens net zo goed als in de verdediging

8 juli 2024 om 16:33

Van Gaal mee begonnen? De KNVB benoemd de doelman al sinds ik mij kan heugen. Bij elke trainerscursus en bijeenkomst wordt dit zo genoemd. Al tientallen jaren.

8 juli 2024 om 16:53

@bizzlad

Ik deel je zorgen ook, ook al lijkt het erop dat de centrale middenvelders de opdracht krijgen om de ruimte die de back achter laat te dekken. Je zag zaterdag duidelijk de RCM inzakken zodra Nieuwkoop aan een rush begon.

Desalniettemin is dit inderdaad risicovol voetbal. Als je naar Priske bij zijn vorige werkgevers kijkt, kom je op de volgende doelpuntenbalansen uit:

Sparta Praag: 214:112
Royal Antwerp: 72:66
Midtjylland: 120:79

Duidelijk te zien dus dat hij met name bij zijn eerste twee werkgevers enorm veel tegengoals kreeg. Het lijkt erop dat hij in Praag wel ontdekt heeft of hij zijn ploeg defensief beter neer kan zetten.

Ter vergelijking de cijfers van Slot:

Feyenoord: 346:156
AZ: 118:52

Ik heb in ieder geval enorm veel zin in het aankomende seizoen.

8 juli 2024 om 17:07

@thom
Aan de kant van Q kan ik daar nog enig zins inkomen....maar met Nieuwkoop moet ik je echt ongelijk geven.

@fiorenoord
Je zou idd verwachten dat een van de Cm's dan ondersteuning moet bieden aan de CV. Helaas zie ik Zerroulki daarvoor niet perse als geschikte kandidaat. Zou zo gauw ook niet weten wie wel eerlijk gezegd.

8 juli 2024 om 17:15

@bizzlad

Ik zie in Zerrouki niet eens een geschikte kandidaat voor een positie als ballenjongen.

Ik ga er vanuit dat we nog flink gaan investeren, maar Zechiel en Nadje lijken me spelers die (op termijn) die rol kunnen gaan invullen. Timber is ook meer dan geschikt natuurlijk.
Het zou me niet verbazen als Thomas Beelen weer op het middenveld terecht komt.

8 juli 2024 om 23:37

Die 3 achterin zullen straks toch ook gewoon 3 cv's worden. Nu waren het 2 backs en 1 cv uit nood. Er waren maar 2 cv's beschikbaar, Tsoungi en giersthoven. Dan had je nog kasanwirjo en plug als halve cv's omdat die daar nog wel eens vaker spelen maar dat was het. Normaal 2 wissels en 2 jeugdspelers. Voor 6 posities (1e en 2e helft werden de teams compleet vervangen, dus had je eigenlijk6 cv's nodig over de hele wedstrijd) Beelen, hankco, trauner en geertruida waren natuurlijk niet beschikbaar, die zullen normaal gesproken voor die 3 plekken in aanmerking komen lijkt mij.

9 juli 2024 om 11:40

@joost

Nee, het blijven echt vleugelverdedigers. Dat is onderdeel van de tactiek van Priske. Het middenveld bestaat uit twee controleurs en twee 10'en.

Er vanuitgaande dat Bijlow, Geertruida en Hancko nog vertrekken, denk ik dat dit de opstelling wordt.

Wellie
Nieuwkoop
Trauner
Hartman
Stengs
Beelen
AANKOOP
Timber
Paixao
Santi
Ivanusec
8 juli 2024 om 16:32

'we' noemen dat helemaal niet zo. Een doelman benoemen is juist heel erg goed, daar hij een van de belangrijkste posities in een voetbalteam inneemt.

8 juli 2024 om 16:53

In een systeem de doelman noemen is totaal kansloos. Nogmaals.....er staat altijd een keeper in. Het benoemen van een 1-4-3-3 tov gewoon 4-3-3 voegt letterlijk helemaal niets toe.

8 juli 2024 om 16:53

Benoem dan ook even de trainer bij de formatie, ook niet onbelangrijk

1 - 1 - 3 - 4 - 3

8 juli 2024 om 17:43

Laten we vooral de posities van de fysiotherapeut ook niet vergeten!

De 'kenners' die allemaal riepen dat Priske hetzelfde voetbal speelt als Slot zijn ondertussen wel weer in hun hok, hoop ik.
Het is in ieder geval een enorm interessant systeem, dat veel meer fluide is dan we gewend zijn. Het deed me bij vlagen zelfs denken aan hoe Thiago Motta zijn ploeg laat spelen.

We hebben nu een oefenwedstrijdje gezien met vrijwel alleen maar reservespelers, dus ik ben benieuwd hoe dit straks gaat uitpakken. Het zal in ieder geval enorm attractief zijn, maar het is wel een garantie op een hoop tegendoelpunten.

8 juli 2024 om 16:27

Waarom zouden die in een hok gaan. Hij wil het zelfde als Slot hoog druk zetten. Slot zette laatst een journalist op zijn plek in Liverpool die kwam met 4-2-3-1. Maar zij erbij dat een systeem meer is dan 4-3-3 4-4-2 3-4-3 etc. Gaat om de opdracht van de speler en je kan op verschillende momenten verschillend staan.

8 juli 2024 om 16:44

Omdat dat soort uitspraken getuigen van een zeer beperkt tactisch inzicht. Eigenlijk bewijs je dat daarna door te zeggen "hij wil het zelfde als Slot hoog druk zetten".

Het is als zeggen dat kraanwater en Coca Cola hetzelfde zijn, omdat het allebei voornamelijk uit water bestaat. Het klopt wel, maar het is zo oppervlakkig dat je dus beter je hok in kan gaan.

Buiten de systemen die beiden gebruiken, zijn er enorm grote verschillen tussen de coaches. Slot speelt bijvoorbeeld veel gecontroleerder voetbal, terwijl Priske zijn team erg opportunistisch laat spelen. Dat is ook te zien door de doelpuntenbalans van beide trainers de afgelopen jaren.

Het is nog veels te vroeg om echt wat zinnigs te zeggen over Priske's Feyenoord maar wat ik zaterdag zag tegen Dordrecht beviel me wel. Nog hoger druk zetten dan onder Slot. Wel lag het soms open. Dat zal beter moeten maar met betere spelers en langere afstemming zal dit allengs beter gaan.

8 juli 2024 om 17:07

In dit systeem moet je ook wel aardig snelle CBs hebben die de ruimtes wel kunnen belopen. Ook de wingbacks moeten van een hoog niveau zijn omdat die een erg belangrijke rol krijgen in dit systeem.

Het is natuurlijk afwachten of Priske daadwerkelijk van 4-2-3-1 of 4-3-3 naar 3-4-3 gaat en het veld wat breder houdt aan de zijkanten om wingbacks te gebruiken. Als dat het geval is, dan zou dat voor Nieuwkoop fijn zijn. Maar wat ik dan eigenlijk denk, is dat Pedersen dan weleens veel aan dat systeem kan hebben en vind hem beter dan Nieuwkoop. Eigenlijk is 3-4-3 ook een soort 3-5-2 formatie en ik weet niet of Feyenoord eventueel nog vleugelaanvallers wilt aantrekken deze transferperiode, maar vooral de vleugels bij Feyenoord waren het afgelopen seizoen toch wel een beetje een knelpunt.

Minteh begon moeizaam en kwam vooral de tweede seizoenshelft pas opgang, maar was zoals bekend gehuurd en is inmiddels verkocht door Newcastle United. Paixao, Ivanusec en Jahanbakhsh waren toch wisselvallig, hadden niet het niveau of wilde je niet het hele seizoen op de vleugels zien (laatste twee dingen vooral van toepassing voor Jahanbakhsh). Dan zou je eventueel in 3-4-3 kunnen gaan spelen en dan speel je op papier dan alsnog met vleugelaanvallers, maar dan komt het gevaar uiteindelijk vooral van de backs aan de zijkant en anders kan je 3-4-1-2 gaan spelen met dus gewoon 3 centrale verdedigers, 2 controlerende middenvelders, aan de zijkanten 2 wingbacks, 1 nummer 10 en dan 2 spitsen.

Dan zou ik persoonlijk eerder voor 3-4-1-2 gaan, en dan in deze formatie spelen (zie opstelling). Ze hebben natuurlijk ook Hadj Moussa gehaald en je hebt Sebaoui (goed gedaan bij FC Dordrecht en heeft potentie) en Sauer nog, dus dan heb je nog wel wat opties als vleugelaanvallers. Maar dan kan je eventueel switchen tussen 3-4-3 en 3-4-1-2. En met twee spitsen spelen kan Feyenoord eventueel ook in de zin van dat als Gimenez blijft, ze met Gimenez, Carranza en Ueda drie diepe spitsen hebben.

Van Hancko verwacht ik dat hij zal vertrekken, Geertruida en Gimenez weet ik eerlijk gezegd niet. Al zie ik Geertruida dan wel weer eerder vertrekken dan Gimenez. Feyenoord heeft met 't Zand, Zechiel en Sebaoui wel drie hele interessante talenten. Zullen uiteraard allemaal nog moeten groeien, maar vind dit alle drie goede spelers en vooral 't Zand vind ik een goede speler. Denk dat hij op termijn uiteindelijk de vervanger van Timber moet worden. Wieffer is natuurlijk vertrokken, maar vind 't Zand meer een type Timber die wat hoger op het veld hoort te staan als 8.

In mijn opstelling heb ik Smal als linkerwingback staan, maar zodra Hartman weer fit is en goed is hersteld van zijn blessure hoort Hartman daar natuurlijk.

Bijlow
Geertruida
Trauner
Beelen
Pedersen
Timber
Zerrouki
Smal
Stengs
Carranza
Gimenez
8 juli 2024 om 17:30

Ik zie graag Zechiel de kans pakken op de plek van Zerrouki. Die gaat 100% verassen dan! Ook Nadje zou ik niet gek van op kijken. Is fysiek natuurlijk een beest. T' Zand en Sebaoui samen met onze andere belg zou ik gaan verhuren in de Eredivisie. Wel aan een voetballend team zoals Dordrecht dat ook was en dan kijken of ze ook niveau Eredivisie makkelijk kunnen aanhaken.

8 juli 2024 om 17:36

@rochester

De opstelling die jij beschrijft is gewoon een verkapte 5-3-2, Priske wil echt 3-4-3 gaan spelen.

Je kan eerder het volgende verwachten, waarbij zodra de 'vleugel' verdedigers een run maken, een van de Cm's terugzakt:

Wellie
Nieuwkoop
Trauner
Hartman
-
Beelen
Aankoop
-
-
-
-
8 juli 2024 om 23:46

2 spitsen lijkt mij niks, kan je beter met 2 x een 10 spelen. Stengs en ivanusec lijken mij perfect voor die rol. Allebei eigenlijk vleugelspelers die graag naar binnen trekken. Dan kom je al snel op die plek. Onder slot trok timber ook al vaak naar die 2 10 positie samen met stengs. En geertruida stond al vaak naar binnen als een 2 controlerende middenvelder.

Je wilt als feyenoord door op de voet van slot, je bent maanden bezig met een passende trainer te zoeken en het eerste wat die trainer doet is het systeem veranderen. Schiet mij maar lek!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren