Japan boekt benauwde zege en waarschuwt Europese tegenstandsters

Vrijdag, 14 juni 2019 om

Japan heeft vrijdag de eerste zege op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk geboekt. Na het frustrende gelijkspel tegen Argentinië (0-0) was het team van bondscoach Asako Takakura in Rennes een maatje te groot voor Schotland, dat op zijn beurt in de eerste WK-wedstrijd ooit met 2-1 van Engeland had verloren: 2-1. Japan heeft nu elk van de laatste zes WK-duels met een Europese tegenstander in winst omgezet.

Het team van Takakura legde in de eerste 45 minuten de basis voor de overwinning. Japan domineerde in het merendeel van de eerste helft en creëerde vanaf het begin al diverse kansen. Toch slaagden de Japanse voetbalsters er pas na 23 minuten in om de ban te breken. Na een snelle opbouw schoot Mana Iwabuchi de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op aangeven van Jun Endo over Lee Alexander heen: 1-0.

Japan verdubbelde een kwartier later de voordelige marge. Na een duel met Rachel Corsie ging Yuika Sugasawa naar de grond en was het de aanvalster zelf die het leer vanaf elf meter tegen de touwen schoot: 2-0. Schotland kwam op slag van rust goed weg toen een inzet van Hina Sugita op het aluminium belandde. Het schuwe Schotland van Shelley Kerr kwam in het eerste bedrijf niet verder dan twee mogelijkheden.

Japan leunde na de onderbreking op de comfortabele voorsprong en zocht naar een derde doelpunt. Na bijna een uur spelen voorkwam Alexander met een goede redding dat een inzet van Emi Nakajima in de verre hoek belandde. Schotland probeerde zo nu en dan Japan onder druk te zetten, maar het team van Kerr ontbeerde aanvankelijk creativiteit en diepgang.

Pas in de slotfase lieten de Schotse voetbalsters zich gelden: Erin Cuthbert mikte de bal in de 78e minuut op de paal en Ayaka Yamashita moest tot het uiterste gaan om Lisa Evans van het scoren af te houden. Schotland kwam twee minuten voor tijd terug tot 2-1: na een slechte pass van Nana Ichise kon invalster Lana Clelland op mooie wijze van afstand de nadelige marge verkleinen. Tot meer was het team van Kerr echter niet in staat.

Sari van Veenendaal: 'Reacties Veronica Inside zijn niet heel leuk'
Meer video's


3 reacties (laatste reactie door laurens e)

Japan mag niet klagen, makkelijke penalty mee, zelf geen duidelijke penalty tegen en lekker weinig blessuretijd.

Volgens mij waarschuwt Japan toch alle tegenstanders alvorens het toernooi begon? Is zover ik weer op vrouwen gebied echt een goed voetballand.

Dan was die waarschuwing alleen te zien in de eerste helft.
Terechte overwinning voor Japan dat een grotere score had moeten maken. Geeft niet denk dat van het begin van het WK Japan, Frankrijk, VS, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Zweden, Nederland en Canada een zekerheid zijn voor de knock-out fase. Met de eerste 4 grootste kanshebbers voor de titel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

In de wandelgangen

Maandag 17 juni
Thomas Müller heeft een aanbieding uit China gekregen en kan jaarlijks 25 miljoen euro gaan verdienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren