Chelsea FC

Dinsdag, 20 april 2004 om

De broers Gus en John Mears kopen in 1896 een stuk grond in London, de Great Western Railway wil het stuk grond graag kopen, maar de broers gaan hier niet mee akkoord. Fred Parker, een goede vriend van de broers, brengt hen op het idee om een voetbalstadion te bouwen op dit stuk grond, wat tot dat moment wordt gebruikt als atletiekterrein. Zo wordt Stamford Bridge gebouwd en de broers gaan op zoek naar een club die in dit stadion wil gaan spelen, in 1905 wordt de bouw voltooid, Fulham FC bedankt voor de eer aangezien zij de huur niet kunnen opbrengen, dus richt Fred Parker samen met de broers Chelsea FC op. In eerste instantie meldt Chelsea FC zich voor de Southern League, waar ook de stadsgenoten Fulham FC en Tottenham Hotspur spelen, maar na een overleg met de bond op 29 mei 1905 wordt de club toegelaten in de Second Division. John Tait Robertson van de Glasgow Rangers wordt aangesteld als player/manager en andere spelers uit de beginperiode van Chelsea zijn: William Foulkes, Jack Whitley, Walter Bridgman, Vivian Woodward, George Hilsdon, Jimmy Windridge, Bob McRoberts, Billy Brown, Ben Warren en Bob Whittingham.

Het eerste seizoen eindigt Chelsea meteen als derde en al in haar tweede seizoen promoveert de club door een tweede plaats naar de First Division. Drie seizoenen verblijft Chelsea in de First Division, want door de 19e plaats in seizoen 1909 – 1910 degradeert de club weer naar de Second Division. Meteen promoveert Chelsea weer en in 1915 bereikt men zelfs de finale van de FA Cup, deze wordt echter nog verloren van Sheffield United. In seizoen 1919 – 1920 viert Chelsea haar voorlopig hoogtepunt, de club eindigt derde, maar weet zich niet lang staande te houden in de top, zo degradeert men in 1924 opnieuw naar de Second Division. Pas net voor de Tweede Wereldoorlog in 1939 promoveert Chelsea weer naar het hoogste niveau en zal hier voor een langere periode blijven spelen. In 1955 wordt Chelsea voor de eerste en voorlopig laatste keer in haar historie kampioen van Engeland, toch is de club nog geen structurele topper, getuige de degradatie in 1962. Pas na de promotie in 1963 kan de club zich handhaven in de subtop van Engeland, zo behaalt Chelsea enkele tweede en derde plaatsen, wint het de League Cupfinale in 1965 waarin Leicester City de tegenstander was, de FA Cup in 1970 waarin Leeds United pas na een replay wordt verslagen en de Europa Cup II voor bekerwinnaars door het Spaanse Real Madrid over twee wedstrijden te verslaan. Al snel na deze succesvolle periode treedt het verval in, Chelsea degradeert in 1975 opnieuw en tot 1989 is de club of bovenin de Second Division of onderin de First Division te vinden, promoties en degradaties wisselen elkaar maar af. Deze periode worden ook gekenmerkt door grote financiële problemen, deze worden opgelost als Ken Bates in 1982 voor de symbolische waarde van één pond de club opkoopt en hierdoor de voorzitter wordt.

Vanaf 1989 is de club echter onafgebroken actief op het hoogste niveau, dat vanaf 1993 als Premier League door het leven gaat. De eerste drie jaar eindigt Chelsea onopvallend in de middenmoot en pas met de komst van Ruud Gullit in 1996 wordt de weg naar boven ingezet, onder leiding van deze succesvolle player/manager wordt in 1997 de FA Cup voor de tweede maal gewonnen, door Middlesbrough te verslaan, ook in de competitie is de club erg succesvol en eindigt men steevast in de subtop. Het seizoen daarop wordt Ruud Gullit tijdens het seizoen ontslagen en opgevolgd door opnieuw een player/manager, de Italiaan Gianluca Vialli, die in zijn eerste seizoen meteen de League Cup wint door wederom Middlesbrough te verslaan en ook voor de tweede maal de Europa Cup II voor bekerwinnaar weet binnen te halen, door het Duitse VFB Stuttgart te verslaan. Seizoen 1998 – 1999 eindigt Chelsea als derde, waardoor de club mag uitkomen in de Champions League, ook hierin is de club succesvol: de kwartfinale wordt bereikt, een unieke prestatie voor een debutant, ook wordt in 2000 voor de derde maal de FA Cup gewonnen, Aston Villa wordt deze finale verslagen. Het seizoen daarop, 2000 – 2001 begint Chelsea teleurstellend en wordt Gianluca Vialli aan de kant gezet, de Italiaan Claudio Raneiri is zijn opvolger en plaatst zich tweemaal op rij voor UEFA Cupvoetbal, voor in seizoen 2002 – 2003 eindelijk weer Champions League wordt bereikt.

Door de vele dure spelers en de ineenstorting van de transfermarkt is Chelsea op de rand van de afgrond beland. Het beursgenoteerde Chelsea (Village) is niet alleen een voetbalclub, maar ook een onderneming in hotels, bankzaken en reizen, de verliezen beperken zich niet alleen tot het voetbal, ook in de reisbranche gaat het slecht. De plaatsing voor de Champions League is dan ook van cruciaal belang voor het voortbestaan van de club, maar ook voor de langere termijn dient er een oplossing te worden gevonden voor deze verliesgevende onderneming. Begin juli 2003 bereikt de Russische zakenman Roman Abramovic een akkoord met Ken Bates, door een overname van het grootste gedeelte van de aandelen voor een bedrag van ronde de 70 miljoen Pond, is hij de nieuwe eigenaar van de club en Ken Bates krijgt voorlopig een adviserende rol bij de Londonse club. De 36-jarige Russische zakenman heeft zelf een fortuin van ongeveer 28 miljard Pond en zegt bij zijn aantreden toe ongeveer 160 miljoen Pond daarvan aan te spenderen aan directe transfers. Zijn doelstellingen zijn duidelijk, van Chelsea wil hij een absolute topclub maken, volgend seizoen kampioen in de Premier League en dit seizoen minimaal halve finalist in de Champions League.

In zijn eerste seizoen trekt Chelsea veel nieuwe spelers aan, nadat voor zijn aantreden de transfervrije doelmannen Marco Ambrosio en Jurgen Macho al zijn vastgelegd volgen in de zomer van 2003 ook nog: Damien Duff, Juan Sebastian Veron, Geremi, Glen Johnson, Wayne Bridge, Joe Cole, Adrian Mutu, Hernan Jorge Crespo, Claude Makelele en Alexei Smertin, in tijdens de transferperiode halverwege het seizoen wordt ook nog Scott Parker vastgelegd, terwijl Chelsea zich voor volgend seizoen al verzekerde van de diensten van Arjen Robben en Petr Cech. Een andere opzienbarende aankoop betreft geen veldspeler: de algemeen directeur van Manchester United, Peter Kenyon, wordt medio september aangetrokken en moet de lijnen gaan uitzetten binnen Chelsea. Roman Abramovic heeft sinds zijn aantreden al vele miljoenen Ponden uitgegeven en het einde lijkt nog niet in zicht, alle sterren zijn inmiddels al eens met Chelsea in verband gebracht. Begin maart vertrekt Ken Bates bij Chelsea, de 72-jarige miljonair is ruim 22 jaar verbonden geweest aan ”the Blues” maar verklaart dat hij sinds de komst van miljardair Roman Abramovic zijn filosofie niet meer kwijt kan bij zijn club, verder verklaart hij dat Chelsea onder leiding van Abramovic te veel spelers heeft gekocht en zegt verder niet te begrijpen dat zelfs de beste spelers niet zeker zijn van een basisplaats.

Roman Abramovic trekt zich weinig van de kritiek aan, al eerder gaf hij aan dat hij “gewoon” doorgaat met het aantrekken van topspelers, zo zegt hij nog zeker 100 miljoen Pond te willen uitgeven komende zomer. Trainer/coach Claudio Ranieri verklaarde eerder al in de media dat de Engelse club nog op zoek is naar acht topspelers, hij heeft de Russische zakenman om tweeëntwintig topspelers gevraagd, momenteel heeft de club er in zijn ogen veertien, dus er moeten er nog acht bij: voor iedere positie twee spelers van het allerhoogste niveau, ook de komende zomer zullen er dus nog enkele spraakmakende transfers plaatsvinden. Na een roerige periode eerder dit seizoen, lijkt de Italiaan ook volgend seizoen de eindverantwoordelijke op het veld, vooral de bondscoach van Engeland Sven-Göran Eriksson werd vele malen in verband gebracht met Chelsea, maar verlengde onlangs zijn contract met de Engelse bond tot 2006. Chelsea werd eerder dit seizoen in de kwartfinale van de League Cup uitgeschakeld d297 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Het begint erop te lijken dat Gareth Bale Real Madrid moet verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren