Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Derksen: ‘Dit vindt Ajax niet leuk hoor. Dit is Ajax nog nooit gelukt’

Laatste update:

Johan Derksen is onder de indruk van de jeugdopleiding van AZ. De analist van Vandaag Inside vindt het uiterst knap dat de Alkmaarders als eerste Nederlandse club ooit de UEFA Youth League hebben gewonnen. Derksen concludeert dat Ajax jaloers kan zijn op AZ. “Bij Ajax pochen ze altijd over de jeugdopleiding, maar als ze een nieuwe speler moeten hebben komt er een tweederangs buitenlander”, aldus de Snor.

AZ won afgelopen maandag met afgetekende cijfers van Hajduk Split in de finale van de Youth League: 5-0. Jayden Addai, Ernest Poku (2x) en Mexx Meerdink (2x) waren verantwoordelijk voor de Alkmaarse treffers. Derksen vindt de titelwinst een groot compliment voor de clubleiding van AZ. “Ze hebben daar de jeugdopleiding hartstikke goed opgezet”, zegt de analist dinsdagavond aan tafel van Vandaag Inside. “Die club komt er echt aan joh.” Derksen is met name gecharmeerd van Meerdink. “Die schopt er nog even twee in!”

Derksen denkt dat men in Amsterdam jaloers kijkt naar de titelwinst van AZ. “Dit vindt Ajax niet leuk hoor. Dit is Ajax nog nooit gelukt.” De in Heteren geboren journalist ziet dat spelers bij AZ veel meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen. “Bij Ajax pochen ze altijd over de jeugdopleiding, maar als ze een nieuwe speler moeten hebben komt er een tweederangs buitenlander”, concludeert Derksen. René van der Gijp haakt in over de jeugd van Ajax. “Die werden laatst toch door Nordsjaelland helemaal weggespeeld?”

Van der Gijp doelt daarmee op de nederlaag van Ajax Onder 17 tijdens de finale van de Future Cup. Het Deense Nordsjaelland, dat bekendstaat om het opleiden van spelers, liet geen spaan heel van de Amsterdamse beloften. Binnen 26 minuten stonden de Amsterdammers met 0-3 achter. Na rust namen de Denen gas terug, waardoor het bij slechts drie tegentreffers bleef. De hogere jeugdteams van Ajax zijn qua prestaties bezig aan een tegenvallend seizoen. Jong Ajax staat momenteel op een teleurstellende vijftiende plek in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl Ajax Onder 17 en 18 tot dusver de leeftijdsgenoten van PSV voor zich moeten dulden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Net wat Frank de Boer een paar maanden geleden zei; AZ loopt ver voor qua jeugdopleiding. Doen het schijnbaar op een hele unieke manier waar ze al jaren mee bezig zijn. Plukken er al jaren lang de vruchten van, maar gaat alleen maar meer worden. Goed voor het Nederlandse voetbal! Hoop dat wat clubs het na gaan doen als ze het succes zien.

26 april 2023 om 11:11

Het ziet er heel goed uit. Ontzettend knap deze Youth League winst. Echter blijft het altijd maar de vraag hoe goed talenten de stap kunnen maken naar het volwassen voetbal.

26 april 2023 om 11:35

Dat is altijd afwachten inderdaad. Jong Oranje, Oranje onder 19 en Oranje onder 17 zijn een keer Europees kampioen geweest afgelopen jaren, daarvan zijn tot nu toe weinig echt in de top belandt. Daarnaast zullen sommige talenten misschien ook wel te verleiden zijn voor een buitenlandse stap.

26 april 2023 om 11:46

Herinner mij nog ene Quincy Owusu-Abeyie tijdens een WK onder 20 die alles en iedereen helemaal zoek speelde.

26 april 2023 om 11:52

Sterker nog de complete generatie met waterman, bakkal, babel, Zuiverloon, Beerens en righters die tweemaal Europees kampioen zijn geworden. Daar is uiteindelijk volgens mij niemand echt hogerop gekomen

26 april 2023 om 12:00



Wat is ver vooruit lopen in de jeugdopleiding, hoeveel jongens breken er uiteindelijk door in de eredivisie en halen dan ook daadwerkelijk de top? Ze hebben een top lichting gehad met Boadu, Stengs, Koopmeinders en Wijndal maar waar zijn die nu? Zodra ze vaak het eerste halen bij AZ hapert het toch wel een beetje in mijn ogen en uiteindelijk draait het daar wel om toch? Want wat is er na de eerder genoemde namen echt doorgebroken?

26 april 2023 om 12:26

Zo! die Owusu-Abeyie was toen echt werelds goed vond ik.

26 april 2023 om 12:26

Westend,

Yes, dat was in 2006 en 2007. De namen die jij noemt waren er in 2007 bij, net als Drenthe, Donk, Pieters en Maduro. Drenthe is uiteindelijk een beetje een Quincy Owusu Abeyie verhaal, maar de rest heeft toch aardig gevoetbald. In 2006 waren Huntelaar, Vlaar, Tiendalli, De Zeeuw en Krul er ook bij!

26 april 2023 om 12:54

De eerder genoemde namen zijn deze zomer pas vertrokken, maar momenteel is Reijnders toch wel aardig doorgebroken zou je kunnen stellen. Verder is Van Brederode op de weg en mag ook Meerdink steeds meer minuten maken. Goes en Dekker ook al veel minuten gemaakt, genoeg talent dus.

26 april 2023 om 13:01

Tis hoe je het bekijkt. Jij en ik kennen de namen, ze hebben dus wel de stap als profvoetballer gezet. Of mag je alleen spreken van volwassen voetbal als je bij Real of Barca terecht komt?

26 april 2023 om 13:13

@FCVoetbal: Zodra ze vaak het 1e halen hapert het toch wel een beetje in jouw ogen? Dan moet je echt iets aan je ogen laten doen, want die gene die jij opnoemt deden bij het 1e bij AZ juist heel goed. Toen ze vervolgens naar een andere club gingen, ging het vaak berg afwaarts, op Koopmeiners na. Waarschijnlijk was voor de rest de stap te groot of paste ze niet in het systeem van de club waar ze voor hebben gekozen.

26 april 2023 om 13:17

Dat zijn dan ook de namen die het prima deden bij AZ, waar is de rest die het eerste heeft gehaald want dat zijn er nogal wat..

26 april 2023 om 14:10

Donk en Babel spelen nog. Die halen echt alles uit hun carrière.

26 april 2023 om 14:18

Al die namen die jij noemt hebben uiteindelijk toch een redelijke loopbaan gehad? Babel meerdere eindtoernooien, meerdere topclubs,

26 april 2023 om 11:46

Voor Ajax is er geen nood aan de man. Ja het moet beter en dat duurt waarschijnlijk ook een paar jaar, alleen is tot die tijd de oorlogskas prima gevuld en koop je toch gewoon de spelers van Az die je wil hebben. Begrijp dat probleem niet waarom het altijd zelf opgeleide spelers moeten zijn. Kijk naar Feyenoord daar heb je Bijlow, Geertruida, Hartman maar dan houdt het op de rest van de selectie is gekocht en die worden ook gewoon knap kampioen. Waarom komt in dit soort verhalen altijd de afgunst richting Ajax naar voren. Je zou toch verwachten dat met het afzet tegen bijvoorbeeld Feyenoord waar de jeugd het ook moeilijk heeft, dat is de ploeg die nu de schijnwerpers haalt.

26 april 2023 om 11:54

Vergeet Kokcu niet.

Maar idd.....4 van de 11 is niet bijzonder veel. Zit ook even nog niets aan te komen vanuit de jeugd imo. Milambo is aardig, maar betwijfel of die het ooit echt gaat maken in het eerste. Hoop is een beetje gevestigd op V.persie en Slory jr. Maar dat duurt nog even.

26 april 2023 om 11:56

Ik denk omdat ajax al 100 jaar loopt te schreeuwen hoe belangrijk en geweldig hun jeugdopleiding is? En feit is gewoon dat die oorlogskas van ajax er voor een groot gedeelte ook dankzij de jeugdopleiding is.
Ik denk ook niet dat er al nood is bij ajax. Maar zulke jaren zoals dit moeten ze niet een paar keer achter elkaar hebben. Want als dit geen incident blijkt dan is er binnenkort geen oorlogskas meer, en misschien ook geen geweldige jeugd als ze daar niet vol op blijven/gaan inzetten.

26 april 2023 om 12:03

XAJAcfa,

Ajax gaat de Youth league nooit winnen. AZ was het op een na oudste team in de competitie (Alleen Real Madrid was ouder) dat moet je in principe genoeg zeggen als we het over jeugd hebben.
Het is eigenlijk net zo een knappe prestatie als een jong Ajax dat de kkd won als eerste en vooralsnog enige jong team. De enige die uit dat team echt aardig aan de weg timmert is Doekhi, maar Ajax zelf heeft het echt niets opgeleverd.

26 april 2023 om 12:54

En vergeet Idrissi niet 😉. Voordeel van Feyenoord tov Ajax is dat het eerste elftal jonger is en dat het Feyenoord klaarblijkelijk beter lukt om dit jaar talent aan te trekken. Hancko vs Bassey, Gimenez vs Brobbey, Wieffer vs Grillitsch. En dan kan je nog steggelen over Paixão vs Bergwijn, Lopez vs Wijndal.

Als je een Wieffer of Aursnes voor enkele tonnen haalt dan maakt dat financieel geen verschil met een zelfopgeleide speler die je tien jaar lang in je academie hebt gehad.

26 april 2023 om 13:01

Alsof die 0,3 jaar die AZ gemiddeld ouder is dan de tegenstander het verschil heeft gemaakt. Zijn genoeg 16jarigen met het fysiek van een 25jarige en 19jarigen met het fysiek van een 14jarige. Vorig jaar ook Villareal uitgeschakeld met een jonger team dan Villareal en op penalty's gestrand tegen een even oud Juventus. Zag laatst een filmpje van de jeugd van Anderlecht geloof ik, waar een 14jarige jongen meespeelde die 3 koppen groter was dan de rest en breder was dan de gemiddelde profvoetballer, die zo door de verdediging danste. Kan je prima 14 zijn, maar dat betekent niet dat je fysiek minder bent dan je tegenstander.

26 april 2023 om 13:15

Er zijn dus talloze studies die aantonen dat die paar maanden absoluut wel een verschil maakt i jeugd opleidingen en het al dan niet doorbreken van spelers. Zijn ook bovengemiddeld veel prof voetballers in het begin van het jaar jarig. Die jongens breken over het algemeen sneller door doordat ze idd een aantal maanden voorsprong hebben in hun ontwikkeling tov talenten die laat in het jaar jarig zijn.

26 april 2023 om 13:45

Sorry Baardgrasmus...idrissi vergeet ik persoonlijk liever wel

Maar als we op zo'n manier gaan redeneren kun je Timber er ook nog wel bij gooien. Maar in dit geval hou ik het persoonlijk liever bij spelers die vanuit de jeugd het 1e ingestroomd zijn. Niet de jongens die uit de jeugd zijn vertrokken om vervolgens een paar jaar later terug thuis te komen.

26 april 2023 om 13:55

4 van de 11 basisspelers is dus eigen jeugd.. is ruim 35%. Best veel toch?

26 april 2023 om 14:07

Ik vind dat wij in Nederland, als opleidngsland, altijd moeten streven naar 50% of meer. Maar feitelik is dat gewoon heel erg moeilijk omdat je niet ieder jaar een lichting jeugd zal hebben die goed genoeg is om bij het 1e aan te sluiten. Desalniettemin is 35% natuurlijk niet slecht.

26 april 2023 om 11:57

Één leuke lichting die heel knap zo'n prijs binnen haalt maakt het niet gelijk dat az voorloopt in de jeugdopleiding, hoe kortzichtig kan je zijn.. Neemt niet weg dat ze bij az structureel goed bezig zijn.

26 april 2023 om 12:08

@flyingm, dat zegt Frank de Boer, die wel vaker rondloopt bij AZ. Dat komt ook omdat zijn neefje werkt binnen AZ. Maar deze uitspraken van Frank de Boer zijn niet gebaseerd op de overwinning van de Youth League. Zoals eerder aangegeven sprak hij dit maanden geleden uit. De overwinning van de Youth League is wel weer een bevestiging daarvan.

Niet zo kortzichtig als jouw uitspraak dus, die wat roept nu AZ wat wint.

26 april 2023 om 13:57

Nou als je ziet wat de AZ jeugd nu aan het doen is. Doen het beter in de KKD terwijl Ajax vaak speelt met spelers die ze voor miljoenen hebben gekocht zoals Conceicao en Lucca (huur). Nu deze competitie gewonnen door het verslaan van de beste teams ter wereld. Zoveel komt er toch ook niet uit de ajax jeugd momenteel?

26 april 2023 om 23:04

Dat Frank de Boer bij az rondloopt en bij ajax zijn broer heeft rondlopen is leuk en dan zie je wel dingen, maar de vergelijking slaat nergens op. De tor nu toe doorgebroken spelers als Stengs, Boadu, Koopmeiners etc presteren verschillend. Daarnaast heeft ajax ook spelers doorgeschoven en amper terug gehaald voor de youth League, az heeft bv Meerdink en Poku juist wel gebruikt.

26 april 2023 om 13:24

Het klopt alleen niet. Ajax speelt namelijk met een jongere generatie en schuift jongens sneller door naar een hoger elftal. Daarmee wil ik niet zeggen dat AZ een slechte opleiding heeft, want het is gewoon een knappe presentatie.

26 april 2023 om 13:25

Vraag me af welke vruchten AZ er meer vanaf plukt dan Ajax. Dat de jeugd van Ajax dit toernooi niet gewonnen heeft is wellicht jammer maar er stroomt toch nog steeds regelmatig jeugd door naar het eerste. De prestaties van de jeugd moeten niet centraal staan, uiteindelijk hoort alles daar gericht te zijn op doorstroom naar het eerste. Neemt niet weg dat je in de jeugd wel moet zorgen dat de omstandigheden top zijn om jeugd aan te trekken, te behouden en door te laten stromen. En volgens mij gebeurt dat bij Ajax niet minder dan bij AZ. Er staan nu ook gewoon regelmatig 5 a 6 spelers op het veld die (grotendeels) zelf opgeleid zijn.

26 april 2023 om 13:48

5/6?
Ff tellen.....timber, Hato, Taylor.....dat was het wel toch?
Of vergeet ik er nu heel veel?

26 april 2023 om 13:59

Ja hij bedoeld wss Klaassen die al meer dan 10 jaar niet meer in de jeugd speelt, bij verschillende clubs heeft gespeeld en vervolgens is terug gekocht voor ruim 10m. Die wordt dan meegerekend als eigen jeugd. Tuurlijk is hij opgeleid door Ajax maar dat heeft toch geen invloed op hoe het nu gaat? Of Bergwijn die bijna heel z’n jeugd bij PSV heeft gespeeld en voor 32m is gekocht. Zegt al genoeg dat dat de voorbeelden zijn. Andere voorbeeld is wss Brobbey die transfervrij is vertrokken en die je voor bijna 20m hebt moeten terughalen. Dan is het idee van eigen jeugd en opgeleiden er ook wel vanaf namelijk.

26 april 2023 om 14:21

Ik ging van basis plekkies uit....maar idd dan kunnen we Rensch, Klaassen en Brobbey er ook nog wel bij zetten. Zit je toch nog op de 5-6 idd.

26 april 2023 om 17:33

Ik moet het nog maar zien. De beste in de jeugd heeft geen garanties. Vaak genoeg hebben goede jeugdspelers het niet gered. Toen Cruijff bij Ajax kwam vond hij kampioen worden in de jeugd niet belangrijk. Uiteindelijk gaat het erom of men kan aansluiten bij het eerste.

Ik snap wel waarom Derksen het met AJAX vergelijkt. AZ doet het de laatste jaren goed met de jeugdopleiding en heeft nu een goede lichting. Dit is een begin, maar je zult echt nog wel wat langer dit moeten vasthouden wil je zoals AJAX tot een de beste jeugdopleidingen van de wereld behoren. Dat is gewoon een stukje reputatie en structurele doorstroom van goede talenten. Ik denk dat onze nieuwe technische man eens goed naar de talenten van AZ moet gaan kijken en ze proberen naar Amsterdam te halen. Grote Nederlandse talenten zijn we dol op. Misschien zit er wel een nieuwe Frenkie of Matthijs bij.

26 april 2023 om 11:17

Dus weer lekker ouderwets de betere talenten bij andere BVO's weg halen?en dan na 2 jaar de stempel "eigen jeugd" er op?

26 april 2023 om 11:20

2 jaar? Dat doen ze de dag nadat ze overstappen al.

26 april 2023 om 11:59

Uiteraard. Want dat doet AZ namelijk ook. Hun grootste talent is Maxim Dekker. 19 jarige verdediger. Werd op 13 jarige leeftijd weggeplukt uit Amsterdam van Afc.

Bijna niemand zit vanaf de F-jes bij dezelfde club.

26 april 2023 om 12:08

Speedyafc, AFC is geen BVO he. En een speler op je 13e weghalen is anders dan op hun 17 of 18e weghalen en vervolgens als hij 18/19 is dat je aangeeft dat het een jeugdspeler is.

26 april 2023 om 12:11

Ik vind dat een speler als eigen jeugd mag worden bestempeld als hij ten minste 1 jaar ergens in de jeugd (t/m jong) heeft gespeeld. Bij elke club leer je wel wat en neem je mee in je ontwikkeling. Een Frenkie de Jong heeft bijvoorbeeld bij AJAX ook veel mooie stappen gemaakt bij Jong.

26 april 2023 om 12:18

Ik moet de vraag toch stellen nu Maarten, want je blijft het maar doen.
Waarom voel jij de behoefte om Ajax structureel in alleen hoofdletters te schrijven?

Zonder te begrijpen wat jouw idee hier achter is, komt het namelijk over als een overcompensatie voor het feit dat je je als Ajacied eigenlijk heel klein voelt.

26 april 2023 om 12:20

Sorry maar Fenkie is geen eigen jeugd.

2 jaar in de jeugd spelen is absoluut niet voldoende (in mijn ogen) om als eigen jeugd bestempeld te worden.

Eigen jeugd is meerdere jaren in de "echte" (dus geen Jong)jeugd spelen (lees de B'tjes en de A'tjes) en daarna de overstap naar jong of het eerste.

Spelers als de Ligt en Gakpo. Dat is eigen jeugd.

26 april 2023 om 13:07

En zie hier het grote probleem, iedereen maakt zijn eigen definitie over wat eigen jeugd is. De een zegt dat alleen vanaf de B-tjes eigen jeugd is. De ander vind dat meetelt of een spelertje bij een BVO gespeeld heeft of niet. De Uefa zegt, drie jaar onder de 23 is eigen jeugd.

Er is totaal geen overeenstemming wat nu eigen jeugd is en wat niet.

26 april 2023 om 13:16

Mee eens.

Maar je moet het er toch ook mee eens zijn dat het eigenlijk bizar is dat het volgens de UEFA 3 jaar onder de 23 eigen jeugd is?

26 april 2023 om 13:28

Moet je voor de grap eens kijken hoeveel oud ajacieden de stempel van eigen jeugd bij az hebben en hebben gekregen de afgelopen jaren.

26 april 2023 om 14:09

Noem 3 spelers die een stempel hebben gekregen van eigen jeugd van AZ, waar ze eigenlijk van Ajax waren? Kom niet aan met een Leon Bergsma, want die is nooit benoemd als eigen jeugd.

26 april 2023 om 14:19

Ricuenio Kewal kwam van Ajax, Joshua Pynadath kwam van Ajax, Finn Stam kwam van Ajax.

Bij de E-tjes, D-tjes en C-tjes liggen altijd scouts van AZ op de loer om spelertjes van Ajax weg te plukken.

26 april 2023 om 14:22

Andersom doet Ajax dat ook bij andere clubs. Iedereen probeert talentjes van elkaar weg te kapen. En maar klagen dat buitenlandse clubs onze opleidingen leeg vissen.

26 april 2023 om 19:34

En Ajax loert op Feyenoord talentjes en dan klagen over az scouts

26 april 2023 om 11:23

De technische man moet deze spelers helemaal niet halen, die moet zorgen dat Ajax ze zelf weer op gaat leiden.

26 april 2023 om 11:35

@afcamaarten: Het valt mij op dat jij in elke reactie terugvalt op het verleden. Behaalde resultaten uit het verleden bieden nu eenmaal geen garantie voor de toekomst (leuke woordspeling trouwens). Jij denkt dat elke spelers zomaar even naar Ajax komt. Zolang ze bij hun eigen club sneller een kans krijgen om voor het 1e te spelen en de jeugd het nog beter doet ook, is er geen enkele reden om naar Ajax te gaan. Dat is weer typisch de arrogantie van een Ajax supporter.

26 april 2023 om 11:45

Volgens mij varen clubs als AZ met hun jeugdopleiding juist wel bij het feit dat Ajax vreselijk veel talentjes aantrekt maar ze ook in vrij grote getalen weer de deur wijst. Die afvallertjes doen het vervolgens bij andere Bvo's prima in de jeugd opleiding.

Je zult ook zien dat als je de achtergrond van veel eredivisie spelers gaat terug kijken, dat echt een heel groot percentage ooit in de jeugd wel bij Ajax gevoetbald heeft, het daar niet gered heeft om vervolgens bij een andere club alsnog wel het eerste te halen,. Dit kan natuurlijk heel uitlopende redenen hebben.

26 april 2023 om 11:51

Misschien moeten ze bij Ajax wat beter scouten, want de talenten van AZ komen bijna allemaal uit de regio Noord Holland en Amsterdam, de achtertuin dus van Ajax. Scheelt ze ook veel geld door later allerlei dure spelers te halen.

26 april 2023 om 12:05

Veel spelers zoals Goes die komen van Ajax bij AZ terecht. Daarnaast is scouten het lastigste dat er is. Iemand kan op jonge leeftijd nog niet zover zijn maar wat doet puberteit met jongens, hoeveel groeien ze, worden ze sneller of laat hun lichaam hen in de steek? Wat doen meisjes met ze of blessures etc. Allemaal variabelen die onmogelijk te voorspellen zijn. Daarnaast leuk die talentjes, in hoeverre breken ze ook echt door? Op Boadu, Stengs, Wijndal en Koopmeinders na is er de afgelopen jaren amper wat doorgebroken dus hoe kunnen we dan spreken van de beste jeugdopleiding als er amper talenten op goed niveau doorbreken?

26 april 2023 om 12:09

Je bedoeld net zo als Frenkie de Jong, die PSV daadwerkelijk in eigen achtertuin is misgelopen. Zijn maar weinig AZ spelers waarvan het jammer is dat Ajax ze misgelopen is in eigen achtertuin. In tussen zijn dat er wel keihard twee in de vorm van, van Dijk en de Jong in de achtertuin van PSV. En dan zeggen we verder niets over geld schelen denk ik?

26 april 2023 om 12:19

PSV had ook concreet een aanbieding neergelegd bij Frenkie de Jong, maar hij koos destijds voor Ajax. Woonafstand hoeft niet altijd iets te zeggen

26 april 2023 om 13:30

Een groot gedeelte komt zelfs van Ajax. Daar hebben ze het niet gered en komen dan oa bij AZ.

26 april 2023 om 11:51

Het is niet zo dat als je een clubnaam met hoofdletters schrijft, ze automatisch tot de beste jeugdopleidingen behoren.

Ajax heeft bewezen een goede jeugdopleiding te hebben maar zoals elke club ben je gebonden aan een goede lichting. En dat zal altijd, bij iedere club een golf beweging zijn. Az heeft nu een goede lichting naast het feit dat ze een goede opleiding hebben en ajax heeft momenteel gewoon een slechte lichting. Dat is niet erg. Die golf beweging zul je altijd houden. Ik ben alleen een beetje moe aan het worden van analitici die het altijd hebben over de jeugdopleiding terwijl je binnen ajax juist zelden iemand daar over hoort praten. Als ik het mis heb zie ik graag citaten terug komen in de reacties. Ajax heeft nog altijd een groot gedeelte spelers in de seleectie van het eerste en in het internationale voetbal zie je van de afgelopen 20 jaar heel veel spelers die de internationale top hebben bereikt vanuit de jeugd. Ik vind het jammer dat die tendens zo wordt gecreeerd dat ajax altijd de beste jeugdopleiding heeft en dat we ons daarvoor moeten verantwoorden. Voor een beeld dat de laatste tijd gecreeerd wordt door mensen op tv maar ook hier in de comments.

26 april 2023 om 11:06

Vraagje; hoe weet je of een opleiding goed is?
Zonder een clubdiscussie te willen starten en de opleiding van Ajax tekort te doen; het valt/staat allemaal met cijfers.
Uiteindelijk wordt er heel veel gekeken naar de output. Hoeveel uit eigen jeugd haalt het 1e elftal en hoeveel slaagt elders in het betaalde voetbal. Dit is erg hoog bij Ajax. Echter, weten we nooit wat over de input. Hoeveel komen er in de opleiding en hoeveel vallen er halverwege uit? Als er 2x zoveel starten bij club A, is het niet vreemd dat er ook 2x zoveel slagen.
Daarnaast ben ik ook benieuwd wat er met de afvallers is gebeurd. Hebben ze nog wel een fatsoenlijke opleiding gehad waarmee ze kunnen slagen in de maatschappij, of zijn ze kansloos?
Kortom; ik heb geen idee of de ene opleiding beter is dan de andere

26 april 2023 om 11:23

29er, als je dan kijkt wat er gebeurt met jeugdspelers die niet slagen bij ajax, zie je dat ze vaak ergens anders wel slagen. (onder andere eiting en botman). Maar veel clubs hebben spelers met een ajax verleden. Paar jaar geleden was er nog een rapport over dat ajax de meeste spelers had opgeleid die voor een andere club uitkomen.

Probleem nu is dat er te weinig technische voetballers uit de jeugdopleiding komen. Er is iets teveel gefocust op tactiek en verdedigers opleiden naar mijn mening.

26 april 2023 om 11:28

dat weet ik en heb ik ook benoemd.
Maar wanneer ben je een betere opleiding, wanneer 10 van de 100 jongens slagen in het betaald voetbal, of wanneer 6 van de 50 jongens slagen? (even buiten beschouwing gelaten of het in het 1e elftal is of een andere club, ondanks dat je daar een wegingsfactor overheen kan leggen)

26 april 2023 om 13:44

Daarnaast kun je nog een discussie starten of ‘slagen in het profvoetbal’ het doel moet zijn voor een grote opleiding als die van Ajax. Ik denk dat de lat veel hoger moet liggen. Leuk dat bijvoorbeeld 10 van de 100 jeugdspelers ‘slagen’. Ik denk dat ze liever 3 wereldtalenten er tussen hebben zitten. Dat is de laatste 20 jaar echt minimaal het geval. De decennia ervoor was het juist schering en inslag.

26 april 2023 om 16:33

@ijsmutsl ja maar de hele voetbalwereld is natuurlijk ook nogal veranderd in de laatste decennia. Dus hoe ga je dat vergelijken qua wereldspelers. Is Sneijder een wereldspeler, is De Ligt een wereldspeler, Eriksen, De Jong?
In 2010 stonden Stekelenburg, De Jong, vd Wiel, vd Vaart, Sneijder en Heitinga met zijn 6en in een WK-finale. Afgezien van vd Wiel waren die ook nog eens allemaal van ongeveer hetzelfde bouwjaar. Was dat dan geen wereldlichting en volgens welke maatstaaf? Volgens mij waren er maar 2 van die 6 'wereldspelers', maar volgens anderen zijn het er wellicht 0 of 1

Nou weet ik niet wat jouw definitie van wereldspeler is, maar ik gok erop dat menig voetballiefhebber bijvoorbeeld 'de grote 3' van AC Milan ziet als Nederlandse (niet Ajax) wereldvoetballers.
- Gullit speelde op zijn 19e nog in de eerste divisie bij Haarlem
- Van Basten ging op zijn 16e voor een reiskostenvergoeding van de amateurs naar Ajax, om daar binnen het jaar in het eerste te debuteren (die zouden we volgens veel mensen op het forum niet eens eigen jeugd mogen noemen).
- Rijkaard stapt ook op zijn 16e over van de amateurs naar Ajax om binnen het jaar te debuteren.

Of een Van Hanegem die volgens menig kenner toch misschien wel de een na beste voetballer van NL was. Die voetbalde tot zijn 22e in de Eerste Divisie en daarna nog 2 jaar bij middenmoter Xerxes om pas daarna op zijn 24e furore te gaan maken bij Feyenoord.

Gewoon heel knap waar AZ mee bezig kun je alleen maar respect voor hebben. Zou leuk zijn als ze de aansluiting kunnen vinden met de top 3. En Ajax is all jaren geleden een andere weg ingezet met de jeugdteams. Prestaties van het team zijn van onder belang en word vooral individueel getraind om zo snel en sterk mogelijk voor het eerste team. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel er doorbreken naar het eerste. En tot nu toe is Ajax Gewoon top leverancier aan de grote clubs. Benieuwd hoeveel spelers van die lichting ook werkelijk de top/subtop halen.

Waarom moeten we altijd afzetten tegen andere clubs? Az is geweldig bezig en laten we blij zijn dat er geweldige talenten doorbreken bij alle NL topclubs.

26 april 2023 om 11:22

De clubs zijn toch elkaars concurrenten. Die ga je dus vaak wel met elkaar vergelijken. Zo gek is dat niet.
Iig goed voor het Nederlands voetbal. Dat geldt ook voor een situatie waar je een groepje topclubs hebt, ipv een die er ver bovenuit steekt.

26 april 2023 om 11:39

AZ is geen concurrent van Ajax, in nog geen 1000 jaar. Ajax staat 3e, staat in de bekerfinale en heeft alsnog een enorm crisis seizoen. Wanneer AZ 3e staat plus een bekerfinale haalt dan gaat de vlag daar uit en schrijven de kranten over het geweldige beleid.

26 april 2023 om 11:47

Az is geen concurrent voor Feyenoord, Ajax of PSV

26 april 2023 om 11:48

Qua jeugd opleiding concurreren deze clubs dus absoluut wel. Dat de eerste elftallen (momenteel) nog ver van elkaar verwijdert zijn ben ik met je eens.
Als jullie die glorieuze keeper echter nog een paar jaar aan het roer laten in Amsterdam, denk ik dat die 1.000 jaar van je met een factortje 100 af neemt.

26 april 2023 om 12:31

Gewoon niet waar. Qua jeugd is bv Sparta een veel grotere concurrent dan AZ. Ga jij maar eens na hoeveel spelers met een Sparta jeugd het weten te schoppen tot eerste elftallen van de topclubs. Verbazingwekkend genoeg bis het verhaal steeds Ajax, AZ, PSV en Feyenoord.

26 april 2023 om 13:33

Er is ook geen concurrentie op basis van de opleiding. De beste spelers (op een uitzondering na) ga naar Ajax en de afvallers komen weer bij AZ terecht indien ze goed genoeg zijn.

26 april 2023 om 13:51

Sparta heeft absoluut een goeie jeugd opleiding, dat zal ik nooit weerspreken.
Dat neemt niet weg dat er bij AZ een hoop jongens lopen en doorbreken die het bij Ajax "niet gered" hebben.

Vraag is een beetje of je het dan als concurrent kunt bestempelen.....ik zie het wel zo. Maar dat is dan wel gebaseerd op de aanname dat er meer en meer jongens voor de opleiding van AZ zullen kiezen tov Ajax (als ze de keuze hebben) omdat de kans van slagen bij AZ toch wat groter lijkt.

26 april 2023 om 11:31

Volgens mij wordt er vaak geroepen in Amsterdam dat zij de beste zijn en hun opleiding de beste is, dus ik snap het wel.

26 april 2023 om 17:09

Helemaal eens. Ben ras Ajacied maar heb genoten van AZ U19. Hoop simpelweg dat Ajax jeugd ook weer gaat excelleren. Maar gun t AZ nu volop. Blij dat er talentvolle jeugd in t vat zit nationaal. Goed voor Nat Team dat wat pover oogt laatste tijd.
Geniet gewoon van mooi voetbal en daarnaast je eigen club blijven steunen. Door dik en dun. Er is veel meer zoet dan zuur als je kokervisie verbant.

Zat Johan Derksen laatst niet af te geven op Ajax omdat zij nu de stap hebben gezet richting een meer data gedreven manier van scouten/opleiden? Laat AZ nou een club zijn die dit al een tijdje doet en hier nu de vruchten van plukt. Die man roept maar wat.

26 april 2023 om 11:41

Ja joh, dat oude mannen gezeik over de "laptoptrainers" is al sinds 2010 aan de gang. Vooral nu Johan geen voetbal meer hoeft te kijken komt er op dit gebied niks fatsoenlijks meer uit en zijn de uitspraken enkel gebaseerd op krantenkoppen en een wedstrijdje die hij toevallig meepakt.

26 april 2023 om 11:41

ja hier wordt ik ook een beetje geirriteerd over.
mensen die maar zeiken en zeiken, maar echt geen verstand van zaken hebben.
ajax probeert juist een beetje af te komen van het ouderwetse en te innoveren (het is eigenlijk niet echt innoveren meer aangezien een berg andere clubs dit al doen).

dat zo'n techniek trainer ajax dan verlaat omdat ze een "andere weg" inslaan is ook weer zoiets.
die vindt het niet leuk dat er meer data mannetjes enzo worden aangenomen en serieus worden genomen. Ja zo'n techniek trainer is nog nodig, maar om ook echt progressie te maken zijn de data mannetjes ook nodig.

26 april 2023 om 13:11

Precies, Eenhoorn was de drijvende kracht achter de introductie van statistiek en data in Nederland. AZ was koploper met de implementatie daarvan. Nu doet AZ het al een tijdje erg goed, met name bij de jeugd is het indrukwekkend.

Vanenburg gaat weg bij Ajax want hij vind statistiek en data maar niks, techniek training op het veld, daar moet het om draaien vind hij. Iedereen helemaal los op de opleiding van Ajax waar ineens niks van deugd want teveel data, te weinig pleintjes voetbal.

Het is gewoon humor om te lachen. Telegraaf en Derksen moet je gewoon niet serieus nemen. Die pretenderen altijd gelijk te hebben al riepen ze daarvoor nog iets heel anders.

Je zal Derksen nooit horen riepen, man wat zat ik ernaast. AZ met al hun laptops en data winnen de Youth League. Data driven is de toekomst, ik heb het nu ook door.

26 april 2023 om 19:22

Die mensen maken zichzelf populair en de domme bar gasten lachen er hard om mee. Maar als je is serieus naar dat programma gaat luisteren is het gewoon 90% onzin en 10% leugens.

Zonder pannenkoeken als Berwijn, Bassie, Sanchez, Wijndal, Grillich en in plaats daar van wat jeugd opstellen was Ajax ook wel derde of vierde geworden.

Nog 1 seizoen als deze met al die miskopen en we kunnen weer aan de bedelstaf

26 april 2023 om 11:26

Geeft wel aan, hoe pijnlijk dan ook, dat een hoog prijskaartje geen topspeler maakt…. Ajax heeft zwaar gegokt en verloren op het grote deel van deze spelers. Neem aan dat ze dat niet nog een jaar gebeurd. Alles zal ook wel gaan afhangen waar ze dit seizoen nog gaan eindigen…. Slechtste scenario is toch de 4e plek en de finale verliezen.

26 april 2023 om 11:51

Als die jeugd er uberhaupt zou rondlopen voor die posities, waarom stelt Heitinga (die bij de jeugd vandaan komt) ze dan niet op?

Is populair o te roepen dat de jeugd niet slechter kan zijn dan de pure middelmaat die er aangetrokken wordt....maar wie zijn die jeugd spelertjes dan?

26 april 2023 om 13:15

Pannenkoek Bergwijn. Humor om te lachen is het. Alles draait om de transfersom. Pavlides, topaankoop want 12 goals in de eredivisie. Gimenez topaankoop want 12 goals in de eredivisie. Bergwijn grote flop want maar 11 goals in de eredivisie.

26 april 2023 om 13:36

11 goals is prima voor een buitenspeler, maar na zijn sterke start bakt hij er toch weinig van? Flop vind ik niet per se door zijn statistieken, maar voor dat geld had je iemand moeten hebben die er ver bovenuit steekt in de Eredivisie.

26 april 2023 om 13:46

En dat is het probleem hier. Hij is simpelweg geen 35 miljoen euro waard. Daarom is er heel erg veel kritiek en wordt hij als een flop gezien. Alles draait om de transfersom.

26 april 2023 om 13:59

Alleen naar statistieken kijken is wat kortzichtig natuurlijk Speedy.

Persoonlijk vind ik Pavlidis bijvoorbeeld een leuk spitsje, maar zie ik in hem niet veel potentie om nog een paar flinke stappen te maken. Dit is wel zo'n beetje zijn niveau, middenmoter in buitenland moet nog wel kunnen, maar that's it. (mijn bescheiden mening.)

Gimenez, toont imo meer potentie en kan zich goed door ontwikkelen. Imo zou hij de Europeese subtop moeten kunnen halen, maar heeft nog alles te bewijzen. De potentie zie je echter wel duidelijk.

Bergwijn, leuke speler maar is al mislukt in de Europeese subtop. Als die dan terug komt naar onze "mickey Mouse" competitie, verwacht je wel dat hioj direct 1 van de betere spelers is. Dat is hij over duidelijk niet. Enorme stappen in zijn ontwikkeling hoef je ook niet meer te verwachten. Dat maakt van hem toch gewoon een behoorlijk tegenvallende aankoop, los van de transfersom de voor hem betaald is.

26 april 2023 om 14:22

Michiel Kramer ook 12. Was hem bij Ajax ook wel gelukt.

Echt ontzettend knap van AZ en die hebben inderdaad een mooie jeugdopleiding opgezet. Ik hoor mensen bij Ajax echt nooit pochen over hoe goed de jeugdopleiding is. Ajax heeft ook goede youth league jaren gekend maar de opvatting is iets anders. Die teams speelde met vaak jongere spelers dan hun tegenstanders en niet met spelers die al in de eerste teams actief waren.

26 april 2023 om 12:05

Je hebt Ajax nooit horen pochen? Want je geluid stond uit? Als Ajacieden iets graag doen is toch wel roepen hoeveel jeugd er doorstroomt

De kunst zit hem in het vinden van een goede mix. Alleen maar talenten uit de jeugd de kans geven, gaat hem niet worden. Langzaam aan elk seizoen 3/4 talenten laten doorstromen, in combinatie van het halen van enkele ervaren spelers (die toegevoegde waarde), zorgt ervoor dat je een stabiel team kan bouwen.

Hoe beter je presteert als club, hoe groter het gat tussen jeugdopleiding en 1e elftal wordt, hoe lastiger het is om gaten op te vullen met eigen jeugd.
Dat heeft Ajax wel ondervonden met hun europese ambities en resultaten (nouja, de 2 uitschieters). AZ zal dit ook ondervinden wanneer (als?) ze structureel op een hoger niveau spelen.
De oplossing is overigens om beter te rouleren tijdens het seizoen, omdat je vaak wedstrijden hebt die na een uur wel beslist zijn. Echter; haal dan maar eens grote namen van het veld om jeugd de kans te geven. Je kan dan ook gezeur in de selectie krijgen waar je niet op zit te wachten als coach

Ik denk niet dat de mensen bij Ajax wakker liggen dat het jeugd team van AZ een prijs pakt. Daarnaast bestaat deze de Youth League pas 10 jaar, dus is het niet heel vreemd dat Ajax deze prijs nog niet heeft gewonnen.
Bij Ajax hebben ze jaren geleden aangegeven dat het niet gaat om de prijzen die de jong team pakken, maar de progressie naar het eerste elftal. Met Hato en Vos lopen de talenten echt wel rond.



26 april 2023 om 11:21

En toch zijn het vaak de talenten waar je minder van hoort die echt doorbreken of uit het niets bepalend worden in het eerste elftal.

26 april 2023 om 11:32

Eens maar ik denk dat iedereen het talent van Hato en Vos wel ziet.
Daarnaast heb je ook nog talentvolle gasten zoals Godts, Misehouy en Unuvar.
Ze moeten het uiteraard nog wel waarmaken.

Dit geldt natuurlijk ook voor de talenten van AZ.

26 april 2023 om 11:36

Van Hato zie ik het wel inderdaad. De rest ken ik niet dus geen idee.

Maar het valt me gewoon op dat de talenten waar veel over gesproken word in de jeugd vaak niet helemaal uit de verf komen.

En dan ineens staat er iemand waar je nauwelijks iets over hoort (zo was het bijvoorbeeld bij Gakpo ook)

Vind dit wel een beetje ironisch. Alles en iedereen inclusief Derksen zelf zit nu af te geven op dat Ajax te veel data gefocust is gaan werken en dat dit de verkeerde weg is.

Terwijl AZ zich al een aantal jaar geleden aan data heeft verbonden en daar nu de vruchten van lijkt te plukken. De grap is dat ze ook nog eens geprezen worden om het innoverend werken. En ja, dat gebeurt op basis van data.

26 april 2023 om 12:11

Dit dus. En voeg daar dan ook nog maar even aan toe dat er allemaal niet-(prof)voetballers aan de wieg & hoofd staan van de AZ-jeugdopleiding. Als AZ iets bewijst is het juist dat data en mensen van buiten de profvoetbalwereld prima hun vruchten kunnen afwerpen.

26 april 2023 om 13:47

Onderaan de streep blijf ik erbij dat de echt grote talenten niet worden opgeleid door middel van clubs en data. Dat zijn die jongens als De Ligt, De Jong, Ziyech en voorheen Sneijder, Robben, Van Persie, Van Der Vaart e.d. die sowieso wel doorkomen. Die kun je hooguit nog dingen als werklust bijbrengen, maar die schieten de Eredivisie met 21 jaar al volledig aan gort. Tja, hoeveel AZ-talenten heb je dat zien doen? Ik kan er niet 1 opnoemen. Natuurlijk niets ten nadele van AZ. Die leveren vakwerk af, maar we hebben het over totaal andere werelden als je Ajax met AZ wilt gaan vergelijken.

26 april 2023 om 15:30

Het gaat wat mij betreft niet om de vergelijking Ajax en AZ, maar de complete willekeur van Derksen.

Aan de kant van Ajax (of eigenlijk in zijn algemeenheid zijn dit de stokpaardjes, niet per se tegen Ajax) zijn het: 'mannetjes van buiten', trainers die alleen op hun laptop kijken, geen oud prof-voetballers, geen Ajax-DNA etc.
AZ wordt terecht nu gelooft om hun opleiding/talentonwikkeling, maar dat gebeurd dus precies met alles waar Derksen anders zich zo fel tegen afkeert.

Verder met je eens dat je ook gewoon afhankelijk bent van de echte natuurtalenten, hoewel ook zij verder komen in een goede professionele jeugdopleiding dan wanneer ze tot hun 17e bij Bal op het Dak in de jeugd vertoeven. Mentaal en fysiek sowieso maar ook qua spelinzicht, techniek etc. leren die jongens heus genoeg bij in hun tienerjaren en maakt dat vast verschil in welke opleiding ze dit doen.

Het is een hartstikke goede prestatie en ik wil helemaal niks af doen aan de winst van AZ, maar prestaties van jeugdteams zijn toch volstrekt onbelangrijk? In 2006 werd Oranje onder 21 kampioen met het team Vermeer, Tiendalli, Luirink, Vlaar, Emanuelson, Schaars, De Zeeuw, Hofs, Castelen, Huntelaar en Aissati. In 2007 was het qua individuele spelers niet heel veel beter. Ajax had in '97/'98 een A1 die met 0-8 en 11-3 van respectievelijk PSV en Feyenoord wonnen, maar enkel Van der Meijde stroomde door naar het eerste.

Uiteindelijk moet de jeugdopleiding in dienst staan van doorstroom naar het eerste elftal. Ontwikkelen de spelers zich individueel? Dat is veel relevanter. Is de basistechniek in orde? Kunnen spelers makkelijk doorstromen naar het eerste? Dat is veel relevanter. En daar ligt bij Ajax een probleem. Of het jeugdteam nu wel of niet een wedstrijdje wint is minder spannend.
Ik ben dan ook erg benieuwd hoe veel we van deze AZ lichting gaan horen de komende 10 jaar. Ik gun ze het beste en hoop niet dat we een Oranje onder 21-situatie gaan zien.

26 april 2023 om 13:08

En daarom moeten de Jong- teams ook uit de Keukenkampioendivisie gehaald worden. Hun belangrijkste prioriteit is niet presteren, maar individuele ontwikkeling. Dit strookt niet met de gedachte van een competitie. Daarnaast kan je afhankelijk van de dag waarop je een jong team tref een totaal ander elftal treffen, puur uit ontwikkelingsoogpunt.

26 april 2023 om 15:36

Zo lang de Jong-teams op basis van hun eigen prestaties niet op een degradatieplaats staan zie ik geen reden om ze er uit te halen. Ook al zou het eerste doel niet zijn dat ze wedstrijden winnen, als ze dat vaak genoeg doen is er wat mij betreft geen man overboord.
Anders is zo'n Jong Utrecht, dat dik laatste staat. Daar heb je helemaal niks aan. Maar hopelijk wordt de voetbalpiramide ooit fatsoenlijk ingevoerd, dan lost dat probleem zich vanzelf op.

26 april 2023 om 15:43

maar ze zijn er ook niet via de piramide ingekomen? Waarom deze 4 wel en anderen niet? Is gewoon een voorkeursbehandeling. De knvb helpt deze clubs met opleiden en de rest zoekt het maar uit.
Vaak genoeg winnen/verliezen doet er niets aan af. Als een Jong Ajax miljoenen in de selectie steekt met bijvoorbeeld een concecao, gefinancieerd door de grote broer Ajax, krijg je simpelweg competitievervalsing.

Je zal als competitiegenoot maar strijden om het kampioenschap en zien dat jij en je concurrent tegen een totaal ander Jong Ajax speelt, omdat 1 van de wedstrijden toevallig op maandagavond is. Maarja, groei van Jong Ajax (insert utrecht, az en psv) is natuurlijk belangrijker dan een serieuze voetbalpiramide hebben.

26 april 2023 om 16:24

Het is een voorkeursbehandeling waarmee ze voor een groot deel de tv inkomsten voor de andere clubs mee financieren. Dat ze er in zitten kan je wat van vinden, maar om ze er rücksichtslos uit te halen zonder dat er sportieve redenen voor zijn zou wel heel bijzonder zijn.

Conceicao speelt het gros van zijn potjes al voor Jong Ajax, net als Luca. Maar nog los daarvan, als je als kampioenskandidaat tegen de nummer 12 (jong AZ), 14 (jong Psv), 15 (jong Ajax) of 20 (jong Utrecht) moet spelen moet je gewoon winnen.
Jong Ajax heeft dit seizoen van Heracles gewonnen (4-0) en Almere (2-3) en gelijkgespeeld tegen PEC (1-1), allemaal in het begin van het seizoen, in opstellingen met spelers die hoogstens invallers zijn bij het eerste. Het is dan ook veel te makkelijk om net te doen alsof de Jong teams de competitie niet serieus nemen omdat af en toe een eerste elftal speler komt kijken, maar dat valt best mee.

26 april 2023 om 16:40

Jong Ajax en Jong PSV trekken meer bezoekers inderdaad (volgens Knvb). Over Jong Utrecht en Jong AZ wordt niets gezegd. Laat dan Jong Feyenoord ook in die competitie zodat zij eerlijk kunnen concurreren met Ajax en PSV.
Hoofdreden volgens de KNVB is spelen onder weerstand wat voor zowel de belofteteams als de rest goed schijnt te zijn. Voor de belofteteams snap ik dat, gezien de posities van die teams op de ranglijst heb ik mijn twijfels over de omgekeerde weg.
Blijft mijn punt, waarom Feyenoord niet? Alleen omdat ze 10 jaar geleden minder enthousiast waren? Zo'n beslissing moet toch aangepast kunnen worden gezien het feit dat die teams er toch niet via een piramidesysteem in is gekomen maar bij gratie van de Knvb. Voor Jong Twente kon er ook random een team uitgekozen worden

26 april 2023 om 17:06

Je kan toch niet met 18 jong elftallen spelen. jong Utrecht zou eigenlijk een soort play-off moeten spelen met de andere jong elftallen.

26 april 2023 om 17:30

Nu ben ik in de war. Wil je nu wel of geen Jong teams in de KKD? Eerder wilde je ze er nog uit halen, nu wil je enkel AZ en Utrecht er uit om Feyenoord er vervolgens aan toe te voegen?

Het is een probleem dat de KKD een gesloten competitie is en dat er geen straf is voor slecht presteren. Die competitie had jaren geleden al open gemoeten zodat ook Jong Feyenoord zich een weg omhoog had kunnen voetballen. Zeker als je ziet dat Jong Utrecht in een normale situatie gewoon gaat degraderen.

26 april 2023 om 20:11

Bij voorkeur de beloftes eruit, maar als de knvb ze er persee in wil houden omdat je anders de competitie wel kan opdoeken, dan ook Feyenoord er in zodat de jeugd van Feyenoord dezelfde kansen krijgt als Ajax en psv qua ontwikkelen tegen weerstand. Nog liever gewoon een fatsoenlijke piramide met promotie en degradatie en niet de voorkeursbehandeling van de knvb

26 april 2023 om 13:50

Exact dit. Het zegt wat over het fysieke aspect en het collectief, maar betreft ruw talent en potentie zeggen dit soort toernooien niet zozeer veel. Genoeg jongens die enorm naam hebben gemaakt door middel van die Youth League en z'n vorige benamingen, maar nooit door zijn gebroken op een Europees relevant niveau. Je wordt pas wijzer als jongens de stap naar het volwassen voetbal gaan maken. Zo'n Mexx Meerdink nu helemaal op gaan hypen heeft helemaal geen zin.

26 april 2023 om 15:51

Helemaal mee eens en ik wil daar nog iets aan toevoegen. Prestaties van een team ook niet zo veel over de kwaliteit van een jeugdopleiding. Ik zal aan de hand van cijfers uitleggen wat ik bedoel.
Ik denk dat van een 4 een 7 maken uiteindelijk een betere prestatie is van de trainersstaf dan van een 8 een 8,5. Je maakt een speler dan zo veel beter en ook al kunnen mensen naar het eindproduct kijken en kritiek hebben op het feit dat er een zeventje uit de opleiding komt lopen, maar dat is wat mij betreft te kortzichtig.

Heeft AZ een betere scouting, maken ze hun zeventjes een hogere waardering dan Ajax met zijn zeventjes doet, is het een fysiek en sterk team, of wat is de exacte reden dat AZ de Youth League heeft gewonnen? Het is wel een interessant vraagstuk om te analyseren, maar Derksen heeft daar nul komma nul geloofwaardigheid in.

Tja, sinds het vertrek van Jonk werd het allemaal al minder. Ik vond het destijds een zwarte dag voor Ajax dat ze hem eruit kegelde, terwijl hij gewoon gelijk had.
Nu iedereen ontevreden binnen de jeugdopleiding. Wat gaat er nu wel goed onder de bezielende leiding van onze stagiair en AD Van der Sar?
Maar erg knap hoe AZ het allemaal doet

26 april 2023 om 13:12

Dat geleuter over Jonk ook altijd. Die man is welgeteld 4 jaar hoofd opleidingen geweest waarvan hij ook nog eens 1 jaar in onmin was met alles en iedereen en niet kwam opdagen bij de vergaderingen met technisch hart etc. In hoeverre ik het van buitenaf kan beoordelen heeft Jonk prima werk gedaan, maar laten we nou ook niet doen of alle successen in de jeugd het resultaat van Jonk waren en alles daarna (of daarvoor) knudde is geworden.

26 april 2023 om 13:18

Gelukkig zit Jonk nu bij Volendam, of beter gezegd team Jonk. De komende jaren gaan we zien hoe geweldig het daar gaat of dat Volendam naar de bedelstaf vervalt.

26 april 2023 om 13:41

Ik vind dat men wel ontzettend overdrijft. Zo'n Youth League zegt natuurlijk ook niet alles over de individuele kwaliteiten van spelers. Het is een beetje alsof Oranje -18 een jeugd EK wint. Het is leuk en je raakt geinteresseerd in die talenten, maar het is maar afwachten hoeveel van hen uberhaupt in het eerste van een Nederlandse topclub terechtkomen, laat staan niveaus hoger.

Ik bedoel; hoe geweldig was de jeugdopleiding in die tijd nou echt, kijkend naar doorstroming? De Jong was gekocht en verder heb je De Ligt. Daarachter komt een hele waslijst aan spelers van de categorie Tete, Riedewald, Klaassen, Van De Beek e.d. en nog een karrevracht aan spelers als Lukoki, De Sa en noem ze allemaal maar op. Spelers werden ook wel gigantisch gehyped.

27 april 2023 om 00:35

Nou dat laatste heb ik hier ook vaak gezegd, iedereen die een Ajax shirtje droeg was automatisch een talent.
Maar ik vind Jonk altijd erg kundig over komen. Ook destijds hoe gestructureerd hij die opleiding leidde.
Maar hij had destijds natuurlijk compleet gelijk dat hij zich keerde tegen aankopen als Sinkgraven.

Als we naar de talenten van AZ in de afgelopen jaren kijken, zien we dat ze het vooral goed doen bij AZ. Hogerop (in de Eredivisie of in het buitenland) gaat het vrijwel altijd mis. Dat zegt ook wel wat denk ik.

Dat gevoel heb ik trouwens ook bij Ajax-talenten. Die worden iets te vaak opgehemeld en je ziet dat ze het maar sporadisch goed doen bij grotere clubs/competities.

Data is tegenwoordig heel belangrijk, grote bedrijven kunnen niet meer zonder. Derksen en Vanenburg zijn van de oude stempel en weigeren toe te geven dat het beter kan, je gaat mee of haakt af.

Ik kijk graag naar VI (toevallig gisteren niet). Maar waarom betrekken ze altijd Ajax bij alles erbij en dan voornamelijk negatief?!

26 april 2023 om 12:00

Is toch logisch als Ajax wordt geprezen om de jeugdopleiding en daar zelfs prijzen voor heeft gewonnen? Dan zet je Ajax af tegen de huidige opleidingen als maatstaf

26 april 2023 om 16:07

@westend - Dat is ook prima, maar dan moet men wel het volledige plaatje schetsen. Nu wordt AZ gebruikt om de opleiding van Ajax af te fikken, alsof beide ploegen op dezelfde schaal opereren. Dat is natuurlijk niet zo.

26 april 2023 om 12:31

Omdat Ajax de beste en grootste club van Nederland en nee ik ben Ajax fan!

Knappe prestatie idd. Heb een paar keer mee mogen kijken in de jeugdopleiding van AZ, was indrukwekkend moet ik zeggen. Maar ze wonnen van Sporting op pingels, en die vond ik toch echt beter, maar dan had niemand hierover gesproken, zeker onze snor niet. Feit is dat AZ veel actiever lijkt in de jeugd dan Ajax zeker in de omgeving van Amsterdam Haarlem Alkmaar. Kan eigenlijk ook niet anders dan dat ze de vruchten gaan plukken hiervan.

Leuk altijd dat selectief zeiken en punten scoren. Heeft iemand Derksen en de heren al verteld dat aan de wieg van de AZ-jeugd het beleid staat van volleybalcoach Gerbands & narcist Van Gaal, en niet-voetballer die 'alleen cursusjes heeft gedaan en de voetbalwereld niet kende' Marijn Beuker? En dat hoofd jeugdsopleidingen Paul Brandenburg ook 0 ervaring had met professioneel voetbal? En dat het vieze woord 'data' een belangrijk element is in die AZ-opleiding, inclusief het totale mens principe en psychologie?
Dat pas dan weer niet meer helemaal in de gebruikelijke riedel dat alles wat niet oud-voetballer is en alles wat niet direct met techniek te maken heeft allemaal onzin en onkunde is...

maar hoeveel van deze AZ jeugd haalt de absolute top? En de toptalenten bij Ajax groeien ook niet jaarlijks aan de boom he Johan? Je hebt zoals nu altijd een lichting die gewoon niet zo goed is en ja dan ga je buiten de deur kijken.

26 april 2023 om 13:31

Dat is het 'm ook. Natuurlijk is het erg knap wat AZ met z'n opleiding doet, maar het wordt allemaal ook wel wat overdreven. Vooralsnog heeft Koopmeiners veel moeite zich staande te houden in Oranje (al doet hij het bij Atalanta wel goed) en zijn Boadu en Stengs alweer afgegleden naar halve tribuneklant of een middelgrote competitie. Het is ook gewoon veel makkelijker voetballen bij AZ dan bij Ajax, waar de verwachtingen veel hoger zijn evenals de druk. Voor Koopmeiners was Dembele de laatste die iets relevants wist te presteren bij een relatief grote club.

Ongetwijfeld een wereld prestatie van AZ, maar je kan pas van een geslaagd jeugdopleiding spreken als het grote AZ straks prijzen gaat winnen met een speler of 5 in de basis uit die opleiding, te voorbarig zo 'n conclusie van Derksen dus.

Nee is Ajax nooit gelukt die winnen met een gouden generatie(s) de CL of bereiken de halve finale CL.

En worden regelmatig kampioen met allemaal jeugd.

Verder werd Jong Ajax niet zolang geleden nog kampioen van de KKD.

AZ is gewoon hartstikke goed bezig. Iets om echt trots op te zijn! Beetje onnodig om dan te gaan wijzen naar anderen (ja, ook als dat in het verleden andersom wel werd gedaan)

Ik vind het allemaal wat simplistisch uitgelegd. AZ heeft ook de luxe om talenten in grotere getalen kansen te geven. Als AZ een keer op plaats 7 eindigt, baalt men maar gebeurt er verder niets. Als Ajax derde wordt, staat de club al in brand. Dat alleen al is een gigantisch verschil. Bergwijn mag dan zeker voor dat bedrag een gigantische miskoop zijn, maar zo'n jongen hebben ze niet in de opleiding rondlopen. De aanvallers daar halen dat rendement niet eens enigszins in de KKD.

26 april 2023 om 13:51

Exact, daar zit het grote verschil. Als Ajax derde wordt, KNVB beker finale haalt en na de winter nog EL speelt is het een verloren seizoen. Is er stront aan de knikker. Krijg je bijltjes dag, iedereen moet ontslagen worden.

Bergwijn is met zijn elf goals een miskoop. Pavlidis is uiteraard top want die heeft al twaalf keer gescoord.

Bergwijn heeft simpelweg veel te veel gekost maar dat weten we nu wel. Heeft geen enkel nut om dat maar te blijven herhalen, het is wat het is. Maar 11 keer scoren is gewoon netjes voor een buitenspeler.

26 april 2023 om 16:06

Ik vind het juist belangrijk om dat te benoemen. Niet zozeer om Bergwijn af te fikken, maar het brengt nuance aan die 11 doelpunten. Verder hoort 16 doelpuntbijdrages bij Ajax niet bijzonder te zijn en zeker niet als je naar het financiele plaatje kijkt. Het is dus wel degelijk relevant. Dat is ook de reden waarom Pavlidis er beter op staat. Buiten het feit dat Bergwijn 400+ minuten meer heeft gemaakt dan Pavlidis, heeft de laatstgenoemde ook 30 miljoen euro minder gekost.

Echter moet het daar ook blijven met betrekking tot de vergelijking, want bij Ajax voetballen is sowieso moeilijker en ik denk niet dat Pavlidis zich in dit Ajax staande had gehouden. Die had nu al op de bank gezeten waarschijnlijk.

Het is echter allemaal scheef om te doen alsof die AZ-opleiding ineens zoveel beter is. De lat ligt simpelweg een stuk lager en dan kan het collectief wel goed zijn, maar ik denk niet dat de AZ talenten nou zoveel verder zijn. Het beleid en de opleiding van AZ loven is prima en terecht, maar het vergelijken met Ajax is totale onzin. Beide clubs opereren op elk vlak in hele andere werelden.

Als Johan weer eens een kans ziet om Ajax -opnieuw- op zijn plek te zetten, dan doet hij dat maar wat graag. Maar los daarvan is het toch super om AZ zo te zien schitteren met een geweldige lichting dat eraan komt. De stap naar het eerste elftal een succesvol vervolg geven is een heel ander verhaal. Daar ben ik het meest benieuwd naar.

26 april 2023 om 16:05

Tja, de ware aard van het beestje is nooit helemaal te temmen. De VI tafel heeft heel veel genoegen aan leedvermaak over Ajax. Als ze dat ook hebben voor andere clubs die op zeker moment in de shit zitten, blijft er weinig tijd over voor andere onderwerpen. AZ jeugd heeft het prima gedaan en verdienen daarvoor een dik compliment. Maar wat dat te maken heeft met Ajax ontgaat me dan weer. Feijenoord wordt kampioen. Daar zullen ze bij Ajax niet blij mee zijn. Etc., etc., etc. Overal mijn clubje bij betrekken. Zit blijkbaar toch wel diep;-)))

Uiterst knappe prestatie. Zonder twijfel, en zonder discussie. AZ heeft dus goede jeugd. Maar hoeveel van deze groep gaat daadwerkelijk iets toevoegen aan AZ 1? En hoeveel geld (want daar draait het uiteindelijk allemaal om) gaat deze groep opleveren? Ik verwacht door dit mooie succes dat er deze komende periode al aan deze spelers getrokken gaat worden.
Wat dan? Als je echt een goede opleider bent heb je de spelers al kunnen overtuigen om niet in de mooie verhalen van buitenlandse (top) clubs te geloven.

Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik vrees voor AZ dat ze 2 of 3 spelers al kwijt zijn nog voordat deze jongens door zijn gekomen naar het eerste elftal.

Wat iedereen volgens mij weet maar telkens vergeet is dat Ajax standaard jongere leeftijden gebruikt en dat doet AZ niet. Evengoed knap van AZ dat zeker maar het is wel even wat anders dan dat tegen een 19 jarige of 16 jarige speelt.
Er is nog steeds niks mis met de opleiding van Ajax

Beetje onzin. Ajax wil meten met top CL, das lastig voor jeugd. Moet je wel spelers halen die dat wel aankunnen natuurlijk. Kan een keer mislukken maar alle aankopen in een jaar is wat veel. Dit seizoen zou je verwachten dat jeugd die rare aankopen er we uit zou kunnen spelen… helaas, alleen op LB.
Ajax moet samenwerking aangaan met goede club, jaartje Jong, jaartje Eredivisie en dan beslissing nemen (zie Botman bijv)
Enfin, blijft moeilijk, visie ontwikkelen

Ja kan, maar ik denk dat het wel wat gaat worden. Mexx Meerdink gaat echt wel een grote worden. Als Gimenez weggaat dan zou de scouting van Feyenoord wel een keer bij hem kunnen uitkomen. Ik ben echt van hem onder de indruk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren