Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Waarom McClean een van de meest gehate spelers van de Engelse velden is

Laatste update:

Ieder jaar in het begin van november duiken overal in het Verenigd Koninkrijk de zogenaamde poppy’s op. Door de rode klaproos te dragen, herdenken de Britten jaarlijks alle oorlogsslachtoffers. Ook op de shirts van de Engelse voetbalclubs prijken ieder jaar de poppy’s, op één na. James McClean weigert sinds 2012 het herdenkingssymbool op zijn tricot te dragen.

Door Chris Meijer

Dat besluit wordt McClean niet bepaald in dank afgenomen. Sterker nog, het besluit maakt de 29-jarige middenvelder tot een van de meest gehate spelers van de Engelse velden. Zelfs supporters van zijn eigen club joelden McClean in de afgelopen jaren uit. De haat jegens zijn persoon heeft zich sinds 2012 geuit in onder meer sektarische spreekkoren en zelfs doodsbedreigingen. Toch heeft McClean altijd voet bij stuk gehouden en ook dit seizoen zal de middenvelder, tegenwoordig in dienst van Stoke City, geen poppy op het shirt dragen. “Ik weet dat veel mensen het niet eens zijn met mijn beslissing en niet eens proberen te begrijpen waarom ik dit doe. Dat accepteer ik, maar tegelijkertijd vraag ik om respect voor mijn besluit. Ik respecteer namelijk zelf ook de mensen die wel een poppy dragen”, liet McClean weten op de website van Stoke City.

“Ondanks dat we erkennen dat de poppy verschillende dingen voor een individu kunnen betekenen, vinden we niet dat iemand gedwongen moet worden om het symbool te dragen. James heeft ons geïnformeerd dat hij geen Remembrance Day poppy zal dragen en dat respecteren we, omdat iedereen het recht heeft zijn eigen overtuigingen te volgen”, zo luidde de reactie van the Potters. De reden dat McClean geen poppy draagt, heeft te maken met zijn afkomst. De middenvelder werd in 1989 geboren in het Noord-Ierse Derry, waar op dat moment nog altijd the Troubles aan de gang waren. McClean groeide op in de wijk Creggan, waar in 1972 tijdens de Noord-Ierse burgeroorlog dertien mensen werden doodgeschoten door het Britse leger tijdens Bloody Sunday. Hij is van republikeinse en Ierse afkomst en heeft daarom ook gekozen voor een interlandcarrière voor de Republiek Ierland, ondanks dat hij jeugdinterlands speelde voor Noord-Ierland.

“Ik kreeg een oproep voor de nationale ploeg van Noord-Ierland, maar die zou ik nooit accepteren. Noord-Ierland is niet mijn land. Dat begrijp je pas als je afkomstig bent uit Creggan, waar the Troubles een grote rol heeft gespeeld. Ik geloof echt dat Iers zijn het beste ter wereld is”, zei McClean in een interview met de Ierse Independent. In 2014 legde hij in een open brief aan Dave Whelan, de voorzitter van zijn toenmalige werkgever Wigan Athletic, uit waarom hij door zijn achtergrond besloot om geen poppy te dragen. “Ik heb enorm veel respect voor de mensen die tijdens beide wereldoorlogen hebben gevochten, want veel van de slachtoffers waren ook Ieren. Ik rouw om hun dood en als de poppy een symbool was geweest voor alleen deze slachtoffers, had ik er een gedragen.”

“De poppy wordt ook gebruikt om slachtoffers van andere conflicten na 1945 te herdenken. Daar begint het probleem voor mij. Voor mensen uit Noord-Ierland met een achtergrond zoals ik, is de poppy iets anders gaan betekenen. Als je uit Derry komt, leef je nog steeds in de schaduw van een van de meest zwarte bladzijden in de Ierse geschiedenis. Zelfs als je bijna twintig jaar na Bloody Sunday bent geboren. Het is onderdeel van ons. Voor mij is een poppy dragen daarom een respectloos gebaar tegenover de onschuldige mensen die gestorven zijn tijdens the Troubles”, schreef McClean. “Ik ben niet anti-Brits. Of een terrorist, zoals ik in het verleden genoemd ben. (...) Ik ben heel trots op mijn afkomst en daardoor kan ik niet iets doen wat in mijn ogen verkeerd is.”

Het weigeren van een poppy is niet de enige reden dat McClean in opspraak raakte. De Iers international weigerde ook eens richting de Engelse vlag te gaan staan tijdens een oefenwedstrijd met West Bromwich Albion in de Verenigde Staten, waar voorafgaand aan het duel het Britse volkslied werd gespeeld. “Dat was stom, beledigend en hypocriet. McClean probeert met deze dingen een politiek punt te maken en ik ben een voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar er zit iets vervelends in zijn denkbeelden”, schreef de Daily Telegraph over dat incident. Eerder ontstond er opschudding toen hij een republikeins en Iers liedje deelde op social media. McClean: “Ik kom uit Derry, waar nauwelijks iemand me kende. Toen ik naar Engeland ging, werd ineens alles wat ik deed gevolgd. Het was allemaal nieuw voor me, maar ik ben exact dezelfde persoon gebleven. Ineens kwam alles wat ik deed in de kranten. Dingen die ik al mijn hele leven deed.”

“Waarschijnlijk naïef. Ik denk dat ik op een harde manier heb geleerd dat die dingen niet meer konden. In Derry was ik een golden boy, er was alleen maar goede publiciteit. Nu kreeg ik doodsbedreigingen, er waren mensen die naar mij stuurden: Ik hoop dat er een einde komt aan je carrière”, aldus McClean. Hij speelde voor Institute en Derry City alvorens hij in 2011 bij Sunderland terechtkwam. Na twee jaar kwam er een einde aan zijn dienstverband bij the Black Cats. “Zelfs als ik ging winkelen, werd ik beledigd door onze eigen supporters. Mijn vrouw was op dat moment zwanger, het was geen omgeving waarin ik haar wilde hebben. Ze ging naar wedstrijden en hoorde dat er vanaf de tribunes spreekkoren over mij waren.” Via Wigan Athletic en West Bromwich Albion kwam hij afgelopen zomer bij Stoke City terecht. Al die jaren hield McClean vast aan zijn principes, dus in de komende wedstrijden tegen Middlesbrough en Nottingham Forest zal hij dus weer zonder poppy spelen. Ongetwijfeld zal de middenvelder dan weer mikpunt zijn van de nodige scheldpartijen, maar inmiddels zal hij daar al aardig aan gewend zijn...

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
2 november 2018 om 00:20

Hoewel hij historisch gezien natuurlijk gelijk heeft met zijn statement. Hij is zelf vrij hypocriet in het verloochenen van zijn eigen afkomst. Dat maakt zijn statement, waar die wel opeens principieel is over afkomst, zeer twijfelachtig van aard.

2 november 2018 om 05:01

Hoe verloochent hij zijn afkomst dan? Dat doet hij toch juist expliciet niet?

2 november 2018 om 12:06

Lees de tekst mbt Noord Ierland.

2 november 2018 om 12:47

Hoe dat zo? Hij voelt zich Iers en speelt ook voor het Ierse nationale elftal, waarom is het dan hypocriet dat hij niet voor Noord-Ierland wilt spelen? Dat is onderdeel van Groot-Brittannië.

2 november 2018 om 13:30

Dat is nog steeds niet het verloochenen van zijn afkomst, want dat is Iers. Als het gaat om de 8 jeugdinterlands die hij speelde voor Noord-Ierland toen hij nog een tiener was, dan is dat gewoon behoorlijk flauw. Een decennia geleden. Zijn huidige standpunt en hoe serieus hij dit neemt, is dan duidelijk een gevolg geweest van een persoonlijke ontwikkeling dat kwam met het volwassen worden.

2 november 2018 om 14:04

Die 8 jeugd interlands vertegenwoordigen iets. Waar hij vandaan komt, waar hij is opgegroeid. Wat voor bloed/etniciteit hij deelt. Voor iemand die dat zo gemakkelijk opzij schuift, maar wel opeens principieel over afkomst is als het een poppy betreft, hoe serieus kun je die persoon en zijn uitspraken nemen?


Het is alsof Sittard en Maastricht een burgeroorlog hebben meegemaakt. Ik kom uit Sittard maar kom uit voor MVV en vertegenwoordig Maastricht. Sittard komt met een logo waarop de slachtoffers herdacht worden. Ik weiger hem te dragen. Hoe kan ik zo principieel zijn als ik zelf ook niet zo handel?

3 november 2018 om 10:16

Niet helemaal. Snap je punt. Maar als je opgroeit in Derry en een beetje kunt ballen kom je al snel bij de jeugdteams van Norn I'rn uit. Bij de FAI ben je dan waarschijnlijk nog niet eens opgevallen. Dus voor een jeugdspeler snap ik dat wel en doet het niets af van je roots.

Ik snap deze man heel goed. Als ik het verhaal zo lees vind ik dat die Engelsen die hem uitjouwen het verhaal eens van zijn kant moeten bekijken.

Mensen vantegenwoordig kunnen zich minder en minder inleven in een ander... Die jongen heeft een idee over de zaak maar wordt dan uitgejouwd omdat die niet dezelfde is als wat (de meeste) mensen ervan vinden. Oke hij heeft een andere visie, jammer mss sommige ogen maar aanvaard dat dan gewoon en ga verder met je leven.

2 november 2018 om 12:16

"Mensen vantegenwoordig kunnen zich minder en minder inleven in een ander..." wat een onzin. Alsof dat vroeger zo veel beter was. Inleven in anderen is altijd een probleem geweest in het bestaan van de mensheid, dat is nu niet meer of minder dan vroeger.

2 november 2018 om 12:25

Oke dan haha kan wel, nu gaat dit gewoon nog verder door social media waardoor je letterlijk iedereen z’n mening kan horen/lezen

En terecht. Zoiets moet je vrijblijvend dragen en niet omdat het je wordt opgelegd. Persoonlijk vind ik dat zoiets niet hoeft. Minuut stiltes en dergelijke, allemaal goed en wel maar het is een show. Heel klef en geforceerd. In La Liga spelen ze een heel droevig toontje ipv een minuut stilte, wie heeft dat weer verzonnen? En het is niet eens de volle 60 seconden...Ze zeggen altijd dat zulke zaken geen plaats hebben in de sportwereld: toon dan zelf eerst het voorbeeld.

4 november 2018 om 19:21

Goh, het is bijna alsof je in verschillende landen ook verschillende gewoontes hebt. Raar he?
In de Commonwealth vinden ze ons respectloos omdat we geen twee, maar één minuut stilte hebben. Wie heeft dat verzonnen?

Maar wel de hoge salarissen van de Britse clubs meepakken en dan niet principieel voor een grijpstuiver in de Ierse competitie gaan spelen.

Ja ik snap z'n afkomst en uitleg, maar het is allemaal wel vrij dubbel.

De poppy staat als ik het goed lees symbool voor de herdenking van Britse slachtoffers in oorlogen. In deze oorlogen is gestreden voor vrijheid en kunnen zijn wie je bent. Ik vind het vanuit deze gedachte raar dat iemand doodsbedreigingen stuurt. Degene die de poppy niet wil dragen heeft gewoon recht op dezelfde vrijheden. Start gewoon een dialoog als je het niet eens bent met zijn standpunt en je jezelf hieraan ergert.

James McClean heeft misschien wel het tofste liedje dat supporters ooit over iemand schreven. James McClean hates the queen, zeker een aanrader om een keer op te zoeken.

Leven en laten leven... Puur op basis van het niet dragen van zo'n poppy, wordt hij uitgefloten en bedreigd. Het gros van de mensen heeft zich waarschijnlijk nooit verdiept waarom hij deze keuze maakt. Zo blijkt maar weer dat heel veel mensen als schaap verder door het leven zouden kunnen gaan.

2 november 2018 om 08:20

Net zoals een gros van die mensen totaal geen idee heeft waarom zij zo een poppy dragen.Dat is voor mij onbegrijpelijk iets doen wat je niet begrijpt en alleen maar doet omdat het jou opgedragen is.Dat devalueert de waarde van zo een poppy/traditie.

Prima toch, die kerel staat ergens voor. Ik vind het juist sneu dat iedereen zich maar laat voorlezen wat ie wel en niet kan doen, niemand durft meer ergens voor te staan, als je afwijkt van de norm komen de aanvallen op je persoon ineens als paddestoelen uit de grond schieten, dan zijn de social justice warriors ineens overal te vinden...

3 november 2018 om 21:33

In dit geval is McClean de social justice warrior. Hij strijd voor wat hij sociaal het meest waardevol vindt ipv dom met de meute mee te gaan en neemt dan voor lief dat anderen daarom op hem neerkijken. Hij durft die strijd an te gaan voor wat juist is.

Het conflict in Noord-Ierland heeft veel wonden achter gelaten. Natuurlijk was er de Ira. Maar er waren ook Protestantse / pro-Britse terreurgroepen, zoals de UVF (ulster Volunteer Force) en het Britse leger heeft ook duidelijk dingen fout gedaan. In die tijd waren er aan beide kanten veel mensen/groepen fout.

Mcclean heeft familieleden verloren in Derry tijdens Bloody Sunday. Uiteindelijk kijk je eerst naar het lijden in jouw eigen directe omgeving. Dat geldt voor elk conflict in de hele wereld, wie er het meest "fout" is hangt af van met wie je praat. Dus vanuit zijn standpunt is zijn houding begrijpelijk. Praat met een Israeli of Palestijn over het conflict daar en je krijgt 2 compleet verschillende uitleggen over hoe de situatie in elkaar zit. Hetzelfde als je met een Oekrainer or een ethnische Rus uit de Krim praat enzovoort. Het conflict in Noord-Ierland is net zo. Natuurlijk kijkt hij er anders tegen aan dan een Brit.

Ik woon in het Verenigd Koninkrijk ( Schotland in mijn geval) en ik, net als vele anderen, vind dat uiteindelijk iedereen voor zichzelf moet bepalen of diegene een poppy draagt. Als je mensen gaat dwingen in een bepaald gedrag om soldaten die nota bene voor vrijheid hebben gevochten te herdenken ga je nogal tegen jezelf in.

Respect als je zo achter je principes blijft staan en ook super mooi uitgelegd waarom

Love you James! Een man met standvastige principes, klasse! Of je het nou met hem eens bent of niet. Boggside and Derry forever!!!🍀🍀🍀

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren